Je vôbec nutné mať na svojom osobnom PC,ktorý pre komerčné účely nevyužívam, originál Windows? V poslednej dobe sa dosť hovorí o legalizácii, hlavne zo strany Microsoftu, preto ma to zaujíma. Rozmýšľal som o kúpe originálneho Windowsu,ale potom si vravím že načo. Ten Win mi pôjde tak či tak rovnako...
Jedine že by sa chystala nejaká veľká razia, keď všetky tieto legalizácie utíchnu. Ale povedzme si narovinu, koľko % Slovákov (vlastne celého ľudstva) má dnes originál Windowsy. Možno 10%... no dobre, 20, nech nežerem
Ak by to malo vplyv na chod počítača, atď tak prečo nie, myslím že každý by si to kúpil. Dokonca už aj ceny sú pomerne "normálne", aj keď stále sa pre bežného človeka pohybujú v dosť vysokých cenách a pre väčšinu je to z hľadiska výdavkov prepych.
Nutnosť to nie je, aspoň zatiaľ. Jedine že by raz mi zaklopali páni zo softvérovej polície.. Ale chudáci, tí by sa naklopali. 90% z nich by muselo aj samých seba udať
Nehovorím, že si ľudia, ktorí tento systém spravili, nezaslúžia ocenenie,to im nikto neberie (i keď v určitých chvíľach pri hláškach odeslat/neodesílat by som ich najradšej do riti nakopal), veď si sami povedzme, či by sme to spravili lepšie, alebo aspoň tak ako to spravili oni.
Preto si myslím, že odmenu si zaslúžia, rovnako ako aj hudobní interpreti, herci a filmoví producenti, scenáristi, grafici a programátori z najvymakanejších hier, ktorí tomu obetujú niekoľko rokov svojho života. A v konečnom dôsledku celú tú jeho prácu mám za 5 minút napálenú.. žiaľ, taká je dnes doba. Jasné že každý sa vyhovára, že nemá na to peniaze, lenže čo iné máme vravieť. Peňazí po prvé nikdy nebude dosť a po druhé, keď môžem mať niečo zadarmo, načo by som za to platil..
Vôbec by som nebol proti, keby bolo povinné mať operačné systémy originál, keby mali policajti oprávnenie na prehliadku PC, či má ochranné známky atď, keby som nevedel, ako by sa to zneužívalo. A muži zákona by si chodili s nosom ešte vyššie ako už aj tak chodia..
Takže neviem ako vy, ja zostávam verný svojmu "originálu", na ktorom aj teraz fachčím, chcem povedať pánom z Microsoftu, že si ich prácu vážim, ale predsalen to treba chápať asi z takéhoto hľadiska. Ak sa mi páči nejaká kapela,kúpim si jej CD, prečo nie. Predsa sú dobrí a ak ich mám naozaj rád, napálené CD je pre mňa bezcenné...
Lenže ak chcem OS do počítača, tu si moc nenavyberám. Prakticky je mi nanútený a či chcem,alebo nie, musím byť spokojný a musím byť jeho fanúšik... možno by sa mal zaviesť dobrovoľný príspevok a podľa toho by mal užívateľ prístupné jednotlivé funkcie...
PS- aj idiotský prístup niektorých predajcov ma odrádza. Konkrétne sa mi zdá, že HP má nejakú zmluvu s Microsoftom. Totižto, kúpil som si notebook HP, ale bez OS som ho chcel. Tak sa nikto na nič nepýtal, všetko prišlo, ale bez jediného priloženého CD alebo driveru. Aj tu na hojkovi ste si iste všimli,keď som hľadal pomoc, kde nájsť drivery..
Keby som si však objednal PC aj s OS, ovládače by prišli, Win by bol nainštalovaný a plne funkčný. To je presný príklad toho, čo som spomínal vyššie, o nanútení OS Windows. Je to trochu odveci,ale čo už. Pekne si to spolu vymysleli a nikto ma nepresvedčí, že to tak nie je.