Mam jednu otazku.Mam znameho ktory ma tupozrakost cize v podstate vidi na jedno oko len na 20 percent ale je mozne ze sa to aj zhorsi.Stalo sa to pri jednej operacii ked ho nejak zle odoperovali.Stalo sa to asi pred 13 rokmi.Chcel by som sa spytat ci je mozne aby dostaval nejake dotacie od statu alebo neico take pretoze ma s tym same problemyy.Napr nemoze robit vodicak nie do kazdej prace ho zoberu a tak dalej.
Dakujem za odpoved.
peniaze od statu
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
nech zájde sa svojim lekárom a nechá si vyhotoviť prehliadku a posudok o zdravotnom stave. Potom nech zájde na miestny úrad sociálnych vecí, práce a rodiny na posudkové oddelenie, kde nech sa informuje, čo mu môže štát poskytnúť ako príspevok pre jeho zťažený zdravotný stav - niečo ako invalidný dôchodok... odtiaľ ho pošlú do sociálnej poisťovne...je to beh na dlhé trate.
Ak si mal na mysli niečo ako odškodné - po 13 rokoch sa ti na to každý vykašle, jediná šanca by bola to zmedializovať (Markíza, JoJ...) a poznať meno chirurga a nemocnice kde to spravili a mať o tom nejaký doklad... potom by sa s nimi mohol nejak dojednať na odškodnení - nie som právnik, len moja úvaha...
Ak si mal na mysli niečo ako odškodné - po 13 rokoch sa ti na to každý vykašle, jediná šanca by bola to zmedializovať (Markíza, JoJ...) a poznať meno chirurga a nemocnice kde to spravili a mať o tom nejaký doklad... potom by sa s nimi mohol nejak dojednať na odškodnení - nie som právnik, len moja úvaha...
Skus pozistovat info v Unii pre nevidiacich a slabozrakych Slovenska:
http://unss.sk/
Robia aj sicialne poradenstvo, tu su o tom blizsie info:
http://unss.sk/sk/uzitocne-informacie/#5
Obsahom sociálneho poradenstva okrem ineho je:
Okrem toho je na stranke aj poradna, tam sa na to niekto uz mozno tiez pytal...
Drzim pelce!
http://unss.sk/
Robia aj sicialne poradenstvo, tu su o tom blizsie info:
http://unss.sk/sk/uzitocne-informacie/#5
Obsahom sociálneho poradenstva okrem ineho je:
...takze by snad nieco vedeli poradit.sociálno-právne poradenstvo, zamerané na pomoc pri uplatňovaní práv a nárokov vyplývajúcich zo sociálnej legislatívy
Okrem toho je na stranke aj poradna, tam sa na to niekto uz mozno tiez pytal...
Drzim pelce!
Stratu oka kryje invalidny dochodok, ktory upravuje zakon o socialnom poisteni (č. 461/2003 Z. z.).
Tam je to konstrouvane tak, ze poistenec (rozumej poisteny v nemocenskom poisteni) je invalidný, ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40% v porovnaní so zdravou fyzickou osobou.
Ak je niekto bez oka, ide o pokles o 45%. Kamarat ale ma oko este ciastocne funkcne, takze neviem povedat, ako to vyhodnotia doktori a ci mu vznikne narok na invalidny dochodok. Tiez je treba, aby bol aspon nejaky cas nemocensky poisteny, resp. pocas minulych rokov boli vselijake prechodne obdobia apod., takze sa bude treba informovat a vybehat to cele...
Co sa tyka toho neuspesneho zakroku, tak by malo byt mozne zaziadat o nahradu bolestneho a tiez odskodnenie za stazenie spolocenskeho uplatnenia.
To, ze to bolo uz tak davno nevadi, pretoze pravo na nahradu skody na zdravi sa nepremlcuje. Druha vec je, ci je vobec sanca uspiet - okolnosti poznate len vy...
Tam je to konstrouvane tak, ze poistenec (rozumej poisteny v nemocenskom poisteni) je invalidný, ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40% v porovnaní so zdravou fyzickou osobou.
Ak je niekto bez oka, ide o pokles o 45%. Kamarat ale ma oko este ciastocne funkcne, takze neviem povedat, ako to vyhodnotia doktori a ci mu vznikne narok na invalidny dochodok. Tiez je treba, aby bol aspon nejaky cas nemocensky poisteny, resp. pocas minulych rokov boli vselijake prechodne obdobia apod., takze sa bude treba informovat a vybehat to cele...
Co sa tyka toho neuspesneho zakroku, tak by malo byt mozne zaziadat o nahradu bolestneho a tiez odskodnenie za stazenie spolocenskeho uplatnenia.
To, ze to bolo uz tak davno nevadi, pretoze pravo na nahradu skody na zdravi sa nepremlcuje. Druha vec je, ci je vobec sanca uspiet - okolnosti poznate len vy...