Skleroza Multiplex
Skleroza Multiplex
ahojte ma niekto skusenosti s touto chorobou alebo ma niekoho blizkeho co trpi sklerozou multiplex
Zislo by sa mi nejake info lebo mam take tusenie ze ci nahodou sklerozu multiplex nemam 
-
pryja
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Na google je toho viac nez dost.Medzi bežné symptómy u ľudí so SM patrí:
Abnormálne pocity – niektorí ľudia so SM pociťujú zvláštne vnemy, napríklad pocit chladu, znecitlivenia, tŕpnutia alebo svrbenia.
Poruchy videnia – napríklad rozmazané videnie alebo strata schopnosti rozoznávať farby, zväčša iba na jednom oku.
Únava – jeden z najčastejších príznakov SM. Neprestajná unavenosť, ktorá nekorešponduje so stupňom neurologickej poruchy alebo léziami na MRI, no súvisí s depresiou.
Motorická dysfunkcia – napríklad stuhnutosť, slabosť, strata sily vo svaloch, stavy kŕčovitosti v končatinách. Problémy s udržaním rovnováhy – namáhavá chôdza alebo chvenie.
Problémy s ovládaním mechúra a čriev – napríklad problémy s vyprázdňovaním mechúra, zápcha.
Sexuálne problémy – napríklad impotencia alebo strata citlivosti.
Bolesť – na akútnu bolesť (t. j. bolesť za okom) alebo chronickú bolesť (t. j. v končatinách alebo chrbte) sa sťažuje z času na čas veľa ľudí so SM.
-
Shark NX
Addict
Ako si na SMko prisiel??
Mas Zahmlene, rozmazane, zdvojene videnie?? Alebo stuhlost/slabost svalov??
Ak mas nejake nejasnosti rozhodne zabehni za lekarom.
V pociatocnom stadiu by sa to malo dat obmedzit.
-->Tu<-- mas objasnene priznaky, Prevenciu, Rehabilitacie atd...
Mas Zahmlene, rozmazane, zdvojene videnie?? Alebo stuhlost/slabost svalov??
Ak mas nejake nejasnosti rozhodne zabehni za lekarom.
V pociatocnom stadiu by sa to malo dat obmedzit.
-->Tu<-- mas objasnene priznaky, Prevenciu, Rehabilitacie atd...
-
pryja
Darca
Presne tak, ta choroba sa diagnostikuje velmi tazko, neviem co ti tu mame my laici poradit /mozno nelaik ades
/. Ak ti casto trpnu koncatiny, padaju ti veci z ruky, alebo mas nejake problemy s videnim napriklad, tak stara dobra rada
tvoj detsky lekar.
Ale ked ti mam pravdu povedat, pise sa o tom vela a je to choroba, ktora postihuje prevazne mladych ludi, takze mna tiez obcas napadne, ked mi trpne ruka, alebo noha, ze ci u mna nezacina SM. Je to po rakovine druha choroba, z ktorej mam najvacsi strach.
Ale ked ti mam pravdu povedat, pise sa o tom vela a je to choroba, ktora postihuje prevazne mladych ludi, takze mna tiez obcas napadne, ked mi trpne ruka, alebo noha, ze ci u mna nezacina SM. Je to po rakovine druha choroba, z ktorej mam najvacsi strach.
Nooo zdvojene videnie nemam....slabsie vidim na prave oko ale to uz dlhodobo...uz vela rokov a na lave vidim normalne...aa trpnutie neviem koncatin ale bolievaju ma nohy ale trpnutie to nie je....lebo kedby mi trpli v podstate by som si ich necitil.....neviem mam strach....
Mal som pred Vianocami podozrenie na inu vaznu chorobu ale vlastne mi nic nebolo ale psychika je psychika...a k tomu sksuky na vysokej skole neviem nemoze to byt z velkeho stresu co som mal????
Mal som pred Vianocami podozrenie na inu vaznu chorobu ale vlastne mi nic nebolo ale psychika je psychika...a k tomu sksuky na vysokej skole neviem nemoze to byt z velkeho stresu co som mal????
Myslim ze si si odpovedal, prezivas vela stresu, zmen to.Model napísal:Nooo zdvojene videnie nemam....slabsie vidim na prave oko ale to uz dlhodobo...uz vela rokov a na lave vidim normalne...aa trpnutie neviem koncatin ale bolievaju ma nohy ale trpnutie to nie je....lebo kedby mi trpli v podstate by som si ich necitil.....neviem mam strach....
-
Hotwire
Addict
fuha to ma dost blbeaxXis napísal:kamaratovi ju diagnostikovali a pride koli nej o zrak
dali mu nejake lieky, ktore by to mali co najviac oddialit
a tiez mu doktor povedal ,ze tuto chorobu si ludia spajaju s vysokym vekom, ale je to blbost, ze najviac postihuje mladych (myslim, ze vo veku 17-25 +/-)
-
axxis
Addict
ufff, no preco to Ti nepoviem, ale vsak zrak je tiez nejako nervovo napajany nie?SchYzo napísal:fuha to ma dost blbeale ako to ze koli nej pride o zrak? som myslel ze to je choroba co napada nervovy system alebo take nieco
ono ide o to, ze sa mu stalo, ze prisiel domov a nic nevidel asi pol dna tak s tym isiel za doktorom. nezistili ziadnu chybu oka tak mu spravili testy na drogy (neverili mu ked povedal, ze ziadne nebral, ba dokonca ani nefajcil marihuanu-mal vlasy do pol chrbta) tak mu spravili magneticku rezonanciu a dali mu tuto diagnozu (po slovensky to je tusim rozstiepena mozgomiechova skleroza alebo tak nejako mu to povedal) odvtedy mu zrak este parkrat vypadol
-
Hotwire
Addict
prakticky vsetko je nervovo napojene na mozog...ale nechapem v com spociva ta choroba, je to virus? alebo je to nieco s genetikou?axXis napísal:ufff, no preco to Ti nepoviem, ale vsak zrak je tiez nejako nervovo napajany nie?
ono ide o to, ze sa mu stalo, ze prisiel domov a nic nevidel asi pol dna tak s tym isiel za doktorom. nezistili ziadnu chybu oka tak mu spravili testy na drogy (neverili mu ked povedal, ze ziadne nebral, ba dokonca ani nefajcil marihuanu-mal vlasy do pol chrbta) tak mu spravili magneticku rezonanciu a dali mu tuto diagnozu (po slovensky to je tusim rozstiepena mozgomiechova skleroza alebo tak nejako mu to povedal) odvtedy mu zrak este parkrat vypadol