v tvojom pripade skôr DP 1.4lukas9206 napísal: 11 dec 2025, 20:19 Okej, čeknem kabel. Už keď o tom reč, čo je lepšie použiť, DP 1.4 alebo HDMI 2.1?
Monitor k PC
Re: Monitor k PC
Tak nakoniec bol vážne problém v kábli.
-
Ryan Giggs
VIP
Ono to podla popisu chyby vyzeralo najpravdepodobnejsie.
Navyse, vylucit problem kabla je najjednoduchsi ukon.
Navyse, vylucit problem kabla je najjednoduchsi ukon.
-
Shamway
Professional
- Kontaktovať používateľa:
Ahojte,
Aký 49' ultrawide monitor okolo 1000 eur?
Cez deň na pracu (práca s textom) + YouTube večer na hry (counter strike, sim racing)
V testoch bol fajn
https://www.alza.sk/49-samsung-odyssey- ... 872348.htm
Ale príjmam akúkoľvek radu
Cez deň na pracu (práca s textom) + YouTube večer na hry (counter strike, sim racing)
V testoch bol fajn
Ale príjmam akúkoľvek radu
-
Ryan Giggs
VIP
Dost pochybujem ze najdes nieco rozumnejsie.
len sa pytam: nebude rozlisenie 5120 × 1440 na hry trosku moc?Shamway napísal: 24 dec 2025, 19:55 Ahojte,
V testoch bol fajn
Ale príjmam akúkoľvek radu![]()
-
Ryan Giggs
VIP
V com by to malo byt moc? Ved to nie je ani 4k. Je to sirsie 2k.
len, aby OP rátal s tym že rozchodiť hry v tom rozliseni na high a aby to dalo aspon 90hz si bude žiadať silné železo 
kupujem monitor, nic extra to nemusi byt ale ips, aspon 27", aspon 1440p a hlavne to musi mat power delivery aspon tych 50-60W aby to zvladlo notebook nabijat.
nasiel som toto:
www.alza.sk/27-aoc-q27b3cf2-d12231279.htm
zda sa byt fajn, lacnejsie nieco asi nezozeniem, viete niekto o nejakej alternative zaujimavej? na vacsine shopoch sa neda vyhladavat podla power delivery
nasiel som toto:
www.alza.sk/27-aoc-q27b3cf2-d12231279.htm
zda sa byt fajn, lacnejsie nieco asi nezozeniem, viete niekto o nejakej alternative zaujimavej? na vacsine shopoch sa neda vyhladavat podla power delivery
-
hojko
Site Admin
Ja by som to takto nerobil. Sice usetris jedno miesto v zasuvke, ale na ukor uhlopriecky. Za tie peniaze mozes mat 31,5 palcovy 100Hz panel, ale bez PD. Ja som si bral pred Vianocami tento Samsung G55C Samsung G55C, 165Hz VA panel, Alza ho mala v akcii za 175 eur s DPH. Ale tak zalezi na co to chces, pretoze si myslim, ze pri programovani by si vyuzil vacsi displej.
hojko
osobne použivam bud 27palec alebo druhy monitor ktory je 28 obidva v 4K. Len mam nastavenu väčšiu mierku vo Win na pismo a ikony. Nejde sice o programovanie, ale dost podobnu činnosť, s mnozstvom roznych aplikacii naraz. A aj ta 27 uplne stačí. Pre mna by uz 31,5 bola zbytocne na stole velká. Ale tak každý to má ináč, určite su ludia ktorým vyhovuju skôr väčšie monitory.
Na tom modely ktory uviedol aacid by mi asi trochu vadila iba 8bit farebna škála. Ale pokial je to čisto iba na pracu typu programovanie tak to staci.
osobne použivam bud 27palec alebo druhy monitor ktory je 28 obidva v 4K. Len mam nastavenu väčšiu mierku vo Win na pismo a ikony. Nejde sice o programovanie, ale dost podobnu činnosť, s mnozstvom roznych aplikacii naraz. A aj ta 27 uplne stačí. Pre mna by uz 31,5 bola zbytocne na stole velká. Ale tak každý to má ináč, určite su ludia ktorým vyhovuju skôr väčšie monitory.
Na tom modely ktory uviedol aacid by mi asi trochu vadila iba 8bit farebna škála. Ale pokial je to čisto iba na pracu typu programovanie tak to staci.
ja som vlastne nenapisal na co to treba.
ja si svoj herny monitor beriem prec a sem chcem nahradu, sice sa na tom tiez budem obcas hravat a aj programovat ale bude asi viac sluzit na home office, ci uz pre mna alebo pre zenu. a priznam sa ze som si velmi zvykol v praci na ten komfort toho ze pridem, pripojim notebook jednym kablom a neriesim nic ine. nemusim samostatne pripajat napajanie, monitor, mys aj klavesnicu.
dalo by sa to vyriesit dockovacou stanicou ale to su zase dalsie peniaze naviac.
tak som na skusku objednal to AoC, uvidime ako velmi mi bude vadit ta farebna skala a hlavne sa bojim aky velky to bude mat bleeding, na to som celkom citlivy.
vacsieho displeja sa trochu bojim, urcite na beznu pracu a kodenie je to super ale na hranie som maval s vacsim displejom problemy ze uz potom neregistrujem periferne herne UI, take to ked ti pulzuju kraje obrazovky alebo ked mas v rohu ukazatel zdravia tak pri mensich monitoroch to registrujem, pri vacsich uz nie.
Autoeditácia príspevku po 4 min 44 sek:
hojko: a s VA panelom si v pohode? ja som skusal VA panel pred rokom ked som nakupoval a popravde som ho rychlo vratil lebo som tam videl v hrach velky ghosting, mozno zalezi od modelu ale odvtedy sa toho nejak bojim.
ja si svoj herny monitor beriem prec a sem chcem nahradu, sice sa na tom tiez budem obcas hravat a aj programovat ale bude asi viac sluzit na home office, ci uz pre mna alebo pre zenu. a priznam sa ze som si velmi zvykol v praci na ten komfort toho ze pridem, pripojim notebook jednym kablom a neriesim nic ine. nemusim samostatne pripajat napajanie, monitor, mys aj klavesnicu.
dalo by sa to vyriesit dockovacou stanicou ale to su zase dalsie peniaze naviac.
tak som na skusku objednal to AoC, uvidime ako velmi mi bude vadit ta farebna skala a hlavne sa bojim aky velky to bude mat bleeding, na to som celkom citlivy.
vacsieho displeja sa trochu bojim, urcite na beznu pracu a kodenie je to super ale na hranie som maval s vacsim displejom problemy ze uz potom neregistrujem periferne herne UI, take to ked ti pulzuju kraje obrazovky alebo ked mas v rohu ukazatel zdravia tak pri mensich monitoroch to registrujem, pri vacsich uz nie.
Autoeditácia príspevku po 4 min 44 sek:
hojko: a s VA panelom si v pohode? ja som skusal VA panel pred rokom ked som nakupoval a popravde som ho rychlo vratil lebo som tam videl v hrach velky ghosting, mozno zalezi od modelu ale odvtedy sa toho nejak bojim.
-
Ryan Giggs
VIP
Ghosting nema nic spolocne s tym, ci to je VA alebo nie.
no u VA panelov je ghosting ovela beznejsi nez u IPS.
-
Ryan Giggs
VIP
To platilo 20 rokov dozadu.
moze byt, preto sa prave pytam hojka ako je spokojny.
Autoeditácia príspevku po 30 sek:
ja som kupil VA panel pred rokom a bola to hroza.
Autoeditácia príspevku po 30 sek:
ja som kupil VA panel pred rokom a bola to hroza.
-
hojko
Site Admin
Prechadzal som z IPS na VA. Uz prvy rozdiel bol v obnovovacej frekvencii, bolo to krasne vidiet uz prve sekundy po nabehnuti Windowsu a nastavenia frekvencie. Farby su ine ako pri IPS, to nepopieram, ze pri IPS to bolo o nieco lepsie. A najma ak to porovnam s OLED 2,8K na notebooku, ktory mam.
Pozrel som si YouTube video na test ghostingu, to tu ako tak vynimam:
Pri beznej praci s PC ale aj hrani Battlefield 6 to vobec nevnimam. Na nete su v diskusiach rady ako nastavit displej, aby sa ghosting takmer uplne eliminoval. Niekomu to pomohlo pri rovnakom displeji ako mam ja, niekomu nie. Mozno zalezi aj od konkretnej serie, kedze sa vyrabal zrejme dlhsie. No ak sa bojis ghostingu, tak si kup IPS a tam viacmenej nemusis mat obavy.
Pozrel som si YouTube video na test ghostingu, to tu ako tak vynimam:
Pri beznej praci s PC ale aj hrani Battlefield 6 to vobec nevnimam. Na nete su v diskusiach rady ako nastavit displej, aby sa ghosting takmer uplne eliminoval. Niekomu to pomohlo pri rovnakom displeji ako mam ja, niekomu nie. Mozno zalezi aj od konkretnej serie, kedze sa vyrabal zrejme dlhsie. No ak sa bojis ghostingu, tak si kup IPS a tam viacmenej nemusis mat obavy.
jeden z monitorov mam IPS a druhy VA. Síce hry v podstate nehravam, ale v minulosti som sem tam niečo aj hej a nevidel som nejaky viditelny ghosting ani na jednom.
Ale ak je niekto vážny gamer na rychle FPS a pod tak jeho naroky budu urcite väcsie.
Ale ak je niekto vážny gamer na rychle FPS a pod tak jeho naroky budu urcite väcsie.
-
hojko
Site Admin
Este raz som si skusil pozriet to testovacie video z YouTube, ktore som sem daval. A pozrel som si to aj na mobile (Samsung Galaxy S23 so 120Hz) a je tam vidiet rozdiel. Na mobile je to podstatne lepsie, ale aj tam pri niektorych pohybujucich sa objektoch vidiet ghosting. Na monitore ho vsak vidim pri viacerych. Kazdopadne pri Battlefield 6 som to nevnimal, ale moze to by aj tym, ze som presiel na 1440px a bola nutnost lepsie grafiky, tak som kupil RTX 5060, no niekedy vidim citelny pokles fps, takze som musel znizit detaily, najma co sa tyka pozadia krajiny. Mozno, ak by som mal podstatne lepsiu grafiku a hra by isla na 90 fps, tak tam by som to vnimal zrejme daleko vyraznejsie.
Nehrajes nahodou Redsec? Lebo to je vyrazne pomalsi typ gamingu takze tam nieje vela rychlych objektov.