Označenia „šetrné k životnému prostrediu“, alebo „eko“ by mali odstrániť z obalov výrobkov - Správy RTVS
Toto som dal aj do inej temy, ale rovnaky zakon sa venuje prakticky aj planovanemu zastaravaniu, tak som zvedavy ako to dopadne, zatial to vyzera dobre.
Vyrábať tovar, ktorý sa pokazí hneď po skončení záruky, by už nemalo byť výhodné.
„Je tiež kľúčové, aby sme výrobky, ktoré môžeme opraviť aj mohli opraviť.
Návrh smernice otvára aj trh s náhradnými dielmi, či príslušenstvom. Výrobcovia tak už nebudú môcť obmedzovať funkčnosť výrobku len na originálne súčiastky. Rovnaké pravidlá majú platiť aj pri opravách.
Stale neviem, ako chcu docielit, aby nebolo pre vyrobcov vyhodne vyrabat tovar, ktory sa pokazi hned po zaruke.
Uz som to spominal,
riesenia, doplnene:
- zaruka 5 rokov na malu a 10 rokov na velku elektroniku
- standardizacia baterii pre vsetko
- vymenitelne baterie pre vsetko
- standardizacia displejov a inych komponentov
- zalohovanie minimalne baterii, idealne aj elektroniky
- jednoducha opravitelnost, standardizovane skrutky, obmedzenie lepenia
- odpojitelne standardizovane kable
- odpojitelna standardizovana elektronicka cast vyrobkov *
- odpojitelne standardizovane casti vyrobkov **
- standardizacia bezdrotoveho nabijania pre elektroniku
- standardizovane akumulatory pre elektromobily, elektrobicykle, elektrokolobezky
- standardizovane nabijacie kable pre elektromobily
* - Toto myslim tak, ze napr. pracky by mohli mat jednoducho vymenitelnu elektronicku cast, ktora sa moze pokazit, aby sa nemusela rozoberat cela pracka, co niekedy ani nie je mozne, alebo aby sa nemusela cela pracka vyhodit, podobne aj pri inej elektronike
** - Napr. monitory by sa mohli predavat bez stojanov, ked sa monitor pokazi, tak sa zbytocne vyhodi stojan aj kable, alebo
O vsetkom sa da este diskutovat, napr. o dlzke zaruky, mozu sa spravit kompromisy, ale zaklad je standardizacia, opravitelnost a zalohovanie (aspon baterii).
Baterie su uz teraz velky problem, nielen z pohladu ekologie, ale aj z pohladu obmedzenych zdrojov, ludia nemaju ziadnu motivaciu ich zbierat a vracat, casto sa ani nedaju vybrat, urcite mnohi ani nevedia, ze je to nebezpecny odpad a kde je mozne ich odniest - a toto sa este zhorsi, jednak s rozsirenim elektromobilov a tiez s prichadzajucim IoT, internetom veci, elektronika a mini-baterie budu vsade, dokonca aj v lesoch na stromoch.