Neo-M, izolovane cviku su nahonvno, to tvrdenie okolo tvarovania nema logiku.
Vezmime si napr prsia, bench na rovnej. Primarne su zapojene prsia, sekundarne ramena a triceps. Ak by sme to chceli este kompexnejsie rozdelit tak najvacsie zapojenie v primarnom svale (v prsiach) je stredna cast prs. Povedzme ze jej zapojenie je 40-45% vrchne prsia sa zapajaju tak 30% a zbytok su tricepsi a ramena.
Teraz prejdime na rozpazovanie na rovnej lavici. Kedze je to rovna lavice a jednoklbovi cvik tak tym vylucujeme cinnost tricpesov a z casti aj ramien, primarne zapojenie opat prebieha na prsiach a sekundarne na ramenach. Kedze mame rovny sklon lavicky tak opat to mozme rozdelit ze pomer zapojenia strednych prs bude povedzme niekde okolo 50%, vrchnych prs okolo 35-40% a zbytok predne ramena. (tieto cisla su hruby odhad a nemam na to ziadnu studiu, ale rozhodne budes suhlasit s tym primarnym a seknudarnym zapojenim svalu).
Otazka je co tu tvarujem, ked su stale primarne zapojene len prsia? Ano mozes sa odvolat nato ze odydva cviky boli na rovnej lavicke. Tak vimenme teraz rozpazky namiesto bench na sikmej. Tam opat budu primarne zapojene prsia a sekundarne ramena a triceps. V komplexnejsom rozdeleni hlavnym pracujucim budu tentoraz vrchne prsia a potom stredne prsia.
Takze aby som to prelozil do zrozumtelnejsieho jazyka. Povedzme ze moje cecky su masivne v strede a vrchne zaostavaju,
maju isty tvar.. Kezde vieme kde je moja slabina a aby som ten tvar zmenil
ktory je sposobeny tym ze vrchne prsia zaostavaju tak budem cvicit objemove cviky na vrchne prsia, teda bench na sikmej, urcite nie rozpazovanie na sikmej lavicke, kedze izolovane cviky nie su vhodne na objem. A hlaď, teraz som z benchu na sikmej lavicke spravil tvarovaci cvik.
Zaverom tejto mojej laickej studie

mozem povedat, ze svaly tvarujem len mnozstvom objemu na danej partii. Struktura svalu a jej tvar je dana geneticky, ja len mozem nahodit na istych svalovich vlaknach viac objemu tym sa optycky meni jeho tvar, ale celkova struktura svalu je stale rovnaka, teda jej geneticke predurcenie a potencial.
A druhy zaver, izolovane cviky su na hovno obvzvlast v silovych sportoch. Aj objemovimi cvikmi pozem tvarovat sval.
mulatt napísal:zdravim kamarat co sa uz par rokov venuje cviceniu a chodi po sutaziach mi zostavil tento plan..upravili by ste na nom nieco?cvicim uz tak nejak rok ale tak vazne cca 8 mesiacov
Kamarat sutazi a da ti samozrejme trening akym cvicia vseci co su na tej sutazi, az by som povedal ze tak cvici asi 90% ludi, tak typicke.
Ten trening pokial si natural je nahovno hlavne zdlhodobeho hladiska. Ak si doteraz isiel povezdme rok nejake rutiny a full body trening tak na take 2 mesiace to neni zly trening aby si odbocil od stereotypu. Ale ak si isiel zas len nejaky split tak tento trening v ziadnom pripade neni vhodny.
Uz klasicky odporucam nejake rutiny, napr objemove- GVT, Bear, TBT, HST, Big boy basic, silovo objemove korte, 5x5, silove- fomin, sheiko, wsb atd atd...