Volám sa Patrik a som z Košíc. Včera som si našiel inzerát na stránke bazos.sk. Šlo o nový iPhone 5 biely 16gb. Inzerát ma zaujal, zavolal som dotyčnej osobe a dohodli sme sa, že ho kúpim. Poslal som jej vopred peniaze (350 eur) cez Slovenskú poštu (formou POSTE RESTANTE) a ona mi poslala telefón na moju adresu (ževraj) kuriérskou spoločnosťou DPD. Dnes mi volal kuriér okolo obeda, ževraj nestíha, že príde na moju adresu až večer okolo 20:00. No už prešla hodina a nič. Volal som späť na to kuriérove číslo, ale bolo už nedostupné. Tak som volal dotyčnej predávajúcej, no ani tá nedvíhala
Tak neviem teraz, či som nebol oklamaný.... alebo ešte počkať a kuriér príde zajtra. Som zúfalý.
Ďakujem za rady.
Je viac možností. Buď ti naozaj volal kuriér, ale pochybujem, že by ti šiel doručovať niečo o 8 večer. Ešte nikdy sa mi to nestalo a myslím si, že kuriér o takom čase už dávno prdí do gauča.
Druhá možnosť je, že ti nevolal kuriér, ale osoba, ktorá ti mobil mala predať, poprípade niekto známy tej osoby a snaží sa ti navodiť pocit, že je všetko v poriadku a nakoniec to hodiť akože na kuriéra, že mobil poslaný bol, ale kuriér sa neozýva, lebo asi mobil stratil, alebo niečo podobné.
V každom prípade počkaj do zajtra, ak sa kuriér neozve, tak zavolal na dispečing DPD, či majú evidovanú zásielku na tvoju adresu.
Mesačne minimálne 2x niekto založí tému o tom ako bol okradnutý, ako dôveroval predávajúcemu, preto mu poslal peniaze na účet a odvtedy ubehli týždne, tovar nemá, peniaze tiež nie a ani predajca nezdvíha. Neviem v čom by sme ti mohli pomôcť vážne... Ak tovar nedôjde, môžeš ísť na políciu podať trestné oznámenie, no neverím, že sa tým budú zaoberať.
Aj mne sa to nezdalo, že o 8 večer. Ale našiel som si niečo o "večerných zásielkach" DPD, ale len v Českej republike. A myslíš, že tam budú aj zajtra ? Keď je Štátny sviatok ?
To, čo si myslí niekto z nás, ťa vôbec nemusí zaujímať. Skús tam zajtra zavolať - ak nedvihnú, logicky tam nie sú. Inak, tiež si myslím, že môžeš tým eurokorunkám zamávať.
Prevod dopredu alebo na dobierku je uplne rovnake riziko takze v tomto smere to je jedno.
Ak to nieje osobne VZDY kupujuci riskuje.
A skor si myslim ze ten prevod by sa dal uhrat na nedovolene obohacovanie (akoze poslane peniaze omylom na iny ucet). Suma presahuje hranicu tresneho cinu takze...
Poprípade skús zavolať tej ženskej, alebo tomu "kuriérovi" z iného čísla či ti zdvihnú. Neviem ako si mohol uveriť aj tej sume čo si zaň vysolil, lebo 16gb iPhony idú od 430€.
Volal som, nedá sa dovolať. Takže nič nezmôžem ??? Asi podám to Trestné oznámenie. Nepomohli by záznamy hovorov u operátora ? Myslím, že sa archivujú asi mesiac. Alebo už píšem odveci v zúfalom stave :I
Patrik, viem aký to je nap... pocit byť odrbaným. Aj ja som sa nechal obabrať, keď som kupoval po prvý krát na bazoši telefón. Telefón došiel, ale bol celý obúchaný, tlačidlá nefungovali, dokonca to ani nebol ten model, ktorý som chcel. Cítil som sa hrozne, no vrátiť som ho už nevedel, keďže predávajúci nezdvíhal a ani neodpisoval. Ak nezdvíhajú tak počkaj ešte 1-2 dni a potom choď na políciu.
...je to jednoznačné, ale nikto to nespomenul...kto si nechá niečo poslať POSTE RESTANTE? Vieš ako táto služba funguje? Vieš prečo si ju predávajúci vybral? Lebo nemusel uviesť svoju adresu, stačilo uviesť adresu pošty a zbehnúť si tam pre to...je nevystopovateľný a nedohľadateľný...oceňujem vynaliezavosť "predávajúceho", ale s tou sumou to prehnal a dopustil sa trestného činu, čo znamená, že polícia by mohla aspoň dvihnúť zadok zo stoličky a spísať zápisnicu...
Nuž, myslím, že ostatní ti popísali celkom dobre, ako to je. V prvom rade je jasné, že ide o podvod, keďže iPhone 5 za 350 eur proste nezoženieš. Je to ako s "originálmi" Nike za 30 USD a "originálnym" Armanim za 15 eur. Okrem toho, DPD nerozváža počas štátnych sviatkov - viem, pretože som si včera objednával víno a dôjde mi práve kvôli tomu až zajtra, teda v piatok. Ak si to poslal tak, ako si to poslal, tak svoje peniaze už neuvidíš - osoba, ktorá takýto inzerát podala, sa tým isto dlhodobo "živí" a preto vie, čo môže a čo nie.
Môžeš podať trestné oznámenie a môžeš skúsiť aj to, či pobočka pošty nebude mať danú osobu na videozázname, keď tú sumu na pošte vyberala. V každom prípade - ak ti osoba nedala tracking number z DPD, tak to DPD nebolo. Okrem toho, kuriéri DPD nevolajú zákazníkom "iba tak", volajú iba vtedy, ak sú už na ceste k nim (moja skúsenosť, DPD používam pravidelne). A určite nezavolajú niečo v štýle "dnes už nedoveziem, lebo nestíham", pretože takto to nefunguje - ak majú doviezť balík dnes, tak ho dovezú dnes, hoci aj po časovom limite, v ktorom oficiálne rozvážajú (už sa mi to stalo).
Si obeťou podvodu, akých je na Slovensku a v Čechách určite X, nebudem tu teraz zalamovať rukami, prečo si vykonal takú hlúposť, akú si vykonal, ale na 99 percent tipujem, že už nikdy neuvidíš svoje peniaze a ani iPhone, pričom trestné oznámenie nebude viesť vôbec nikam, ak sa do toho naozaj neobuješ a nezatneš sa...
Tiež si myslím, že tie peniaze už nikdy neuvidím. Nikdy v živote som neposielal vopred peniaze na účet a ani takto poštou. Skúsim ísť na políciu a aj na poštu čo-to pozisťovať. Upozornil som už aj daný inzertný server, že je to podvod, aby sa "nepopálili" aj ďalší. A tiež mi bolo podozrivé, že DPD nestíha ....No nič, poučil som sa do budúcna. Snáď ma na polícii aspoň vypočujú a aj niečo spíšu, tak ako spomínal Grim
Ako som uz pisal, podla mna najlepsie riesenie je podat trestne oznamenie za neopravnene obohacovanie. Skor najprv do svojej banky a spytaj sa ich na to.
Typek nema ziadnu fakturu ani nic, cim by dolozil pripisane peniaze od teba.
Lenže ja som nevkladal peniaze na účet, a ani som ich neposielal cez internet banking. Poslal som ich formou POSTE RESTANTE cez Slovenskú poštu. Banka mi nijako nepomôže.