Linux a Windows

Všetko ohľadom Linuxu...
dado17
Medium Expert
Medium Expert

Linux a Windows

Príspevok od používateľa dado17 »

Zdravim.
Vsade je pisane, ako nainstalovat linux, ked uz je v pc nainstalovany windows. Ale da sa to aj naopak? Teda, ked mam v PC linux(ubuntu) tak mozem teraz k tomu nainstalovat aj Windows?
galleon
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa galleon »

nainstaluj win a obnov grub pripadne lilo
dado17
Medium Expert
Medium Expert

ehm, trosku podrobnejsie by to neslo? som totiz zaciatocnik v linuxe, ale napriek tomu sa ho nechcem vzdat, len potrebujem delphi kvoli skole, tak si musim dat aj win. dik
SAmo
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa SAmo »

dado17 napísal:ehm, trosku podrobnejsie by to neslo? som totiz zaciatocnik v linuxe, ale napriek tomu sa ho nechcem vzdat, len potrebujem delphi kvoli skole, tak si musim dat aj win. dik
ja ti odporucam dat si to do Virtualboxu ak nechces nejake hardcore kodenie :)

a ak nutne potrebujes win tak to nainstaluj a potom si ale budes musiet obnovit grub (ako spominal kolega nadomnov)

to iba do google supnes > grub restore ubuntu
dado17
Medium Expert
Medium Expert

ahaaa, tak dakujem velmi pekne za rady..
chaser
Novice
Novice

Príspevok od používateľa chaser »

grub si obnovis cez live CD *buntu.
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

zalezi od distra. najlepsie to ma spravene SUSE. staci vlozit CD/DVD, zvolit opravit system, vybrat zavadzac a vsetko sa samo opravi. v ubuntu to tusim treba spravit cez konzolu (cca tri prikazy). po kratkom googleni urcite uspejes. dolezite je hlavne si pozriet kde mas nainstalovany UX a kde NT. pri obnove cez konzolu sa ti sice zavadzac obnovi, ale moze byt nefunkcny. mne po obnoveni najde aj UX aj NT, ale ked sa snazim pustit windows, tak zavadzac ukazuje na particiu, kde nie je nainstalovane nic a treba to prepisat najprv pri zavadzani a potom v samotnom subore (tusim /boot/grub/menu.lst).
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

turtlak69 napísal:zalezi od distra. najlepsie to ma spravene SUSE. staci vlozit CD/DVD, zvolit opravit system, vybrat zavadzac a vsetko sa samo opravi. v ubuntu to tusim treba spravit cez konzolu (cca tri prikazy). po kratkom googleni urcite uspejes. dolezite je hlavne si pozriet kde mas nainstalovany UX a kde NT. pri obnove cez konzolu sa ti sice zavadzac obnovi, ale moze byt nefunkcny. mne po obnoveni najde aj UX aj NT, ale ked sa snazim pustit windows, tak zavadzac ukazuje na particiu, kde nie je nainstalovane nic a treba to prepisat najprv pri zavadzani a potom v samotnom subore (tusim /boot/grub/menu.lst).
To aj mne spravilo. Ja pouzivam Grub2, cislovanie diskov/particii nie od 0, ale od 1. Podla mna zbytocnost, ale ide o to, ze taktiez mi sice naslo pri instalacii win, ale ukazuje na nespravnu particiu. Je to tam akoby posunute, prave o tu jednu particiu, debian ale je spravne zapisany, to len pre win dalo zle. Nevadi :D. Iba uvediem, ze konfiguracny subor pre Grub2 sa nachadza v /boot/grub/grub.cfg.
turtlak69
Guru
Guru

Príspevok od používateľa turtlak69 »

;) tak jest. som sa trosku sekol. este by som rad dodal, ze je o dost lahsie zalohovat si dany subor a potom obnovit ako potom prepisovat. to plati hlavne pre tych, co si rozdeluju a instaluju OSka vlastnym stylom. ja si davam prve dve particie pre windowsy (vista alebo nieco na skusanie + XP), potom bootovaciu particiu (kde je len /boot), potom dalsiu na "/" (root), swap, /home a potom storage. takze pri takom trosku divokom deleni je lepsie si to odzalohovat ako si potom spominat, kde co je. este ked to mam po dvoch diskoch podelene... zabava na celkom dlhy cas. hlavne pri zabudnuti, kde co mam.

edit: myslel som, ze som sa sekol v nazve toho suboru ;)
pato83
Addict
Addict

Príspevok od používateľa pato83 »

turtlak69 napísal:;) tak jest. som sa trosku sekol. este by som rad dodal, ze je o dost lahsie zalohovat si dany subor a potom obnovit ako potom prepisovat. to plati hlavne pre tych, co si rozdeluju a instaluju OSka vlastnym stylom. ja si davam prve dve particie pre windowsy (vista alebo nieco na skusanie + XP), potom bootovaciu particiu (kde je len /boot), potom dalsiu na "/" (root), swap, /home a potom storage. takze pri takom trosku divokom deleni je lepsie si to odzalohovat ako si potom spominat, kde co je. este ked to mam po dvoch diskoch podelene... zabava na celkom dlhy cas. hlavne pri zabudnuti, kde co mam.
Kde si sa sekol? Do prsta? Grub pouziva konfiguracny subor /boot/grub/menu.lst a Grub2 pouziva /boot/grub/grub.cfg . Mi to pri instalacii dalo na vyber, tak ze skusime. Je tam akurat zmene cislovanie diskov/particii, ina syntax / nic prevratneho ale :) / a priamo z grubu sa da pouzivat niektore vybrane nastroje ako cpio, lsmod, je tam toho viac skratka. Takze si sa nesekol, to som tym chcel povedat. :)
Napísať odpoveď