Life hacky

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Life hacky

Príspevok od používateľa Dreamer »

Tema pre akekolvek life hacky.

Pre istotu sem dam aj definiciu:

Life hacking – Wikipedie

Life hacking je termín označující jakýkoliv trik, zjednodušení či novátorskou metodu, které v jakýchkoliv aspektech života zvýší produktivitu a efektivitu. Pojem vznikl ze slov life (život) a hacker (všeobecně označení pro zvídavého jedince, který chce dopodrobna vědět, jak daná věc funguje a hledá její limity). Českým ekvivalentem je výraz „zlepšovák“ nebo „vychytávka“.

Piste prosim 1 life hack na 1 prispevok, aby to bolo prehladnejsie.

Mna k tejto teme motivoval Reddit, kde sa to objavuje casto, ale klasicke forum je lepsi format, kde sa to nebude opakovat a nezapadne to.

Par stranok venujucich sa hife hackom:
- Lifehacks (Reddit)
- Lifehacking - inšpiruj sa a optimalizuj si každý deň - Startitup.sk
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Life hacky

Príspevok od používateľa Mek »

Jeden mam...
Ked idete vytahom z vysokeho poschodia na prizemie, zvycajne sa vytah cestou dole zastavi aby pristupili dalsi. Ked ma budova viac ako 10 poschodi a kazdu chvilu vytah zastavuje, trva to dlhsie ako keby ste isli po schodoch. Je taky lifehack, ze ked nastupite, zvolite si prizemie, zatvoria sa dvere, tak celu cestu drzite tlacitko "zatvorenia dveri", a vytah potom nikde nezastavuje a ide priamo na prizemie. Vyskusal som si to nejakych 15 rokov dozadu v trencianskom Slovakotexe a fungovalo to :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Mek napísal: 08 sep 2025, 9:34 Jeden mam...
Ked idete vytahom z vysokeho poschodia na prizemie, zvycajne sa vytah cestou dole zastavi aby pristupili dalsi. Ked ma budova viac ako 10 poschodi a kazdu chvilu vytah zastavuje, trva to dlhsie ako keby ste isli po schodoch. Je taky lifehack, ze ked nastupite, zvolite si prizemie, zatvoria sa dvere, tak celu cestu drzite tlacitko "zatvorenia dveri", a vytah potom nikde nezastavuje a ide priamo na prizemie. Vyskusal som si to nejakych 15 rokov dozadu v trencianskom Slovakotexe a fungovalo to :)
existuje na to ešte lepší hack: ísť dolu pešo a človek urobí niečo pre svoje zdravie :)
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Samozrejme. Ked sa tak nad tym zamyslam, tieto veci su asi tak navrhnute pre zachranne zlozky. Ked niekoho vezu na nositkach a zavisi na kazdej sekunde, nie je ziaduce, aby vytah vsade zastavoval. Preto, nezneuzivat :)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Môj lifehack je mať cibuľu v chladničke a pri varení ju nakrájať za studena čerstvo vytiahnutú s chladničky. Potom si človek nepoplače.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

fildinko
King
King

Príspevok od používateľa fildinko »

Môj life hack je nestarať sa do niečoho čo reálne nedokážem ovplyvniť.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

hojko napísal: 09 sep 2025, 11:02 ale cibula do chladnicky nepatri:
Tiež som tieto varovania minulý rok zachytil, ale na druhej strane, kde mám v byte skladovať cibuľu? Okrem toho ja vždy kúpim len pár kusov, to sa rýchlo spotrebuje. Neskladujem kilá cibule niekoľko mesiacov ako niekto, kto si ju má možnosť dopestovať. A v chladničke mám nižšiu vlhkosť ako v byte. Len netreba cibuľu držať v mikroténovom sáčku a potom s plesňami nemám problém.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Jeden dalsi, mozno znamejsi...
pri nakupovani beriem vyrobky zozadu, tam su cerstvejsie (s dlhsim datumom spotreby). Pri ovoci a zelenine, aspon v Tescu, byvaju na sebe aj dve debnicky, v tej hornej, dostupnej, uz byvaju veci horsej kvality, prebrane uz inymi nakupujucimi. Staci sa dostat k debnicke pod, kde su vyrobky pekne a cerstve.
mLuks
Addict
Addict

Príspevok od používateľa mLuks »

Je to preto lebo sa v obchodoch pouziva FIFO (first in, first out) - teda to co do regalu pride skor, musi z neho aj skor odist. Znizuje to straty obchodu na odpisoch tovaru po zaruke, ci nevyhovujuceho tovaru (skaredsieho, hniteho), zaroven tvojej spajzi nikto pokutu neda, ked v nej mas nieco pozaruke, obchodu ano.
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Vsak to je mi jasne :D Ja len, ze ako to vyuzit.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Roky pozeram jednotkovu cenu. Casto je "vyhodne" dvoj(troj)balenie - alebo +25% drahsie, nez "obycajne". Kludne na kile drahsie aj o 25%.
K-u-b-i-a-k
Addict
Addict

Príspevok od používateľa K-u-b-i-a-k »

Mek napísal: 08 sep 2025, 9:34 Jeden mam...
toto som robil celé detstvo v bytovke
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

starysomar napísal: 11 sep 2025, 10:27Roky pozeram jednotkovu cenu. Casto je "vyhodne" dvoj(troj)balenie - alebo +25% drahsie, nez "obycajne". Kludne na kile drahsie aj o 25%.
Nevedel som, ze toto je life hack, ja pozeram len jednotkove ceny stale, problem ale je, ked pouziju ako jednotkovu cenu kus, to sa neda porovnat, alebo potom hlavne pri mase, niekde cenu za 1kg a niekde za 100g, potom sa zdaju ryby lacnejsie ako hydina, robia to casto, ani neviem, preco to je vlastne povolene, kedze je to "jednotkova" cena a mala by byt jednotna.

Pridam suvisiace, nepozeram na vysku zlavy, snazim sa pamatat si ceny zakladnych potravin, casto je v jednom obchode nizsia cena bez akcie, ako niekde s akciou.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

Iste - pamätám pred nejakým časom pomaranče v COOP po 3, také isté v ten istý deň po 1,24.
Dnes nieje problém otravovať kremíkový mozog otázkou napríklad:
"Porovnaj mi cenu vajec 10 (30) kusov v..."
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Vedecky podložený spôsob, ako zvládnuť stres už v priebehu deväťdesiatich sekúnd. Jeho technika spočíva v hlbokom dýchaní, ktoré aktivuje parasympatický nervový systém, uvádza MSN.

1. Nájdi si pohodlnú polohu (môžeš sedieť, stáť alebo ležať).
2. Polož si jednu ruku na hrudník a druhú na brucho.
3. Pomaly a zhlboka sa nadýchni nosom. Sleduj, ako sa brucho zdvíha, zatiaľ čo hrudník zostáva takmer nehybný.
4. Na krátky okamih zadrž dych.
5. Pomaly vydychuj ústami a sleduj, ako sa brucho uvoľňuje smerom nadol.
6. Opakuj celý cyklus tri až päťkrát.
Veľmi účinnou technikou je aj ochladzovanie tváre studenou vodou (najmä v oblasti očí, líc a čela). Ak máš k dispozícii ľad alebo chladiaci obklad, prilož si ho na zátylok a spánky. Chlad totiž stimuluje blúdivý nerv, jednu z najdôležitejších nervových dráh spájajúcich mozog s telesnými orgánmi.

Krátke vystavenie chladu vyvoláva u cicavcov evolučný mechanizmus, ktorý spadá pod tzv. potápačský reflex. Tento reflex okamžite spomaľuje srdcovú frekvenciu a zároveň tlmí signály úzkosti prúdiace z mozgu.

Dr. Vassily Eliopoulos odporúča pridať k ochladeniu aj mentálne cvičenie. Polož si otázku: „Čo práve teraz cítim?“ a odpovedz si nahlas. Môže to byť smútok, úzkosť alebo jednoducho stres. Táto technika, známa ako označovanie afektu, mení spôsob, akým mozog spracúva emócie.

Pomenovaním pocitu oslabuješ dominanciu amygdaly, centra emočných reakcií, a zároveň zapájaš prefrontálny kortex, ktorý riadi logické uvažovanie, sebakontrolu a schopnosť regulovať stres. To, čo pôsobilo ako neriadená vlna emócií, sa v okamihu mení na jasne rozpoznateľný jav, s ktorým vieš pracovať.
Zdroj: Zvládni stres za 90 sekúnd: Učinná metóda experta na dlhovekosť
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

neviem ci je to zrovna lifehack, mne to tak prislo ked som to objavil.

tento extension do prehliadaca umoznuje stahovat obrazky z https://www.webumenia.sk/ (a vela inych webov) a kedze tam su v super kvalite (stiahlo mi 64 megovy png 4500x7000) tak su z toho paradne pozadia aj na 4k monitory.

samozrejme to nie je urcene na komercne ucely a asi by som nemal ani tu drzost si to vytlacit vo velkom formate a dat na stenu doma ale osobne pozadia menim podla nalady a najcastejsie je to nejake umenie ktore sa mi zrovna zapacilo...
NIKOHO NENAVADZAM NA PORUSOVANIE AUTORSKEHO ZAKONA
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

FEFO – First to Expire, First Out - usporiadanie potravin doma podla datumu, kratsia spotreba vpredu, (dlhsia spotreba vzadu).

Je to podobne ako FIFO (first in, first out), ktore tu bolo spomenute v zmysle obchodov, ktore to takto usporiadavaju, aby sa predchadzalo stratam, ale FEFO je presnejsie a vhodne pre domacnosti, lebo doma si mozme kupit neskor aj nieco s kratsou spotrebou.

Je to efektivny sposob ako su usporiadat potraviny doma, hlavne v chladnicke a mraznicke, aby sa predchadzalo plytvaniu potravin a aj penazi.

Okrem toho si niekto zapisuje aj datumy ulozenia potravin v mraznicke, prip. datumy trvanlivosti, kedze tam su dlho a mozu zostat zabudnute.

Still good / Still safe - pouzivanie potravin po datume minimalnej trvanlivosti (nevyhadzovanie).

Vacsina potravin po datume minimalnej trvanlivosti je bezpecna na konzumaciu, dokonca sa take mozu aj legalne predavat.

Je potrebne ich skontrolovat, obal, farbu, vonu, prip. chut. Tu je clanok s konkretnymi potravinami, ako dlho vydrzia.

15 potravín, ktoré môžeme zjesť aj po záruke | Aktuality.sk

Tu je vysvetleny rozdiel minimalnej trvanlivosti a datumu spotreby:

Minimálna trvanlivosť nie je dátum spotreby. Ako sa v tom vyznať? | ta3
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Ano, obe pouzivam.
K nakupovaniu - na pas pri pokladni (ak nejdem cez automaticku) vykladam najprv tazke veci a az potom lahke a take co sa mozu popucit, aby som mal lahsie nakladanie do batohu a tasky uz pocas blokovania. Ked zaplatim, rovno odchadzam a nezavadziam, kiezby to tak robilo viacej ludi.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Papier na pecenie v sendvicovaci / grile.

Mam taky 3 in 1, hlavne na tousty pouzivam papier na pecenie, aj ked sa tie platne daju vybrat, setri to cas aj namahu.
Napísať odpoveď