naco sa da pouzit pascal???
naco sa da pouzit pascal???
v skole sa ucime pascal a tak ma napadlo naco ho vlastne vyuzijem okrem toho ze sa podoba asi na vsetky ine programovacie jazyky???????? nebolo by sa radsej lepise ucit zaklady php podrobnejsie ako poriadne pascal??
pokial si myslis ze je lepsie zacat s php ako s pascalom tak ti odporucam zacat s tymto: http://tahaj.sme.sk/software/128?rf=1
zaklady tvorby algoritmov ta to nauci 100x lepsie ako cokolvek ine
k php, je to jazyk, kde pre zaciatocnika (apson podla mna) chyba deklaracia premennych, mnozstvo ludi potom miesa jablka s hruskami a potom sa cuduje ze program nerobi to co ma, resp. robi nieco uplne ine
zaklady tvorby algoritmov ta to nauci 100x lepsie ako cokolvek ine
k php, je to jazyk, kde pre zaciatocnika (apson podla mna) chyba deklaracia premennych, mnozstvo ludi potom miesa jablka s hruskami a potom sa cuduje ze program nerobi to co ma, resp. robi nieco uplne ine
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
ha, keby len deklarácia premenných. Ale napríklad aj také automatické pretypovávanie, náročné trasovanie (celý výstup sa to zobrazí naraz a nie postupne) a plno iných vecí. Na naučenie sa algoritmicky myslieť php určite nie je najvhodnejšie. Pascal je jednoduchý, a naučí ťa programovať. To že ho nikde nevyužiješ je zrejme pravda, ale využiješ poznatky o iných veciach čo si sa vďaka pascalu naučil
Pascal je dobrý keď sa učíš algoritmizáciu, najlepšia ukážka je program "praženica"
.
P.S.: V škole sme mali korytnačku na informatike a turbo pascal na programovaní (taký krúžok, 1. ročník stredná). Väčšina to valila dobre v korytnačke ale ja som bol z toho debil a išiel som na pascal
. Ale za hodinu som sa to potom všetko naučil a bolo dobre
.
P.S.: V škole sme mali korytnačku na informatike a turbo pascal na programovaní (taký krúžok, 1. ročník stredná). Väčšina to valila dobre v korytnačke ale ja som bol z toho debil a išiel som na pascal
-
Gepid
Medium Professional
plnohodnotne určite nie, ale niečo v tom napíšeš.
Kalkulačku a pod... Samozrejme, nie, že napíšem cestu
Príklad: http://knihy.cpress.cz/Pocitac/BookPage ... e=3&Maxi=Y
Kalkulačku a pod... Samozrejme, nie, že napíšem cestu
Príklad: http://knihy.cpress.cz/Pocitac/BookPage ... e=3&Maxi=Y
-
JanJanuska
Medium Expert
Ako už povedali viacerí...
Pascal reálne v tejto dobe nevyužiješ, no na učenie je veľmi dobrý. Aj keď si myslím, že delphi by bolo vhodnejšie, prinajmenšom žiakov viac motivuje
.
Na PHP dobre nepochopíš ako celé programovanie funguje, pretože dovolí písať až príliš "prasácky" kód a veľa vecí urobí za teba bez toho, že by si ich musel chápať.
Pascal reálne v tejto dobe nevyužiješ, no na učenie je veľmi dobrý. Aj keď si myslím, že delphi by bolo vhodnejšie, prinajmenšom žiakov viac motivuje
Na PHP dobre nepochopíš ako celé programovanie funguje, pretože dovolí písať až príliš "prasácky" kód a veľa vecí urobí za teba bez toho, že by si ich musel chápať.
-
audiotrack
VIP
určite by som nezačínal výučbu ničím objektovo orientovaným. Potom sa objavujú takýto experti: http://www.hojko.com/post1173395.html#1173395JanJanuska napísal:Ako už povedali viacerí...
Pascal reálne v tejto dobe nevyužiješ, no na učenie je veľmi dobrý. Aj keď si myslím, že delphi by bolo vhodnejšie, prinajmenšom žiakov viac motivuje.
...
Dufam ze sa Pheo nenahneva ak budem citovat jeho stranku
:
pascalsource.ic.cz napísal:Musíme si jasne povedať, že doba Pascal-u už prešla a programátorská komunita sa orientuje skôr na jazyk C a jeho deriváty prípadne Javu. Avšak vývojári Pascal-u nezaspali dobu a pokračovali, pokračujú s jeho vývojom, čoho dôkazom je podpora databáz (nie primitívnych textových súborov ale plnohodnotných balíkov ako Oracle, Mysql, ....) , alebo podpora grafického rozhrania OpenGL ( v OpenGL bola naprogramovaná hra HalfLive).
Avšak informácie sú ťažko dostupné a nájsť naozaj dobrý zdroj , nie je veľmi častou záležitosťou. Niektorí začínajúci programátori v Pascal-e, ani len netušia čo všetko je možné v ňom naprogramovať. Smutné je to, že si myslia, že maximum čo dokáže Pascal zvládnuť je konzola, práca s knižnicou graph a textovými súbormi. Opak je však pravdou a rozvoj Pascal-u je toho priamym dôkazom.
V oblasti Pascal bol jediný reálne použiteľný produkt Delphi. Chybou veľmi vysokej ceny (kompletný produkt stojí okolo 50000Sk) sa príliš neujal a momentálne je používateľská základňa veľmi malá a stále sa zmenšuje (takže nových návodov, knižníc... je veľmi málo).
Čiže Pascal je možno dobrý na učenie sa programovať (a možno aj nie, základy sa dajú naučiť takmer v čomkoľvek), ale na serióznu prácu to už nie je (v podstate nikto nehľadá programátorov, ktorí vedia programovať v Pascal).
PS: To, že pre Pascal existujú knižnice pre databázy, OpenGL... je irelevantné. Tie knižnice existujú pre takmer akýkoľvek programovací jazyk o ktorom ste počuli (a často aj pre tie, o ktorých nepočul takmer nikto).
Čiže Pascal je možno dobrý na učenie sa programovať (a možno aj nie, základy sa dajú naučiť takmer v čomkoľvek), ale na serióznu prácu to už nie je (v podstate nikto nehľadá programátorov, ktorí vedia programovať v Pascal).
PS: To, že pre Pascal existujú knižnice pre databázy, OpenGL... je irelevantné. Tie knižnice existujú pre takmer akýkoľvek programovací jazyk o ktorom ste počuli (a často aj pre tie, o ktorých nepočul takmer nikto).
Otazka znie "naco sa da pouzit pascal???" a nie ci sa v nom dobre pise, ci sa s nim da ujat atd. Je jasne ze teraz frci C/C++/C#/Java, no aj pascal sa da pouzit na podobne veci.
V podstate som len odpovedal na autorovu otazku, nie na vase spekulacie, ci je dobry na ucenie, alebo nie
(o zaciatkoch programovania je tu kopu tem)
V podstate som len odpovedal na autorovu otazku, nie na vase spekulacie, ci je dobry na ucenie, alebo nie
-
pheo
Light Star
Možno by som použil takúto divokú paralelu. Otázku na čo sa dá použiť pascal, by som zmenil na: Na čo sa dá použiť latinčina v súčastnosti. Kedže sa jedná v podstate o mŕtvy jazyk nemá jazykové konštrukcie ktoré by elegantne popisovali potreby súčastného sveta. Napríklad inflácia, ako by si povedal po latinsky? Asi len opisom. A to je je presne problém jazykov ktoré zastarajú. Keď sa jedná o vše účelový jazyk, tak v ňom urobíš čokoľvek, len za akú cenu. Namiesto 100 riadkov moderného jazyka vytvoríš 10 000 riadkov opisu.
A teraz späť k pascalu. Pascal je presne ako latina, kedysi populárny, teraz používaný veľmi zriedkavo. Dnes je "moderne" písať čo najmenej:
DRY- dont repeat yourself
KISS - keep it simple stupid
Je to na jednej strane dobre ale zas keď ti niekto napíše toto tak ho kdesi pošleš:
Osobne by som sa nestaval do pozície obhajcu pascalu, je ale celkom rozumne ho ovladať keby sa nahodou niekedy natrafil. (Osobne by som bol kedy sa skor ucilo C ....)
PS. inak je fajn že už ma začínajú ľudia citovať
(príspevok od BX)
A teraz späť k pascalu. Pascal je presne ako latina, kedysi populárny, teraz používaný veľmi zriedkavo. Dnes je "moderne" písať čo najmenej:
DRY- dont repeat yourself
KISS - keep it simple stupid
Je to na jednej strane dobre ale zas keď ti niekto napíše toto tak ho kdesi pošleš:
Kód: Vybrať všetko
#include <stdio.h>
float o=0.075,h=1.5,T,r,O,l,I;int _,L=80,s=3200;main(){for(;s%L||
(h-=o,T= -2),s;4 -(r=O*O)<(l=I*I)|++_==L&&write(1,(--s%L?_<L?--_
%6:6:7)+"123456 \n",1)&&(O=I=l=_=r=0,T+=o/2))O=I*2*O+h,I=l+T-r;}
PS. inak je fajn že už ma začínajú ľudia citovať
Ak vies C a poriadne ho chapes, pascal ti je dost na nic
Ale nebolo by od veci pozriet si aj pascalovske prostredie, pretoze ked sa ta nejaky zaciatocnik, ktory zacina v pascale, nieco spyta tak mu nebudes vediet povedat ani ň 
(cyklus for a deklaracia premennych su take viac odlisne, ostatne su iba prikazy tak ako v C)
(cyklus for a deklaracia premennych su take viac odlisne, ostatne su iba prikazy tak ako v C)
-
audiotrack
VIP
-
mirak2
Hardcore addict
dam ti kontakt na jedneho cviciaceho z mojej skoly (FAKT MACHER) a sa ho mozes spytat preco ma na stene nad stolom vylepene "java je adaware, skutocni programatori kodia v pascale"chrono napísal:A otázka ďalej pokračuje: naco ho vlastne vyuzijem.