Vlhovú povzbudzovali desiatky ľudí. Tieto preteky boli živšie než ostatné, povedala Holdenerová
Edward SzekeresEDWARD SZEKERES
Počas slalomu SP v Jasnej. Foto - TASR/Michal Svítok
Počas slalomu SP v Jasnej. Foto – TASR/Michal Svítok
„Počas jazdy bolo počuť povzbudzovanie pomocníkov. Celkovo boli tieto preteky živšie než ostatné.“
[ Odoberajte nové vydania Športového newsfiltra každý pondelok od septembra do júna na e-mail. Pre aktiváciu stačí raz kliknúť. ]
Takto hodnotila svoj úspešný slalomársky deň v Jasnej Švajčiarka Wendy Holdenerová, ktorá skončila tretia so stratou 52 stotín sekundy na víťazku Mikaelu Shiffrinovú. Druhú Petru Vlhovú delilo od prvého miesta 34 stotín.
V slalome neštartovala priebežná líderka Svetového pohára Lara Gutová-Behramiová, na ktorú Vlhová znížila stratu na 107 bodov. Slovenka naďalej vedie hodnotenie slalomu so 480 bodmi. Shiffrinová na ňu po dnešku stráca 45 bodov.
Američanka si pochvaľovala atmosféru, ktorú vytvorilo niekoľko desiatok ľudí postávajúcich za zábranami na kopci neďaleko cieľa. Mávali vlajkami, búchali na kovové kanvice na mlieko a rytmicky skandovali.
„Je to zvláštne bez divákov, minule tu bol veľký dav. Slovenskí fanúšikovia sú hlasní, energickí a skutočne cítite tú atmosféru. Aj dnes sme mali trošku hluku, hoci sa stále musíme prispôsobovať tichu,“ hovorila Shiffrinová po pretekoch.
Dodala, že sa teší na preteky po pandémii, pri ktorých bude taký hluk, že nebude počuť vlastné myšlienky.
Vlhová v cieli s mamou a bratom. Foto – TASR/Michal Svítok
Fanklub prišiel napriek zákazu vychádzania
Taká atmosféra dnes v Jasnej pre prísne protipandemické opatrenia nepanovala. Napríklad novinári museli pri vstupe do bubliny ukázať negatívny PCR test nie starší ako 72 hodín. K tomu museli všetky osoby pri vstupe do bubliny absolvovať antigénový test. V bubline je povinné nosenie respirátora FFP2.
Do stráženej bubliny v areáli pretekov má okrem organizátorov, lyžiarok a ich tímov prístup iba obmedzený počet novinárov a tzv. partnerov. Tí sú oficiálne definovaní ako „Rodina FIS“, čo je skratka Medzinárodnej lyžiarskej federácie.
Do tejto kategórie sa s vysokou pravdepodobnosťou radia sponzori aj rodiny pretekárok. Aj Petru Vlhovú v sobotu sprevádzali rodičia a priateľ, s ktorými sa v cieli emotívne zvítala.
„Znamenalo to pre mňa veľmi veľa, celú sezónu so mnou nikde neboli. Veľmi som sa tešila, že si aj oni mohli užiť tú atmosféru a byť pri mne. Pre mňa je rodina najviac a som rada, že sa môžeme tešiť spolu,“ povedala po svojej druhej jazde.
V areáli sa však objavil napríklad aj šéf Vlhovej oficiálneho fanklubu. S Miroslavom Ledeckým dokonca spravila rozhovor RTVS.
Po tom, čo televízne kamery zachytili niekoľko desiatok ľudí, z ktorých nie všetci boli novinári a svojím povzbudzovaním náramne pripomínali fanúšikov, sa užívatelia na sociálnych sieťach pýtali, ako je možné, že v prísne kontrolovanom areáli sa nachádzajú aj Vlhovej fanúšikovia.
Od tretieho marca platí na Slovensku zákaz vychádzania, z ktorého je výnimka pri nevyhnutnosti cestovať do práce či pri ceste do prírody.
Organizátori v tlačovej správe informovali, že do Jasnej pricestoval „limitovaný počet najvyšších predstaviteľov FIS, odbornej športovej verejnosti a zástupcov najdôležitejších partnerov.“ Pozvaní boli aj najvyšší štátni predstavitelia.
„Svetový pohár je stále špičkovým a prestížnym podujatím, ktoré je pri zachovaní všetkých prísnych preventívnych opatrení ideálnou príležitosťou nielen pre športovú diplomaciu, ale aj ďalšie rokovania napríklad o budúcnosti cestovného ruchu v Demänovskej doline, ktorý je aj kvôli aktuálnej petícií v centre pozornosti verejnosti,“ uviedol predseda organizačného výboru Svetového pohára Matej Hulej.
Prečítajte si
Petíciu podporila aj prezidentka. Svetový pohár a Vlhová sa do Jasnej vracajú v tieni ekologickej katastrofy
Vlhovú podpora ľudí nakopla. „Veľmi som si to užila, hoci je náročné jazdiť doma. Nie je ľahké stáť na štarte ako posledná v druhom kole,“ opisovala.
Tlak pred súťažnou jazdou na domácom kopci, ktorú naposledy absolvovala pred piatimi rokmi, však nepociťovala. „Mám na to svoj spôsob, ako sa s tým vyrovnať. Trénujem si hlavu, od rána som bola plne koncentrovaná na svoj výkon. Posledné hodiny som žila vo svojej bubline a nemyslela som na nič okolo mňa.“
So svojím prvým pódiovým umiestnením v Jasnej a celkovo 42. v SP je podľa vlastných slov spokojná. „Teším sa, že som druhá, no mrzí ma, že som nedokázala potvrdiť prvé miesto po prvom kole.“
Po prvej jazde mala náskok 27 stotín pred Shiffrinovou. Jej otcovi a šéfovi tímu Igorovi Vlhovi sa však nemálilo ani druhé miesto. „Klobúk dolu pred Peťou. Mikaela vyhrala zaslúžene, my sme spokojní s druhým miestom,“ povedal po skončení pretekov podľa agentúry TASR.
Američanka si po svojej víťaznej jazde v cieli počkala na Vlhovú, kde jej vyjadrila svoju podporu. „Mikaela mi povedala, že vie, aké veľmi náročné je snažiť sa vyhrať doma. Ona išla tak, že nemala čo stratiť,“ priznala Vlhová.
Druhá Petra Vlhová (vpravo) s víťazkou Mikaelou Shiffrinovou (vľavo). Foto – TASR/Martin Baumann
Vlhová bude zajtra uvoľnená
Shiffrinová v Jasnej triumfovala po roku 2016 už druhýkrát. Bolo to jej rekordné 45. víťazstvo v slalome a celkovo 69. v kariére. Na vyrovnanie historického rekordu krajanky Lindsey Vonnovej jej chýba 13 prvenstiev.
„Povrch bol takmer dokonalý, no po prvej jazde som bola trošku sklamaná. Mala som pocit, že dolu kopcom strácam rýchlosť a rozhodnosť. Do druhej jazdy som išla tak, že je všetko možné. Hlavne som chcela mať pocit, že tlačím od začiatku do konca, a to som aj spravila,“ hodnotila svoj výkon.
Špecifikom SP v Jasnej je koruna zo živých kvetov pre víťazku. Tá sa Shiffrinovej veľmi páčila, zároveň však dodala, že cestu domov asi neprežije. „Nie som veľmi dobrá v starostlivosti o kvety,“ povedala s úsmevom.
Okrem Vlhovej sa v slalome predstavila aj ďalšia Slovenka – 22-ročná Petra Hromcová. V prvom kole svojho debutu na SP, v ktorom štartovala ako posledná pretekárka, však „dostala špicara“ a vypadla.
„Bola som nervóznejšia, než som čakala, predsa len, je to domáca zjazdovka a viem, že ma tu sleduje väčšie publikum. Mám zranený prst a pri páde som sa bála, že som si to zhoršila, no našťastie je to v poriadku. Sústredím sa hlavne na zajtrajší obrovský slalom,“ povedala pre Denník N.
Najlepší slalomový výsledok v sezóne dosiahla 28-ročná Martina Dubovská, ktorá síce od šestnástich rokov reprezentuje Česko, no dlhodobo žije v Liptovskom Mikuláši.
Skončila ôsma, predtým bola najvyššie desiata v úvode sezóny vo fínskom Levi. Pred piatimi rokmi bola v Jasnej až na 26. mieste.
Len nedávno pritom stratila matku, ktorá podľahla vážnym zraneniam po autonehode. V cieli ju premáhali emócie a svoj úspech pripisovala prítomným ľuďom. „Ľudia boli úžasní a všetkým sa musím poďakovať. Urobili skvelú atmosféru, toto boli skvelé preteky. Mám na tomto kopci dosť najazdené, takže mi to pomohlo,“ povedala podľa TASR.
V nedeľu na pretekárky čaká obrovský slalom, ktorý sa mal pôvodne konať už v sobotu. Pre nepriaznivé počasie však organizátori zamenili program pretekov.
„Nám vyhovuje, že organizátori zmenili poradie disciplín, Peťa si tak mohla zdvihnúť sebavedomie pred obrovským slalomom, veríme, že jej tento výsledok pomôže,“ povedal Igor Vlha.
Samotná Vlhová tvrdí, že je na náhle zmeny programu zvyknutá. „Bolo mi jedno, či sa bude pretekať dnes alebo zajtra. Dôležité je, aby sa vôbec pretekalo,“ uzavrela s tým, že po 80 bodoch, ktoré získala, bude v nedeľu jazdiť uvoľnená.
Priebežné poradie obrovského slalomu vedie Talianka Marta Bassinová s náskokom 124 bodov. Siedma Vlhová na ňu stráca takmer 250 bodov. Jej rivalka Gutová-Behramiová má pred ňou v tejto disciplíne k dobru 41 bodov. Na nedávnych MS však v obrovskom slalome získala zlato a v posledných pretekoch SP v ňom skončila druhá.
Na fb som videl, že Samuel Marec sa na to tiež ironicky sťažoval a novinár ktorý tam bol mu pod článkom vysvetlil, že každý tam ma svoju bublinu, všetci boli na PCR testoch, v ten deň na AG a jedlo sa konzumuje iba na izbe. Neviem to už nájsť možno to vymazal, keď mu to iný novinár vysvetlil, nech nešíri bludy. A teda, že tá bezpečnosť musela stáť nehorázne peniaze a pochybuje, že by sa tam niekto vedel nakaziť.
Článok som nečítal, možno to je spomenuté aj tam.