Čítal som také názory, že neexistuje taký výklad zákona, že treba mať OP pri sebe. Ale zas na druhú stranu, príslušníci majú právo vás legitimovať a keď sa nemáte ako, môžu vás predviesť na stanicu.
OP - je nutné ho mať pri sebe ?
OP - je nutné ho mať pri sebe ?
Pýtam sa miestnych právnikov či iných odborníkov. Je nutné mať OP pri sebe ? Je nutné ho mať v aute pri šoférovaní ? Čo sa môže stať pri kontrole príslušníkmi istého orgánu ?
Čítal som také názory, že neexistuje taký výklad zákona, že treba mať OP pri sebe. Ale zas na druhú stranu, príslušníci majú právo vás legitimovať a keď sa nemáte ako, môžu vás predviesť na stanicu.
Re: OP - je nutné ho mať pri sebe ?
naco minat svoju energiu s tym ze si budes zistovat prava/povinosti s OP, mas f pi*i.
Ziadny zakon nestanovuje, aby si mal obciansky pri sebe. Su to len famy, ze ho musis mat 500m od domu a podobne. Zakon stanovuje, ze musis mat obciansky vybaveny a ked ho mas v sufliku, je to uz tvoja vec. Ak ta chce policajt legitimovat, tak to moze spravit aj cez vysielacku po spytani sa tvojho rodneho cisla, miesta narodenia, mena zaslobodnej matky a bydliska. Ak ti chce narobit problemy alebo nespolupracujes, moze ta predviest sa stanicu. Doklady potrebne k vedeniu vozidla su vodicak, stk, emisna, technicak a poistka. Obciansky nepotrebujes, ale policajti ho pytaju skoro vzdy z dovodu legitimacie, hoci na to moze pouzit aj vodicak. Mestsky policajt nema pravo od teba pytat vodicsky preukaz, pretoze mu to zakon neumoznuje.
-
Grim
Darca
- Kontaktovať používateľa:
test - ani dopravný policajt si nemôže pýtať tvoj vodičák, dokonca ani keď sedíš v aute...to len tak pre úplnosť, aj keď to nieje pôvodný zámer témy...a nieje to jedno, či si ho zoberieš alebo nie? Veď tá kartička je úplne malá...
http://natankuj.sme.sk/c/6339541/polica ... vodic.html
zakon č. 224/2006 o obcianskych preukazoch neustanovuje povinnost ho nosit, len vybavit. Policajt ta moze legitimovat, ale kedze tebe nevyplyva povinnost ho mat, mozes sa legitimovat ustne. Ak odmietnes predvedu ta na policajnu stanicu za ucelom zistenia totoznosti.
Fakt nechapem preco by som ten obciansky nenosil. Natahovat sa so zelenymi? Naco?
Fakt nechapem preco by som ten obciansky nenosil. Natahovat sa so zelenymi? Naco?
500m a podobné pi***** sú najväčšia urban legend Slovenska.
Zákon stanovuje, že ste povinný sa legitimovať a ak to nie ste schopný urobiť, môže (nemusí) vás predviesť za účelom legitimácie. Oni to vedia ale jednoducho cez vysielačku v databáze overiť na pár údajoch. Pri šoférovaní musí byť vodičák viac ako dostačujúci.
V GB OP nemajú a žijú si ...
Zákon stanovuje, že ste povinný sa legitimovať a ak to nie ste schopný urobiť, môže (nemusí) vás predviesť za účelom legitimácie. Oni to vedia ale jednoducho cez vysielačku v databáze overiť na pár údajoch. Pri šoférovaní musí byť vodičák viac ako dostačujúci.
V GB OP nemajú a žijú si ...
-
Soviet
Darca
Maximalne ak ides do nejakeho podniku a vypadas mladsie ako 18 a mas pritom 25, tak sa preukazat, nech ta pustia. Aj to je 1 za uhorsky rok. Inak nevidim tiez dovod mat OP.
Ja som pisal o dokladoch potrebnych k vedeniu vozidla a nie o tom, ze ked sedis za volantom na parkovisku. Takze prosim ta nepis mi veci, ktore pises, lebo pises uplne o niecom inom. A ten clanok co si sem dal ma jeden velky blud a tym je, ze ked cakas na semaforoch na zelenu a stojis na mieste, tak ze nie si vodic. Vacsiu chobotinu som uz dlho necital.Grim napísal:test - ani dopravný policajt si nemôže pýtať tvoj vodičák, dokonca ani keď sedíš v aute...to len tak pre úplnosť, aj keď to nieje pôvodný zámer témy...a nieje to jedno, či si ho zoberieš alebo nie? Veď tá kartička je úplne malá...
-
Grim
Darca
...dával som to sem len pre upresnenie, nie preto, že by som s tebou nesúhlasil...nabudúce prosím čítaj celý preíspevok...a s tým, že keď stojíš na semaforoch, tak si vodič súhlasím...
Moj prispevok nebolo potrebne upresnit, lebo bol napisany spravne a pisal som o vodicovi, nie o niekom kto spi v aute. Nejdem to uz viac rozoberat, navyse tie mnohe vymysli z natankuj.sk moze viac uskodit ako pomoct.
-
Andi_Cibula
Addict
Ja OP nenosím pri sebe, aby som ho nestratil, neukradli mi ho alebo ho nezlomil.
Raz som už OP stratil (pred 5 rokmi) keď som bol na pojazd na bicykli a mal som voľnejšie gate. Mal som šťastie že ho našiel otcov kamoš.
Brávam si ho so sebou iba na dlhšie cesty alebo keď viem že ho budem potrebovať.
Raz som už OP stratil (pred 5 rokmi) keď som bol na pojazd na bicykli a mal som voľnejšie gate. Mal som šťastie že ho našiel otcov kamoš.
Brávam si ho so sebou iba na dlhšie cesty alebo keď viem že ho budem potrebovať.