Odluka cirkvi od štátu
Hej bol si na teologickej fakulte pri Seminarnom kostole. Par krat som tam uz bol, a urcite ziadne LCD len tak nevisia na chodbe... Ked tam nejake su, tak urcite v ucebni/poslucharni, alebo multimedialnej miestnosti. Na vysokych skolach je takato vybava bezna, preco by to tak nemalo byt aj na teologickej fakulte?
BTW, ked davas $ do zvonceka, ide to na spravu kostola/fary, kurenie, energia a pod. Na charitu sa (aspon u nas) robi kazdy mesiac specialna zbierka.
BTW, ked davas $ do zvonceka, ide to na spravu kostola/fary, kurenie, energia a pod. Na charitu sa (aspon u nas) robi kazdy mesiac specialna zbierka.
-
MakeFake
Spammer
- Kontaktovať používateľa:
Treba odluku.
Cirkev a stat musia byt dokonale od seba oddelene.
Nech zacne cirkev platit dane a nech zrusia to ,ze ju musia dotovat vsetci obyvatelia.
Preco by som sa napr. ja ako ateista mal skladat napr. krestanskym cirkvam tym zlocineckym organizaciam ,ktore nemali problem spolupracovat napr. s fasistami.
A take ,ze cirkvi drzia Slovensko su obycajne keci.
V Cesku je vacsina neveriacich a nic sa nedeje.
Aj ja chcem neplatit dane a byt dotovany.
Cirkev a stat musia byt dokonale od seba oddelene.
Nech zacne cirkev platit dane a nech zrusia to ,ze ju musia dotovat vsetci obyvatelia.
Preco by som sa napr. ja ako ateista mal skladat napr. krestanskym cirkvam tym zlocineckym organizaciam ,ktore nemali problem spolupracovat napr. s fasistami.
A take ,ze cirkvi drzia Slovensko su obycajne keci.
V Cesku je vacsina neveriacich a nic sa nedeje.
Aj ja chcem neplatit dane a byt dotovany.
-
The Calvin
Star
Odluka! odluka! Odlukaaa od Kuka do Kuka, tajomstvo aj prekvapenie, občas malé poučenie, smiech aj dobrú zábavu, všetkým dobrú náladu..
ako je jasne ze cirkev plni svoju stado drziacu funkciu.. ale podla mna ak by sa riesilo financovanie cirkvy inac, bolo by to len plus.. lenze pani s ciapockami maju mienkotvornu moznost, preto sa s nimi vseci trapkovia snazia byt za dobre, lebo narod je stale blby a radsej bude verit co mu zaspieva neaky clovek v kostyme ako by mal zapnut vlasntu hlavu..
takze vela stastia, ale s odlukou to bude podobne ako so zdrazovanim piva v pripade politiky..
kazdopadne dufam ze hlasanie skromnosti a asketickeho zivota .. sa raz naplni na tych najhlavnejsich miestach.. a cirkev nebude len spongia na peniaze plna divadelnikov .. ze raz cirkev bude pouzivat jej zverene prostriedky na pomoc .. na charitu, na bezdomovcov a najchudobnejsich.. pre chorych a trpiacich a nie na pozlacovanie svojich nocnikov, ak by raz prestali len prazdne dristat ale zacali pomahat ludom a nie cakat na pomoc a prispevky od ludi.. tak by som im sam prispel.. ale to by clovek asi vela chcel
tak boze pomahaj nech sa tak stane..
ako je jasne ze cirkev plni svoju stado drziacu funkciu.. ale podla mna ak by sa riesilo financovanie cirkvy inac, bolo by to len plus.. lenze pani s ciapockami maju mienkotvornu moznost, preto sa s nimi vseci trapkovia snazia byt za dobre, lebo narod je stale blby a radsej bude verit co mu zaspieva neaky clovek v kostyme ako by mal zapnut vlasntu hlavu..
kazdopadne dufam ze hlasanie skromnosti a asketickeho zivota .. sa raz naplni na tych najhlavnejsich miestach.. a cirkev nebude len spongia na peniaze plna divadelnikov .. ze raz cirkev bude pouzivat jej zverene prostriedky na pomoc .. na charitu, na bezdomovcov a najchudobnejsich.. pre chorych a trpiacich a nie na pozlacovanie svojich nocnikov, ak by raz prestali len prazdne dristat ale zacali pomahat ludom a nie cakat na pomoc a prispevky od ludi.. tak by som im sam prispel.. ale to by clovek asi vela chcel
tak boze pomahaj nech sa tak stane..
Tiez som jednoznacne za.
U susedov napriklad priznavas svoje vierovyznanie a ak sa k nemu zacnes hlasit, tak ti zacne potom chodit aj sek, aby si danu cirkev platil a vsetci su stastni.
Mna by zaujimala taka trochu ina vec. Ked ide skoro miliarda na cirkev, na aku cirkev? Hovorime iba o katolickej cirkvi, alebo su podporovane aj ine vierovyznania? Alebo ked hovorime o zidoch napriklad, tak nemaju cirkev? Ja toto ze vobec neviem tak sa pytam.
U susedov napriklad priznavas svoje vierovyznanie a ak sa k nemu zacnes hlasit, tak ti zacne potom chodit aj sek, aby si danu cirkev platil a vsetci su stastni.
Mna by zaujimala taka trochu ina vec. Ked ide skoro miliarda na cirkev, na aku cirkev? Hovorime iba o katolickej cirkvi, alebo su podporovane aj ine vierovyznania? Alebo ked hovorime o zidoch napriklad, tak nemaju cirkev? Ja toto ze vobec neviem tak sa pytam.
Ked citam niektore prispevky tak som na pochybach ci pisete o J&T a Pente alebo o cirkvi.
Nevedel som ze tu mame tolko "odobrnikov". Len pokracujte, mam z toho celkom fun.
Tato tema sa zacina zvrhavat na temu Boh a nabozenstvo. Neplette si temy.
Nadavate ze nebudete svojimi danami podporavat Cirkev. Aj ja platim cestnu dan, dan za motorove vozidlo a pridte sa pozriet na vychod ako tam vyzeraju cesty a ako sa efektivne vynakladaju nase dane.
Mame peniaze na kopec inych somarin, tak preco nedat zopar aj Cirkvi.
Odluka Cirkvi od Statu v nasej republike a v tychto podmienkach nie je mozna. A mne to takto vyhovuje.
Nevedel som ze tu mame tolko "odobrnikov". Len pokracujte, mam z toho celkom fun.
Nadavate ze nebudete svojimi danami podporavat Cirkev. Aj ja platim cestnu dan, dan za motorove vozidlo a pridte sa pozriet na vychod ako tam vyzeraju cesty a ako sa efektivne vynakladaju nase dane.
Odluka Cirkvi od Statu v nasej republike a v tychto podmienkach nie je mozna. A mne to takto vyhovuje.
Vies, keby sa peniaze na cirkev nedavali, mozno vyjde aj na cesty, takto sa mozes dotrepat do novucickeho kostola, ale cestou ti urve vyfuk.pHysIQ napísal:Ked citam niektore prispevky tak som na pochybach ci pisete o J&T a Pente alebo o cirkvi.
Nevedel som ze tu mame tolko "odobrnikov". Len pokracujte, mam z toho celkom fun.![]()
Nadavate ze nebudete svojimi danami podporavat Cirkev. Aj ja platim cestnu dan, dan za motorove vozidlo a pridte sa pozriet na vychod ako tam vyzeraju cesty a ako sa efektivne vynakladaju nase dane.![]()
Toto teda nieje moc argument? Potom mozeme pridat dan na mna, aby som bol bohaty. Vsak ked uz toho tolko platime, tak mozeme spravit bohateho cloveka zo mna nie?pHysIQ napísal:Nadavate ze nebudete svojimi danami podporavat Cirkev. Aj ja platim cestnu dan, dan za motorove vozidlo a pridte sa pozriet na vychod ako tam vyzeraju cesty a ako sa efektivne vynakladaju nase dane.![]()
Mne to je napriklad pomerne dost jedno, ci sa odlucia alebo nie, uz som si zvykol, ze proti cirkvi sa mi bojovat nechce. Ak by ale bolo hlasovanie, moj nazor je jednoznacne za.
Preco to nieje mozne? V akych podmienkach to nieje mozne? Pri tomto bude moj protiargument len, ze odluka mozna je a v nasich podmienkach je plne realizovatelna a mozna.Odluka Cirkvi od Statu v nasej republike a v tychto podmienkach nie je mozna. A mne to takto vyhovuje.
Toto je inac tiez jemne blbost. Ciastka ktora by sa usetrila, by sa asi spravnym mnozstvom rozdelila do ostatnych subjektov, takze dake zlepsenie ostatnych rezortov by si asi nespozoroval. Tu ide skor o to, ci uz je v state viac neveriacich ako veriacich, ktori uz nechcu platit za nieco v co ani trochu neveria.eMPiko napísal:Vies, keby sa peniaze na cirkev nedavali, mozno vyjde aj na cesty, takto sa mozes dotrepat do novucickeho kostola, ale cestou ti urve vyfuk.
-
krija
VIP
to rozdelenie by sa prejavilo, keby sa nase peniaze nestahovali na cyprus, do holandska, do inych krajin EU (snad sa chapemeIndigo napísal:Toto je inac tiez jemne blbost. Ciastka ktora by sa usetrila, by sa asi spravnym mnozstvom rozdelila do ostatnych subjektov, takze dake zlepsenie ostatnych rezortov by si asi nespozoroval. Tu ide skor o to, ci uz je v state viac neveriacich ako veriacich, ktori uz nechcu platit za nieco v co ani trochu neveria.
rozpocet SR v roku 1989 bol 90 mld. Kčs (vyrovnany rozpocet)
rozpocet SR pre rok 2009 atakoval hranicu 400 mld. skk na strane prijmov. na strane vydavkov to je 425 mld. skk. (saldo cca 30 mld. skk)
vobec nebude pritiahnute za vlasy ak spomeniem co sa na slovensku za 20 rokov kapitalizmu vybudovalo:
nic!!!
Tento nazor teda ani trochu nezdielam. Ked sa pozeram na to, ako sa za tie roky krajina zmenila, tak sa tu toho zmenilo dost. No ale to je asi uplne jedno pre tuto temu. Jaksi nemam chut sa o tomto hadat, ale o odluke cirkvi od statu si aj popisem, preto sa tu vyjadrujem.
Pri 400+ miliardach sa necela miliarda skutocne strati. Ide skor o to, co to podporuje.
Pri 400+ miliardach sa necela miliarda skutocne strati. Ide skor o to, co to podporuje.
Cirkev má peniaze, áno má, a peniaze má aj Rezeš, peniaze má aj Dzurinda, peniaze má aj Penta, peniaze má aj J & T
Zaujímavé, že vám vadia práve peniaze cirkvi, lebo tá si ich zadovážila najviac poctivým spôsobom.
V minulosti napríklad za 1ČSR bola práve cirkev terčom špekulantov a úradníkov, ktorí jej rozkrádali majetky a používali ich na fungovanie štátu. Okrádali cirkev o chrámy a dávali ich "svojej" cirkvi.
Tiež je zaujímavé, že vám nevadia 2 krát vyhodené peniaze za obyčajnú hlúpu prezidentskú voľbu. To sa nemohlo rozhodovať už v prvom kole? Koľko by sme ušetrili peňazí? Skrátka jednoducho a stručne povedané väčšinu z vás, čo tu na cirkev útočia najviac vystihuje príslovie - ak chce niekto psa biť, palicu si už nájde.
Mňe na cirkvi prekáža niečo iné a síce, že sa do nej dostávajú slobodomurárske a humanistické vplyvy, ktoré jej poškazdujú renomé. Nieje predsa možné aby ste čakali keď vám niekto dá po papuli na druhú ranu. Obrana musí byť zaručená. V poslednom období sa mi nepáči že cirkev sa odnárodnila, aj keď viem, že ona nemá byť národná, má sa zodpovedať len pápažovi, trochu národnej hrdosti by nezaškodilo.
Skrátka cirkev je slabá, nedokáže ochrániť svoje ovečky a nedokáže dostatočne dobre zastávať ani hodnoty, ktoré prezentuje. O hodnotách sa nielen rozpráva ale niekedy aj bojuje a to doslovne.
A čo sa týka nenávisti voči cirkvi, tá ako vidím, je podľa tejto témy na vysokej úrovni medzi mladým ľudom. Vidím, že médiá si dobre vybudovali masu šialencov, ktorým vadí, už len to, že cirkev sama o sebe existuje. Druhá masa šialencov je zas v cirkvi, ľudia ktorí sa hrajú na tých nájnábožnejších z nábožných a myslia si, že keď sa vyspovedajú pán Boh im všetky hriechy odpustí a hrešiť možu zas. Teda do kostola chodia zmanipulovaní farizeji a iní zmanipulovaní zas nadávajú pred kostolom na celú cirkev, - krása!
Bipolárna spoločnosť ako sa patrí ale čo tí ktorí nespadajú ani do jednej kategórie a sú veriaci alebo niesú veriaci? Ja osobne som veriaci ale nesprávam sa ako bu*ík. Neusmievam sa všade na každého a uvedomujem si svoje pochybenia ba nemyslím si, že niejaká spoveď mi ich zmaže. Podstatou je, že si uvedomujem pravdivosť a potrebnosť desatora, zákaldného zákona bez ktorého by na zemi vládol chaos, vraždenie, svinstvá hrozných rozmerov. Aké by to bolo keby sme jeden druhému líhali s manželkami či ženami, zabíjali sa, kradli si navzájom? Mnohým ľuďom dnes imponuje neviazaný život ale iba do chvíľe keď im neviazanosť neukáže aj partner, vtedy navrú, sčervenejú a pýtajú sa prečo? Už sa im to nepáči. A toto je na tom zábavné.
Zaujímavé, že vám vadia práve peniaze cirkvi, lebo tá si ich zadovážila najviac poctivým spôsobom.
V minulosti napríklad za 1ČSR bola práve cirkev terčom špekulantov a úradníkov, ktorí jej rozkrádali majetky a používali ich na fungovanie štátu. Okrádali cirkev o chrámy a dávali ich "svojej" cirkvi.
Tiež je zaujímavé, že vám nevadia 2 krát vyhodené peniaze za obyčajnú hlúpu prezidentskú voľbu. To sa nemohlo rozhodovať už v prvom kole? Koľko by sme ušetrili peňazí? Skrátka jednoducho a stručne povedané väčšinu z vás, čo tu na cirkev útočia najviac vystihuje príslovie - ak chce niekto psa biť, palicu si už nájde.
Mňe na cirkvi prekáža niečo iné a síce, že sa do nej dostávajú slobodomurárske a humanistické vplyvy, ktoré jej poškazdujú renomé. Nieje predsa možné aby ste čakali keď vám niekto dá po papuli na druhú ranu. Obrana musí byť zaručená. V poslednom období sa mi nepáči že cirkev sa odnárodnila, aj keď viem, že ona nemá byť národná, má sa zodpovedať len pápažovi, trochu národnej hrdosti by nezaškodilo.
Skrátka cirkev je slabá, nedokáže ochrániť svoje ovečky a nedokáže dostatočne dobre zastávať ani hodnoty, ktoré prezentuje. O hodnotách sa nielen rozpráva ale niekedy aj bojuje a to doslovne.
A čo sa týka nenávisti voči cirkvi, tá ako vidím, je podľa tejto témy na vysokej úrovni medzi mladým ľudom. Vidím, že médiá si dobre vybudovali masu šialencov, ktorým vadí, už len to, že cirkev sama o sebe existuje. Druhá masa šialencov je zas v cirkvi, ľudia ktorí sa hrajú na tých nájnábožnejších z nábožných a myslia si, že keď sa vyspovedajú pán Boh im všetky hriechy odpustí a hrešiť možu zas. Teda do kostola chodia zmanipulovaní farizeji a iní zmanipulovaní zas nadávajú pred kostolom na celú cirkev, - krása!
Bipolárna spoločnosť ako sa patrí ale čo tí ktorí nespadajú ani do jednej kategórie a sú veriaci alebo niesú veriaci? Ja osobne som veriaci ale nesprávam sa ako bu*ík. Neusmievam sa všade na každého a uvedomujem si svoje pochybenia ba nemyslím si, že niejaká spoveď mi ich zmaže. Podstatou je, že si uvedomujem pravdivosť a potrebnosť desatora, zákaldného zákona bez ktorého by na zemi vládol chaos, vraždenie, svinstvá hrozných rozmerov. Aké by to bolo keby sme jeden druhému líhali s manželkami či ženami, zabíjali sa, kradli si navzájom? Mnohým ľuďom dnes imponuje neviazaný život ale iba do chvíľe keď im neviazanosť neukáže aj partner, vtedy navrú, sčervenejú a pýtajú sa prečo? Už sa im to nepáči. A toto je na tom zábavné.
-
drewodrewo
Medium Star
Ja zas nechápam ako si na niečo takéto prišiel. Ako to tu čítam, tak akosi stále tu nebolo nič také, čo by ma presvedčilo, že cirkev je viac o peniazoch ako duchovnom poslaní. Ak máš čas, rada si prečítam tvoj názor a ako si k nemu dospel...drewodrewo napísal:vieru ako takú rešpektujem.....ale myslím že cirkev je viac o peniazoch a o moci ako o duchovnom poslaní'! opravte ma ak sa mýlim....
SOM ZA
-
drewodrewo
Medium Star
pantinela
ešte raz podotýkam že vieru rešpektujem!
nechci mi povedať že to nie je tak že každý "pobožný" farárko nechlasce omšové víno.....nespreneveruje peniašky na opravu kostola že cirkev i nepotrpí na zlatej výzdobe......nemienim pokračovať...aspoň moje skúsenosti ma o tom presvedčili ak sa mýlim tak sa ospravedlňujem a prosím vyvedte ma s omylu.
nechci mi povedať že to nie je tak že každý "pobožný" farárko nechlasce omšové víno.....nespreneveruje peniašky na opravu kostola že cirkev i nepotrpí na zlatej výzdobe......nemienim pokračovať...aspoň moje skúsenosti ma o tom presvedčili ak sa mýlim tak sa ospravedlňujem a prosím vyvedte ma s omylu.
Re: pantinela
Váš kňaz si potrpí na zlatej výzdobe?drewodrewo napísal:ešte raz podotýkam že vieru rešpektujem!
Sice som sa neprehryzol vsetkymi prispevkami, ale ten citovany mi padol do oka. Sice to v tych Cechach tusim nevyzera uplne isto s tym "odskodnenim cirkvi", ale je jasne, ze je obrovsky problem s vyrovnavanim sa s komunistickou minulostou a zostatnenim. Nech uz tu niekto nadava na cirkev, alebo za nou skalopevne stoji, tak vyriesit problem s navratenim majetku cirkvam je zapeklita vec a do tej sa nebude chciet pustat nikto, komu ide aky-taky pokoj v SR k dobru = najma politici. Ak by mal stat vyplatit cirkev podobne, ako je to planovane v CR, tak by to podla mna mohlo velmi lahko znamenat "rychlu smrt" akejkolvek vlady u nas.T3e5 napísal:problem je v tom ze stat (komunisti) okradol cirkev o vsetok majetok a po revolucii cast vratil ale nie vsetko (v cechach to budu splacat neviem kolko rokov neakych 250 miliard a to im tusim este cirkev nieco odpustila) a to co im plati stat neni moc. poznam jedneho knaza ma doktorat a zaraba 8 tisic a ani to nejde jemu.
Niekto si povie, ze si to cirkev nakradla a neviemco a ze sa to vlastne vratilo obcanom. Ok, ale to "nakradnutie" treba aj dokazat. Inak vam jedneho dna niekto zaklope na dvere, prehlasi, ze ste si nakradli a ze vam to hned berie "v mene ludu".
Druha vec je, ze vela ludi do toho taha emocie, statotvorne ideje a ine veci. Cast ludi sa citi ohrozena, povazuje to za utok - mozno az za utok na svoju vieru... Aj v krajinach, kde je velke percento veriacich existuje odluka a vsetci su spokojni. Lenze to automaticky neznamena, ze to pojde zo dna na den zrealizovat aj u nas. Hlavne ked sa do toho zatahuje politika, marketing atd. Ved cirkvi i statu by mohlo byt skoro jedno, akou formou sa budu cirkvi organizovat a kto ich bude platit. Lenze situaciu vyhrocuju ludia, ktori nechcu poskytnut dost informacii o tom, co to vlastne ta odluka je a ti, ktori na neodluke mozu zarabat. To nebude velka skupina ludi, kedze bezni duchovni nie su ziadni milionari (dufam, ze nikto z dopisovatelov nezavidi mizive platy fararov - tito totiz studovali tolko isto, co ini vysokoskolaci, ale moznost ich zarobku je dost obmedzena).
U nas teda nevidim velku pravdepodobnost moznosti odluky...Vlastne celkovo mi to nezapada do filozofie mnohych ludi, ktori konzervuju stav spolocnosti taky, aky je a kazdu zmenu prezentuju ako katastrofu (uspech ma dnes ten, kto "hra na city" a krici, nie ten, kto argumentuje a vysvetluje).
Re: Odluka cirkvi od štátu
Jednoznacne Boh ano, Cirkev nie...