Macbook Pro 13 vs. 15

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
ArAsHiD
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

Macbook Pro 13 vs. 15

Príspevok od používateľa ArAsHiD »

Ahojte, nakoniec som sa rozhodol ísť Apple cestou a rozhodujem sa ktorý z týchto 2 macbookov kúpiť.
Jedná sa o
https://www.istores.sk/edu-macbook-pro- ... 68726.html
alebo
https://www.istores.sk/edu-macbook-pro- ... 68718.html
Používaný by bol doma pripojený na externý monitor a na prenášanie do školy.
Používal by som ho na word, excel, photoshop plus internet / filmy.
Myslíte, že je príplatok 1000€ hodný o trochu väčšej obrazovke a o niečo výkonnejšiemu hw?
Ďakujem za postrehy.
heker
Redeemer
Redeemer

Re: Macbook Pro 13 vs. 15

Príspevok od používateľa heker »

Nie som zastanca Macbookov a dat skoro 3000 mi je prehnane. Dokonca aj tych necelych 2000 eur.

Na to co potrebujes si mozes kupit Spectre od HP, Zenbook od Asusu, Yogu a Thinkpad od Lenova ci Dell. Za 1000 eur mas krasny kusok, ktory ti na Office postaci, na Photoshop sa ti zide aspon 8GB RAM a lepsi procesor. Pripadne priplatis a za 1300 uz mas paradne kusky. Mne osobne sa zdaju nenormalne predrazene tieto Macbooky.

Pokial si sa rozhodol prevne pre Mac, tak si zvaz, ze ci tisicka za doplatok nie je prehnana a co za to dostanes.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Ja by som isiel do 13 a k tomu nadoma externy monitor :)
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cinges »

hekera nepocuvaj.. Macbook je o niecom inom..
Tebe urcite staci 13tka.. je prenostejsia, skladnejsia, aj tak si na nej pozries vsetko, co chces.. 15tka je hlavne o vykone.. Ja ju mam kvoli exportovaniu mnozstva fotiek, s dvojnasobnym poctom jadier a dedikovanou kartou je rozdiel poznat.. Pri beznej praci rozdiel medzi 13 a 15 ale nebudes mat ziaden.. PS, kancelarska praca, atd, aj uprava fotiek a video, tam medzi 13 a 15 nepocitis rozdiel. Takze, za usetrene peniaze su kup kvalitny 4k monitor.. a budes stastny a spokojny..
heker
Redeemer
Redeemer

O com je MacBook? O znacke, o zivotnom style, o tom, ze borci si hovoria Apple positive?

Pozri si ten mensi z nich za skoro 2000 eur, tu mas napriklad daky Zenbook co som na Alze nasiel za 30 sekund z mobilu. Mas tam QHD displej, i7-6500U, 512GB SSD a stoji o 800 eur menej ako ten MacBook. Takze v com je problem, ci v tom, ze neni Apple? Alebo v Iris grafiky? Okej, prikladam Spectre od HP.

ASUS ZENBOOK Flip UX360UA-DQ174T Rose Gold kovový: https://www.alza.sk/asus-zenbook-flip-u ... 647798.htm
HP Spectre 13-4201nc X360 Touch Silver Copper: https://www.alza.sk/hp-spectre-13_1?dq=4251450

No schvalne mi teraz cinges napis, ze preco nie takyto notebook, ze preco ten MacBook.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

napisal som ti do karmy, napisem ti aj tu..macbooky su strasne drahe, a za tu cenu si kupis vykonovo dva rovnake notebooky od ineho vyrobcu.. Ale po osobnych skusenostiach, ked mas cely ekosystem, notas, hodinky, iphone(aj ked iphone je fakt bieda) tak tam uvidis tu pridanu hodnotu.. Uz len kvoli touchpadu by som si priplatil tu tisicku, to je uplne iny zivot.. gesta.. a hlavne.. macbook je na pracu.. ked chces seriozne pracovat vo win, tak je to nemozne.. Nic tam nefunguje, pada to, ked to najmenej cakas, aktualizacie su nonsens.. nezmyselne spravanie, nemoznost si od desiatok nastavit aktualizacie, defender, a ostatne, tak, aby ta to neotravovalo.. odkedy mam macbook, tak uplne opadly problemy so systemom a venujem sa len praci..pretoze to funguje..Cely zivot som fungoval na windows, cely zivot som v nom pracoval, seriozne, nie len prezeranie webu.. a teraz som sa dostal konecne k macbook.. A otocilo sa to o 180 stupnov..
V praci pouzivam, musim, HP elitebook za 1700eur.. Keby som nevedel, ze kolko stoji, hodnotu by som mu nedal vyssiu, nez 300eur.. Rozdiel je tam diametralne odlisny.. v displeji, touchpade, klavesnica... Ale macbook je hlavne o MacOS.. Clovek, ktory nepouziva macbook aspon mesiac, to nikdy nebude vediet.. Vsetci vraveli, ze mi bude trvat, kym sa naucim gesta, ze si budem dlho zvykat na macos.. Ono to nakonec bolo uplne naopak.. Na MacOs, aj ked som predtym s nim nikdy nepracoval, som si zvykol behom dvoch dni.. bolo to uplne intuitivne, vsetko davalo zmysel.. A ked som potom zase bol za win notebookom, prisiel som si ako retardovany, ze mi tam proste nieco chyba.. trackpad sa zrazu nedal pouzivat, lebo to je proti macbooku nepouzitelna blbost.. Dalsia vec je, ze win musis vypinat.. ked v nom pracujes.. skus seriozne pracovat (virtualna, zdielane plochy, vpn, citrix, atd.) a nevypnut windows tyzden.. Mac, od vtedy co ho mam, som okrem aktualizacii nevypol.. to ide stale.. Vydrz baterky ani nevravim.. to su proste vsetko detaily, na kore prides, az ked s tym budes pracovat.. Tiez som hejtovam apple, lebo to bolo pre mna drahe a mali to len zazobanci.. ale to bolo fakt z jesitnosti.. nie kvoli tomu, ze by som si to osobne vyskusal a porovnal to..

a preco henten co si poslal nie? je dotykovy, ked chces pracovat, dotykova obrazovka je ti na prd.. nehram sa na tom online hry, chcem pracovat s klavesnicou.. Macbook na integrovane ssd, ktore je ovela tychlejsie, nez standardne ssd.. zapis 1000MB/S tam nebudes mat.. takze aj rychlost..
Ako, tie notasy niesu zle, za tu cenu vykonovo super.. Ale, macbook nie je o vykone..
Jo a dalsia vec, iMessage.. sms a hovory vyriesis aj z macbooku.. neuveritelne navykova vec, tiez, funguje to bez problemov.. Neskutocne, ked si zabudnes mobil na stole, lezis na posteli s notasom a niekto ti zavola.. vybavis to z notasu, nemusis sa dvihat k mobilu.. a pohodlne pracujes dalej.. parada..

Forcetouch trackpad.. Je to popisane, ako klik simulovany vibracnym motorcekom..v skutocnosti je to niekde ovela dalej.. nedokazem si bez toho macbook predstavit, funguje to dokonale, funguje to po celej ploche.. a hlavne, mozes si tam nastavit citlivost.. pracuje sa s tym neskutocne, clovek by nikdy nepovedal, ze dokaze uplne nahradit mysku s touchpadom.. kolko krat je milion krat pohodlensjie s tym pracovat, ako s myskou, aj hlavne kvoli gestam..
heker
Redeemer
Redeemer

Dotykovy displej ta vobec nemusi zaujimat, je to len pridana hodnota, ktoru ma dnes polovica malych notebookov a ultrabookov, navyse sa da lahko vypnut. Automaticke aktualizacie sa daju od updatu 1703 uz lepsie managovat, Defender sa da vypnut, aktualizacie vychadzaju na Windows 4x do mesiaca a to vzdy v utorok. Zapis 1000MB/s je podla mna nevyuzity, pokial sa nebavime o diskovych poliach alebo velkych RAW videach, co vsak clovek urcite nebude robit na MacBooku s 512GB diskom. Aj to bezneho notebooku sa da pouzit rychly NVMe disk.

Hovorit o nefunkcnom systeme, ze tam pomaly nic nefunguje, nemylis si to s Windows 95 alebo skor s Windows Millenium? Lebo podla toho co pises, tak zrejme ano. Gesta mas aj na notebookoch, Win10 ich standardne podporuje, aj ked len par funkcii -
https://support.microsoft.com/en-us/hel ... windows-10 Nevidim vsak problem, ze by sa nedali rozsirit. Okrem toho sa na gesta da pouzit aj dotykovy displej, pripadne gesta cez pripojenu externu mys.

Akceptujem, ze prepojenie a synchronizacia zariadenia od Applu v kombinacii pc, book, mobil, hodinky a cloud je na velmi vysokej urovni, ale priblizuju sa k tomu aj ine formaty pouzitia, ci uz v kombinacii pc+ntb, Android mobilu ci TV..., trebars za pouzitia Google uctu. Nakolko nemam ani iPhone, ani Apple TV, ale mam mobil som Samsungu, TV od Samsungu, sportove hodinky od Garminu, normalne hodinky od Casia, NAS box od Zyxelu, router od Asusu a prehravac z Ciny od Nexboxu s cipom AMlogic, tak ma prepojenie Applu a ich synchronizacia trapit nemusi, pretoze na toto ma Google ucet.

K iMessage mi je tazke sa vyjadrit a to z toho dovodu, ze mam mobil Samsung a teda nevyuzivam daky iMessage, ale nemam problem mat mobil pri posteli, na stole, postavit sa pon ci nedvihnut telefon. Na komunikaciu mam okrem bezneho volania a sms este mail, Viber, Whatsapp, Facebook a ako stara skola zapnem obcas ICQ a Viber. Da sa povedat, ze su to multiplatformove systemy, ktore moze pouzit ako clovek s iPhonom, tak aj clovek s Androidom, Blackberry, Windowsom ci starou Nokiou. To sa vsak o iMessage povedat neda.
ArAsHiD
Professional
Professional

Príspevok od používateľa ArAsHiD »

Chalani diky za rady, zobral som nakoniec kompromis 15 palcový s 256gb diskom za 2450€. 13 by mi bola malá a keď si už priplácam za pridanú hodnotu v podobe touch baru a krásneho displeja, tak to chcem aj využívať a pri pripojení k monitoru by to nebolo možné. A verzia s 512gb diskom bola nakoniec mimo rozpočet.
Rozdieľ vo výkone oproti verzii s 512gb 0,1ghz slabší procesor a asi o 5% horšia grafika, čiže zanedbateľné. Na starom počítači som mal využitých okolo 120gb a ostatné v onedrive, čiže mi to bude bohate stačiť. Eventuálne 250gb SSD disk za 100€ to istí.
cinges
King
King
Kontaktovať používateľa:

Daj potom vediet svoje pocity z pouzivania..;) :D
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

to je podla mna toto normalne nejaky syndrom ze clovek sem pride s konkretnou otazko a zufalci ako heker maju potrebu vnucovat svoje presvedcenia aj ked su uplne OT (tak ako tento post, ale nedalo mi...)
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Tiez som bol vzdy pre Win a Apple nechapac. Ale ako som dostal v praci Macbook, tak ako som si nan zvykol je to premna neskutocny top. Dokonca moj osobny notebook nepouzivam a vsetko riesim uz len na pracovnom Macbooku. Takze uplne chapem ked niekto ide do toho aj ked cenovo je to ovela viacej. Opodstatnene. A na pracu pre cloveka, ktory sa venuje linuxom nutnost :)
Romeo2006
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Romeo2006 »

Presne tak, jak Cinges napísal. Som na tom rovnako. Akurát som si minulý týždeň vymenil svoj PC na iMac, bez myšky, lebo Touchpad je o niečom inom. Mám aj 13 Macbook Pro, ale 15 by sa mi hodil viac.
Správne si si vybral :smt006
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa cORP. »

ja zas doma pouzivam desktop na windowse, tam nedam dopustit na vyuzivanie windows, kazdopadne pouzivam iphone, aw, iphone a tato kombinacia je na nezaplatenie, az pri macbooku som uplne prestal pouzivat mys, nieje ju totiz treba a je proste fakt, ze touchpady na notebooku su onicom, ani raz som este nezazil touchpad ktory by sa aspon troska priblizoval tomu co pouziva apple, mam sice len macbook air 13", ale pre moje potreby je super, super vydrz, mala vaha, len ten displej by mohol byt lepsi, kazdopadne pred tym som mal lenovo y-50 ktore lezalo na policke, s macom beham vsade
heker
Redeemer
Redeemer

Lenze Lenovo Y50 je 15,6tka velkost s vahou okolo 2,5kg, snad to velkostne a vahovo nechces porovnavat s MacBookom 13tkou.
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

teraz si mi prezradil nieco co som doteraz naozaj netusil, ja len vravim, ze aj keby lenovo bolo 13 palec nenosim ho zo sebou uz len kvoli tomu, ze ui pri mac os je na uplne inej urovni, vyskusaj si touchpad na mac zariadeniach a potom porovnavaj, je mi samozrejme jasne, ze vaha je niekde inde

+ ja chodim autom, nenosim ho v ruksaku, cize vaha mi je ukradnuta
xH4wK

Príspevok od používateľa xH4wK »

A komu chyba windows alebo potrebuje pouzivat niektore veci ktore bezia na win lepsie (ako napriklad office za 3 eura z ebay... ntfs disky, bitlocker encrypted disky, atd) tak je tu parallels desktop a windows licencia za 5 eur z ebay :) potom coherence mode a mate vystarane.
Potom to moze vyzerat napriklad takto
Prílohy
Snímka obrazovky 2017-09-26 o 7.54.13.png
cORP.
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

tiez si takto skupujem licencie, aj na antivirus pre desktop, office for mac za 4€ :D, v kazdom pripade ja pouzivam bootcamp, resp pouzival som, najnovsie som tuto particiu zrusil a ostal vyhradne na mac os, nepotrebujem ho, no na domace pouzitie si neviem predstavit iMac, to by som neprezil asi :D
Napísať odpoveď