Nerozhodnosť - Výber VŠ

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
blacknyan
Amateur
Amateur

Nerozhodnosť - Výber VŠ

Príspevok od používateľa blacknyan »

ahojte, prepáčte že opäť otravujem, ale vyberám si svoj odbor veľmi starostlivo a opatrne :D
chcela by som sa spýtať či by sa tu nenašiel nejaký absolvent fchpt (chem. ing), geologie alebo fei stu/sjf stu :D chcela by som sa spytat par otazok.
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: nerozhodnosť

Príspevok od používateľa heker »

Ak sa tie otazky spytaj, nie?
blacknyan
Amateur
Amateur

ja som skor myslela ze cez spravy, ale okej :D pocula som ze chemicki inzinieri casto krat koncia ako ucitelia, je to pravda? ake je uplatnenie vlastne? a taktiež či nemá niekto info o tom ako je to s uplatnením na fei na elektrotech ci je tam vela programovania lebo to nemusím
Retne
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Retne »

ja som geolog, no na Slovensku som VS nestudoval... ale zato mozem nieco povedat k naplni praci a uplatneniu ak mas zaujem... :)
PsychoS
Professional
Professional

Príspevok od používateľa PsychoS »

No stou chemiou je to z velkej casti pravda. Bud ucitel alebo zasity niekde v labaku v SAV-ke. Da sa skoncit aj v sukromnej sfere ale tiez to bude zrejme len labak. Ja mam strednu odbor chemicky informatik. Docela zbytocny odbor.
blacknyan
Amateur
Amateur

To aj s odborom chemické inžinierstvo je to tak? Myslela som si, ž to má iné uplatnenie, Ked je to na STU.
....áno, mozes mi popisat o geologii, zaujima ma to, díky za ochotu :) predmety ktore mam su matika geo chemia a proti fyz nemam nic a studovat by som chcela tieto predmety
a kde si študoval geologiu?
Tych odborov mam dost na zozname kedze na kazdej fakulte sa mi paci nejaky odbor,prisne vyhranene to nemam. Proste som zena a chcem ist na nejaky technicky odbor(alebo geologiu na prif uk) na stu okrem FA STU a FIIT kedze informatiku neznesiem a c++ nechcem ani vidiet...chcem vediet ktory je najlepsi a najperspektivnejsi
Ako som uz vyssie spomenula, bavilo by ma hocico s matfyz v spojeni s geo/ che alebo iba mat/fyz :) ....chcem si vybrat najlepsiu skolu, nechcem si to ulahcovat a ist na nejaku všbm kvoli titulu
...bavilo by ma aj robit psychiatricku, ale neznasam biologiu a biflenie :roll:
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Chemické inžinierstvo, vezmi si tak, že takmer každý výrobca niečoho potrebuje labák, aby mohol priebežne svoje výrobky testovať a kontrolovať ich kvalitu. Taktiež vývoj nových výrobkov úzko súvisí s labákom a kvalitou. Minimálne všetky potravinárske spoločnosti, ale napr. aj taká betonáreň. Taktiež sa ľudia môžu uplatniť aj pri riadení výroby takýchto spoločností.

Inak, aktuálne viem o jednom voľnom mieste do labáku pre absolventa tejto školy.. :D
Retne
Darca
Darca

blacknyan napísal:To aj s odborom chemické inžinierstvo je to tak? Myslela som si, ž to má iné uplatnenie, Ked je to na STU.
....áno, mozes mi popisat o geologii, zaujima ma to, díky za ochotu :) predmety ktore mam su matika geo chemia a proti fyz nemam nic a studovat by som chcela tieto predmety
a kde si študoval geologiu?
Tych odborov mam dost na zozname kedze na kazdej fakulte sa mi paci nejaky odbor,prisne vyhranene to nemam. Proste som zena a chcem ist na nejaky technicky odbor(alebo geologiu na prif uk) na stu okrem FA STU a FIIT kedze informatiku neznesiem a c++ nechcem ani vidiet...chcem vediet ktory je najlepsi a najperspektivnejsi
Ako som uz vyssie spomenula, bavilo by ma hocico s matfyz v spojeni s geo/ che alebo iba mat/fyz :) ....chcem si vybrat najlepsiu skolu, nechcem si to ulahcovat a ist na nejaku všbm kvoli titulu
...bavilo by ma aj robit psychiatricku, ale neznasam biologiu a biflenie :roll:
V geologii ti bude treba hlavne matiku, fyziku a chemiu... Pochopitelne v geologii samotnej je tolko odvetvi, ze ak sa citis dobre v chemii mozes skoncit ako geochemik a podobne... ja som vzdy mal rad geometriu, preto som asi skoncil ako strukturny geolog... ohladom uplnatnenia, no to je tiez velmi pestre... ak chces pracovat na nerastnych surovinach, trh prace je dost kolisavy... no zvacsa ked sa ti podari dostat job po absolvencii, tak to mas do konca zivota...

ak si chces vybrat najlepsiu skolu, tak v geologii maju silne mena Francuzsko (ENS Paris, ENSG Nancy, LaSalle Beauvais), UK (okrem velmi znamych typu Oxford, by som v Geo odporucil Leeds, Aberdeen, Edinburgh, Imperial College of London a Royal Holloway), no a potom Utrecht, ETH, Postdam, maju velmi kvalitne fakulty geologie... z SK/CZ asi to najlepsie je na Karlovke, no stale daleko od vyssie spomenutych...

Chcela by si skor ist do akademickeho/vedeckeho sektora alebo do industrialneho? Ak to druhe, tak zamestnanie so slovenskou vyskou vo firmach typu Shell, BP, Exxon, Rio Tinto, BHP Billiton, atd. je nerealne...

Ja mam BSc aj MSc z University of Paul Sabatier v Toulouse (FR), teraz som na PhD v Pavii (IT), no pocas PhD som odisiel pracovat svojom vyskume na University of Massachusetts a University of Bern...
blacknyan
Amateur
Amateur

Dakujem za odbsirnu odpoved :) slovenske skoly podla toho budu asi o nicom. Ako je to tam so studiom vo Francuzsku? Penazi nemam na rozdavanie, po francuzsky tiez neviem :)
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Re: Nerozhodnosť - Výber VŠ

Príspevok od používateľa guess.whoo »

imho mal by si zacat na svk a uvidis ci vobec zvladnes tuto uroven predtym ako skusis zahranicie
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

blacknyan napísal:Dakujem za odbsirnu odpoved :) slovenske skoly podla toho budu asi o nicom. Ako je to tam so studiom vo Francuzsku? Penazi nemam na rozdavanie, po francuzsky tiez neviem :)
aj so slovenskou skolou sa da uzivit
Retne
Darca
Darca

blacknyan napísal:Dakujem za odbsirnu odpoved :) slovenske skoly podla toho budu asi o nicom. Ako je to tam so studiom vo Francuzsku? Penazi nemam na rozdavanie, po francuzsky tiez neviem :)
Nie su onicom, len do velkych firiem ako som spominal vyssie chodia tisice CVciek a to z akej skoly si robi dobry filter. Pochopitelne su aj mensie spolocnosti, ale odbory ako geotechnika, kde ti netreba najlepsie vzdelanie sveta...

Ohladom studia vo Francuzsku, z financneho hladiska to urcite nie je problem, stipendia a prispevky od statu su dost vysoke a okrem nejakej letnej brigady ti netreba pracovat pocas skolskeho roka alebo mat ine financovanie...

Jazyk ale je problem, neviem o vyske kde by sa uz bakalar vyucoval v anglictine... Ale vsetko sa da naucit, aj jazyk. Ja som sa ho zacal ucit v polke 3 rocnika na gymnaziu, potom po mature som siel do FR, pracoval rok a platil si hodiny francuzstiny... po roku som nastupil na Univerzitu a vzladol to s odretymi usami...

//autoeditácia príspevku (14 Sep 2016, 9:17)
guess.whoo napísal:imho mal by si zacat na svk a uvidis ci vobec zvladnes tuto uroven predtym ako skusis zahranicie
je pravda ze na Slovensku som nestudoval, ale studovat na vyske je podla mna vsade viac menej rovnako tazke... rozdiely su mozno viac viditelne v metodach ako sa uci...

skusanie ci zvladnem VS mi pride ako strata casu... tzv sito v prvom rocniku je vsade...
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

ja som zase nestudoval v zahranici, ale vidim priepastne rozdiely v narocnosti jednotlivych skol a odborov aj tu.

myslel som to tak, ze by si mal zaujemca vybrat odbor, ktoremu sa chce venovat, zacat na svk ten jeden rocnik a ak ho to naozaj bude bavit a bude ochotny sa rozvijat tak potom prejst do zahranicia.

zacat priamo vonku mi pride riskantnejsie hlavne ked pise, ze penazi nie je nazvys
blacknyan
Amateur
Amateur

Ďakujem všetkým za odpovede, nemohla som písať skôr keďže každý deň sa bolo čosi treba učiť a robiť. Hlavne ďakujem Retne za obšírnu odpoved. Ešte by ma zaujímal tvoj názor na geologiu na FUKE FBERG :)
Retne
Darca
Darca

Ked som pracoval na uranovom lozisku pri Kosiciach, tak dvaja kolegovia boli absolventmi Bergu, spytam sa jedneho s ktorym som este v kontakte ci by som ti mohol dat jeho kontakt...

Taky moj vzdialenejsi pohlad na vec, je dana fakulta nedrzi krok s dnesnou geologiou, velmi malo pracuju s roznymi softwarmi, ktore su uplne bezne pri praci geologa...

Vela dobrych publikacii som ale postrehol z Karlovky, tam to bude asi lepsie...
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

BERG už nenesie tak dobré meno ako kedy si dnes je to o tom že tam prídeš a titul si vysedíš , narážam na tie odbory , jednak zastaralé technické zariadenia určite majú a to nech mi nikto nehovorí že je tam niečo nové :D
blacknyan
Amateur
Amateur

Práve preto neviem, či tam ísť. Mám známeho, čo po vyštudovaní BERGU predáva mobily a priateľa, ktorý nemá momentálne nemá prácu nieto ešte v odbore, takže mám ako-taký prehľad, ako to tam je. Na pozície, ktoré človek vyštudoval, ho nevezmú, lebo nemá prax a na iné, tiež nie, lebo proste majú pocit že človek s titulom Ing si bude pýtať veľa peňazí. Myslela som si, že aspoň odbor Geologické Inžinierstvo bude o inom, ale asi som sa mýlila. Ešte rozmýľam o FCHPT (chem ing), to by ma bavilo, ale čítala som, že je tam predmet programovanie, to fakt? A ked už nič, tak by som ešte šla na FEI,ale na program s najmenej programovania, to naozaj nemusím, z duše to nenávidím. Len sa v tom nevyznám, že ktorý má najmenej...Mala som rok predmet s C++, no zhnusilo sa mi to na celý život a nerada by som sa s tým ešte niekedy stretla.
Karlova Univerzita by bola super, ale na také ani nemyslím, ja som rada, ked aspoň v BA budem môcť byť.
Retne - budem rada, ak pošleš kontakt, zíde sa mi.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

BERG mal dobre meno a aky taky vyznam mozno pred 25 rokmi, ked este fungovala magnezitka.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Čo chceš v živote robiť ? Ale naozaj robiť ? VŠ nie je miesto, kde človeku vedomosti zázračne nalejú do hlavy.
blacknyan
Amateur
Amateur

Celá trieda sa chystá na Univerzitu Karlovu a ja som sa dozvedela, že ani do BA nemôžem ísť, nezaplatia mi. Rozmýšľam, že rok pôjdem do zahraničia pracovať a našetrím si čo-to. Potom asi VUT Brno, tak je tuším nejaká chemická fakulta. Ja som už v 4-tom, tak snáď je ešte nejaká šanca naučiť sa/doučiť jazyk. Radšej tak než ísť do KE alebo Prešova na odbor ktorý ma nebaví alebo nemá na SR perspektívu. :)
Napísať odpoveď