Linux na HP530

Všetko ohľadom Linuxu...
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

reddy napísal:inak,to ma zaujalo s tou pristupnostou ku jednemu priestoru z oboch diskov, to by bolo fajn. ibaze uz to vidim ako to windowse bude valit :lol: sa mi bude 10 minut zlozka otvarat..
no ver tomu, ze by si ani nespozoroval, ze ten disk nie je fat32 alebo ntfs. vali tak isto ako aj ntfs formatovany (to som kukal ako puk aj ja). windows s nim pracuje ako so svojim.
no a k tomu zapisovaniu. preco nie? uz na neho zapisujem rok z winu aj z linu a ziadna chyba sa mi nestala. len mi to raz blblo z recycle binom ale inak nic.
nie je praktickejsie mat 140GB hdd pristupny z oboch systemov ako jeden z jedneho a druhy z druheho? podla mna urcite. nac sa zbytocne obmedzovat?
Cesar
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa Cesar »

turtlak69 napísal: nie je praktickejsie mat 140GB hdd pristupny z oboch systemov ako jeden z jedneho a druhy z druheho? podla mna urcite. nac sa zbytocne obmedzovat?
Ja mám oboje prístupné aj z win aj z linux, len preto mám ntfs, na 4GB+vo win, to nejde v FAT32. Radšej dôverujem NTFS 3G z Linuxu ako Ext2/3 z Windows.
------------------------------------------------------------------------------------
Daj si Windows particiu, za tým Ext3, a za tým AJ SWAP-ový ODDIEL!!!

Ostatné možeš dať aj fat32 alebo ntfs, budeš to môcť používať aj z win aj z linux ja písať do toho z Linux, no nie hneď po inštalácii, ale čítať to budeš môcť hneď (aj NTFS).

Keď tam bude že rozdelenie particií v Kubuntu installer, tak na ostatné daj prípojný bod /media/win_c alebo /media/hdc1 atď (alebo /media/win_d alebo hocičo), a v tých adresároch v Linuxe bude tvoj C: alebo D: oddiel.

Kam chceš inštalovat to ext3 tam sa dáva len / a toto mozes zadat ked zvolíš manulne rodelenie.
turtlak69
Guru
Guru

no takto by som to nerobil, ale kazdemu asi vyhovuje nieco ine ;)
btw k tomu zapisovaniu... zapis na ext particie je bezpecny, lebo ext kody su pristupne a vytvorenie uvladaca pre windows je vlastne lahke. ale ntfs kody MS taji a tak je zapis na ntfs riskantny a nikdy to nebude na 100%
Cesar
Addict
Addict

turtlak69 napísal:no takto by som to nerobil, ale kazdemu asi vyhovuje nieco ine ;)
btw k tomu zapisovaniu... zapis na ext particie je bezpecny, lebo ext kody su pristupne a vytvorenie uvladaca pre windows je vlastne lahke. ale ntfs kody MS taji a tak je zapis na ntfs riskantny a nikdy to nebude na 100%
Je to tak, ale na DVD iso súbory bez diakritiky to stací, aj ja dôverujem FAT32 skôr ako NTFS, preto mám na 50%-50% a vo FAT32 mám dôležité veci, v NTFS len veľké DVD súbory, funguje to tak, zatiaľ sa mi nestratil ani jeden súbor z NTFS. :P

Jeden môj známy mal celý HDD Ext3/2 a zrazu sa mu všetko stratilo, aj údaje, aj systém, no je to smola, stáva sa všeličo, ale to bola nejaká neznáma distribúcia čo asi používal len on a pár ľudí. :D

KDE::::
Obrázok
reddy
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa reddy »

takze spravne chapem, ak chapem, ze linux je schopny citat FAT32?
Cesar
Addict
Addict

Áno dá sa čítať aj zapisovať do FAT32 ale aj do NTFS s Linuxom (aj do Vista-NTFS sa dá aj písať).

Do FAT32 sa dá hneď, NTFS sa dá len čítať po inštalácii ale po nainštalovaní programu NTFS 3G a zmene fstab sa dá aj zapisovať do NTFS. :)
reddy
Medium Expert
Medium Expert

no tak neni problem, spravim si tak 10 Giga NTFS pre Winshit, 10 Giga pre Linux a zbytok (asi 52 Giga) necham FAT32. to bude idealne
Cesar
Addict
Addict

Mal by si spraviť aj Swapový oddiel.

To by bolo ideálne aj podľa mňa (lepšie ako NTFS) ale jeden problém môže nastať: Do FAT32 sa nedá zapísať súbor väčší ako 4 GB, DVD-ISO tam nenakopíruješ, napr. DVD-hru, DVD-Video ako .vob ... už áno.

Do NTFS a aj do Ext3 sa dá zapísať 4GB+ súbor. Keď to nepotrebuješ tak nič alebo na win Alcolhol 120 to rozdeľuje keď treba.. a v Linux oddiele tam osatane oveľa viacej miesta, min 8 GB z 10 určite.
reddy
Medium Expert
Medium Expert

no ale sak povedz mi naco by som potreboval dvd hru v linuxe :lol: :lol:
okrem toho mam dvd napalovacku, takze cez ntfs by som vsetko riesil keby bola kriza..
diky moc :P
Cesar
Addict
Addict

Teoretikcky hry by mali fungovať s Cedega / Wine, ale na to je lepší Windows. :D

http://www.transgaming.com/

http://www.winehq.org/
reddy
Medium Expert
Medium Expert

inak aký je rozdiel medzi EX2 a EX3?
Cesar
Addict
Addict

Ext2 nie je žurnálovacím súborovým systémom a Ext3 je žurnálovacím súborovým systémom, je bezpečnejší...
A journaling file system is a file system that logs changes to a journal (usually a circular log in a specially-allocated area) before actually writing them to the main file system. Such file systems are less likely to become corrupted in the event of power failure or system crash.
http://sk.wikipedia.org/wiki/Ext3
reddy
Medium Expert
Medium Expert

a este poslednu vec.. ked idem vytvorit novu particiu pre linux,tak sa ma pyta, ci ma byt primarna alebo logicka...
Cesar
Addict
Addict

Ext3/Primary, ale sprav aj swapový oddiel (Linux/Swap), to môže byť tiež primárny, ale môže byť aj Logical Partition.

Aktívny nechaj Windows particiu, to radšej nemeň.
reddy
Medium Expert
Medium Expert

a swapovy oddiel spravim ako? to tam nikde nemozem najst..
Cesar
Addict
Addict

V Partition Magic musí byť aj to, už som to dávno nespustil ale určite sa to dá, keď nie, tak si stiahni Paragon Harddisk Manager, ten je novší, ale dá sa to sformátovať na swap aj pri inštalácii, nechaj tam napr. 1-2 GB miesta, za tým spravíš to fat32 a pri inštalácii to označíš ako swap a sformátovať (to voľné miesto).

New patition/primary a formátovať nie na fat/ntfs ale na linux swap v partition magic.
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Stačí keď vytvoríš partície (nemusíš ich formátovať). Pri inštalovaní Kubuntu si zvolíš, aké partície sa použijú a zaškrtneš, nech sa aj naformátujú.
Inak, už to tu bolo napísané, ale zopakujem to. :) Ak chceš používať Linux dlhodobo, tak by si si mohol vytvoriť ešte jednu partíciu a tam dať domovské adresáre. Potom by pri zmene Linuxu stačilo vymazať tú kde je Linux a súbory v /home/ by ostali.
A k tomu zápisu z Windows na Linuxové partície (a naopak). Osobne si nemyslím, že je to najlepší nápad. Ja to nepoužívam, a ani sa to používať nechystám.
A ešte k stabilite KDE. Používam KDE už dávno, a problémy mám iba občas (napr. mi občas Flash plugin zostrelí Konqueror).
Cesar
Addict
Addict

Ja veľmi nechápem prečo je dobré, aby /home ostalo, keď sa dáta ukladajú na inú particiu aj tak? Jedine, aby nastavenia jednotlivých prograov ostali, napr. Wine aj s nainštalovanými progrmami? Ináč neviem prečo.

A ani nie všetko je rovanké vo všetkých distribúciách, napr. v Kubuntu je veľa vecí úplne ináč ako v Mandrive, a keby tam ostalo to isté /home no neviem... neskúšal som.

Napr. Mandriva všetko temporary ukladá do /home/user/tmp ale kubuntu do /tmp.

Moja skúsenosť je taká, že KDE v Alternate Kubuntu je niečo strašné, hneď po inštalácii programy sa vypnú/stratia len tak, z Desktop CD nie, že prečo, no neviem...

Mandriva KDE je tiež stabilné, KDE-crash tam ani nie je.
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Cesar napísal:...
Neviem ako ty, ale ja si všetky súbory (ktoré používam ja), ukladám do domovského adresára (práve na to tam totiž je). Takže tam mám viac vecí ako len nastavenia nejakých programov. :)
turtlak69
Guru
Guru

som na tom podobne ako chrono ;) takze sa priklanam k tomuto nazoru, ktory sa tak snazim presadit :) nie som jediny, ktory to tak robi ;)
Napísať odpoveď