LUDIA:NEZNAMA CHEM.REAKCIA VIETE O TOMTO NIECO????

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
qwerty-xyz

Príspevok od používateľa qwerty-xyz »

ades napísal:Tak uz viem v com to je: je v tom parafin v tekutom stave. Ten pliesok po nalomeni pukne, vytvori akoby razovu vlnu, vplyvom ktorej sa zacne vytvarat krystalicka mriezka v parafine. Pri tomto procese sa uvolnuje relativne velka tepelna energia. Po vytvoreni uplnej krystalickej mriezky parafin stuhne a do tekuteho stavu ho dostaneme spat len vlozenim do horucej vody, v ktorej sa znova roztopi, ale kedze nema "startovny vystrel" v podobe puknuti plieska, zostane v tekutom stave az do dalsieho pouzitia :wink: . Jednoduchy princip, za ktoreho vysvetlenie podakujte profesorovi Mornsteinovi z Biofyzikálneho ústavu Masarykovej Univerzity v Brne :)
ty koky...diky... :)
miki690
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa miki690 »

Frikso napísal:Obsahuje to nejake chemicke latky, ktorym pri tom ohnuti dodas potrebnu energiu a spusti sa exotermicka reakcia....
Akoze co nove si tu povedal ? nove slovicko ze reakcia pri ktorej sa uvolnuje teplo je exotermicka a ze ohnutim sa dodava energia ? to je princip ktory si bezny 1 na gymnaziu dokaze odvodit aj sam bez toho aby tu vec niekedy videl ... ved to vypliva z toho co napisal qwerty-xyz v prvom svojom poste :? Sorry ale nemam rad ked sa niekto tvai ze je mudry a pritom len povie to iste co ten predtym ale pouzije inu slovnu zasobu . :wink:
pinacolada napísal:to kludne na to mozes naplut a tiez tomu dodas energiu na spustenie reakcie.nie.to funguje nejak inak a tiez by ma zaujmalo ako
To teda nemozes :D lebo ak naplujes a dodas energiu tha to nespravi nic :D a toto co napisal frixo je v podstate pravda.
TomAss napísal:hehe spomenul som si ze to mam aj ja....celkom haluz dohovie co to je...mne to pripada jak keby ta voda zmrzla az nato ze to je teple :) nakameroval a odfotil som to...
tu je jak to z tuheho dam spat do normalneho :) :
Obrázok
tu je zakladny stav (kvapalny):
Obrázok
tu sa to meni na tuhy (video):
http://video.google.com/videoplay?docid ... 4088796705
tu je tuhy :
Obrázok
Presne toto som mal aj ja , ale uz pred par rokmi. som sa z tym hral tak casto a tak dlho az som to roztrhal :D dost pecka to je , ale ak to funguje ... uff to netusim . Som sa pytal aj babky (robila v lekarni ) ze ci nevie ako to funguje a ona tiez nevedela a dokonca ani jej kolegyne a ani sefka ... a ony to predavali ... chcelo by to kontakt na vyrobcu :)
TomAss
King
King

Príspevok od používateľa TomAss »

a taka otazocka...keby to prasklo a nalial by som to napr do nejakej nadoby a zmackol v tom ten pliesok fungovalo by to aj dalej ?
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Runes »

kono nefim ci ste k dacomu dospely ja len dodam ze tato haluska bola povodne vyvinuta pre armadu aby vojakom neomrzaly prsty neskor sa to skomerciziovalo pouzivaly to lyziary davaly si to do lyziarok a do vrecok v hociktorom sportovom obchode zozeniete tuto srandu jednorazovku za 40sk a na viac pouziti okolo 300sk a niesom isty ale tusim to malo obmedzeny pocet cyklov okolo 200 alebo tak dako a k tomu ze to treba dat do teplej vody tak ak sa dobre pametam tak ta voda musi byt vriaca a henta sranda roby teplotu okolo 40 stupnov tak asi tam bue pes zakopany
qwerty-xyz

Runes napísal:kono nefim ci ste k dacomu dospely ja len dodam ze tato haluska bola povodne vyvinuta pre armadu aby vojakom neomrzaly prsty neskor sa to skomerciziovalo pouzivaly to lyziary davaly si to do lyziarok a do vrecok v hociktorom sportovom obchode zozeniete tuto srandu jednorazovku za 40sk a na viac pouziti okolo 300sk a niesom isty ale tusim to malo obmedzeny pocet cyklov okolo 200 alebo tak dako a k tomu ze to treba dat do teplej vody tak ak sa dobre pametam tak ta voda musi byt vriaca a henta sranda roby teplotu okolo 40 stupnov tak asi tam bue pes zakopany
no hej,vela veci preslo z armady do normalneho zivota.to odkazuje na to ze armada uz takuto srandu nepotrebuje alebo uz maju daco lepsie co sa klasifikuje ako tajne,ale princip fungovania tu uz ktosi vysvetlil.
:wink:
romulus2
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa romulus2 »

boože vy ste mameluci volá sa to parafínový obklad a je to pre reumatikov alebo ľudí čo majú problémy s kĺbmi. ten tvoj "pliešok" zlomíš a začne to vydávať teplo nemám pravdu?
kinjeril
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa kinjeril »

Heh, tak to uz mam aj ja a je to riadna haluska. Nik zatial nevie, co je to za kvapalinu? Na akom to je principe? Preco sa to tak ... "onééé"? :D
taurus666
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa taurus666 »

...najskor asi musis zistit,o aku latku sa jedna...ci je to organicka,alebo anorganicka zlucenina.alebo co ja viem...
TomAss
King
King

Príspevok od používateľa TomAss »

nikto nema moju odpoved na otazku ? :cry: ...kebyze to nalejem napr do pohara a tam zmacknem pliesik ci by sa njeco stalo :)
Silmer
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Silmer »

ved ta latka to je parafin..., ci nie? :) :D
qwerty-xyz

Silmer napísal:ved ta latka to je parafin..., ci nie? :) :D
no hej asi hej ale to sme nevedeli ked na to len tak pozeras. :oops:
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

TomAss napísal:nikto nema moju odpoved na otazku ? :cry: ...kebyze to nalejem napr do pohara a tam zmacknem pliesik ci by sa njeco stalo :)
podla mna by to zacalo tuhnut aj bez toho plieska
smejo
Addict
Addict

Príspevok od používateľa smejo »

ades napísal:bezne sa to pouziva pri zraneniach a pod kedze su aj "sacky" ktore sa po zlomeni zacnu ochladzovat az na teplotu blizku bodu mrazu..
tam je tusim dusicnan amonny (NH4NO3) a voda (H2O), ktore su oddelene niecim, po naraze sa to nieco predeli a prebieha endotermicka reakcia (spotrebuva sa teplo) => ochladi sa to
puls
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa puls »

aj ja by som chcel vediet co je to za reakcia moj brat to tez pred nedavnom doniesol z nemecka je fest haluz najprv som ani nevedel co to je len tak som ten pliesok zohol a zacalo to tuhnut a potom ked prisiel brat domov tak povedal ze som mu to doje*bal nech mu dam love :lol: ma pekne osral skoro
pishta
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pishta »

mam doma asi 10 takych sackov
da sa to pouzit aj napriklad v horolezectve,je to ako zdroj tepla...
lightman
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa lightman »

Moja segra mala take srdiecka k vlozkam tusim znacky Ria...ale uz to prasklo tak sme to vyhodili :D
metalbreath
Amateur
Amateur

Re:

Príspevok od používateľa metalbreath »

Nazdar tiež som sa pokúšal hladať po nete čo to je za reakciu a natrafil som na toto fórum a tak sa chcem pridať k tejto diskusii, ja mám doma z Granka ten "vankúšik" :-D vyzerá to takto:

http://img693.imageshack.us/img693/3455/dsc01298p.jpg

Ale tiež neviem odkial nabrať čo sa v tom vlastne nachádza :-D
KoCi
Darca
Darca

Re:

Príspevok od používateľa KoCi »

Clovece, tema ma IBA 3 strany, uz v prvej polovici druhej strany jasne tuto "zahadu" rozpisal ades (inak, dik :). Kedze sa odvtedy este par otazok "ako to funguje" objavilo, a pocitam ze sa este objavi, tak to preistotu ocitujem, kedze kazdy cita len prvy a posledny prispevok...
ades napísal:Tak uz viem v com to je: je v tom parafin v tekutom stave. Ten pliesok po nalomeni pukne, vytvori akoby razovu vlnu, vplyvom ktorej sa zacne vytvarat krystalicka mriezka v parafine. Pri tomto procese sa uvolnuje relativne velka tepelna energia. Po vytvoreni uplnej krystalickej mriezky parafin stuhne a do tekuteho stavu ho dostaneme spat len vlozenim do horucej vody, v ktorej sa znova roztopi, ale kedze nema "startovny vystrel" v podobe puknuti plieska, zostane v tekutom stave az do dalsieho pouzitia :wink: . Jednoduchy princip, za ktoreho vysvetlenie podakujte profesorovi Mornsteinovi z Biofyzikálneho ústavu Masarykovej Univerzity v Brne :)
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Re: LUDIA:NEZNAMA CHEM.REAKCIA VIETE O TOMTO NIECO????

Príspevok od používateľa 3PO »

len taka otazka. je to isto parafin ? lebo parafin ma teplotu podla druhu (podla pomeru latok z ktorych sa sklada) teplotu topneia niekde nad 40 stupnami. teda moja otazka. je to isto parafin alebo parafin+nieco alebo dokonca nieco ine ako parafin ?
webmasterr
Medium Professional
Medium Professional

Re: LUDIA:NEZNAMA CHEM.REAKCIA VIETE O TOMTO NIECO????

Príspevok od používateľa webmasterr »

hh ludia ste objavili ameriku, mi to mame doma uz mozno aj 10 rokov, da sa to pouzit ako nahrada termoforu napr. , ale je pravda ze to ma zaujimavy princip, keby nie tato tema uz davno zabudnem ze sme nieco take mali :)
Napísať odpoveď