Planovane zastaravanie

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Mek
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Planovane zastaravanie

Príspevok od používateľa Mek »

No ved prave. A keby pracka stala 1500 eur, niektori by si ju mozno kupili, ale to by vyrobca musel za svojim vyrobkom stat a dat nan napr. 15-rocnu zaruku.
IMHO sa tymto nariadenim EU opat len zvysia ceny (vsak na to budu mat dobry dovod) a situacia ostane rovnaka. V danej reportazi STV sa hovorilo, ze sa to aj tak ma vztahovat len na diely, ktore si uzivatel moze vymenit sam. Uz vobec sa neberie do uvahy, ze aj ine komponenty, ktore "vyzaduju odbornu montaz" si mnohi vedia vymenit sami, napr. rozne dosky plosnych spojov. No a tieto budu rovnako nedostupne, ako doteraz.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa starysomar »

"Nie som tak bohatý, aby som si dovolil kupovať lacné veci"

Čí výrok to je, nieje podstatné.
Doporučujem zagoogliť články s tematikou - veľa rokov mi trvalo, než som to (na vlastných škodách) pochopil.

Ono neide tak o samotnú cenu - aj drahý výrobok vie byť šmejd - ale o skutočnú kvalitu hoci za vyššiu cenu.
Málokedy sa nájdu veci ktoré sú kvalitnejšie hoci sú lacnejšie, no nájdu sa...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

starysomar napísal:"Nie som tak bohatý, aby som si dovolil kupovať lacné veci"
Toto uz davno neplati, aj k tvojmu predoslemu prispevku, jasne ze sa nekazi vsetko, ale o tom som uz pisal vela, precitaj si starsie prispevky.
hughito napísal:A frustrujúce potom je, že ak aj človek má prachy a kúpi si drahší variant... aj je to rovnaký šit. ;) Akurát "značkový." Je to paradox, koľko existuje foriem a variant toho istého, ale nájsť kvalitu... to je niekedy kumšt.
Presne, o tom som uz pisal vyssie, vobec to nie je len o cene a casto je to naopak a prave preto, ze lacna firma nema peniaze na zaplatenie programu pre planovane zastaravanie, teda aby doladili zivotnost co najblizsie k zarucnej dobe.
Mek napísal:No ved prave. A keby pracka stala 1500 eur, niektori by si ju mozno kupili, ale to by vyrobca musel za svojim vyrobkom stat a dat nan napr. 15-rocnu zaruku.
Pri pracke by sa nemusela cena navysit az tak vyrazne, kazi sa tam rovnaka vec a stacilo by tam dat nerezove loziska a nie plastove ci ake tam davaju - aj do najdrahsich modelov.

Presne dlhsia zaruka by bola riesenim, ina pre velke spotrebice, ludia by si zvykli aj na vyssie ceny, niekedy boli spotrebice ovela drahsie v porovnani so mzdami, kupovali ich na splatky, telku splacali aj 10 a viac rokov a ta musela vydrzat. Podobne by to mohlo byt aj teraz (aj ked splacat uz nebude treba tak dlho) a pri 10-rocnej zaruke (bez skrytych vynimiek) by to nakoniec v prepocte na roky vyslo lacnejsie ako teraz - aj pri vyssej cene.
Mek napísal:IMHO sa tymto nariadenim EU opat len zvysia ceny
Toho sa kazdy obava, ale je tu konkurencia a ak budu veci jednoduchsie opravitelne, budu mat aj dlhsiu zaruku, tak mi to vadit nebude, prave teraz kvoli zlozitej ci nemoznej oprave ludia za veci zaplatia ovela viac v prepocte na roky.

K cenam este priklad, ze sa zvysuju vyrazne aj bez akychkolvek EU zakonov - high-end smartfony stali pred niekolkymi rokmi 500€, dnes su ceny 1500€ a napr. Xiaomi Mi Mix Alpha sa ma predavat za 2500€, to ze ma displej aj vzadu nie je dovod na taku cenu, iny smartfon ktory ma 2 displeje stoji desatinu tej ceny.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

cena uz asi 250 rokov nie je zavisla od nakladov, ale od dopytu
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Podľa mňa by úplne stačilo, keby sa zákonom záručná lehota pri elektronike predĺžila z 2 rokov na 5 rokov. Verte, že výrobcovia by sa prispôsobili ultra rýchlo a nahradili by tie nekvalitné súčiastky za pár centov, kvôli ktorým "odíde" celý prístroj.
mikioko
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa mikioko »

Položme si otázku a chce vôbec niekto Aby tie výrobky vydržali dlhšie? Bola tu spomínaná televízia. Kedysi ju menili ľudia cca raz za 10 rokov, Teraz som pozeral štatistiku a menia televíziu ľudia už po troch rokoch Ale nie že by bola pokazená Ale kvôli tomu že chcú novú. Takisto mobily meníme každé dva roky a čoraz viac každý rok Načo by mal mobil vydržať viac ako dva roky Ani by som si taký nekúpil. Sme nastavení na totálny Konzum takisto Naša ekonomika je závislá od konzumu nikto nemá záujem o to aby výrobky vydržali dlhšie keď aj naša ekonomika sa drží od spotrebiteľskej nálady a potrebuje neustály rast a ten nedosiahneme kúpou rožkov.
Nevravím že je to správne ani sa nestotožňujem s takýmto konzumom ale momentálne je to Tak pokiaľ nevymyslíme niečo iné.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

AKo mobily sú podľa téma, ktorá by sa mala riešiť. Pretože problémom mobilov nie je hardwarove zastaranie, ale softwareove. Jednoducho výrobca potvrdí maximálne jednu major aktualizáciu (rozumej z Android 8 na 9, z 9 na 10 atď). Ak by boli donútený podporovať povedzme 5 rokov po vydaní, dosť vecí by to zmenilo. Ročný cyklus na mobiloch je strašné plytvanie.
mikioko
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa mikioko »

Mobily chytáme do ruky častejšie než najťažší fajčiar cigarety. Preto podľa mňa životnosť 2 roky je úplne v pohode A skôr by som sa zameral na lepšiu recykláciu mobilných telefónov. Áno softvérová podpora je čosi hrozné u mobilov. Napríklad také Lenovo nebolo schopné vydať pomaly ani bezpečnostnú aktualizáciu Nie to aktualizáciu na celkom nový Android.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Skor narážam na to, že je kopa mobilov, ktoré ti hardwareovo vyhovujú, ale si ich nútený opustiť, či už kvôli bezpečnosti alebo podpore nových aplikácií/funkcií.

Predsa vlajková loď nemôže byť po dvoch rokoch na odpis.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Pomaly aj skrz nevymeniteľnú batériu.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Nevymenitelna bateria ako nevymenitelna, v servise ti ju napr. u Galaxy S7, S8, S9 ci S10 vymenia. Napriklad: https://www.fixservis.sk/navody-na-opra ... alaxy-s10/ alebo https://www.fixservis.sk/navody-na-opra ... -iphone-x/
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Aj kolega.
Problém vidím aj v tom neaktualizovaní, ani komunita LineageOS nerieši staršie mobily...
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Mam uz dost rokov stary mobil Samsung Galaxy S4 Mini. Kratko po tom, co som ho kupil, sa nan vyrobca vykaslal a novsi Android ako verziu 4 nevydal, vraj ten telefon by to hardverovo nezvladal. Kecy, kecy, kecy. Nahodil som LineageOS, co je android verzie 9 a funguje v pohode. Iba co ma hneva, je, ze dlho cakam na signal GPS ked ho potrebujem. Na forach mi potvrdili, ze to je nejaky hardverovy problem, ze to nejako zastarava ci co, ale to mi hlava akosi neberie. Tak asi len skrz toto si budem musiet kupit novy telefon, ale odkladam to, ako sa len da.
Dalsi aspekt zastaravania elektroniky je v tom, ze su stale novsie a novsie standardy, napr. DVB-T, a prechodom na novsi strandard sa stane kopa funkcneho hardveru uplne zbytocnym tazitkom. Treba menit set-top-boxy, wi-fi routre, televizory, lebo vyssia rychlost, lepsi obraz, vacsie rozlisenie, novsie standardy.
starysomar
Hardcore addict
Hardcore addict

Samsung S-7562 mi po zhruba dvoch rokoch dosť spomalil a nepomohlo nič.
Odvtedy šlapem na Xiaomi.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

mikioko napísal:Položme si otázku a chce vôbec niekto Aby tie výrobky vydržali dlhšie? Bola tu spomínaná televízia. Kedysi ju menili ľudia cca raz za 10 rokov, Teraz som pozeral štatistiku a menia televíziu ľudia už po troch rokoch Ale nie že by bola pokazená Ale kvôli tomu že chcú novú.
Mozno, ale je to hlavne nasledok reklam (tzv. "psychologicke zastaravanie"), telka ci monitor nema prilis vela vylepseni okrem rozlisenia, po prichode 4K ma zmysel vymenit FHD telku, ak teda niekto nesleduje len SK "kablovku", kde polovica obsahu nie je ani v HD a polovica z tej druhej je len upscaling.
Mek napísal:Mam uz dost rokov stary mobil Samsung Galaxy S4 Mini. Kratko po tom, co som ho kupil, sa nan vyrobca vykaslal a novsi Android ako verziu 4 nevydal, vraj ten telefon by to hardverovo nezvladal. Kecy, kecy, kecy. Nahodil som LineageOS, co je android verzie 9 a funguje v pohode.
To je pekny dokaz umyslu planovaneho zastaravania, podobne skusenosti su aj v starsich prispevkoch.
Mek napísal:Dalsi aspekt zastaravania elektroniky je v tom, ze su stale novsie a novsie standardy, napr. DVB-T, a prechodom na novsi strandard sa stane kopa funkcneho hardveru uplne zbytocnym tazitkom. Treba menit set-top-boxy, wi-fi routre, televizory, lebo vyssia rychlost, lepsi obraz, vacsie rozlisenie, novsie standardy.
Presne, dobrym prikladom je USB, tak dlho dokazali udrzovat spatnu kompatibilitu a teraz je koniec.

Pri roznej elektronike by sa toto dalo lahko riesit, napr.:

- TV, STB by mohli mat vymienatelne tunery, Dreambox STB toto mali.
- Smartfony by mohli mat podobne ako vysuvatelny slot na SIM a MicroSD, aj slot pre vymenu RAM, ROM, 4G za 5G a pod. (samozrejme, idealne aj vymenitelnu bateriu, displej...)
- Pracky by mohli mat vymenitelnu elektroniku, displej, update SW (a samozrejme aj dalsie suciastky, hlavne loziska).
lukas9206
Addict
Addict

Príspevok od používateľa lukas9206 »

Dreamer napísal:
- Smartfony by mohli mat podobne ako vysuvatelny slot na SIM a MicroSD, aj slot pre vymenu RAM, ROM, 4G za 5G a pod. (samozrejme, idealne aj vymenitelnu bateriu, displej...)
Pokus o niečo také tu už bol. Tuším sa o to snažil Google. Ale nejak sa to neujalo.
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

Dreamer napísal:Presne, dobrym prikladom je USB, tak dlho dokazali udrzovat spatnu kompatibilitu a teraz je koniec.
aká verzia USB nie je spätne kompatibilná? (nerátam typy A,B,C,mini,micro medzi sebou)
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Spixy - tak myslel som novy konektor, ale kompatibilita tam je, mas pravdu, cez redukciu. Kazdopadne, je vela standardov ktore su vzajomne nekompatibilne, aj ked toto nie je najvacsi problem.

lukas9206 - ano, pokusy boli, otazkou je, preco sa nic neujalo, ktoremu zakaznikovi by vadilo, ak by si mohol takto jednoducho vylepsit mobil - no znamenalo by to nizsiu predajnost novych mobilov, komponenty by sa dali lahko vymenit, takze menej penazi vyrobcom.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Dreamer napísal:otazkou je, preco sa nic neujalo
lebo trh
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Nebolo to nahodou stopnute? Ja som ziadny taky mobil na trhu nezaznamenal. Myslim ze je vela ludi, ktori by privitali taky mobil, s vymenitelnymi komponentmi, bateriou, displejom...

Mozno to bolo zle navrhnute, myslim ze nie je nutne aby bolo vymenitelne vsetko - lahko by mohli byt vymenitelne veci ktore ludia casto menia, alebo ktore sa kazia, napr. bateria, displej, RAM, ROM, konektory, ostatne veci by mohli byt vymenitelne v servise, prip. aj doma, ale chcelo by to standardizaciu, minimalne na urovni znacky.
Napísať odpoveď