Monitor k PC
-
Ryan Giggs
VIP
Re: Monitor k PC
Ten test uz nie je velmi vypovedajuci. Odvtedy pribudli do TV a monitorov mnohe nove technologie na zamedzenie vypalovania.
Pokial ide o degradaciu obrazu, tam sa to nelisi od LCD. On to bol problem X rokov dozadu ked boli prve oled RGB. Tam to bol problem, kedze organicke bunky roznych farieb starnu nerovnomerne. Tam uz po 2-3 rokoch bolo vidiet rozdiely vo farbach (modra degraduje velmi rychlo). V sucasnosti sa pouziva vylucne Woled panel, teda vsetky bunky su biele. A farby sa tvoria neorganickym RGB difuzorom. A kedze su vsetky bunky biele, degraduje cely obraz rovnomerne a teda to si uzivatel nema sancu vsimnut ani po "milion" rokoch.
Pokial ide o degradaciu obrazu, tam sa to nelisi od LCD. On to bol problem X rokov dozadu ked boli prve oled RGB. Tam to bol problem, kedze organicke bunky roznych farieb starnu nerovnomerne. Tam uz po 2-3 rokoch bolo vidiet rozdiely vo farbach (modra degraduje velmi rychlo). V sucasnosti sa pouziva vylucne Woled panel, teda vsetky bunky su biele. A farby sa tvoria neorganickym RGB difuzorom. A kedze su vsetky bunky biele, degraduje cely obraz rovnomerne a teda to si uzivatel nema sancu vsimnut ani po "milion" rokoch.
no výlučne asi nie, keď sa bežne predavaju aj panely Qd oled.
Reálne testy ukazuju, že Woled displeje vo všeobecnosti nemaju tak široký rozsah zobrazovanych farieb ako Qd oled.
Ale relevantný by bol iba test konkretneho modelu monitoru, tam sa presne zmeria ake hodnoty skutocne má.
Pre daný model ale som test nenasiel, iba papierove zhodnotenie údajov čo ale nema velku hodnotu.
no, podla obrazku v prilohe to tak nie je, či? Woled ma len pridany biely stvrty subpixel, takže to vypalovanie v konecnom dosledku nijako zasadne neriesiRyan Giggs : A kedze su vsetky bunky biele,
-
Ryan Giggs
VIP
QD je len vrstva nanesena na paneli. Nie samotne bunky (ak chces tak pixely). Qd oled ma tiez panel jednofarebny, su tam bunky modre. QD je vrstva potiahnuta na tych bunkach. Teda ono sa to v zaklade nelisi od woledu. Len ta nadstavba je rozdielna.
Woled ma vsetky bunky biele. RGBW je iba filter polozeny na paneli resp. na samotnych bunkach. Teda samotne bunky emituju iba biele svetlo. To potom prechadza cez ten nasadeny filter. Mas to na tom obrazku, White oled layer.
Povodne oledy mali ten "layer" zlozeny z RGB. A nepotrebovali ziaden farebny filter. Uz samotne bunky emitovali rgb farby. Len sa zistilo ze kazda z rgb zloziek degraduje nerovnomerne. Preto sa od toho upustilo.
Qd oled nie je ina technologia ako woled. Je to len ina "povrchova uprava" panela.
Woled ma vsetky bunky biele. RGBW je iba filter polozeny na paneli resp. na samotnych bunkach. Teda samotne bunky emituju iba biele svetlo. To potom prechadza cez ten nasadeny filter. Mas to na tom obrazku, White oled layer.
Povodne oledy mali ten "layer" zlozeny z RGB. A nepotrebovali ziaden farebny filter. Uz samotne bunky emitovali rgb farby. Len sa zistilo ze kazda z rgb zloziek degraduje nerovnomerne. Preto sa od toho upustilo.
Qd oled nie je ina technologia ako woled. Je to len ina "povrchova uprava" panela.
ahojte prosím o radu:
QHD je rozlisenie 3440 × 1440. Poskytuje toto rozlisenie nejaku vyssiu kvalitu pri pozerani videí z youtube oproti monitoru 2560 x 1440?
Lebo ked si rozkliknem menu v nastaveni videa tak tam su moznosti 2160p alebo 1440p.
Lebo rozmyslam nad Dell Alienware AW3423DWF, ale na to aky je drahý, nie je to 4K monitor. Takže či do toho ist..
Alebo radsej Dell Alienware AW3225QF ? Ten uz je 4K
QHD je rozlisenie 3440 × 1440. Poskytuje toto rozlisenie nejaku vyssiu kvalitu pri pozerani videí z youtube oproti monitoru 2560 x 1440?
Lebo ked si rozkliknem menu v nastaveni videa tak tam su moznosti 2160p alebo 1440p.
Lebo rozmyslam nad Dell Alienware AW3423DWF, ale na to aky je drahý, nie je to 4K monitor. Takže či do toho ist..
Alebo radsej Dell Alienware AW3225QF ? Ten uz je 4K
-
94jakub
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
3440x1440 je WQHD. Je to širší monitor ako klasický QHD. Neviem aku inú kvalitu čakáš, na výšku to vždy bude 1440p. Akurát keď si to dáš na full screen, tak po bokoch budeš mať čierne pásy, lebo videá sú štandardne 16:9 (QHD) ale ten monitor je 21:9 (WQHD)
takže QHD má význam hlavne pre hráčov, inak ani moc nie?94jakub napísal: 27 júl 2024, 10:17 3440x1440 je WQHD. Je to širší monitor ako klasický QHD. Neviem aku inú kvalitu čakáš, na výšku to vždy bude 1440p. Akurát keď si to dáš na full screen, tak po bokoch budeš mať čierne pásy, lebo videá sú štandardne 16:9 (QHD) ale ten monitor je 21:9 (WQHD)
Ak si myslel WQHD tak u hracov je to silno individualne. Nie moc hier je vhodnych v sirokouhlom formate.
Pri UHD filmoch by si uz ale rozdiel vedel vyuzit.
Mala rada, UHD monitor na bezne pouzivanie nie je vhodny. QHD je uplny ideal.
Pri UHD filmoch by si uz ale rozdiel vedel vyuzit.
Mala rada, UHD monitor na bezne pouzivanie nie je vhodny. QHD je uplny ideal.
wladas
**
QHD /2560×1440, 16:9/ mám teraz a chcel by som prejst na vyssie rozlisenie.
Čo by ste si vybrali medzi 4K 3840 × 2160 16:9 alebo 3440 × 1440 21:9 ?
O hry vôbec nejde.
prečo?Mala rada, UHD monitor na bezne pouzivanie nie je vhodny
**
O hry vôbec nejde.
-
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
4K by som si vybral 3840x2180, na bežné používanie určite.
Ja som naopak týžden dozadu menil starý Samsung U32J590 (4K, 32", 60Hz) za ASUS TUF Gaming VG27AQML1A (QHD, 27", 260Hz),
najprv to bol síce šok ohladom velkosti ale teraz keď som si zvykol, tak nelutujem.
Inak taká otázka, nevie niekto prečo viem 10 bitovú farebnú hĺbku nastaviť len do 144Hz?
Ja som naopak týžden dozadu menil starý Samsung U32J590 (4K, 32", 60Hz) za ASUS TUF Gaming VG27AQML1A (QHD, 27", 260Hz),
najprv to bol síce šok ohladom velkosti ale teraz keď som si zvykol, tak nelutujem.
Inak taká otázka, nevie niekto prečo viem 10 bitovú farebnú hĺbku nastaviť len do 144Hz?
-
starysomar
Hardcore addict
Niekde mu píšu (výrobca) 10bit, inde nie (https://www.displayspecifications.com/en/model/536b3347)
Môžeš si stiahnuť "10 bit Color Depth Demo Application" (https://www.sharpnecdisplays.us/monitor-software) a testnúť, či má 10bit.
Môžeš si stiahnuť "10 bit Color Depth Demo Application" (https://www.sharpnecdisplays.us/monitor-software) a testnúť, či má 10bit.
-
Ryan Giggs
VIP
3440x1440 nie je vyssie rozlisenie ako to co mas teraz. Cize ak pises, ze chces vyssie rozlisenie, tak v tvojom pripade jedine 4K.gogo956 napísal: 27 júl 2024, 10:59 wladas
prečo?
**
O hry vôbec nejde.
-
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Ma 10 bit, po 144Hz viem nastaviť aj 8 aj 10 bitov, vyššie už len 8. To bude nejaky chytak v nastaveniach, obmedzuje to display port alebo nejaká podobná kravina.starysomar napísal: 28 júl 2024, 8:33 Niekde mu píšu (výrobca) 10bit, inde nie (https://www.displayspecifications.com/en/model/536b3347)
-
starysomar
Hardcore addict
Nie chyták - technické obmedzenie (možnosti) prenosu signálov vysokých frekvencií cez jednotlivé spôsoby-porty.
Nejaké riešenia vygoogliš.
Nejaké riešenia vygoogliš.
Nemám pc, ale 15.6" notebook. Na bežnú kancelársku prácu mi stačí, aj na menej náročný strih videa.
Mám však teraz väčší projekt, kde mám na strih 4 video stopy a 4 audio stopy, takže celé prostredie je trochu neergonomicky stiesnené, z toho dôvodu by som rád dokúpil externý monitor, akurát neviem či by to fungovalo ako si predstavujem.
Na bežnú robotu by som používal samotný notebook ako je, keď by som potreboval strihať, pripojil by som k notebooku monitor cez HDMI alebo thunderbolt 4 (čo je vhodnejšie?) a chcel by som aby Windows využíval iba obrazovku toho externého monitora a nie obe obrazovky.
Je takéto použitie technicky možné, alebo budú fungovať vždy obe obrazovky?
Ak je to technicky možné, stačí kúpiť monitor s hd rozlíšením a uhlopriečkou akú potrebujem, alebo 4k rozlíšenie s uhlopriečkou akú potrebujem?
Diky
Mám však teraz väčší projekt, kde mám na strih 4 video stopy a 4 audio stopy, takže celé prostredie je trochu neergonomicky stiesnené, z toho dôvodu by som rád dokúpil externý monitor, akurát neviem či by to fungovalo ako si predstavujem.
Na bežnú robotu by som používal samotný notebook ako je, keď by som potreboval strihať, pripojil by som k notebooku monitor cez HDMI alebo thunderbolt 4 (čo je vhodnejšie?) a chcel by som aby Windows využíval iba obrazovku toho externého monitora a nie obe obrazovky.
Je takéto použitie technicky možné, alebo budú fungovať vždy obe obrazovky?
Ak je to technicky možné, stačí kúpiť monitor s hd rozlíšením a uhlopriečkou akú potrebujem, alebo 4k rozlíšenie s uhlopriečkou akú potrebujem?
Diky
-
94jakub
Guru wannabe
Môžeš kľudne používať len externý monitor a NB aj zaklapnúť.
Nastavenia sú dostupné buď cez skratku Win+P alebo pravým na plochu a Display settings (Nastavenia displeja v SK?)
Ak máš FullHD monitor na NB, tak kúpením FullHD monitora si moc nepomôžeš. Bude to síce väčšie ale samotný priestor toho, čo vieš mať zobrazené bude ten istý. Takže pre príklad, keď máš teraz v tom programe viditeľné len dve stopy, tak aj na 24 palcovom FullHD to tak bude. Vieš to možno trochu zmenšiť, tým že to budeš mať na väčšom monitore, tak to nebude fyzicky také malé. Ale ten počet pixelov bude ten istý.
Ak toho potrebuješ zobraziť viac tak budeš potrebovať väčšie rozlíšenie, QHD alebo 4K.
Nepíšeš aký NB máš, tak len pre istotu napíšem, že si treba skontrolovať aké máš výstupy, grafiku a podobne a čo ten NB zvládne. Ak je to starší NB s integrovanou grafikou, tak napr. s 4K by mohol byť problém.
Nastavenia sú dostupné buď cez skratku Win+P alebo pravým na plochu a Display settings (Nastavenia displeja v SK?)
Ak máš FullHD monitor na NB, tak kúpením FullHD monitora si moc nepomôžeš. Bude to síce väčšie ale samotný priestor toho, čo vieš mať zobrazené bude ten istý. Takže pre príklad, keď máš teraz v tom programe viditeľné len dve stopy, tak aj na 24 palcovom FullHD to tak bude. Vieš to možno trochu zmenšiť, tým že to budeš mať na väčšom monitore, tak to nebude fyzicky také malé. Ale ten počet pixelov bude ten istý.
Ak toho potrebuješ zobraziť viac tak budeš potrebovať väčšie rozlíšenie, QHD alebo 4K.
Nepíšeš aký NB máš, tak len pre istotu napíšem, že si treba skontrolovať aké máš výstupy, grafiku a podobne a čo ten NB zvládne. Ak je to starší NB s integrovanou grafikou, tak napr. s 4K by mohol byť problém.
Dik, je to nedávno kupovaný Acer s integrovanou grafikou https://www.alza.sk/acer-aspire-5-steel-gray-kovovy-a515-57-79s4-d7982525.htm
Ak by robil 4k monitor problém, nebol by rovnaký problém aj s 2xhd monitormi (notebook+externý hd)? Eventuálne by som využil oba monitory plus externú klávesnicu aby sa mi pohodlnejšie pracovalo...
Ak by robil 4k monitor problém, nebol by rovnaký problém aj s 2xhd monitormi (notebook+externý hd)? Eventuálne by som využil oba monitory plus externú klávesnicu aby sa mi pohodlnejšie pracovalo...
-
DanielDevil
Addict
Ahojte, uvažujem nad väčším monitorom a mám dilemu. Využitie je čisto práca (prehliadač, office, viacmenej samý text, občas nejaký YT a Netflix). Aktuálne mám 27" Dell U2723QE UltraSharp (3840 × 2160) ale na 2 plnohodntne zobrazené taby vedľa seba to nie je ono. Preto som začal uvažovať o väčšom a zatiaľ mi to vychádza na 34" ktorý pri 2 oknách vedľa seba už vyzerá schodne. Väčší od toho popravde príliš ani nechcem a nemám naňho ani miesto.
Problém nastáva v tom, že väčšina 34" monitorov má rozlíšenie 3440 × 1440 a obávam sa, či to bude dostačujúce. Našiel som aj LG 34WK95UP s rozlíšením 5120x2160. Potom je tu ešte otázka či zakrivený alebo rovný (ten spomínaný LG je rovný ale väčšinou výdam tieto veľkosti zakrivené). Ideálne by bolo asi si vyskúšať obidve rozlíšenia, ale k tomu sa asi ťažko dostanem, tak ma zaujímajú vaše skúsenosti. Napojený by bol na Macbook Pro s M-kovým procesorom, hľadám niečo s Power Delivery s napojením na USB-C.
Ďakujem za vaše rady.
Problém nastáva v tom, že väčšina 34" monitorov má rozlíšenie 3440 × 1440 a obávam sa, či to bude dostačujúce. Našiel som aj LG 34WK95UP s rozlíšením 5120x2160. Potom je tu ešte otázka či zakrivený alebo rovný (ten spomínaný LG je rovný ale väčšinou výdam tieto veľkosti zakrivené). Ideálne by bolo asi si vyskúšať obidve rozlíšenia, ale k tomu sa asi ťažko dostanem, tak ma zaujímajú vaše skúsenosti. Napojený by bol na Macbook Pro s M-kovým procesorom, hľadám niečo s Power Delivery s napojením na USB-C.
Ďakujem za vaše rady.
DanielDevil
mam dva monitory: jeden 28" rovný a druhý 27" zakriveny.
A tá zakrivenost robí pomerne velký rozdiel ako clovek vníma obraz, je to priestorovejšie.
Ale na druhej strane aj ten rovný je velmi prijemny a v podstate je to dost o zvyku.
Ak robiš vela napr v exceli tak osobne sa mi na to zda vhodnejsi rovný. Zatial co videá či hry vyzeraju na zakrivenom fantasticky. Treba ale porozmyslat aky stupen zakrivenia by ti vyhovoval najviac, lebo su medzi nimi aj velke rozdiely.
Čo sa týka rozlíšenia, tak 34" sa mi zdá na 5120x2160 trochu malý monitor na dane rozlisenie. Je to iba moj laicky nazor, ale takee rozlisenie sa mi zda zbytocne vysoke..
mam dva monitory: jeden 28" rovný a druhý 27" zakriveny.
A tá zakrivenost robí pomerne velký rozdiel ako clovek vníma obraz, je to priestorovejšie.
Ale na druhej strane aj ten rovný je velmi prijemny a v podstate je to dost o zvyku.
Ak robiš vela napr v exceli tak osobne sa mi na to zda vhodnejsi rovný. Zatial co videá či hry vyzeraju na zakrivenom fantasticky. Treba ale porozmyslat aky stupen zakrivenia by ti vyhovoval najviac, lebo su medzi nimi aj velke rozdiely.
Čo sa týka rozlíšenia, tak 34" sa mi zdá na 5120x2160 trochu malý monitor na dane rozlisenie. Je to iba moj laicky nazor, ale takee rozlisenie sa mi zda zbytocne vysoke..
-
DanielDevil
Addict
Aktuálne mám na 27 palcovom 3840 × 2160 a nepríde mi to vôbec ako vysoké rozlíšenie.
Ja osobne by som nechcel 4k na 27 palcovom monitore.