Senzory na semaforoch

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
wolodo
Professional
Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Senzory na semaforoch

Príspevok od používateľa wolodo »

Chcem sa opytat ci su u nas senzory na semaforoch ze ked k nim prichadzate v noci (su zapnute) a mate cervenu a v pripade ze je z kazdej strany prazdna cesta, zablikate par krat dialkovymi a do cca 2 sekund vam naskoci zelena... je to niekde?...
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

nemusis blikat dialkovymi, ten senzor funguje aj v noci. okrem toho aby som bol uprimny, este som nevidel semafory, ktore by boli v noci zapnute. niekde v centre BA to mozno zmysel ma, ale prehadzovat farby naprazdno sa este nikomu neoplatilo. take tie senzorove semafory sa automaticky prepnu na farebne ked zaznamenaju viac aut, ako by bolo dobre
kupo
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa kupo »

lol ze blikanie svetlami.... :)
pod asfaltom byva taky kabel so senzormi kt. pomocou indukcie (alebo tak nejak) upravuje, podla frekvencie premavky, ako dlho maju byt na akom mieste spustene ake svetla... ale pochybujem ze sa to niekde u nas na Slovensku pouziva
JakubH
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa JakubH »

kupo napísal:lol ze blikanie svetlami.... :)
pod asfaltom byva taky kabel so senzormi kt. pomocou indukcie (alebo tak nejak) upravuje, podla frekvencie premavky, ako dlho maju byt na akom mieste spustene ake svetla... ale pochybujem ze sa to niekde u nas na Slovensku pouziva
Na Patrónke v Bratislave to je určite. Takisto sa mi zdá, že ešte niekde v Bratislave. Ako je to v iných kútoch Slovenska to netuším.
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

hmm lebo tuna v Irsku (viem ze to nemozem porovnavat ale moze byt) naozaj ked idete na semafory (su zapnute) a svieti vam cervena(alebo prave zacala svietit) tak z nejakych 15-20 metrov ked zablikate viackrat dialkovymi a na ostatnych cestach z krizovatky ostatne senzory "vidia" ze nic nejde tak vam hned daju oranzovu a zelenu, staci len trochu pribrzdit a vide vam to.... je to celkom fajn...
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

skôr sa v čechách (neviem či aj tu) používajú "spomaľovacie" semafóry, ktoré majú radar a pokiaľ idete rýchlejšie, než je povolené, tak nahodia oranžová a červená. Len čo pribrzdíte na "dobrú" rýchlosť, blikne oranž a zelená. Nie sú to klasické križovatkové semafóry, len semafóry s prechodom pre chodcov. No je zaujímavé to vidieť v praxi. Valíte nejakých 70 a z asi 100 metrov vidieť ako zo zelenej preblikne na oranž, vy spomalíte a ono je opäť zelená...
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

drtiva vacsina semaforov je naprogramovana aby sa po urcitej hodine prepla do modu oranzovej ... a krizovatky byvaju osvetlene preto by fotosenzor musel byt sakra citlivy aby rozoznal dialkove na 100 metrov :-) ... po pravde aj ked som o tom nieco pocul ,nikdy ma nenapadlo oblikavat semafory, ludia su potom na ceste zmateni, ci ich zdravite, hlasite policajnu hliadku, nesvietia alebo co :-) ...

k tym drotom pod cestou ... u nas v povazskej je tzv. "inteligentna krizovatka" - asi najdrahsia krizovatka na slovensku a je uplne nefunkcna ... pod vozovkou su vo vsetkych smeroch senzoricke koberce na zatazenie, takisto je to monitorovane kamerami a intervaly by sa mali same upravovat podla zataze(resp. by ich mal ladit operator, aspon tak bolo navrhovane), ale aj tak ked ide viac aut (cize v PB kazdy den), tak to manualne ladia policajti ... proste absolutne nefunkcna predrazena hracka za peniaze danovych poplatnikov :?

... btw tie senzory by mali pracovat na principe zmeny prierezu vodica, co ovplyvnuje velkost odporu, co sa prejavi na napati, co uz je signal podla ktoreho sa uz da riadit :-) ... princip tenzometra napr.
ades
Guru
Guru

Príspevok od používateľa ades »

inteligentna krizovatka je aj v galante, zatial iba par mesiacov, no musim zaklopat, nie je to zle. zatial som nikdy nejak extremne necakal aj ked bola spicka a naopak, nikdy ma to nespomalilo tak, ze som musel flekovat alebo co. zatial teda vsetko funguje ako ma :)
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

wolodo napísal:hmm lebo tuna v Irsku (viem ze to nemozem porovnavat ale moze byt) naozaj ked idete na semafory (su zapnute) a svieti vam cervena(alebo prave zacala svietit) tak z nejakych 15-20 metrov ked zablikate viackrat dialkovymi a na ostatnych cestach z krizovatky ostatne senzory "vidia" ze nic nejde tak vam hned daju oranzovu a zelenu, staci len trochu pribrzdit a vide vam to.... je to celkom fajn...
Podla mna to nereaguje na svetla ale na samotnu pritomnost auta. Cosi take je aj na horskom priechode Soroska, kde su svetelne znacky. Si daleko - znacka je zhasnuta, priblizis sa - rozsvieti sa. Je nelogicke, ze treba blikat, ked je aj tak jasne, ze chces prejst cim skor.
wolodo
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

nordkapp_pb napísal: ludia su potom na ceste zmateni, ci ich zdravite, hlasite policajnu hliadku, nesvietia alebo co :-)
sak ale ked ides v noci tak vidis ci je nejake auto oproti alebo priblizne vidis ci je cesta volna len mas cervenu. Ked vidis ze sa nejake auto blizi ku krizovatke tak budes darmo blikat.
nordkapp_pb napísal:krizovatky byvaju osvetlene preto by fotosenzor musel byt sakra citlivy aby rozoznal dialkove na 100 metrov
100 metrov je vela tak cca od tych 20 metrov, je to akurat z tych 45 spomalujes (zablikas) ides cca 30 a uz sa ti to menni an zelenu ked nie tak z 30 kludne este ubrzdis

Gothar ano musis blikat bez blikania to nejde, odskusane :wink:
spermia
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa spermia »

kupo napísal:lol ze blikanie svetlami.... :)
bratislava lamac smer dubravka od tesca, za sitinou smer lamac.. napr. motorky to neregistruje tak si motorkari bud daju na cervenu alebo lepia neodymiove magnety na spodok(aspon podla youtube (tie magnety) :P )
nordkapp_pb napísal: drtiva vacsina semaforov je naprogramovana aby sa po urcitej hodine prepla do modu oranzovej ...
22 00 tusim,cez vikendy niektore skor
Pantinela
Star
Star

Príspevok od používateľa Pantinela »

nordkapp_pb napísal:k tym drotom pod cestou ... u nas v povazskej je tzv. "inteligentna krizovatka" - asi najdrahsia krizovatka na slovensku a je uplne nefunkcna ... pod vozovkou su vo vsetkych smeroch senzoricke koberce na zatazenie, takisto je to monitorovane kamerami a intervaly by sa mali same upravovat podla zataze(resp. by ich mal ladit operator, aspon tak bolo navrhovane), ale aj tak ked ide viac aut (cize v PB kazdy den), tak to manualne ladia policajti ... proste absolutne nefunkcna predrazena hracka za peniaze danovych poplatnikov :?

... btw tie senzory by mali pracovat na principe zmeny prierezu vodica, co ovplyvnuje velkost odporu, co sa prejavi na napati, co uz je signal podla ktoreho sa uz da riadit :-) ... princip tenzometra napr.
horšie vyriešenú križovatku som v živote nevidela... ešte sa mi nestalo, že by som tadiaľ prešla bez toho aby som použila aspoň 5 vulgarizmov. Občas mám pocit, že horšie sa to už nedá ani spraviť, "inteligentná" teda veľmi nie je...
Mateq
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Re: Senzory na semaforoch

Príspevok od používateľa Mateq »

wolodo napísal:zablikate par krat dialkovymi a do cca 2 sekund vam naskoci zelena... je to niekde?...
Ak mám byť úprimný, tak mi to pripadá ako urban legend. Všetky inteligentné križovatky, pracujú buď na princípe senzorov vo vozovke, prípadne kamery, blikanie to určite neovplivní.
nordkapp_pb
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa nordkapp_pb »

Pantinela napísal:horšie vyriešenú križovatku som v živote nevidela... ešte sa mi nestalo, že by som tadiaľ prešla bez toho aby som použila aspoň 5 vulgarizmov. Občas mám pocit, že horšie sa to už nedá ani spraviť, "inteligentná" teda veľmi nie je...
ono napad tej krizovatky je celkom dobry, ale musela by byt funkcna, neviem teda aka firma ju realizovala ale za plnej premavky rekonstruovat krizovatku v takom rozsahu na najfrekventovanejsom severnom tahu - to zakonite nebude excelentny vysledok :? ... ono ako vzdy ale problem tkvie niekde inde ako na samotnej krizovatke ... to vies napr. taky piatok o 15 ... VSETCI na cestach .. blavaci idu domov, bystricania z priemyselnej zony a hned mas kolaps - ten este podtrhnu policajti ktori sa to snazia "riadit" za eventualnej vydatnej pomoci debilnych soferov ktori neovladaju pokyny policajta pri riadeni krizovatky, ked nahodou vypadnu svetla ... v dopravnej spicke dostava smer TN-ZA najvyssiu moznu casovu dotaciu a aj tak to nestaci .. pravidelne sa stava ze auta stoja v meste az po pumpy a na druhu stranu az na moste (na obe strany je to hrubym odhadom 400-500m ?) ... hlavnemu tahu to aj tak nepomaha (( 4 roky som tade chodil denno-denne a od tabule povazska bystrica po krizovatku to kludne trvalo 3/4 hodiny :? :? (slabeho 1,5km tipujem?) )) ...

nebyt samozvanych odbornikov na ekologiu, byrokracie, kktizmu panov poslancov tak mohla ist dialnica uz X rokov cez lesy ((pozor polovny revir nejakeho poslanca)) pri Rajci a nikomu by nebolo uskodene ... (( dokonca mylsim ze v tom pripade by nemusela ist dialnica pri ZA tak ako ide (zasekana v podmocenom kopci) ... a takyto problem by nebol ...

ale nemozeme mat vsetko ze? a kedze sme na slovensku tak sme radi ze mame aspon nieco :-(
lucash99
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa lucash99 »

ja som take semafory videl v Ziline pri Tescu. a tam bol senzor na auto a nie na svetla...
Shark NX
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Shark NX »

Na Slovensku a v Cechach funguju taketo semafory na Baze Indukcnej cievky v Asfalte asi 200m pred Svetelnou Krizovatkou.
Pocita to priemer aut za urcitu dobu a podla toho nastavuje rezim + Snazi sa nedat Cervenu asi 1s po predchadzajucom aute. (Pokial nema Rezim vyssiu prioritu)
V BA to ma asi 70% Semaforov ... v PRG tiez. Je to sekundarne vyuzivane na Spinanych Prechodoch pre chodcov ...

V Polsku to funguje rovnako len v Noci su tieto Cievky synchronizovane z Radarmi ... Na Hlavnych medzimestskych spojkach po 0:00 Semaforovy Radar sleduje rychlost vozidla a pokial je vyssia o 30km/h ako povolena tak Semafor nahodi Cervenu.
Ak spomalis pod 20km/h tak nahodi Zelenu ak nezastavis a preletis tak ti spravi fotku.
Napísať odpoveď