LEGÁLNY WINDOWS - nutnosť alebo prepych?

Informácie o software, ankety...
reddy
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

LEGÁLNY WINDOWS - nutnosť alebo prepych?

Príspevok od používateľa reddy »

tak chcem sa spýtať, aký máte na toto názor..
Je vôbec nutné mať na svojom osobnom PC,ktorý pre komerčné účely nevyužívam, originál Windows? V poslednej dobe sa dosť hovorí o legalizácii, hlavne zo strany Microsoftu, preto ma to zaujíma. Rozmýšľal som o kúpe originálneho Windowsu,ale potom si vravím že načo. Ten Win mi pôjde tak či tak rovnako...
Jedine že by sa chystala nejaká veľká razia, keď všetky tieto legalizácie utíchnu. Ale povedzme si narovinu, koľko % Slovákov (vlastne celého ľudstva) má dnes originál Windowsy. Možno 10%... no dobre, 20, nech nežerem :lol:
Ak by to malo vplyv na chod počítača, atď tak prečo nie, myslím že každý by si to kúpil. Dokonca už aj ceny sú pomerne "normálne", aj keď stále sa pre bežného človeka pohybujú v dosť vysokých cenách a pre väčšinu je to z hľadiska výdavkov prepych.
Nutnosť to nie je, aspoň zatiaľ. Jedine že by raz mi zaklopali páni zo softvérovej polície.. Ale chudáci, tí by sa naklopali. 90% z nich by muselo aj samých seba udať :lol: dnes to tak jednoducho chodí.
Nehovorím, že si ľudia, ktorí tento systém spravili, nezaslúžia ocenenie,to im nikto neberie (i keď v určitých chvíľach pri hláškach odeslat/neodesílat by som ich najradšej do riti nakopal), veď si sami povedzme, či by sme to spravili lepšie, alebo aspoň tak ako to spravili oni.
Preto si myslím, že odmenu si zaslúžia, rovnako ako aj hudobní interpreti, herci a filmoví producenti, scenáristi, grafici a programátori z najvymakanejších hier, ktorí tomu obetujú niekoľko rokov svojho života. A v konečnom dôsledku celú tú jeho prácu mám za 5 minút napálenú.. žiaľ, taká je dnes doba. Jasné že každý sa vyhovára, že nemá na to peniaze, lenže čo iné máme vravieť. Peňazí po prvé nikdy nebude dosť a po druhé, keď môžem mať niečo zadarmo, načo by som za to platil..
Vôbec by som nebol proti, keby bolo povinné mať operačné systémy originál, keby mali policajti oprávnenie na prehliadku PC, či má ochranné známky atď, keby som nevedel, ako by sa to zneužívalo. A muži zákona by si chodili s nosom ešte vyššie ako už aj tak chodia..
Takže neviem ako vy, ja zostávam verný svojmu "originálu", na ktorom aj teraz fachčím, chcem povedať pánom z Microsoftu, že si ich prácu vážim, ale predsalen to treba chápať asi z takéhoto hľadiska. Ak sa mi páči nejaká kapela,kúpim si jej CD, prečo nie. Predsa sú dobrí a ak ich mám naozaj rád, napálené CD je pre mňa bezcenné...
Lenže ak chcem OS do počítača, tu si moc nenavyberám. Prakticky je mi nanútený a či chcem,alebo nie, musím byť spokojný a musím byť jeho fanúšik... možno by sa mal zaviesť dobrovoľný príspevok a podľa toho by mal užívateľ prístupné jednotlivé funkcie...

PS- aj idiotský prístup niektorých predajcov ma odrádza. Konkrétne sa mi zdá, že HP má nejakú zmluvu s Microsoftom. Totižto, kúpil som si notebook HP, ale bez OS som ho chcel. Tak sa nikto na nič nepýtal, všetko prišlo, ale bez jediného priloženého CD alebo driveru. Aj tu na hojkovi ste si iste všimli,keď som hľadal pomoc, kde nájsť drivery..
Keby som si však objednal PC aj s OS, ovládače by prišli, Win by bol nainštalovaný a plne funkčný. To je presný príklad toho, čo som spomínal vyššie, o nanútení OS Windows. Je to trochu odveci,ale čo už. Pekne si to spolu vymysleli a nikto ma nepresvedčí, že to tak nie je.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Tazko povedat ohladom legalnosti na sukromne ucely. Jedno je vsak iste a to je, ze len drvivy zlomok domacich uzivatelov ma legalny operacny system Windows, pretoze v tom nikto nevidi ziadny problem. Pri firmach je to uz ale opak, tam by som si urcite nedovolil mat nic nelegalne, teda aspon programy od spolocnosti, ktore zastupuje BSA (Microsoft a este par dalsich...). Myslim, ze vo firme sa najdu peniaze aspon na zakupenie Windowsu, Office je mozne v klude nahradit OpenOffice, aj ked podla mna OO este ani zdaleka nedosahuje nahrady Office, hoci sa castokrat hovori, ze ide o plnohodnotu nahradu.

Pri XP nevidim vlyp medzi originalnym a neoriginalnym systemom, dokonca mozem v klude povedat, ze ten neoriginalny ma menej problemov (neni nutna aktivacia, genuine...).

Vela firiem ponuka notebooky len s Windowsom, co je v znacnej miere chyba, pretoze tieto notebooky maju vyssiu cenu ako notebok bez OS a su ludia, ktori zasadne funguje na Linuxe. Ale najdu sa aj notebooky, ktore su predavane bez operacneho systemu.
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

hm.. sam neviem co presne napisat.
Na jednej strane som proti SW kriminalite, na strane druhej sam som kriminalnik. Skusim to nejak zhrnut:
Dlhy cas som fical na WXPP BE (black edition), ani nejdem ratat kolko roznych verzii mam spalenych, kolko ich uz preslo, pricom posledna bola corporate, kde som si veselo mohol prechadzat cez vsetky overovacky genuine advantage. OS ktory som pouzival dennodenne nielen na zabavu ale aj pripadnu pracu, na ktorom stala vlastne vsetka moja cinnost na PC som si teda legalne nezakupil, ale zaujimave napriklad je, ze hry si kupujem uz par rokov.. nestahujem. Paradox? Asi. Hru prejdem a skonci na policke ako "ozdoba". O to viac mozno zarazal fakt, ze sam ako predajca HW/SW som zakaznikom vzdy odporucal zakupit si OS, aj ked mi je jasne ako to chodi ked niekto povie "doma mam windows".

Potom to prislo.. novy OS v krasnej skatulke a za mimoriadne zvyhodnenu cenu, mi aj napriek vsetkym vycitanym nedostatkom zastrel zrak a neodolal som. Nejake 3 mesiace som spokojnym uzivatelovm Vista Ultimate legalne zakupenej. Pytate sa co mam viac oproti cracknutym verziam? Poviem to tak, ako som to pocitoval v pripade XP - Uz len ten pocit a pokoj na dusi ze mozem dat tahat akekolvek aktualizacie, bez obavy mozem prejst cez VGA, mat premiovy obsah (ktory aj tak netaham heh), a to vsetko s vedomim ze som si za tuto sluzbu zaplatil a nie je realna sanca aby jedneho dna proste prisli aj na ukradnuty key, a donutili by ma vysporiadavat sa s ich hlaskami, zhanat cracky a pod. Naozaj funkcne som neziskal o nic viac ako keby som mal produkt cracknuty. Len ten pokoj na dusi. Takze okrem legalnych hier pribudol aj legalny OS, a ci sa toto oznacenie niekomu paci alebo nie, pre mna ma PC razom vacsiu hodnotu a inac ho ako celok beriem.. (ako uz spominal nado mnou, napalene CD nema tu svoju hodnotu). Samozrejme priznavam, ze nebyt priaznivej ceny, tak do toho nejdem. Tymto sa dostavam k dalsej kategorii, a to je viacmenej specializovany softver. Mozno najpopularnejsim je balicek od ADOBE, v najnovsej verzii Creative Suite 3. Naozaj podareny balicek. Len ma jednu velmi zlu vlastnost a tou vlastnostou je velmi nepriazniva cena. Clovek ktory to potrebuje na amaterske ucely si sice vyberie nieco aj z alternativ - ale kazdy chce mat to naj (no kto z vas nexce radsej BMW nez daciu), a vsade kde sa pozriete, navody, tutorialy, uspesne prace a pod.. vsetko je robene v tomto drahom softveri, ktory si bezny smrtelnik nekupi urcite. V tomto musim pochvalit firmu Corel, ktora pre nekomercne vyuzivanie svojho softveru nasadila povedzme ludove ceny (aj ked o rad starsiu verziu, ale stale lepsie ako ADOBE ktora staru verziu prestala distribuovat nadobro kvoli ziskom). Dalsi balicek mozno najviac vyuzivany je bezpochyby Office. Povazujem to za to najlepsie co MS ma (z hladiska bezneho konzumenta), a vazim si snahu MS spristupnit svoje produkty aj pre domacnosti na nekomercne vyuzitie za podstatne vyhodnejsiu cenu. Ale zase je to len ten uplne zakladny balik, da sa povedat nekompletny. Ked uz si mam nieco zakupit, chcem mat moznost vyuzivat vsetky moznosti ktore dany produkt obsahuje. Takze necudo ze stale drviva vacsina aj napriek zvyhodnenej cene, siahne po wareze.

Nejak som sa rozrecnil, niekto klope na dvere? :D sakra :D

.. uz len v kratkosti - pekar upecie chlieb, a preda ho.. zarobenymi peniazmi zivi jak seba, tak svoju rodinu. Co ma programator z toho, ze niekto pouziva jeho softver zadarmo s posmesnym argumentom, ze vsak on to neukradol len si to skopiroval? Dobry pocit ze je jeho SW ziadany? Len dobry pocit mu urcite na zivenie rodiny stacit nebude, nech uz bude z toho stastny akokolvek. Preto ked na to mam a viem ze je to produkt ktory ma pre mna nejaky vyznam, tak si to zakupim, to je najlepsie ocenenie ich prace, tym podporim aby dalej mohli vyvijat. Takze ma vie totalne vytocit ked sa mi nejaky spratek smeje do oci ze aky som debil ze som si to kupil, lebo on to pouziva zadara. V tom pripade ked ja som si to kupil a som debil.. su vsetci co to kupili debili? V tom pripade bohu diky ze je tych debilov na svete dostatok na to, aby uzivili vyvoj produktov, bez ktorych by si situaciu nevedeli predstavit ani ti najsamchytrejsi warezaci.

Teda ako som spominal - nikomu nevycitam ked pouziva ilegalny SW, viem aka je situacia. Cloveka ktory si SW zakupim tiez nepovazujem za "vyssiu slachtu". Ale cloveka ktory obhajuje warez aj za cenu zosmiesnovania poctivcov, je uboziak hrajuci sa na hrdinu - takeho vazne nemusim.
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

ja si naopak mozem povedat, ze mam OS legalne a nemam ziadne vycitky alebo nepokoj na dusi. pouzivam linux (kubuntu). jedine co ma mrzi je patchnuta verzia cedegy. nebudem kupovat soft, ktory nemam overeny. a dobre som spravil. CS ako jedina hra ktoru hravam a moj HW znesie mi tam aj tak nejde. jasne, ze mam aj windows, ale nepovazujem ho ako plnohodnotny OS. ano je to plnohodnotny OS, ale nie pre mna. jedine co tam mam nainstalovane je ICQ, ovladace a CS :) system mam uz len kvoli jednej hre a tu mam original (steam). ked bude cedega na lepsej urovni, vyrazim win a kupim za babku cedegu :) 99% casu, co travim pri PC travim s legalnym softom :)
kenny19
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa kenny19 »

Zakupenim originalneho softwaru, to je jedno coho, aj Windowsov, podporujes jeho tvorcov. Tym, ze si to kupis im vyjadrujes podporu. Ja osobne mam na notebooku originalny Win XP, a na desktope nie. Desktop skoro nepouzivam, akurat tak na obcasne hranie hier.
Plexxak
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Plexxak »

Ja mam originalny Windows pretoze ked kupoval novy PC, tak ten mal nejaku ochranu, ze tam nesiel instalovat iny ako original OS... A tak co, kupil som anglicku verziu a som rad... :)
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Ja som si zaumienil, ze raz, ked na to budem mat, tak si ten windows kupim :D zial, nebude to dnes, ani zajtra, ani pozajtra. A preco by som to robil? Predsa kvoli tomu pokoju na dusi... a predsa len, nemusiet sa "serkat" s vecami typu "krek, fix...".
V mnohych diskusiach porovnavaju pracu programatora a pracu niekoho ineho, ako tu bolo uvedene, tak dajmetomu pekara. Zakladny rozdiel je v tom, ze pekar musi vyrabat stale, aby mal co predavat, zatial co programatorovi staci produkt vyrobit raz, a potom uz len inkasovat zisky. Pripadna udrzba softveru (updaty) uz snad nie je taka draha. A este dalsi rozdiel je v tom, ze ten chlieb od pekara nie je mozne "skopirovat", resp. "naklonovat", ale softver ano, a to velmi lahko...
Tiez napr. ak mate trial verziu nejakeho softu, tak aplikujete crack a mate verziu plnohodnotnu. Avsak neexistuje nic, cim by ste napr. zo zemle urobili pecen chleba 8)
Shakal
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Shakal »

No. Ja sa stotoznujem s nazorom, ze legalny XP mi priniesol vacsiu dusevnu pohodu. Predsa len ma to zralo, ked som mal win nelegalne.

Takze na svoje stare PC som si XP kupil... . POuzival som ho 3 roky. Teraz som si kupil novucicke PCcko tiez s XPckom ale pre zmenu ma zerie, ze som si kupil XP a nie rovno Hlistu :(

Takze premyslam ako "vyhodne" z toho vykorculovat a nadobudnut legalnu hlistu a pytam sa sam seba. je*e mi? :cry:
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Q: Legálny Windows - nutnosť alebo prepych?
A: Pokoj...
vladino001
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa vladino001 »

Legal je fain ale môj názor je načo legal ked mi stači copy? zbytočne vyhodiť peniaze? firma niesom a ako jednotlivca ma stíhať nebudu (to by museli 3/4 SVK :D ) A kvôli aktualizáciam? nepotrebujem ich všetko potrebne zálohujem a preto format je pre mna :) osobne u mna je to zbytočný prepych
Hossa1881
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Hossa1881 »

Sice mam "nelegalny" XP professional, ale mam aj zakupeny original xp home, ktory som hlavne este ako novic vyuzival, cize z hladiska moralky a bsa(-dufam ze ma nikdy nepridu pozret:D) mam pokoj
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Pre pokrocileho uzivatela je to uplne jedno, ci original alebo kopia. Osobne si ale myslim, ze je to pre pohodlie vyborne. Odporucil by som original. Windows XP Professional anglicky.
zedino
Novice
Novice
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zedino »

kupa legal win pre home usera na hranie hier a browsovanie po nete je uplne scestna investicia, a aj ked mam legalne windowsy legalne zakupene so vsetkym legalnym co k tomu existuje pouzil som ich len raz, a tym som skoncil, po cca 2 tyzdnoch prace a po vymene DVD napalovacky za novsiu (stara nevedela LightScribe) som zrazu dostal hlasku ze uzasne Windowsy "zistili prilis vela HW zmien od poslednej aktualizacie systemu"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! co to ku*va je sa pytam???? ze ci chcem aktivovat, tak reku jasne ty debil ved som len vymenil DVD RW
.
.
.
Kontrola pripojenia ...
.
.
.
Vas system prekrocil povoleny pocet aktualizacii, zadajte key product, bla, bla, bla,
no je*em ta, oki, zadal som product key z nalepky a hovno no myslel som ze ma porazi, vsetko co som mal do roboty bolo tam, rozpracovane, nastastie aj vyzalohovane
al nutne som potreboval pracovat do rana som musel spravit reporty, tak nic ine nahodil som hacky/cracky verziu a vsetko facha bez problemov, dokonca som vybral disk len tak skusmo a nahodil ho do kompu synovho, bez problemov sa rozbehli windowzy akurat doiunstalovaly nejake SM Bus a SCSI drajvre

takze rezultat, Legalne windows???? problemy, ilegalne pohodlna praca plna bezpecia, akurat treba mat v supliku tie legalne win aspon na disku, to pre mna ako pracujuceho v IT je bohuzial nutne, ale pre vas doma? naco!!!
hry si kupujte, chlapci co ich robia su sikulky a pracuju na tom male timy ludi nie ako na vyvoji mamuta menom windows a este to aj dodrbu

ale uz som sa rozpisal ale mal by som k tomu este dost co povedat

ale radsej pomlcim
Xaredon
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa Xaredon »

Ked kopia verzie Windows tak jedine Corporate, ktora povoluje stahovat aj updaty a vsetky vymozenosti ako original. A s tym jasne, ze ked ma clovek original tak sa citi lepsie, lebo podporil programatorov a za druhe je to jeho. I ked pre domacich pouzivatelov je to zbytocne. Ale v notbooku by som radsej mal original ako kopiu to rozhodne. Na stolnom PC mi to je jedno.
speck
Novice
Novice
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa speck »

No keby som bol riaditel podniku a mal prijem 100 000 mesacne, tak by som ani nepomyslel na nelegalny soft,, zatial (dufam ze to bude este dlho kym nasa softverova poliacia zacne pobehovat po sidliskach)doma postacia cracky, alebo licencovane verzie. V kazdom pripade, kazdy kto ma nelagalny software by mal byt pripraveny behom 15 sekund odpojit disk a schovat ho do skrine :wink:
jackoff8
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa jackoff8 »

prepych:D
NuSuey
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa NuSuey »

Osobne smerujem k tomu, vydat sa totalne na sferu linuxu.. a prestat pouzivat windows..

Ale tuto temu som uz DLHO PREDLHO mal na jazyku, proste chcel som najma spomenut to ze VELA ludi si ani NEUVEDOMUJE ze pokial by mali platit za svoj windows tak by istotne siahla drtiva vacsina po linuxe.

Windows je v dnesnej dobe (aj roky dozadu) ceneny ako 10-100sk (napalenie cd/dvd).

Kazdopadne - ano ja som za legalny OS, ale zrejme namiesto vaseho spominaneho windowsu prejdem priamo na nejaku distribuciu linuxu a windows zmazem.

Idem pozriet kolko stoji vlastne Cedega - aha.. 5$ na mesiac.. no porozmyslam :)
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Nadeo »

hm . keby sme vsetci pouzivali legalny win , tak by bol bill gates este bohatsi. a uz len to ze je najbohatsi na svete nieco znaci, ze nie len taka drtiva mensina pouziva legalny win
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Nadeo: Microsoft poskytuje daleko viacej produktov, ci ide o operacny systemy, kancelarske balicky, serverove riesenia, hry, hardware, internetove sluzby a ine veci, z ktorych je prijem.
Nadeo
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Nadeo »

ale myslim ze z ich produktov je najznamejsi prave win. A mozno aj najpredavanejsi
Napísať odpoveď