linux
-
Chalesnik
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
linux
zdravym chcel by som sa spytat chcem nainstalovat linux lenze na pc kde je windows particie rozdelim cez partition magic neni problem len sa chcem spytat ci bude stacit 1 particia a ci ten linux nebude ovplyvnovat niako windows ?? .... a este som zaciatocnik z linuxom budem robyt prvy krat rozhodol som sa pre mandrivu ale neviem ake prostredie si mam stiahnut ci kde alebo gnome poradte pls diki ....
Re: linux
Minimalne dve particie treba vytvorit. Jednu pre system, kde budes mat aj svoj /home adresar a druha bude swap. Ale omnoho lepsie je vytvorit aspon 3, tym padom jedna bude /home. Nemusis robit ziadne giganticke particie pre system, pozri poziadavky na strankach distribucie a podla toho vytvor particiu pre system. /home si sprav aky velky len chces, zalezi na tom, ci tam chces mat aj ulozisko pre filmy, hudbu, fotky alebo mas taketo ulozisko inde, napr. na particii pre windows. Co sa tyka grafickeho prostredia, to nech ta netrapi, mandriva ma default svoj a ten sa ti nainstaluje, pokial si iny nevyberies. OS sa neovplyvnuju nijak.Chalesnik napísal:zdravym chcel by som sa spytat chcem nainstalovat linux lenze na pc kde je windows particie rozdelim cez partition magic neni problem len sa chcem spytat ci bude stacit 1 particia a ci ten linux nebude ovplyvnovat niako windows ?? .... a este som zaciatocnik z linuxom budem robyt prvy krat rozhodol som sa pre mandrivu ale neviem ake prostredie si mam stiahnut ci kde alebo gnome poradte pls diki ....
aj ja by som odporucal ubuntu... nastavis tam velmi jednoducho grub (zavadzac co ti na zaciatku da na vyber ci chcs nabootovat win alebo lin). a KDE je viac podobne windows gnome zase Mac os x. ale daj si do googlu a vyber si to ktore sa ti paci viac, popripade Xfce to lepsie bezi na starsich masinach