Overclocking

Pretaktovanie, rady, tipy, screenshoty...

Mate skusenosti???

Ano
300
54%
Nie
260
46%
 
Celkom hlasov: 560

Bača
Zablokovaný
Zablokovaný
Príspevky: 10
Registrovaný: 15 okt 2013, 13:47

Re: Overclocking

Príspevok od používateľa Bača »

MichalkoOo napísal:voltage - 1.50v, Load line calibration - very high, cool and quiet off, spread spectrum off a nastav 4.5GHz násobičom - pokračuj až k k 4.8Ghz až pokiaľ to nebude nestabilný. Všetko sa snaž nastaviť na manual aby to nemenilo nastavenia ako chce
Veľmi správny postup ak si chceš niečo odpáliť, radšej neraď . Ďakujem
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 6121
Registrovaný: 13 júl 2010, 9:05
Bydlisko: Košice

Re: Overclocking

Príspevok od používateľa MichalkoOo »

Ked je niekto je*** tak mu niet pomoci
gogo956
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 12919
Registrovaný: 02 máj 2009, 12:52

Re: Overclocking

Príspevok od používateľa gogo956 »

idem sa pochvalit novou gtx 760,zatial som nesiel do extremov iba tak cvicne vyskusal co to asi da, a po testovani furmarkom nasiel stabilne hodnoty do 65st. :
mem clock: 6480 MHz
gpu: 1319 MHz
myslim ze pri gpu som narazil uz na viacmenej hranicnu hodnotu, ale memory by mozno este vyssie islo, len uz to podla mna straca zmysel a na hrach sa to neprejavi. :)
durika175
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 146
Registrovaný: 05 aug 2013, 16:28
Bydlisko: Geča

Re: Overclocking

Príspevok od používateľa durika175 »

Celeron [email protected] 100FSB 1.7v
MichalkoOo
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 6121
Registrovaný: 13 júl 2010, 9:05
Bydlisko: Košice

Re: Overclocking

Príspevok od používateľa MichalkoOo »

Bug CPU-Z ty trapko
Skilex2
Zablokovaný
Zablokovaný
Príspevky: 15
Registrovaný: 11 nov 2013, 14:11
Bydlisko: sabince

Re: Overclocking

Príspevok od používateľa Skilex2 »

celerom som pretaktoval na 2ghz :D :D :D :D :D :D :D
HliadkaFora
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 2
Registrovaný: 12 nov 2013, 19:14

Re: Overclocking

Príspevok od používateľa HliadkaFora »

Prekročil si maximálny prijateľný počet smajlíkov.

Porušuješ pravidlá tohto fóra čo môže viesť k varovaniu a následnému banu!

Ján Vanoš, Hliadka Slovenských fór
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 5011
Registrovaný: 27 dec 2006, 2:19
Bydlisko: Slovakia

Re: Overclocking

Príspevok od používateľa Hegy »

Taaak som sa trosku pustil do uprav.... Nedavno som zakupil jednoduchy system zakladany na FX-6350 @3.9GHz, low end midi tower od Cooler Masteru.
Upravy som ponal trosku komplexnejsie, chcel som sa s tym trosku vyhrat a chcel som experimentovat s vecami, na ktore mi nikto nevedel dat odpoved tak som sa do toho pustil.
Menil som CPU chladic, dorabal som aktivne chladenie chipsetu, tlmenie skrinky bitumenom, antivibracne podlozky pod sroby pre HDD, antivibracna "ponozka" pre PSU a takisto antivibro na case sroby.
Celkove od vytlmenie bedne bitumenom zabralo najviac casu, pouzil som matros Vibrodamping Coat a islo tam 5 platov, tlmil som hlavne celo skrine, plastove celo, zadnu stenu podpory dosky, zaslepky dolnych slotov vedla VGA a dalej miesta okolo HDD a vsetky zhyby pre spevnenie takych kritickejsich casti.
Nasledne som na CPU osadil Noctua NH-U12S - fakt perfektny chladic odporucam, montaz superlahka ziadna skladacka ako obvykle... Na chipset som obojstrannou paskou prilepil (po hranach samozrejme) vetrak Noctua NF-A4x1 40x40mm.
Po zlozeni som sa nevedel dockat aky bude vysledok, bedna hned o par kg tazsia, pocity dobre a vysledok nad ramec ocakavania. Moj stary hdd ktory tam je dost nechutne skvrkal a teraz ho je sotva pocut, PC nevidava ziaden neprijemny zvuk iba akoby vanok vetra a to aj pri max zatazi.
A k taktovaniu, samozrejme som chcel vediet co z toho bude takze zatial som to vysupol na 4.59 GHz a v ZATAZI som neprekrocil 50°C takze ked bude viac casu budem "ladit" dalej no obavam sa ze MB a PSU na to niesu moc stavane.
Prílohy
temp.png
vec1.jpg
lukostrel77
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 614
Registrovaný: 21 dec 2013, 21:29
Bydlisko: Levice

Re: Overclocking

Príspevok od používateľa lukostrel77 »

Moj najlepsi overlocking bol s procesorom amd sempron x2 190 2,5 dal som ho na 3,35ghz na vzduchovom chladeni.
Sorko
Light Expert
Light Expert
Príspevky: 65
Registrovaný: 24 mar 2014, 17:12
Bydlisko: Bratislava

Re: Overclocking

Príspevok od používateľa Sorko »

Hegy napísal:Taaak som sa trosku pustil do uprav.... Nedavno som zakupil jednoduchy system zakladany na FX-6350 @3.9GHz, low end midi tower od Cooler Masteru.
Upravy som ponal trosku komplexnejsie, chcel som sa s tym trosku vyhrat a chcel som experimentovat s vecami, na ktore mi nikto nevedel dat odpoved tak som sa do toho pustil.
Menil som CPU chladic, dorabal som aktivne chladenie chipsetu, tlmenie skrinky bitumenom, antivibracne podlozky pod sroby pre HDD, antivibracna "ponozka" pre PSU a takisto antivibro na case sroby.
Celkove od vytlmenie bedne bitumenom zabralo najviac casu, pouzil som matros Vibrodamping Coat a islo tam 5 platov, tlmil som hlavne celo skrine, plastove celo, zadnu stenu podpory dosky, zaslepky dolnych slotov vedla VGA a dalej miesta okolo HDD a vsetky zhyby pre spevnenie takych kritickejsich casti.
Nasledne som na CPU osadil Noctua NH-U12S - fakt perfektny chladic odporucam, montaz superlahka ziadna skladacka ako obvykle... Na chipset som obojstrannou paskou prilepil (po hranach samozrejme) vetrak Noctua NF-A4x1 40x40mm.
Po zlozeni som sa nevedel dockat aky bude vysledok, bedna hned o par kg tazsia, pocity dobre a vysledok nad ramec ocakavania. Moj stary hdd ktory tam je dost nechutne skvrkal a teraz ho je sotva pocut, PC nevidava ziaden neprijemny zvuk iba akoby vanok vetra a to aj pri max zatazi.
A k taktovaniu, samozrejme som chcel vediet co z toho bude takze zatial som to vysupol na 4.59 GHz a v ZATAZI som neprekrocil 50°C takze ked bude viac casu budem "ladit" dalej no obavam sa ze MB a PSU na to niesu moc stavane.
Chipset chladenie až tak nepotrebuje, daj ten fan na napájanie. Pri FX je ho veľmi potrebné chladiť, pri mid-end doske je riziko provozovať vysoko pretaktovaný FX bez aktívneho chladenia VRM. :)
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 5011
Registrovaný: 27 dec 2006, 2:19
Bydlisko: Slovakia

Re: Overclocking

Príspevok od používateľa Hegy »

Urobil som to tak, zobral som si laserovy teplomer, co bolo najteplejsie dostalo aktivny chladic :D
inac teraz uz stabilne 4,85ghz, ani raz to nepadlo, vratane par gamingovych vikendov 16+h hrania ziadne excesivne teploty vsetko OK.
lukostrel77
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 614
Registrovaný: 21 dec 2013, 21:29
Bydlisko: Levice

Re: Overclocking

Príspevok od používateľa lukostrel77 »

Zdravim mam procesor Amd athlon ii x2 280 3,6ghz a chcel by som ho pretaktovat,pocitim rozdiel ak ho pretaktujem na 4,1ghz? Zvisi sa mi vykon v hrach? dkujem za odpoved
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 5011
Registrovaný: 27 dec 2006, 2:19
Bydlisko: Slovakia

Re: Overclocking

Príspevok od používateľa Hegy »

zalezi od toho v akych hrach... a ci nieje PC ako celok limitovane inym komponentom, teda realny vykon CPU sa zvysi avsak vysledok v hrach bude ajtak nebadatelny koli napr. slabej GK.
Zymeth
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 207
Registrovaný: 14 máj 2011, 15:59

Re: Overclocking

Príspevok od používateľa Zymeth »

Mám i5 4690k (chladič GELID Solutions Tranquillo) a Gigabyte z97-d3h. V taktovaní sa príliš nevyznám, tak som najskôr hodil 4,8ghz a Vcore na cca. 1,3-1,35. Teploty v kľude boli cca. 30C, no v záťaži som väčšinou dostal BSOD alebo proste zamrzol PC. Teploty boli vtedy okolo 70-80C. Tak som znížil takt na 4,6ghz a Vcore som dal 1,25, no pri Prime95 mi po pár minútach zamrzol PC, tak som zvýšil Vcore na 1,3 a vyzerá to byť vcelku stabilné, no teploty po pár minútach sú okolo 80-85C, z čoho nie som nadšený. Čo čítam, väčšina ľudí má nastavený nižší Vcore a pritom to majú stabilné. Je 4,6ghz a 1,3 Vcore v pohode ?
DropDead
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 4453
Registrovaný: 21 nov 2011, 9:24
Bydlisko: Košice

Re: Overclocking

Príspevok od používateľa DropDead »

nečuduj sa, čo keby si si niečo naštudoval ?!!! vieš o tom, že haswell i5ťkám by si mal dávať MAXIMÁLNE 1,3V ??? pokiaľ nemáš vodu (nemyslím AiO) + delid

najoptimálnejšie je držať sa pri napätí do 1,275V

ideš na to taktovanie veľmi veľmi zle...musíš testovať, to nie je len o tom, že tam capneš 4,7GHz a 1,3V, teda môže byť, taktiež pri 1,3V by ťa 80°C nemalo, čo prekvapiť (keby si niečo naštudoval)

mal by si skúsiť napríklad 4,5GHz a 1,3V, ak to pôjde v pohode, tak to navýš na 4,6GHz a až dovtedy, kým teploty budú znesiteľné (do tých 85°C najlepšie) a systém bude fungovať a od poslednej stabilnej hodnoty začni pomaličky po jednej-dvoch stotinách uberať napätie a sťahovať až do bodu, kedy to padne a použiť znovu poslednú stabilnú hodnotu

jednoduché a účinné

prime95 netreba používať, nerozumie si s haswellom, má vo zvyku potiahnúť viac napätia a aj preto môžeš mať BSOD
zaujímavá myšlienka je s intel extreme tuning utility - môžeš taktovať a rovno aj púšťať stress test, kde bez milióna reštartov môžeš nájsť zlatú strednú cestu

len si treba dať cieľ...chcem takú a takú frekvenciu s maximálnymi teplotami po 10minútach stress testu na takej a takej hodnote a už len tomu prispôsobiť napätie, čo samozrejme nikdy nevyjde, lebo každy by chcel 5GHz pri 1V s teplotami do 30°C :lol:

ako som písal vyššie, osobne by som s napätím nešiel cez 1,275V
Zymeth
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 207
Registrovaný: 14 máj 2011, 15:59

Re: Overclocking

Príspevok od používateľa Zymeth »

Díky za rady.. Vcore som dal zatiaľ na 1,278 pri 4,6ghz a myslím, že to je stabilné. Otázka - môžem namiesto stress testov používať napr. render nejakej zložitejšej scény v Cineme 4D a pod. ? Pretože podľa mňa nemá zmysel používať náročný stress test, keď nikdy tak CPU nevyťažím.
DropDead
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 4453
Registrovaný: 21 nov 2011, 9:24
Bydlisko: Košice

Re: Overclocking

Príspevok od používateľa DropDead »

jo, kľudne, stress test je pre info, dôležitý je stabilita v praxi
Thommas
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 4221
Registrovaný: 15 apr 2010, 20:34
Bydlisko: Kolárovo
Kontaktovať používateľa:

Re: Overclocking

Príspevok od používateľa Thommas »

Našiel som jednu zaujímavú fotku v telefóne. Procesor sa pomaly ale isto lúčil so mnou.
Prílohy
04022011109.jpg
Noobsz DJ
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 2682
Registrovaný: 18 okt 2008, 15:26
Bydlisko: Bremen, Germany

Re: Overclocking

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Tak som dnes trocha vyskúšal spraviť OC na mojom CPU. Spustil som aj test stability a po cca 10 minútach vyskočili teploty na 52°C, čo nie je také zlé. OC som robil pomocou programu AI Suite II cez funkciu TurboV EVO. Sám sa do BIOSu s OC moc nechcem hrabať, kým nebudem mať naštudované dostatočné množstvo vedomostí ohľadom OC. Tak zatiaľ aspoň takto.

Použitý CPU, RAM, chadenie CPU atď si môžete pozrieť nižšie.
Spoiler
CPU: AMD Phenom II X4 965BE 3,4GHz + Noctua NH-U12 → MB: Asus M5A99X Evo R2.0 → RAM: 2x4GB Corsair Vengeance CMZ8GX3M2A1600C9 → VGA: Gigabyte GTX 580 SOC → SSD: Intel 530 series 120GB → HDD: WD Caviar Black WD1002FAEX-00Z3A0 ATA Device (1000GB, 7200 RPM, SATA III) → Optická jednotka: TSSTcorp CDDVDW SH-S203D → Zdroj: Lepa G1000 → Skrinka: CoolerMaster HAF 912+ → Klávesnica: Saitek Eclipse II → Myš: Mad Catz R.A.T.3 → Monitor/TV: Panasonic Viera TX-L32E5E
Ešte by som poprosil niekoho znalého o vyjadrenie sa, či sa dá z toho CPU dostať ešte niečo viac. Všetky informácie ohľadom OC sú v prílohe.
Prílohy
OC - Athlon II 965 BE.jpg
Thommas
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Príspevky: 4221
Registrovaný: 15 apr 2010, 20:34
Bydlisko: Kolárovo
Kontaktovať používateľa:

Re: Overclocking

Príspevok od používateľa Thommas »

1. Sleduj teploty jadier, nie teplotu samotného procesora (teploty jadier máš v samotnom čipe, teplotu CPU máš pod päticou/blízko heatspreaderu/to je jedno kde)
2. Aida64 záťažový test nestojí za nič. Daj si OCCT a CPU:Linpack s maximálnym zaťažením RAM
3. Taktovať cez softvér pod Windowsom je konina. Na taktovanie cez BIOS nemusíš mať nejaké extra extra znalosti. Akurát si over, čo a na koľko môžeš zvýšiť/znížiť.
Napísať odpoveď