NCQ HDD a WinXP

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Stenky
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok

NCQ HDD a WinXP

Príspevok od používateľa Stenky »

mam ntb Compal fl90 a mam tam namontovany Seagate Momentus SATAII, 120GB, 7200RPM, NCQ. Vraj winXP nema priamu podporu NCQ technologie koli tomu ze bol vytvoreny pred SATA standardom ktory toto umoznuje. Moja otazka je ze ako umoznim systemu vyuzivat NCQ (v biose aj na disku by mal byt defaultne zapnuty). na strankach Compalu, ani Seagate som sa k nicomu pouzitelnemu nedopracoval. potrebujem nejake drivery pre XP? alebo ked si dam win-update, pojde NCQ? respektive ako mam spravit aby mi HDD bezal v NCQ rezime. a ci je NCQ dako pouzitelnyy (som cital ze prve NCQ moduly viac spomalovali ako urychlovali disky). tak prosim dakeho odbornika nech sa vyjadri. zatial dakujem.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

NCQ je zalezitost disku/chipsetu. NCQ je pre domace pouzitie skor pritazou a niekedy je dokonca disk pomalsi ako pri vypnutom NCQ. Opacne je to v sektore "servrov", kde pri obrovskom mnozstve pristupov na disk je poznat zrychlenie.

Nejaky ten testik Seagate's Barracuda 7200.7 NCQ hard drive
Stenky
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Stenky »

tak jednou vetou. NCQ mi zrejme v notasi nic moc nepomoze (ani nezrychli dako viditelne disk, ani neznizi spotrebu).
Napísať odpoveď