Počítač nevie spustiť systém
Počítač nevie spustiť systém
Zdravím, známy mi dal jeho harddisk či by som s ním niečo nemohol spraviť lebo mu vraj nejde spustiť počítač, tak som si zobral harddisk napojil do môjho počítača a systém nešiel spustiť, vždycky sa zastavil až pri spúšťaní systému, zobral som cd na ktorom má OS Win XP a cez bootovanie som dal opraviť disk, keďže chcel zachrániť data, ktoré mal na hdd, systém sa opravil, nainštaloval, spustil a dáta ostali na hdd. Na druhý deň som mu HDD vrátil a zapojil do počítača, no po zapnutí počítača zase systém nenaštartovalo, vyhodilo blikajúci kurzor, počítač na nič nereagoval, čiže som ho musel vždy resetnúť natvrdo, rozhodol som sa, že nainštalujem windows rovno na tomto počítači, smart bol zapnutý, žiadnu chybu na disku nevyhadzovalo, pípanie takisto žiadne, čiže HW by mal byť v poriadku. Znova som dal bootovať z CD na ktorom je OS prvýkrát mi načítavalo všetky súčasti a vyhodilo modrú obrazovku, dole je pripojená foto. Tak som znova resetol počítač a teraz som sa dostal do inštalátoru Windowsu, zvolil som opravu, no nedostal som sa do grafického prostredia, ale iba do konzoly, kde som mohol zadávať iba príkazy, ďalej som sa zatial nepohol, budem vďačný za každú radu.
Re: Počítač nevie spustiť systém
Takže teraz je natom HDD nejaký Windows? Čo presne teraz robí (blikajúca čiarka)? Aby si mohol nainštalovať XP budeš musieť asi v BIOSe prepnúť SATA mode z AHCI na IDE (alebo hľadaj niečo podobné).
Áno, na HDD je teraz nainštalovaný systém, no ako som HDD zapojil znova do toho počítača tak sa systém nenačíta ale vyskočí čierna obrazovka a na nej vodorovná blikajúca čiarka, ktorú si spomínal, teda kurzor, no ten na nič nereaguje. A HDD je napojený cez ATA.
Keď dáš repair, skús zadať príkazy fixmbr a fixboot
Tie príkazy som použil aj hocičo iné, keď som bootoval zo systémového cd, tak som mal dosť často problém dostať sa do ponuky, pretože cd nabootovalo, všetko načítalo a raz som sa dostal do ponuky, no častejšie mi vyhodilo modrú obrazovku, ktorú som už pridal hore a potom som musel resetnúť pc a odznova, pokiaľ menu nenabehlo, ak aj nabehlo, tak už som nič neskúšal, pretože data boli zálohované, tak som chcel nainštalovať systém nanovo. Disk sa naformátoval bez problémov, ale keď sa naň začali kopírovať súbory, vtedy mi vyskočilo, že nemôže skopírovať určitý súbor, aj keď som dal preskočiť, vyskočil mi ďalší súbor, ktorý nemohol byť skopírovaný, keď som to preskočil viackrát, počítač sa resetol, nemohol som systém nainštalovať, už som si myslel, že je poškodené moje cd, keďže ho už mám pár rokov, no potom kamarát priniesol jeho systém a znova to isté. Rozhodol som sa, že skúsim iný HDD, zobral som starý HDD z iného počítača, situácia sa znova opakovala, viackrát som musel resetnúť PC aby mi nevyhodilo modrú obrazovku a aby mi načítalo menu, takisto znova nebolo možné skopírovať určité súbory na HDD a to som skúsil 3 cd so systémom, každé od iného človeka, myslím, aj podľa tej modrej obrazovky, že problém je v Biose, čiže idem vymeniť matičnú dosku, v inom to asi nemôže byť, no ak niekto viete príčinu prečo to robilo, môžte to sem napísať, bol by som rád.
RAM si neskúšal testovať?
Ramky som prehadzoval z druhého počítača, pretože predtým v ňom boli slabé a winxp by neutiahli, v nich to nebude.
Našiel som toto: http://support.microsoft.com/kb/314830/cs
Podľa toho by možno mohol pomôcť upgrade BIOSu, prípadne skúsiť ten druhý bod.
Podľa toho by možno mohol pomôcť upgrade BIOSu, prípadne skúsiť ten druhý bod.