Ethernet kabel kategorie 5e a 6 - rozdiel
-
Don_Pipino
Darca
- Kontaktovať používateľa:
2audiotrack: A nevies prečo je tento kábel cat 5e http://www.alza.sk/kabel-utp-patch-kat-d87349.htm je len 100mbps?
2t0m4s: Ake zariadenie sa pouziva ako koncove na optiku?
2t0m4s: Ake zariadenie sa pouziva ako koncove na optiku?
-
mathev
Star
imho lebo nema kovove odtienene koncovkywarezman napísal:2audiotrack: A nevies prečo je tento kábel cat 5e http://www.alza.sk/kabel-utp-patch-kat-d87349.htm je len 100mbps?
-
skorec1
Expert
Re: Ethernet kabel kategorie 5e a 6 - rozdiel
takže moje skusenosti tu take ze:
120m ti bude tahat este 100Mbit zalezi od kabla a switchow
180m mi islo vpohode 10Mbit/s len nepouzivahj spajane kable dost mu to ublizi...
koncovky nejaky extra rozdiel nevidim ake som mal take som pouzil
ale nesnaz sa cat.6 kabel nachpat do cat.5
pouzi FTP kábel drôt, kat.5e
alebo FTP kábel drôt, kat.6
v podstate je to jedno, rozdiel je ze kat.6 ma certifikat atd...
skus pouzit switche od ASUSU ktory ma AC napajanie, striedavy ma mensi utlm ked pouzijes cez PoE...
takze ked si rozdelis trasu na 3x100m tak bez problemu napojis z jedneho miesta 2xSwitch na 100 a 200m
my mame teraz najdlhsi spoj na 400m ale to pouzivame mikrotik Switch 250G je to 5x portovy drahsi lebo je 1Gbit... sme rozmyslali na 1GB na vacsi vzdialenosti cez ethernet...
http://www.valal.sk/upload/savefile_php ... 5411ea.png
tu je moja schema ako by bolo mozne rozbehat 1GBt na vacsie vzdialenosti a pouzit PoE ale asi len pri DC...
teraz chceme dlhsie spoje aj na 700m cez S/FTP asi pouzijem kat.6 a 48V zdroj AC a kazdych cca 100m pouzijeme menic z 48V/9V a usmernovac na DC taketo spoje su aj v praxi ralizovatelne na 100Mbit a podstate lacnejsie ako na optike... kable treba zmnit... pomoze to... ale preistotu pri budke odpajaj z elektriky
switche mikronet skus...
na niektorych novych spojoch sme pouzili
http://www.i4wifi.cz/safesurge-ethernet ... d1531.html
ja do mesiaca sa rozhodnem co pouzijem a co najlepsie pouzit, takze potom kludne napis na icq 326-532-58a4
ale ma to utlm tak 100m asi nedas... takze kludne aj tieneny kabel...
120m ti bude tahat este 100Mbit zalezi od kabla a switchow
180m mi islo vpohode 10Mbit/s len nepouzivahj spajane kable dost mu to ublizi...
koncovky nejaky extra rozdiel nevidim ake som mal take som pouzil
ale nesnaz sa cat.6 kabel nachpat do cat.5
pouzi FTP kábel drôt, kat.5e
alebo FTP kábel drôt, kat.6
v podstate je to jedno, rozdiel je ze kat.6 ma certifikat atd...
skus pouzit switche od ASUSU ktory ma AC napajanie, striedavy ma mensi utlm ked pouzijes cez PoE...
takze ked si rozdelis trasu na 3x100m tak bez problemu napojis z jedneho miesta 2xSwitch na 100 a 200m
my mame teraz najdlhsi spoj na 400m ale to pouzivame mikrotik Switch 250G je to 5x portovy drahsi lebo je 1Gbit... sme rozmyslali na 1GB na vacsi vzdialenosti cez ethernet...
http://www.valal.sk/upload/savefile_php ... 5411ea.png
tu je moja schema ako by bolo mozne rozbehat 1GBt na vacsie vzdialenosti a pouzit PoE ale asi len pri DC...
teraz chceme dlhsie spoje aj na 700m cez S/FTP asi pouzijem kat.6 a 48V zdroj AC a kazdych cca 100m pouzijeme menic z 48V/9V a usmernovac na DC taketo spoje su aj v praxi ralizovatelne na 100Mbit a podstate lacnejsie ako na optike... kable treba zmnit... pomoze to... ale preistotu pri budke odpajaj z elektriky
switche mikronet skus...
na niektorych novych spojoch sme pouzili
http://www.i4wifi.cz/safesurge-ethernet ... d1531.html
ja do mesiaca sa rozhodnem co pouzijem a co najlepsie pouzit, takze potom kludne napis na icq 326-532-58a4
ale ma to utlm tak 100m asi nedas... takze kludne aj tieneny kabel...
-
hojko
Site Admin
Mam pocit, ze sa pouziva cat5 alebo potom uz rovno cat7. Ak by slo o dlhsie spoje, tak by bolo zrejme lepsie to riesit 5GHz wifi, trebars Rocket M.
-
skorec1
Expert
no, kat.5 mozes pouzit jedine tak na snurky do topanok alebo take 20m 
a pochibujem ze na kat.7 nakrimplujes koncovku
my sme ho davali na licenc cez "zarezavacky"
a pochibujem ze na kat.7 nakrimplujes koncovku
tie frekvencie co si spominal su sirka pasma...cim vacsie tym lepsie...inac to chces tahat k druhemu panelaku alebo ako? lebo vramci jedneho by sa teoreticky dalo cez kablovkove rozvody (prakticky s tym nemam skusenosti
takze kto ma povedzte ci to je dobry napad)
ak by si to riesil optikou tak cena by bola do 180€
2x media-convertor (multimode - cize sucasne gigabit odosiela aj prijma) 2x32€
300 metrov samonosneho dvojziloveho kabla 100€
2x koncovka cca 2x2-3€
a este ide o to kadial by si kabel tahal: ci popri stene alebo by bol zaveseny medzi budovami
v pripade ze by siel popri stene tak by to stalo este o nieco menej lebo by si nepotreboval samonosny kabel a ani tzv. kotvy
http://i4wifi.cz/uchytka-pro-instalaci- ... d1514.html
ale nezabudni ich poziadat o namontovanie tych kocoviek lebo sam ich nenamontujes
ja by som do wifi na 300m nesiel
predsa len je rozdiel gigabit full duplex a latencia 1-2 ms a
300mb v jednom smere (ktorym sa aj tak nikdy ani nepriblizis) a latencia 20-30ms (zalezi od toho ake zariadenia pouzijes)
a pri tom wifi mozes pocitat ze za 2 n-kove znackove zariadenia das minimalne 2x60€ a ak budes chciet smerove anteny (aby ti to fungovalo pri hmle a bolo aspon trochu spolahlive) tak ta to vyde drahsie ako optika
samozrejme ide o to ci mas kadial ten kabel tahat
2x media-convertor (multimode - cize sucasne gigabit odosiela aj prijma) 2x32€
300 metrov samonosneho dvojziloveho kabla 100€
2x koncovka cca 2x2-3€
a este ide o to kadial by si kabel tahal: ci popri stene alebo by bol zaveseny medzi budovami
v pripade ze by siel popri stene tak by to stalo este o nieco menej lebo by si nepotreboval samonosny kabel a ani tzv. kotvy
http://i4wifi.cz/uchytka-pro-instalaci- ... d1514.html
ale nezabudni ich poziadat o namontovanie tych kocoviek lebo sam ich nenamontujes
ja by som do wifi na 300m nesiel
predsa len je rozdiel gigabit full duplex a latencia 1-2 ms a
300mb v jednom smere (ktorym sa aj tak nikdy ani nepriblizis) a latencia 20-30ms (zalezi od toho ake zariadenia pouzijes)
a pri tom wifi mozes pocitat ze za 2 n-kove znackove zariadenia das minimalne 2x60€ a ak budes chciet smerove anteny (aby ti to fungovalo pri hmle a bolo aspon trochu spolahlive) tak ta to vyde drahsie ako optika
samozrejme ide o to ci mas kadial ten kabel tahat
-
hojko
Site Admin
alafangla: Neviem kde si vzal taku latenciu pri wifi, ale na 5GHz Rocket M5, Nanostation a pod., co su lacnejsie a kvalitnejsie zariadenia, tak ta latencia by bola tak 2-3ms, takze je to porovnatelne s optikou. Prenos by sa tam dal dosiahnut 100mbit.
mal som tak rieseny internet dost dlhu dobu a viem ako to fungovalo
i keby som mal latenciu nizsiu ako pri optike tak by som do toho nesiel lebo spolahlivost bola hrozna
netvrdim ze to tak je vzdy a vsade ale len hovorim ako to fungovalo mne
i keby som mal latenciu nizsiu ako pri optike tak by som do toho nesiel lebo spolahlivost bola hrozna
netvrdim ze to tak je vzdy a vsade ale len hovorim ako to fungovalo mne
-
skorec1
Expert
trosu vela sa mi zdapredsa len je rozdiel gigabit full duplex a latencia 1-2 ms a
to uz viac prehnane na jeden spoj a 300m...300mb v jednom smere (ktorym sa aj tak nikdy ani nepriblizis) a latencia 20-30ms (zalezi od toho ake zariadenia pouzijes)
tak toto si uz prehnal... aj na vsesmerovke by to islo bezproblemu na 300m...2x60€ a ak budes chciet smerove anteny (aby ti to fungovalo pri hmle a bolo aspon trochu spolahlive)
hojko s optikou to nikdy nebude porovnatelne
lenze on ten spoj asi nejde robit niekde v lese na luke kde to pasmo nieje zaruseneskorec1 napísal: aj na vsesmerovke by to islo bezproblemu na 300m...
-
skorec1
Expert
ty mne toto nevysvetluj ked som spravil 200km wifi spojov...
rozpraval si o hmle a nie o zaruseni, i ked pochybujem ze by tomu vadilo aj zarusenych 300m na vsesmerovkach...
rozpraval si o hmle a nie o zaruseni, i ked pochybujem ze by tomu vadilo aj zarusenych 300m na vsesmerovkach...
300 metrova metalika vzduchom je to iste ako dat do tesco tasky 20kg nakupu. Po ceste domov minimalne polku obsahu stratis.
-
skorec1
Expert
shano jak to mozes tvrdit ked si to nikdy neobil a nepredpokladam ze mas vobec nejake skusenosti so sietami...
precitaj si vysie prispevky...
precitaj si vysie prispevky...
Nauc sa citat pisem o kabloch nie o wifi. A zo sietami nemam ziadne skusenosti iba s nimi pracujem kazdy den. A pokial ma chces presvedcit ze jednym kusom UTP kabla na 300 metroch nebudes mat bez repeatrov straty tak sa ti pisomne ospravedlnim pan Bc. A K- si strc ....