"PECENIE" grafickej karty
"PECENIE" grafickej karty
„UPEČENIE“ GPU(Grafickej karty)
Už pred časom som čítal jeden zaujímavý článok, pri ktorom bol využitý netradičný nápad. Chlapík oživil svoju grafickú kartu(mám pocit. že to bola nvidia 8800gtx) netradičným spôsobom tzv „upečením“.
Ak vás toto riešenie zaujalo ,tak čítajte ďalej :
Po tom ako mi odišla ASUS EN8800gts 640mb(začali sa na nej prejavovať artefakty v podobe horizontálnych červených pruhov ,neskôr už nenabootoval ani Windows) ,začal som uvažovať o jej náhrade. Úplnou náhodou som opäť natrafil na článok o „pečeni“ a tak ma napadlo prečo nie
Takže začíname:
Zaartefaktovaná EN8800GTS vhodná na vyhodenie
No môj postup:
1,kartu som vybral z PC, odstránil chladič, ventilátor
2,očistil ju od pasty a prachu
3,dal som vyhriať trúbu na 210 stupňov
4,medzitým som si kartu nachystal na obyčajný plech, na ktorý som rozprestrel alobal a ako držiaky na kartu som použil alobalové guličky, z dôvodu aby nebola karta položená celou plochou na plechu a mala možnosť lepšie sa prepiecť.
5,keď sa trúba vyhriala na spomínanú teplotu, vložil som do nej kartu čipom nahor(aby sa pri zahriati nepouvoľňovali všetky kondenzátory a ostatné súčiastky zo svojich predvolených pozícii)
6,začalo samotné pečenie po dobu 9minút a 30sekúnd pri teplote 210stupňov
7,po „upečení“ som kartu vybral z trúby a nechal ju chladiť asi 50minút
8,po uplynutí tohto času som kartu opäť poskladal do pôvodného stavu ,nasadil chladič(dal novú pastu) a ventilátor a plný očakávania som ju zapojil do PC
9,po naštartovaní PC karta okamžite začala pracovať a to bez akýchkoľvek problémov
10,nebol som si istý jej funkčnosťou tak som spustil testy, ktorým karta úspešne odolala a opäť mám funkčnú kartu, ktorú môžem používať
Záver:
Plnefunkčná karta
-podľa mojich úvah sa obnovili studené spoje ,ktoré boli zkorodované alebo porušené
Takže ak máte podobné chúťky a vlastnosť nevzdávať sa a skúšať možné i nemožné, kľudne to skúste, postup je jednoduchý a zvládne ho každý z nás .Stačí kúsok odvahy a chuť experimentovať a vaša karta môže byt opäť funkčná.
UPOZORŇUJEM: neručím ,že to bude fungovať pri každej karte, ale ak to beriete ako poslednú možnosť pre jej samotným vyhodením ,tak prečo to neskúsiť .
Samotné rozhodnutie je už len na Vás
UPOZORŇUJEM : neručím ani za možné poškodenia ,aj keď u mňa to prebehlo bez akýchkoľvek problémov.
Veľa úspechov a všetko dobré v PF 2010
S pozdravom Hatamrc
Už pred časom som čítal jeden zaujímavý článok, pri ktorom bol využitý netradičný nápad. Chlapík oživil svoju grafickú kartu(mám pocit. že to bola nvidia 8800gtx) netradičným spôsobom tzv „upečením“.
Ak vás toto riešenie zaujalo ,tak čítajte ďalej :
Po tom ako mi odišla ASUS EN8800gts 640mb(začali sa na nej prejavovať artefakty v podobe horizontálnych červených pruhov ,neskôr už nenabootoval ani Windows) ,začal som uvažovať o jej náhrade. Úplnou náhodou som opäť natrafil na článok o „pečeni“ a tak ma napadlo prečo nie
Takže začíname:
Zaartefaktovaná EN8800GTS vhodná na vyhodenie
No môj postup:
1,kartu som vybral z PC, odstránil chladič, ventilátor
2,očistil ju od pasty a prachu
3,dal som vyhriať trúbu na 210 stupňov
4,medzitým som si kartu nachystal na obyčajný plech, na ktorý som rozprestrel alobal a ako držiaky na kartu som použil alobalové guličky, z dôvodu aby nebola karta položená celou plochou na plechu a mala možnosť lepšie sa prepiecť.
5,keď sa trúba vyhriala na spomínanú teplotu, vložil som do nej kartu čipom nahor(aby sa pri zahriati nepouvoľňovali všetky kondenzátory a ostatné súčiastky zo svojich predvolených pozícii)
6,začalo samotné pečenie po dobu 9minút a 30sekúnd pri teplote 210stupňov
7,po „upečení“ som kartu vybral z trúby a nechal ju chladiť asi 50minút
8,po uplynutí tohto času som kartu opäť poskladal do pôvodného stavu ,nasadil chladič(dal novú pastu) a ventilátor a plný očakávania som ju zapojil do PC
9,po naštartovaní PC karta okamžite začala pracovať a to bez akýchkoľvek problémov
10,nebol som si istý jej funkčnosťou tak som spustil testy, ktorým karta úspešne odolala a opäť mám funkčnú kartu, ktorú môžem používať
Záver:
Plnefunkčná karta
-podľa mojich úvah sa obnovili studené spoje ,ktoré boli zkorodované alebo porušené
Takže ak máte podobné chúťky a vlastnosť nevzdávať sa a skúšať možné i nemožné, kľudne to skúste, postup je jednoduchý a zvládne ho každý z nás .Stačí kúsok odvahy a chuť experimentovať a vaša karta môže byt opäť funkčná.
UPOZORŇUJEM: neručím ,že to bude fungovať pri každej karte, ale ak to beriete ako poslednú možnosť pre jej samotným vyhodením ,tak prečo to neskúsiť .
Samotné rozhodnutie je už len na Vás
UPOZORŇUJEM : neručím ani za možné poškodenia ,aj keď u mňa to prebehlo bez akýchkoľvek problémov.
Veľa úspechov a všetko dobré v PF 2010
S pozdravom Hatamrc
- jjj
- Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
No mal si tam klasicky studenak ..To prepecenie ten studenak moze opravit, ale je to len docasne riesenie. Ak je tam je takych veci viac skor ci neskor sa ti to zase pokazi a pecenim ju uz neopravis
Ak by si bol svina bez chrbtovej kosti kartu mozes rychlo predat, no taketo dobrodruzstvo vobec neodporucam. Jednak ti niekto moze rozbit cifernik a za druhe budes v ociach ludi vypadat ako uplny.. dopln si sam co uznas za vhodne
Takze je na case rychlo hladat nahradu alebo setrit na nieco nove
Ak by si bol svina bez chrbtovej kosti kartu mozes rychlo predat, no taketo dobrodruzstvo vobec neodporucam. Jednak ti niekto moze rozbit cifernik a za druhe budes v ociach ludi vypadat ako uplny.. dopln si sam co uznas za vhodne
- jjj
- Guru wannabe
No mas dve moznosti:
1. bud tu kartu odlozis pekne do policky a budes sa na nu pozerat a zpominat co ste spolu zazili co si si a nej vsetko zahrala ako dobre ti posluzila.
2. Alebo pozbieras v sebe kusok odvahy kartu vyzlecies ocistis a pripravis ju na znovuzrodenie
Rozhodni sa sam, je to na tebe...
1. bud tu kartu odlozis pekne do policky a budes sa na nu pozerat a zpominat co ste spolu zazili co si si a nej vsetko zahrala ako dobre ti posluzila.
2. Alebo pozbieras v sebe kusok odvahy kartu vyzlecies ocistis a pripravis ju na znovuzrodenie
Rozhodni sa sam, je to na tebe...
-
- Medium Star
- hornblower
- Light Professional
presne skor by som sa bal samotnej rury /resp. mamy keby ju to zaspinilo/ znehodnotilo / a skody na plechoch atd. ako o samotnu kartu ktora je zrela do srotu alebo o PCel_chupacabra napísal:AMD_SK: PC ti nebuchne, toho sa báť nemusíš
uplink: samotné čipy s tou teplotou nemajú problém, kremík to vydrží, ja by som sa bál len o elektrolytické kondenzátory, ktorých bezpečná teplota je do 105°C, kartu s bežnými elektrolytmi by som tam ani nedával (vrámci zachovania čistoty samotnej rúry )
jasne ved o tom som aj pisal ze to bol studenak .JE mi jasne ze toto nie je oprava ,tu kartu by som vyhodil a aj tak ju nahradim inou ,ale ako skusenost to nie je zlejjj napísal:No mal si tam klasicky studenak ..To prepecenie ten studenak moze opravit, ale je to len docasne riesenie. Ak je tam je takych veci viac skor ci neskor sa ti to zase pokazi a pecenim ju uz neopravis
Video som bohuzial nerobil ,nemal som doma v tom momente kameru a nechcelo sa mi zhanat a podobne
video
http://www.extrahardware.cz/jak-opravit ... i-v-troube
+dalsie uspesne upecenia
http://www.extrahardware.cz/forum/viewtopic.php?t=7206
ale pozor, kartu davat piect otocenu cipom (a hlavne kondenzatormi, mosfetmi) smerom hore, aby sa nestalo ako niektorym, ze im suciastky povypadavali na plech
http://www.extrahardware.cz/jak-opravit ... i-v-troube
+dalsie uspesne upecenia
http://www.extrahardware.cz/forum/viewtopic.php?t=7206
ale pozor, kartu davat piect otocenu cipom (a hlavne kondenzatormi, mosfetmi) smerom hore, aby sa nestalo ako niektorym, ze im suciastky povypadavali na plech
- jjj
- Guru wannabe
Sak kup AC Accelaro S1 alebo S2 pripadne starsi zalman vf700/900Filipito napísal:mam tu kartu od gangyho taktiez 8800gts , ale nemam nanu chladic do prcic
Ked nic ine tak zakladam muzeum a tu ganngyho katicku by som od teba aj kupil mozno
- Andi_Cibula
- Addict
- Andi_Cibula
- Addict
Ja viem, lenže s elytmi je zaťažkojjj napísal:Tymi kondenzatormi sa netrap, tych par minut v trube preziju.
U nich je dolezita dlhodoba prevadzkova teplota. Preto tych 105 stupnov stupnov (dohodoba maximalna prevadzkova teplota).
Kratkodobo taky kodik samozrejme znesie bez nejakej ujmy omnoho viac
- JAnci3D
- Medium Star
Re: "PECENIE" grafickej karty
mám dve grafické karty ktoré obe robia artefakty a do Win už nanbootujú. Sú to Asus 8500GT a Gainward 7600GT. písali ste niečo o kondenzátoroch ktore môžu pri tej teplote streliť. Moja otázka je či sú tieto karty vhodné na pečenie? Dôvod je skôr zvedavosť či by to naozaj mohlo fungovať