Kúpa fritézy - menšia diléma + vaše rady ... ďakujem :)

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
olihope
Medium Star
Medium Star

Kúpa fritézy - menšia diléma + vaše rady ... ďakujem :)

Príspevok od používateľa olihope »

Ahojte, checm si kúpiť strojček na zemiaky alias fritézu. :)

Aby som si mohol robiť chrumkavé:
Hranolčeky

A teraz vážne potrebujem frizétu na robenie zemiačikov, obvyklá dávka tak 1kg zemiakov očistených, dozvedel som sa však že fritézy stoja okolo 2-3tisíc to by nebol až taký problém ale olej stojí tak 150Sk / 2L čiže povedzme že 8krát do mesiaca hraloky znamená + 1200Sk, a to je už naozaj dosť...

Preto sa chcem spýtať pár vecí:
- Koľko trvá taká príprava hranoliek vo fritézy ?
- Ako je to s tým olejom ? Koľko sa míňa atď ....

A teraz taká vážna vec:
http://www.hej.sk/biela-technika/obchod ... fz-700038/ 5600Sk to stojí a citujem:
* Pouze 3% tuku v 1 kg hranolek s použitím jediné lžíce oleje
Ale mínusom asi bude takáto vec:
http://www.tefal.sk/NR/rdonlyres/C91B5D ... HU_EN1.pdf
To je návod k nej, dajte si tam 15. stranu a tam je dobra prípravy napísaná: 40-45minút, bavíme sa o čase prípravy klasických hranoliek množstva 1Kg.

Vyberať môžete napríklad s taďiaľto:
http://www.hej.sk/biela-technika/shop/743/fritezy/
Najlepšie by bolo keby to bolo z hej.sk tam majú veľký výber alebo iný ba shop kde je osobný odber :)

Veďeli by ste mi povedať :plus: / :minus: ?
Bol by som vám veľmi povďačný, viem že do elektroniky sa vyznáte, ale snáď poradíte aj s fritézou :)

Ak nebudete vedieť poradiť, tak ma aspoň skúste nasmerovať čo a ako, každú radu prímem s radosťou.

Ďakujem
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Olej do klasickej fritezy nieje na jedno pouzitie. Existuju papierove filtre, ktore je VELMI VHODNE pouzivat, predlzuju vyuzitie oleja. Pre pecenie hranolkov sa olej da pouzit az 8x (vid. manual k friteze), pre pecenie fasirok, reznov a podobne asi 5x. Poctom sa mysli stav, ked sa olej opatovne nahreje a vychladne. Mnozstvo oleja je podla velkosti fritezy a byva ho tam obvykle 1,5-3L. Klasicka friteza sa da kupit uz od cca 1300Sk. Existuju este rotacne pritezy, kde je naklonena nadoba a potravina sa tocenim striedavo ponara do oleja, maju mensiu spotrebu oleja, mozno je to trosicku zdravsie ale je tam samozrejme dlhsie smazenie. Priprava 1kg cerstvych hranoliek trva asi max. 7-10min podla chuti a velkosti hranolkov, mrazenych asi 12min.
Ten Tefal zazrak si pozri napr tu + dalsie suvisiace videa.
Ide tam IMHO skor o pecenie ako fritovanie, nadoba sama je horuca a okrem toho tam fuci horuci vzduch.

Olej vo friteze by nemal stat dlhsie asi ako 2-3tyzdne, potom totiz zacina hustnut a znehodnocuje sa. Ohrevom oleja totiz vznikaju stuzene tuky. Preto je aj dobre nedavat uplne maximalnu teplotu, struktura oleja sa meni cca nad 180C podla typu oleja.
Nejake take rady by mali byt aj v navode k produktu, pokial samozrejme nepojde o smejd, kde je maximalne strucny navod+zarucak.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Doma mame Moulinex Supralys a moje skusenosti su asi take, ze najviac mi vadi, ze friteza nema casovac, takze si na mobile sledujem cas pripravy hranoliek. Cely proces trva priblizne tak 5-6 minut, zalezi od oleja. Ak je olej novy, tak zovrie rychlo a hranolky chutia skvelo, avsak ak je uz par krat pouzity, ci dokonca mierne spaleny, tak to trva o nieco dlhsie a ani chut uz nie je taka. Ako casto sa olej meni, tak to netusim, ja sa o to nestaram, ale odhadom, ze je tam naliatych tak 4-5 deci oleja, ktore v pohode stacia na pripravu jednej porcie hranoliek, americkych zemiakov ci rezna. Odhadom by som povedal, ze olej castejsie ako po 15-tich pouzitiach nemenime, mozem sa zajtra spytat.

Potom je este dobre otestovat rozne druhy hranoliek, lebo nedavno som v Tescu kupoval nejake lepsie hranolky (neviem ci tie MacCain co ukazuju v TV) a nechutili mi. Raz ked nic nemali na vyber, tak som zobral nejake Thin line alebo ake mali oznacenie (take tensie hranolky), tusim to bolo Tesco balenie a zatial boli asi najlepsie, ktore som si robil. Mal som aj zubkovane, tie tiez neboli zle, ale na vyrobcu si nespomeniem. Samozrejme k tomu netreba zabudnut sol a dobru tatarsku omacku (pripadne kecup).
olihope
Medium Star
Medium Star

OK, ďakujem za radu/y.

Chcem sa ešte pár otázok preto spýtať:

- Čo sa týka fritézy, tak spraví chutné hranolky do 10. minút možno aj menej ....
- Tá tefal ich podľa všetkého robí 40-45 minút,

Myslíte, že to bude tým, že tefal tam dáva horúci vzduch, a v ostatných sa vyprážajú ponorené vo vriacom oleji ?

Čo sa týka tých hranoliek, ako je to s mastnostou ... a celkovo tuk atď, k tomu filtru, ako dlho asi vydrží...

Ozaj ešte je tu taká vec, ja mám 19, ale bude sa na tom stravovat asi môj brat on je trochu menší (14) a možno aj mama .... preto rozmýšlaˇm....

Čo by ste spravili na mojom miete ? čakám rady :) ďakujem
Gangy
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Gangy »

hojko napísal:Raz ked nic nemali na vyber, tak som zobral nejake Thin line alebo ake mali oznacenie (take tensie hranolky), tusim to bolo Tesco balenie a zatial boli asi najlepsie, ktore som si robil. Mal som aj zubkovane, tie tiez neboli zle, ale na vyrobcu si nespomeniem. Samozrejme k tomu netreba zabudnut sol a dobru tatarsku omacku (pripadne kecup).
Ano, hlavne v metre predavaju tenke a dlhe hranolky (nespomeniem si na znacku) a tie su suverenne nejlepsie. Tie tesco sracky hrube ako prsty ma vacsinou len znechutia.
olihope
Medium Star
Medium Star

Gangy, dík za radu o zemiakoch, tie dlhšie a tenšie najlepšie asi chutia, dobré sú aj kocky ale to skôr na opekané :)

A co poradí niekto s tou fritézou, čo som napísal v mojom predchádzajúcom príspevku ?

// všetkým dávam k+ za pomoc :)
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

olihope: Ano, su ponorene vo vriacom oleji a tak sa robia, trva to tak 5 minut. Ja ich potom vytiahnem a necham poriadne odkvapkat olej, este s nimi poriadne poklepem vo friteze, aby tam nebolo toho oleja. S filtrom ti poradit neviem.
olihope
Medium Star
Medium Star

A čo sa týka zdravia a podobne... nevieš poradiť ? mal by som ich tak 6x do mesiaca cca.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Neviem a popravde ma to vobec nezaujima. Ked mozu americania cely zivot zrat jedlo z fastfoodov, tak myslim, ze tych tvojich 6x do mesiaca (neviem ako si si to vypocital, lol) by az tak vadit nemalo. Vsak si niekde pohladat na nete o tom, urcite nieco najdes.
olihope
Medium Star
Medium Star

Tak ale aj tak vyzerajú 150Kg bomby, aspoň tí, čo sa stranujú vo fastfoodoch nie ?

vieš, mne by nemal problém zaplati tu drahsiu otazka je cas, a zdravie :)
moosha
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa moosha »

Jasne ze ked si precitas nieco o zdravi hranoliek tak sa docitas ze zjes tri a do rana skapes :? ... su to hluposti, vpohode si daj. Ved ako Hojko povedal, ked to mozu zrat v Amerike 17× tyzdenne, ty mozes 6× mesacne urcite. A daj aj mne :D !
olihope
Medium Star
Medium Star

Pošlem kurierskou sluzbou

http://www.go4.sk/index.php?page=9
Quick do 60 minut to mas ak si z BA, 129Sk a 0,4Kg, takze budem posielat 400gramove porcie a ty bude platit :)

//edit: hranolky budes mat odomna zadara :)
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Co sa tyka mnozstva oleja, ktore hranolky vypiju to zavisi od typu (aky druh zemiakov, je ich viac) a velkosti hranolkov. Taktiez doby smazenia, pociatocnej teploty oleja a hranolkov, tych moznosti je viac.
Myslim, ze kazda friteza ma moznost dvihnut a zacvaknut kosik s obsahom nad hladinu oleja; tam sa to po upeceni necha odkvapkat este so zatvorenym deklom, kym sa to vyberie von.
Nas zazrak doma ma aj casovac, je to sikovna pomocka, lebo si aj pamata pocet vyprazani (asi na zaklade spinania termostatu) a teda pocet pouziti oleja.
Papierovy filter, ktory sa odporuca pouzivat je len na jedno pouzitie, to je nieco ako papierovy sacok do vysavaca, zachytava bordel, co opada z jedla a zaroven filtruje olej. Su myslim aj priamo nejake filtre na olej, take, ze sa cez to olej zleje a je cistejsi.

Friteza vypraza rychlo preto, ze je tam intenzivny prestup tepla medzi olejom a potravinou, na rozdiel od vzduchu, ktory ma tepelnu kapacitu daleko mensiu a teda musi posobit dlhsie.
Napísať odpoveď