Nefunguje MYSQL

Všetko ohľadom Linuxu...
nitrox
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Nefunguje MYSQL

Príspevok od používateľa nitrox »

Mám takýto problém, mám doma OpenSuse 11.0 a nechce mi na ňom isť mysql, skusil som už nainštalova všetky balíky, ktoré boli v ponuke v Yaste, ale stále mi vypíše iba toto keď zadám do shellu príkaz mysql:

Kód: Vybrať všetko

ERROR 2002 (HY000): Can't connect to local MySQL server through socket '/var/lib/mysql/mysql.sock' (2)
MOžno je to iba banálna chyba, ale nevedeli by ste poradiť, čo sa s tým dá robiť ???
chrono
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa chrono »

Mysql server si pred tým, ako sa chceš naň pripojiť, spustil?
nitrox
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

a to je ďalší problém, myslel som že to bude niekde v Yaste, pri sieťových službách, ale tam nič také nieje... a tam nič také nieje, ani v "spušťači uloh" som mysql nenašiel, ale balík Mysql server mám.

To ma trochu zarazilo.
SAmo
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa SAmo »

spustil si mysqld ???

ak nevies ako to zistit tak : ps aux | grep mysqld
nitrox
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

SAmo napísal:spustil si mysqld ???

ak nevies ako to zistit tak : ps aux | grep mysqld
Po zadaní tohoto som dostal výpis :

root   3855     0,0    0,0    2112   660  tty1      s+   17:04    0:00 grep mysql
to asi znamená, že nieje spustený, keď som napísal mysqld a potvrdil, tak vy vyhodilo fatal error:

[ERROR]  FAtal error: Please read "Security" section of the manual to find out how to run mysqld as root!

[ERROR]Aborting

[NOte] mysqld: Shutdown complete
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

to znamena, ze nebezi (grep vygrepoval sam seba). zrejme ti to nedovolilo psustit mysql server pod rootom. skus mozno nejakeho ineho usera (su iny_user) a pustit pod nim. napriklad pod sebou.
chrono
VIP
VIP

Na spúšťanie mysql je tam určite nejaký skript, ktorý urobí presne to, čo urobiť má, možno niečo ako

/etc/init.d/mysql start
nitrox
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

ako iný používateľ nemožem spušťať deamonov, a keď som zadal "mysql start" ako ktorýkoľvek užívateľ, alebo root, tak mi vyhodilo len tu chybu, že sa nemôže pripojiť do

local MYSQL server trouhgt socket 'var/lib/mysql/mysql.sock' (2)
tento subor do ktorého sa chce pripojiť neexistuje,

tu som našiel z mojho pohľadu asi rovnaký problém, vie mi niekto povedať ako to spravým napr cez grafiku, lebo z toho návodu som dosť vedľa ako to spraviť.

http://linux.nfo.sk/viewtopic.php?t=136&sid=d3ae89272949413431be35fd8c805e77
chrono
VIP
VIP

mysql start
a

/etc/init.d/mysql start
sú dva rôzne príkazy. Prvý spúšťa klienta (aby fungoval, musí byť spustený server) a ten druhý spúšťa službu (neviem, či je meno úplne presné, ale stačí sa pozrieť do adresára /etc/init.d/ prípade do dokumentácie k tej distribúcii).
HiJacker
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa HiJacker »

Nie uplne, musis este vytvorit skratku pre linux prikazom :

ln -s /var/run/mysqld/mysqld.sock /tmp/mysql.sock
Na debiane to musis dat po kazdom reboote, na suse a podobnych si to uplozi naveky 8)
nitrox
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

včera som mysql konečne rozbehal, aj po niekoľkých rebootoch normálne fungovala, aj startovala pri spusteni systemu, no teraz mi už enchce naštartovať.
Spušťal som ju príkazom "service mysql start" pri prvom zadaní tohto príkauzu mi vyhodilo nejaku chybu, ktorú som opravil, ale teraz neviem čo sa deje, pri zadaní príkazu "service mysql start" začne štartovať, ale vypíše iba :
Starting service MySQL

a potom asi po 30 sekundách

Starting service MySQL warning: /var/lib/mysql/mysql.sock didn´t appear withing 30 second
neviete čo s tým može byť ??
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

HiJacker napísal:Nie uplne, musis este vytvorit skratku pre linux prikazom :

ln -s /var/run/mysqld/mysqld.sock /tmp/mysql.sock
Na debiane to musis dat po kazdom reboote, na suse a podobnych si to uplozi naveky 8)
Davat to po kazdom reboote musi byt velka sranda. Nemyslis, ze by to bolo hodne hlupe riesenie? Takmer na kazdom systeme sa obsah tohto adresara maze pred kazdym vypnutim pc. Nie nadarmo je tmp skratka od temporary. BTW. Si precitaj daco z dokumentacie k mysql: http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/ ... -sock.html a urcite by nebol taktiez problem vytvorit skript, ktory by to kopirovanie mysql.sock do /tmp urobil za teba pri kazdom starte / keby to bolo skutocne ako hovoris, resp. ohovaras debian /
nitrox
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Preinštaloval som celý linux a už to beží, MYSQL som spustil, aj nastavil z príkazom "chkconfig mysql on" aby štartoval pri spustení systemu, no ešte potrebujem radu, ako zaheslujem mysql, teda nastaviť heslo pre roota.
Poprosím o podrobnejší návod, čo treba spustiť, čo vypnúť, prípadne vytvoriť nejaké súbory a podobne.
chrono
VIP
VIP

Najjednoduchšie (pre teba)asi bude nainštalovanie phpMyAdmin a cez to potom zmeníš heslo (phpMyAdmin aj tak budeš pravdepodobne skôr či neskôr potrebovať).
nitrox
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Ano phpmyadmin-a už mám nahodeného, ale teraz ma do neho ani nepustí, lebo nemám heslo, teda ani oprávnenie na roota. Možno som už niečo pokazil, ale myslím, že predtým ma už pustilo do phpadmina aj bez toho aby som zadal používateľa a heslo, a to je zle, lebo tak by mi hocikto mohol narobiť šarapatu v MYSQL. Ja teraz potrebujem nastaviť heslo pre roota.
Niečo ako :"mysql -u root -p", ak si dobre spomínam, ale po zadaní tohoto sa mi len ukáže že som zadal nesprávne heslo, a pritom ak len zadám mysql, hneď ma prihlási bez toho aby som zadal heslo.
chrono
VIP
VIP

Skúšal si používateľa root a prázdne heslo? (používateľ root v MySQL nemá nič spoločné s používateľom root v Linuxe).
nitrox
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Ja sa do MYSQL dostanem aj bez hesla a to je problém, do linuxu sa prihlásim cez SSH ako root, zadám :"mysql" a hneď ma to prihlási, preto ju chcem zaheslovať, teda zadať heslo pre root používateľa na MYSQL, ak som to dobre pochopil, tých rozdielnych používateľov na MYSQL a linuxe....
chrono
VIP
VIP

A čo ti teda bráni použiť phpMyAdmin (na tú zmenu hesla)?
nitrox
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

do MYSQL ma prihlási iba v SSH bez hesla, lebo som ešte žiadne nezadal, ale do phpadmina sa nedostanem, funguje tam iba user test, a nič viac. Stále mi vyhodí : Prístup zamietnutý. A ak to skusim z heslom, tak toto : #1045 - Access denied for user 'nitrox'@'localhost' (using password: YES)
chrono
VIP
VIP

Treba sa do phpMyAdmin prihlasovať ako root s prázdnym heslom (a nie ako používateľ test s nejakým heslom). Ak sa nemýlim, tak v konfigurácii phpMyAdmin sú to riadky

$cfg['Servers'][$i]['controluser'] = 'root';
$cfg['Servers'][$i]['controlpass'] = '';
Ak nechceš používať phpMyAdmin, môžeš vyskúšať jeden z týchto spôsobov: http://www.ducea.com/2008/01/31/mysql-t ... -password/
Napísať odpoveď