Porovnatelna dnes, a aj som pisal dovody preco v tomto poste tie posledne dva odstavce su dolezite.javatar napísal:No a mne zase pride porovnatelna.
No moment ty si zacal vypravat o hudbe tak som hudbou aj argumentoval. Potom si ty spravil chybu ze si nebol konkretnejsi, nie ja.Tak najskor chces aby sme rasy porovnavali v casoch rannych civilizacii a potom si kludne odskocis do klasicizmzu. Navyse to, ze nepoznas azijskych umelcov neznamena, ze nie su. Cinske hudobne umenie sa presadzuje v europe tazko. Inak po kratkom googleni zistujem, ze prve nastroje boli konstrukcne na obdobnej urovni takze nemam dovod sa domnievat, ze emocna stranka a komplexnost skladieb by bola enormne inde.
Ale v celej tej myslineke islo skor o pointu a to je ta ze ked azia nieco vymysli my ich v tom vzdy o kus preskocime (vinimka potvrdzuje pravidlo samozrejme a obvzvlast v dnesnej dobe)
To ci je to od ludi alebo nie je irelevantne, aj elita su ludia, vazne v tom nevidim rozdiel.spartska falanga je vymysel elity kdezto karate je od ludi - falanga bola velmi dobra taktika v specifickych podmienkach (rovna hladka planina - teda aziu by s tym nikdy nedobyli) no porovnavat efektivitu skupiny a efektivitu jednotlivca mi nepride koser. Na tvrdom cviceni, brneni a zbraniach sparty mozes vidiet, ze rozhodujuci faktor pre jednotlivca bola fyzicka sila. Co v boji samozrejme vobec nie je na skodu. Aziati maju oproti tomu ovela lahsie zbrane. Doslo im totiz, ze rozhodujuca je rychlost + pevnost. Ked si pozries na vzorec o kinetickej energii tak mas opat bod pre aziu (materialne obdobne pevne chladne zbrane s vyrazne nizsou hmotnostou).
Je faktom ze fyzicky je biela rasa disponovana skor na hrubu silu, kdezto rasa zlta skor na vybusnost a mrsnost (zrejme z toho dovodu su najlepsimi spieracmi prave miesanci belochov a azijatov ako Uzbeci, kazachovia atd atd
Co sa tyk tej tvojej kinetickej energie, trosku tam zavadzas, lebo ignorujes silu a hmotnost opacnej strany teda toho kto tu zbran pouziva. Je jasne ze ked cinan je mrsny a vybusny ma lachsiu zbran tak vie s nou aj rychlo zautocit udriet, takze to narobi znacne skody, ale europan povezdme viking ma zase velku hrubu silu urobi zrejme dvakrat viac skody lebo s predmetom ktory udrie je znova dvakrat tak tazky.
Dynamika a sila su vzajomne prepojene ale s tym rozdielom ze zlepsenie hrubej sili zvysuje zaroven aj vybusnost, lenze naopak to az tak presne neplati, samotne zlepsenie vybusnost az tak silu nezvysi (to je vec o ktorej ma poucovat nemusis, co to mam odtrenovane v posilovni a trojboj je moja specialita
Uzavret to mozem asi tym ze ked sa bozres na rozne bojove sporty ako je box, thajsky box, MMA ma svoje vahove kategorie a zrejme nie nadarmo.
Dalsia vec je ze belosi tu triumfovali rozumom, kedze dokazali pouzivat coraz lepsie zbrane (film posledny samuraj si asi videl ze).
K tomuto som sa uz vyjadroval, za prve vid uvod prispevku a za druhe my sme tu boli pod tazkym vplyvom krestnastva a feudalizmu ktory nas brzdil v napredovani vyse tisic rokov.Nesuhlasim. Bez spoluprace by to neslo. Nemas ani ponatia kolko je vo vedeckych timoch aziatov. Navyse klasicke "4 velke cinske vynalezy" zmenili svet dostatocne a biely by bez nich este dlho tapali. A ak boli biely taky velky cestovatelia tak si precitaj co vsetko si doniesli uz len z ciny.
Zalezi natom o akej nadradenosti sa bavime.Co je diskutabilne, rozhodne je vsak trosku nizsie biela rasa inteligencne, to si sice priznal ale v teorii o nadradenosti to radsej ignorujes.
Ta prva cas su take vseliake snahy o zlachcenie problemu, s tou druhou castou suhlasis ale hovoris o vplyve prostredia na kulturu. By som skor povedal ze kultura je len odzrkadlenie dusevneho, etickeho a moralneho stavu konretneho naroda.Ako vidis co sa tyka medvedov uz vyvijaju nahradu, keby sme v europe macky a psov jedli (korea) tiez by sme sa asi k nim spravali inak. Clanok o zrazenom dievcatku je dost okliesteny (komplikacie sposobene pripadnou pomocou sposobovali strach pomoct). No a na cinskej farme na kozuchy (aj ked neverim ze to tak funguje na kazdej, to zviera aj tak umrie a v cine v ktorej ide velmi o produktivitu je jasne ze zabit zviera (zlomenim vazov je to rychle) a zvliekanie z koze je rychlejsie ako omracenie otrepanim o zem a zvliekanie trepajuceho sa zvierata) nevidim velmi vacsiu krutost ako v australskych krokodilich farmach. V kazdom pripade musim uznat ze ich citovy zivot je urcite mierne odlisny od naseho, coz je dost dane kulturou, ktora je dost dana dlhodobym vplyvom prostredia.
Pozor, zacinas splietat koncentraky a zidov to je rozdiel.Jasne, tak preto vazni ked bol cerstvy sneh jedli len ten. Kali ver tomu, ze personal taborov nehladoval, kym vazni boli dost v neludskejsich podmienkach (rusi totiz nikdy ludskymi zdrojmi nesetrili, nemecke koncentraky vyrazne financovali vojnu takze potrebovali efektivnost, rusi ich mohli likvidovat v ovela vacsej mierke). Vyhladzovacie tabory boli o niecom inom, to nik okrem nemcov nemal. A japonci sa spravali k zajatcom spravali naozaj krute, uvedom si vsak, ze nepriatelsky zajatec je nepriatel kdezto nemci nebojovali proti ziadnej "zidovskej armade" a teda likvidovali tym padom civilne obyvatelstvo.
Schvalne som hovoril o zajateckych taboroch ktore mali co najviac spolocne znaky.
Nemecko Japonsko boli spojenci. Mali podobne rezimi. Spolocny nepriatel boli Briti, Americania a Rusi. Zajatecke tabory tychto nepriatelov ale uz boli znacne odlisne.
MIRV tu argumentoval Ruskmi zajatcami pricom stihol spomenut udajne. Musis uznat ze udajne je malo, ale je pravda ze vychodny front bol proste horsi vo vsetkych smeroch, to sa samozrejme odzrkadlilo aj na zajateckych taboroch. Povacsine ani Nemci samotny tam nemali co zrat (a toto mam z dovernych zdrojov ktore tam boli).
Ja som si tej chyby neni nejak vedomi (tu knihu som cital davno).este by som ta chcel poprosit aby si zareagovval (alebo aspon dal najavo to ci mienis zareagovat) na treti bod tohto mojho postu rad by som vedel ako sa stavias k tak fatalnej chybe v Kempovej logike.
Zivotne podmienky a prostredie ktore malo z evolucneho hladiska vplyv na vyvoj ludstva ktory vyvrcholil vytvorenim ras do dnesnej podoby.na zaver by som ta poprosil o uvahu, preco je podla teba biela rasa taka inteligentna a kreativna (samo od seba nam to asi nespadlo) resp. co sposobilo jej rozvinutejsi stav... ja mam svoju teoriu ale chcem najskor pocut tvoj nazor
Aby som sa nerozpisoval stotoznujem sa kompletne s tymto nazorom http://bratrstvi.net/2011/01/31/rasa-a-mytus/
Hughito co sa tyka pani Gerlindy extremnej feministky sme sa uz o tom bavili snad tu http://www.hojko.com/post1490418.html#p1490418
Oporucal si ma na gro cele studii. Zatial som to cital tak do stvrtky ale ziadne gro tam nevidim. Jej argumenty su davno vyvratene napr uz takym Dukeom a bars kym inym. Napr to co tu ty pises ze: "Asi to chápeme alebo čítam nejak inak, ale práveže v tej štúdii sa píše o tom, že rasa sa podľa nejakých biologických odlišností nedá určiť, lebo tá variabilita rôznych znakov je obrovská." Len ona si mysli ze je orbovska. Zacala tam nieco splietat ze preco sa rasy nedelia podla usi alebo podla nosu atd atd... A preco by sa mali? Snad sa rasy delia podla toho co ich najviac rozlisuje a to farba pleti, celkova stavba tela nie len nejake malinke casti, a inteligencia. Teda iste charakterove vlasnosti
Ak by sme jej argumenty pouzicili napr v kinologii tak napr medzi nemeckym ovciakom a ceskoslovenskym vlciakom neni ziadny rozdiel a je to jedno to site plemeno. Ale neni aj napriek tomu ze ovciak moze mat niekolko typickych znakov toho vlciaka a naopak, stale to bude ovciak resp vlciak.
Neskor si urobim cas a docitam to cele a mozno sa tu k nej vyjadrim aj obsirnejsie, len odradzuje ma fatk ze to zrejme asi nebude mat zmysel a sebe si dokazovat nic nemusim.
Na tuto vetu nech si urobi kazdy nazor sam a potom nech si pozre svet a ludi okolo a premysli ci to ma vobec nejaku logiku.hughito napísal: A práveže autorka píše, že rasa v biologickom chápaní už vôbec neexistuje a existuje už len v tom spoločenskom chápaní: existuje už len viera v rasy.