Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Koronavirus: SARS-CoV-2 (Covid-19)

Príspevok od používateľa gogo956 »

Human. napísal: 18 apr 2021, 2:04 Neviem či to tu už bolo, ale v Lancete vyšla pred mesiacom aj táto štúdia o imunite/ochrane po prekonaní COVID-19 na základe dát z Dánska: https://www.thelancet.com/journals/lanc ... 4/fulltext
Zhodou okolností o nej bol článok aj na seznamzpravy.cz
Vyplýva z nej napríklad, že ochrana pred opätovným nakazením sa po prekonaní COVID-19 je cca 80 %, ale v prípade seniorov >= 65 rokov je to už iba cca 47 %.

Ja samozrejme nie som expert, takže budem rád, ak by ma niekto vedel opraviť, ale vyzerá to (teda aspoň mne sa to zdá :D), že ich výpočet [(3.27-0.65)/3.27 ≈ 80 %] je podobný vzorcu na výpočet účinnosti vakcín. Takže teoreticky by sa týchto ~80 % dalo porovnávať s účinnosťou vakcín (ktorá sa v prípade Pfizeru a Moderny pohybuje okolo 95 %)?
jedná vec je stupen ochrany pred opatovnym nakazenim a druha vec je samotná zavaznost priebehu.
Predpokladam ze sumár pozitív na budúcu imunitu po očkovaní bude výrazne vyšší ako po iba prekonaní infekcie. Tiez som ale iba laik. V kazdom pripade si myslim ze urcite by sa mal kazdy zaockovat, zatial som v cakarni v poradovniku a zoberiem aj AZ aj ked nie je taka dobra ako napr Pfizer alebo Moderna.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

ropman napísal: 18 apr 2021, 9:13 Dobra otazka. Lancet nie je nahodou ten casopis kde kedysi zverejnili studiu ze ockovanie sposobuje autizmus a spustili tak globalnu antivax kampan?
Ano. A preto tam stale publikuju vedci z top univerzit, lebo redakcia stale povoluje publikovanie kravin.
WHO ma na svojom serveri snad stale tu nepublikovanu studiu, “ktora tvrdi, za korona virus nic nerobi”. Lebo si to grecky pan ucitel spocitaval na zaciatku leta.

Vedecke objavy sa ako prve zverejnuju v odbornych periodikach a nie na weboch medii ci bludwebov.
Pani docentka okrem cisel mohla dat udaje o tom kde publikovala zistenia.
temp
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa temp »

ropman napísal: 18 apr 2021, 9:13 Dobra otazka. Lancet nie je nahodou ten casopis kde kedysi zverejnili studiu ze ockovanie sposobuje autizmus a spustili tak globalnu antivax kampan?
Uverejnili tú štúdiu (ktorú medzitým zase stiahli) a nemali ju uverejniť, ale nenazval by som to spustenie globálnej antivax kampane, tam bolo (a je) omnoho viac hráčov a táto Lancet publikácia je len kvapka v mori.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

jackb napísal: 13 apr 2021, 16:22DR-10-APR-2021.pdf
ocakaval by som hodnoty ako Galanta, aj som si nie isty metodikou zapisu dat na Slovensku. je alebo bola tam cisto covidova nemocnica, preto sa nazdavam, ze katastroficke cisla tam mohli mat povod prave tam.
preco Tvrdosin a Bardejov nie su ako zvysne okresy, ktore dostali ranu na jesen? naprik vsetkemu su len tieto dva z piatich malo premorene?
ako som predpokladal, miesanie absolutnych a relativnych hodnot, ako obvykle
image_2021-04-18_144157.png
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

hojko napísal: 16 apr 2021, 22:48 Kadernictva ano, kozmetika nie.
Povedal by som, že podľa vyhlášky ÚVZ účinnej od zajtra (pondelka) môžu otvoriť aj kozmetiky, keďže jediné prevádzky, ktoré budú musieť mať zavreté sú tieto (ide o akýsi blacklist, predtým bolo naopak nariadené uzavrieť všetky prevádzky okrem tých na whiteliste):
  • a) prírodné a umelé kúpaliská podľa § 19 zákona,
  • b) prevádzky poskytujúce služby wellnes (sauny, vírivky, kúpele, zábaly),
  • c) fitness centrá,
  • d) prevádzky divadelných, hudobných, filmových alebo iných umeleckých predstavení,
  • e) prevádzky verejného stravovania.
A jediné osobitné opatrenia pre kaderníctva, kozmetiky a pod. sú tieto:
  • (4) Podľa [...] sa všetkým prevádzkovateľom zariadení starostlivosti o ľudské telo nariaďuje dodržiavať nasledovné opatrenia:
  • a) upraviť časový harmonogram prevádzky tak, aby medzi jednotlivými zákazníkmi bol vždy priestor na upratanie a dezinfekciu pracovného miesta,
  • b) po každom zákazníkovi vykonávať dezinfekciu dezinfekčným prostriedkom s virucídnym účinkom, hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami.
Takže skafandre zatiaľ netreba :)
zuzanuska
Professional
Professional

Príspevok od používateľa zuzanuska »

A ako je to s tými skúšobnými kabínkami v obchodoch? Stále zatvorené?

či to spadá pod tento bod: g) zabezpečiť uzavretie sedacích sekcií a detských kútikov ? (v kabínkach sa dá sedieť)
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 18 apr 2021, 14:43 ako som predpokladal, miesanie absolutnych a relativnych hodnot, ako obvykle
neviem co zase miesas. mal si sa v relevantny den pozerat na mapu na Data bez patosu
beardie
Redeemer
Redeemer

Pozrel som sa na ten tvoj súbor z 10.4.,ktorý si postol, neukazuje žiadne neobvyklé dáta, ako si sa snažil podsuvat
Human.
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Human. »

zuzanuska napísal: 18 apr 2021, 18:53 A ako je to s tými skúšobnými kabínkami v obchodoch? Stále zatvorené?

či to spadá pod tento bod: g) zabezpečiť uzavretie sedacích sekcií a detských kútikov ? (v kabínkach sa dá sedieť)
No, na to sa už asi bude treba pýtať ÚVZ, že čo všetko vlastne myslia pod tými sedacími sekciami. Ale keby to bolo na mne, tak keď to úrad naformuloval takto vágne, tak to treba vykladať reštriktívne (podľa zásady v pochybnostiach miernejšie), teda by to malo zahŕňať iba miesta ako napr. lavičky, a nie aj skúšobné kabínky. A keďže tam ani nikde nie je explicitný zákaz skúšania oblečenia, tak podľa mňa môžu byť otvorené :)
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 18 apr 2021, 20:00 Pozrel som sa na ten tvoj súbor z 10.4.,ktorý si postol, neukazuje žiadne neobvyklé dáta, ako si sa snažil podsuvat
ja nic nepodsuvam. je tvrdenie, ze tie okresy, ktore boli testovane ako pilotne su premorene. a aha. pred 8 dnami neboli ani nahodou. alebo im uz vyprsala imnuta ziskana premorenim.
beardie
Redeemer
Redeemer

maju zanedbatelne pocty pripadov, 1/4 az 1/10 maxim
jackb
Redeemer
Redeemer

preco nemozes priznat, ze premorenie ako sa popisuje nefunguje a imunita je len na velmi kratky cas? ved vsade kde si pisal, ze funguje je to inak okrem Svedska. a ako tam zapisuju do statistik tiez vieme.
beardie
Redeemer
Redeemer

premorenie funguje vzdy a vsade, som ochotny diskutovat o percentualnom podiele v zasiahnutych oblastiach, nie o principe

ked si najdem 2 hodiny casu, aby som si komplet precital tu studiu z Lancetu, tak predpokladam, ze tam zase bude nieco, co si nepochopil, ako pri vsetkych tych minulych a mnou vyvratenych
Blastbit
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Blastbit »

OT - Nekonečná tema medzi vami dvomi :D, ale máte obaja reálne zdravotnicke vzdelanie, ked tak presvedcivo o tom píšete?
K téme - už sa aj akosi menej spomína britská mutácia, žeby fakt stratila na sile?
V koalicii si uvedomujú, že reálne moze prist aj tretia vlna a že treba sa uz pripravovať, nepodceniť leto.
Myslím si, že aj nový minister zdravotnictva bude o dve triedy lepší od Krajčiho.
Povaha,vystupovanie,lepšie odolávanie tlakom alebo v prípade nejakých treníc odísť z fleku, aby si nepokazil generálsko-lekársku tvár.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Britská mutácia sa menej spomína, pretože ju už považujeme za samozrejmosť - bola v 97% skúmaných vzoriek. Na sile stratila vďaka kombináciám opatrení, očkovania a bohužiaľ aj premorenosti...

Inak píš si, že tretia vlna opäť vládu zaskočí...
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 18 apr 2021, 21:10 premorenie funguje vzdy a vsade, som ochotny diskutovat o percentualnom podiele v zasiahnutych oblastiach, nie o principe
to je skoda, ze lebo na premorenie voci SARS-CoV-2 nie je viac ako jedna krajina, kde to udajne funguje. ked ti ukazem clanok z inych krajin, napriklad z Indie, o ktorej si napisal ako si dovolujem pochybovat, ked to funguje na vyse milarde ludi, tak sa vykrucas. detto Brazilia. proti argument je, cisty cynizmus "virusu a jeho nasledkom nebolo este vystavenych dost ludi".
ked si najdem 2 hodiny casu, aby som si komplet precital tu studiu z Lancetu, tak predpokladam, ze tam zase bude nieco, co si nepochopil, ako pri vsetkych tych minulych a mnou vyvratenych
mne je sum a fuk co "si vyvratil". mas podpisanych autorov, tak im pis, ze ty mas pravdu a oni nie. jednoduche.

Autoeditácia príspevku po 3 min :
175065306_226925532555248_467172552492222757_n.png
A tyzden po prvej mape Dat bez patosu, na ktoru som sa odvolaval, Tvrdosin a Bardejov stale nie su tie najlepsie, aj ked podla principu premorenia uz davno mali byt.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

Preco to u nas teda klesa ked premorenie nema ziadny vplyv? Len kvoli ockovaniu? Alebo pocasiu ktore nie je nic moc? Alebo zrazu zacali fungovat opatrenia?
jackb
Redeemer
Redeemer

Podla mojho nazoru uplatnenie skutocneho lockdownu za to moze. A psychologia. Ked ludom skoncili susedia alebo clenovia rodiny v nemocnici, alebo pod zemou, tak sa zamysleli nad tym, ci ten virus je alebo nie je problem.
beardie
Redeemer
Redeemer

jackb napísal: 19 apr 2021, 8:54 to je skoda, ze lebo na premorenie voci SARS-CoV-2 nie je viac ako jedna krajina, kde to udajne funguje. ked ti ukazem clanok z inych krajin, napriklad z Indie, o ktorej si napisal ako si dovolujem pochybovat, ked to funguje na vyse milarde ludi, tak sa vykrucas. detto Brazilia. proti argument je, cisty cynizmus "virusu a jeho nasledkom nebolo este vystavenych dost ludi".
ja ti na to vzdy kvalifikovane odpoviem, ale moje argumenty ignorujes
mne je sum a fuk co "si vyvratil". mas podpisanych autorov, tak im pis, ze ty mas pravdu a oni nie. jednoduche.
skor som narazal na tvoje nechapanie textov, ktore postujes
A tyzden po prvej mape Dat bez patosu, na ktoru som sa odvolaval, Tvrdosin a Bardejov stale nie su tie najlepsie, aj ked podla principu premorenia uz davno mali byt.
miesas absolutne a relativne hodnoty a nespravne interpretujes spravne cisla

Autoeditácia príspevku po 1 min 5 sek:
Blastbit napísal: 18 apr 2021, 23:34 OT - Nekonečná tema medzi vami dvomi :D, ale máte obaja reálne zdravotnicke vzdelanie, ked tak presvedcivo o tom píšete?
na taketo diskusie nepotrebujes zdravotnicke vzdelanie
staci ovladat par svetovych jazykov a pouzivat google

Autoeditácia príspevku po 2 min 26 sek:
ropman napísal: 19 apr 2021, 8:59 Preco to u nas teda klesa ked premorenie nema ziadny vplyv? Len kvoli ockovaniu? Alebo pocasiu ktore nie je nic moc? Alebo zrazu zacali fungovat opatrenia?
na pocet mrtvych urcite vsetky 3 vstupy: ockovanie, pocasie, premorenie
lockdowny zanedbatelne, lebo neodstranili to najvyznamnejsie miesto prenosu - pracu

pocet nakazenych (=pozitivne testovanych) je bezvyznamny, ale nezda sa mi, ze by to niekto akceptoval
jackb
Redeemer
Redeemer

beardie napísal: 19 apr 2021, 10:00 ja ti na to vzdy kvalifikovane odpoviem, ale moje argumenty ignorujes
nuz ano, lebo su v kontraste so skutocnostou. ked lekar v Brazilii povie, ze maju pruser a bude este ovela horsie, tak je viac ako graf bez zdroja. alebo nie?
skor som narazal na tvoje nechapanie textov, ktore postujes
je na citaciach, ktore som sem postol nieco na nechapanie?
miesas absolutne a relativne hodnoty a nespravne interpretujes spravne cisla
pozeram na mapu. Galanta ci Nitra mali katastroficke hodnoty a v akom intervale su dnes? v akom intervale su Bardejov a Tvrdosin, ktore mali problem uplne na zaciatku?
lockdowny zanedbatelne, lebo neodstranili to najvyznamnejsie miesto prenosu - pracu
ako to je s tymi sofermi MHD a predavackami z Lidlu? tie maju od virusu vynimku? a co ucitelia a ziaci?
lebo toto mi nesedi: ak je najvyznamenjsie miesto prenosu praca, tak su tri-styri skupiny, ktore by mali mat velky problem. dve, ako rad opakujes, nemaju ani nahodou a dalsia/e by sa pre buducnost splocnosti mali vratit do skol, no zaroven by mali celit velkemu riziku. tak ako to teda je?
Napísať odpoveď