Euro - Anketa

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Čo si myslíte aký dopad bude mať na slovenskú ekonomiku zavedenie Eura?

Myslím že spôsobí nárast cien
107
44%
Myslím že ceny poklesnú
6
2%
Neviem sa vyjadriť slovenská ekonomika ma nezujíma
27
11%
Myslím že ceny sa výrazne nezmenia
104
43%

Celkom hlasov: 244

pancuska26
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa pancuska26 »

ceny sa zmenia budu vyssie....to je jasne...ved slovenska koruna je uz sice vyssie ako kedysi ale aj tak...zmenia sa ceny ale platy ostanu take ake su len budu v eurach....a nase krasne Slovensko moze nadalej vyrabat syrove korbaciky a predavat ich aby nasi poslanci mali apson na luxusne auticka :lol:
2neo
Star
Star

Príspevok od používateľa 2neo »

Ceny porastu, a platy ani moc nie a ak ano tak nie tak skoro.Napr min plat n Nemecku je 1000Eur no a prepocitajte si to na koruny a porovnate u nas.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Tak dnes sa to zacalo a pozeram, ze SAD Kosice uz zvysili ceny nahor, aby sa za listky platilo pekne v desiatkach centov. Este vcera bola cena za jeden listok asi 10km trase nieco cez 0,81 EUR a dnes je 0,90 EUR.
Neviete, ci to zvysenie nejako zdovodnovali?
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Osobne si myslim ,ze to bude pomerne velka zmena v ekonomike na Slovensku, a mam take tusenie, ze to nebude najlepsie....je podla mna somarina, dat ekonomicky slabej krajine, silnu menu.....ludia sa skor ci neskor zacnu stazovat a aj tak to euro nevydrzi podla mna nejaku dlhu dobu, davam tomu par desat rokov. A myslim si, ze aj ceny svojim sposobom stupnu s tym, ze mzdy sa nezmenia....
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

ceny idu hore ci by tu bola koruna, alebo euro ... priamo zavedenie eura moze zdvihnut ceny, ale fakt iba minimalne, obchodovat sa ostane s tymi istymi artiklami v tych istych hodnotach, akurat miesto slovenskej meny budu vyvazovane spolocnou ... pre bezneho spotrebitela tu az taka velka vyhoda neni, mozno pri cestovani a tak ... ale jednoznacne, ked sa to trosku zabehne, tak to zjednodusi bytie firmam, ktore exportuju resp. importuju, coz je dneska fakt skoro kazda druha ...

myslim ze vseobecne neni na mieste nejaky strach alebo co ... nasa ekonomika je, aj ked sa to nemusi zdat dost stabilna a na prechod pripravena (udrzatelna uroven HDP, vyvazeny rozpocet, ziadna extremna zadlzenost...), za druhe, co sa eura vobec netyka, mame tu cas ekonomickej regresie, na ktorej mozeme zarobit :-) (vyhody pre investorov, investorsky zaujimavy pomer kvality a ceny pracovnej sily atd...)

// samy euroskeptik pozeram :-D ...
Billy Joe
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Billy Joe »

Ja osobne si myslím, že je to hotová blbosť! Naco toto je? To že je Euro ma neteší ale čo ma ešte viac štve, je to, že 1eur = 30,126SK. Nestačilo tych30 korun? Teraz to bude ťažké prepočítavať ešte aj pri tých vadných eurokalkulačkách :x
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

a ty si myslis, ze to moze byt 1EUR=30SKK ? ? ? to by islo o nadhodnotenie o 126 halierov, ktore by musela dorovnat pri kazdom jendom ojre NBSka a hadaj z koho penazeniek, no isto nie z polskych, alebo argentinskych, ale z nasich + komplikacia dorovnavania :-) ... ono to proste neni 30,126 len tak z bozej prdele pre srandu kralikov ...
Juicy
King
King

Príspevok od používateľa Juicy »

Ceny pojdu hore, GothaR aj ja som dneska ostal zaskoceny ked odomna sofer na trase dlhej 15km pytal o 3SK viac, hlavne ze nafta isla dole :evil:
Neviem ako v KE ale v PO je uz novy cennik dopravy:
http://www.sad-po.sk/files/download/cennik_pam_09.pdf
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Billy Joe napísal:Ja osobne si myslím, že je to hotová blbosť! Naco toto je? To že je Euro ma neteší ale čo ma ešte viac štve, je to, že 1eur = 30,126SK. Nestačilo tych30 korun? Teraz to bude ťažké prepočítavať ešte aj pri tých vadných eurokalkulačkách :x
Oooo boze to je mi len rozdiel...ved pri 100 eurach je ten rozdiel pri prepocitani 1 E = 30 Sk iba 10 korun.
Juicy: no ved prave...vzdy pri zvysovani cien argumentovali zvysovanim cien nafty a ja som im to aj bral, no teraz to zvysili bezdovodne. Znizovanie som necakal, kedze by potom asi museli znizovat aj platy vodicom, ale to zvysenie ceny ma prekvapilo.
JaJeNiektoIny
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JaJeNiektoIny »

Billy Joe napísal:Ja osobne si myslím, že je to hotová blbosť! Naco toto je? To že je Euro ma neteší ale čo ma ešte viac štve, je to, že 1eur = 30,126SK. Nestačilo tych30 korun? Teraz to bude ťažké prepočítavať ešte aj pri tých vadných eurokalkulačkách :x
??? Prečo by to malo byť ťažké prepočítavať? Myslíš v hlave či na kalkulačke? Lebo v hlave to aj tak budeš prepočítavať s kurzom približne 1 € = 30 Sk a keď bude niečo stáť napr. 2,65 €, tak to v hlave spočítaš len približne, takže je to jedno či násobíš 30timi, alebo 30,126. A v kalkulačke, ak si predavač pri pulte, si môžeš zadať číslo 30,126 do pamäte - tak isto, ako by si si zadal číslo 30 - aby sa ti ľahšie počítalo.

Bojíte sa, že budete mať príliš veľa mincí? Ja som bol posledné štyri letá pracovať v Írsku a dá sa na to zvyknúť. Uvidíme o rok, či to bude až také hrozné.

Bojíte sa, že ceny porastú - že inflácia bude oveľa vyššia? Zavedenie eura zvýšilo infláciu iba o 0,1 až 0,3 percentuálneho bodu. Ročne sa inflácia pohybuje na hranici približne 2 - 4%

A načo je dobré zavedenie eura? Tak napríklad, firmám sa prakticky eliminuje kurzové riziko - ak vyvážajú do krajín, ktoré majú tiež euro. Slovensko sa nemusí báť, že mena bude príliš veľmi posilňovať alebo príliš veľmi slabnúť. Môžeš cestovať v západnej Európe bez toho, aby si si musel meniť peniaze. Zavedenie eura prispeje k lepším podnikateľským podmienkam, prinesie zahraničné investície - pre firmy bude výhoda, že máme euro.
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Podla mna su europenazenky celkovo blbost, mozno tak pre dochodcov. Ja mam v penazenke slovenske mince s eurami, obcas aj ceske k tomu a nepotrebujem to nejako triedit.
Cervene centy som hadzala do prasiatka, ze bude na Slovensku na rozky a uz prisiel cas ho rozmlatit :D
Slovakov vlada velice ukludnuje, ze prechod na euro skoro nepocitime a zaujimave, ze Rakusania spominaju, ze na zaciatku to bolo pre nich velmi tazke obdobie a po zavedeni eura zacali ceny drasticky stupat, ako uz dlho nie.
Tak kto vie.
stanulik
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa stanulik »

Rakusko vstupilo medzi prvymi krajinami do eurozony 1. januara v roku 1999 a vtedy nikto nevedel co sa bude diat. Preslo 10 rokov (dost dlha doba) a nas vstup nemusi byt az taky hrozny ak sa vyvarujeme chybam, resp. ak nam krajiny eurozony daju nejake rady co spravit, aby sme nedopadli tak ako rakusko a udrzali si ceny. a tak sa i stava. vlada zabezpecila institucie na dozor cien, nemyslim si, ze v 99 roku toto Rakusania spravili. nemozes porovnavat vstup Rakuska do eurozony z pred 10 rokov a terajsi vstup Slovenska, je to uplne ina situacia.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

stanulik: ...a este treba dodat, ze hlavne boli ine podmienky na prijatie pre vstup do eurozony ;)
Menojenanič
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Menojenanič »

geoge046 napísal:Podla mna sa ceny výrazne nezmenia 8)
Možno nie ale obchodníci budú mať balamutu s tým prepočítavaním,ja sama to viem,zajtra to idem robiť i ja :roll:
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

V krátkosti a v rýchlosti........ poviem to takto....... korune nedávam Zbohom, ale Dovidenia (tak do 15 rokov)........
Filipito
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Filipito »

ja korune zbohom davam, a hlavne preto ak budem niekam ist aby som nemusel menit peniaze, lebo tie dlhe rady ... uf uf. ale tak trosku sa toho eura aj obavam :oops:
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Nevyhodu €ura vidim akurat v tom, ze ludia budu popleteni a budu zdrzovat vsade, kde treba cakat vo fronte - na stanici, pri nastupovani do autobusu, pri pokladniach v obchodoch...
Na myslenie v novej mene si zvykneme do pol roka urcite, ani prepocitavat uz nebudeme musiet.
Len neviem, kde su tie slubovane vyhody vstupu do EU (teraz uz aj do EMU), ked vsetko, co nejako suvisi so zahranicim, je tak extremne spoplatnene (posta do zahranicia, sms a hovory a pod.).
K tomu Rakusku - Rakusania zvykli hovorit "€uro - Teuro" :)
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Mek.. ak sleduješ dianie okolo, určite si postrehol boj európskej komisie za zníženie poplatkov pri roamingových hovoroch.. a čiastočne sa im to aj podarilo..

//ráno som našiel: http://www.mobilmania.sk/Operatori/AR.asp?ARI=10707

..taktiež si určite postrehol, že od dnešného dňa, ak budeš chcieť poslať niekomu z európskej únie na účet zopár eúr, že už nezaplatíš za prevod niekoľko stovák korún ako do včerajšieho dňa, ale iba pár drobných.. tj. rovnakú sumu, akoby si to poslal niekomu na Slovensku..

btw.. určite sa nechcem dožiť návratu slovenskej koruny.. niežeby som proti nej niečo mal, ale až nastane tá situácia, celá európa bude musieť byť v riadnom srabe.. ble!

Inak prerátavať sa stále bude.. čím staršia generácia, tým bude prerátavať dlhšie.
stanulik
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa stanulik »

presne tak, my mladi by sme s tym mat problem nemali, ja preratavat urcite nebudem. naco ? proste ked nieco clovek potrebuje, tak si to kupi tak ci tak. predsa teraz neumreme od hladu a smadu, len kvoli tomu, ze mame €uro

jedine stari ludia (dochodcovia) s tym budu mat problemy, najma ti ktori si dochodky ukladaju doma a nemaju ucty v bankach. ale i oni si zvyknu.nic ine im proste neostava.
JaJeNiektoIny
Light Professional
Light Professional

Re: Euro - Anketa

Príspevok od používateľa JaJeNiektoIny »

Kleopatra napísal:sposobí nárast cien, pokles cien, bude to lepšie horšie?
Tu je odpoveď - Přineslo zavedení Eura inflaci?
Napísať odpoveď