zapojenie zdrojov
-
vajda65
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
zapojenie zdrojov
ahojte riešime s technikom zapojenie dvoch zdrojov 12V jednosmerných.
Ide o to, že z jedného zdroja berieme zem, z druhého 12V a nemáme uzatvorený okruh.
Neviem akým spôsobom to teraz spraviť, či pararelne alebo sériovo, či môžeme spojiť iba zeme alebo aj štavu.
Viete nas niekto prosim navigovať?
Ide o to, že z jedného zdroja berieme zem, z druhého 12V a nemáme uzatvorený okruh.
Neviem akým spôsobom to teraz spraviť, či pararelne alebo sériovo, či môžeme spojiť iba zeme alebo aj štavu.
Viete nas niekto prosim navigovať?
-
vajda65
Medium Professional
takto je osem zariadení ktoré sú zapojené z dvoch zdrojov, štyri sú z jedného a štyri z druhého problém je práve tu, my z toho zapojenia na strane zariadenia berieme zem a štavu berieme cez relé do ktorého vstup je tých 12v. vieme teda rozlíšiť z ktorého zdroja je zem a teda by sme dali ako vstup do relé potom 12v z prislisneho zdroja aby sa obvod uzavrel ale keby sa dali prepojit tak by sme si usetrili kopu problemov.
keby sme to robili cele my tak to hodime samozrejme na jeden zdroj ale to pripravili a dali to na dva zdroje....
keby sme to robili cele my tak to hodime samozrejme na jeden zdroj ale to pripravili a dali to na dva zdroje....
no ako pozeram tak jeden zdroj napaja RJ a je tam aj zem aj kladny pol co je v pohode
druhy zdroj napaja zariadenie co je tiez v pohode
a cez RJ sa kladny pol prveho zdroja pripaja na zamok (teda to vyzera ze to nema dodatocne napajanie, ak je to inak cely prispevok ignoruj)
cize zamok nieje uzemneny na zdroj ktory mu privadza stavu
takze t azem co ide zo zamku na zariadenie by som ju dal na druhy zdroj
takze
zdroj jedna oba poly na RJ a z neho vystup + ZEM zo zdroja na zamok
2. zdroj na zariadeni a hotovo
riadil som sa iba tim obrazkom a nechceo sa mi chapat moc ten text, cize pred branim tohto prispevku v uvahu povkaj na reakciu niekoho
inak ak tam neni dokreslenych kopec blbin pre ktore to musi byt takto........ zeme oboch zdrojov mozes spojit a kedze nejdu do serie ale vaic menej by to bolo paralelne to budes mat prudovo poskladane ak sa tam napoja oba, cize tie zeme mozes spojit (opät ber do uvahy az sa k tomuto dakto dalsi vyjadri)
druhy zdroj napaja zariadenie co je tiez v pohode
a cez RJ sa kladny pol prveho zdroja pripaja na zamok (teda to vyzera ze to nema dodatocne napajanie, ak je to inak cely prispevok ignoruj)
cize zamok nieje uzemneny na zdroj ktory mu privadza stavu
takze
zdroj jedna oba poly na RJ a z neho vystup + ZEM zo zdroja na zamok
2. zdroj na zariadeni a hotovo
riadil som sa iba tim obrazkom a nechceo sa mi chapat moc ten text, cize pred branim tohto prispevku v uvahu povkaj na reakciu niekoho
inak ak tam neni dokreslenych kopec blbin pre ktore to musi byt takto........ zeme oboch zdrojov mozes spojit a kedze nejdu do serie ale vaic menej by to bolo paralelne to budes mat prudovo poskladane ak sa tam napoja oba, cize tie zeme mozes spojit (opät ber do uvahy az sa k tomuto dakto dalsi vyjadri)
-
vajda65
Medium Professional
toto samozrejme nie je možné, inak by žiaden problém nebol, presne na to som sa pýtal či môžeme spojiť zeme a tým sa to celé vyrieši...
//autoeditácia príspevku ( 18 Apr 2009, 7:39 )
toto boli proste veci s ktorymi sme tam začinali a nevieme ich ovplyvniť...
respektíve v projekte sa čakalo že relé ktoré spína zámok bude priamo v zariadení potom sa však zmenil projektový plán a musí to napájať kontrolná jednotka ktorá je vzdialenejšia a komunikuje cez žily ktoré sa teda použili na komunikáciu namiesto toho aby sa ťahala štava pre zámok
toto samozrejme nie je možné, inak by žiaden problém nebol, presne na to som sa pýtal či môžeme spojiť zeme a tým sa to celé vyrieši...
//autoeditácia príspevku ( 18 Apr 2009, 7:39 )
prepoj medzi zariadením a zámkom je preto že sme nemali dosť žíl ktoré natiahli tak sme museli použiť pre zámok natiahnutú žilu zo zairadenia to je celá vec, dúfam že už je to jasnejšie.dudo02 napísal:Vajda65:
Zdroj A napaja rele,ktore napaja zamok.
Zdroj B napaja nejake zariadenie.
Na co chces spajat zdroje?A na co je potrebne mat prepoj medzi zariadenim a zamkom?Pytam sa to uz treti a zaroven posledny krat
toto boli proste veci s ktorymi sme tam začinali a nevieme ich ovplyvniť...
respektíve v projekte sa čakalo že relé ktoré spína zámok bude priamo v zariadení potom sa však zmenil projektový plán a musí to napájať kontrolná jednotka ktorá je vzdialenejšia a komunikuje cez žily ktoré sa teda použili na komunikáciu namiesto toho aby sa ťahala štava pre zámok
-
uelektronik
Star
-
uelektronik
Star
lenze to ti inak nepojde, musis tam tu zilu natiahnut
snad to dobre chapem, zamok ma zem zo zdroja co napaja zariadenie a 12V ma od relatka ktore ho ma od ineho zdroja. Nenapada ma nic co by sa dalo pouzit, musis natiahnut tu zilu gnd od zdroja co napaja rele alebo 12V od zdroja co napaja zariadenie
// edit:
este jedna vec; tie dva zdroje su pri sebe fyzicky alebo nie? ked hore spominas ze by si chcel 12V spojit na oboch
snad to dobre chapem, zamok ma zem zo zdroja co napaja zariadenie a 12V ma od relatka ktore ho ma od ineho zdroja. Nenapada ma nic co by sa dalo pouzit, musis natiahnut tu zilu gnd od zdroja co napaja rele alebo 12V od zdroja co napaja zariadenie
// edit:
este jedna vec; tie dva zdroje su pri sebe fyzicky alebo nie? ked hore spominas ze by si chcel 12V spojit na oboch
-
uelektronik
Star
ok,vajda65 napísal:práve to, tie zdroje sú fyzicky pri sebe samozrejme, preto sa pýtam či nestačí spojiť zeme zdrojov..... alebo niečo...
Ako sa pytal dudo napis ake su to zdroje, zeme sa daju vo vseobecnosti spajat bez problemov; ale su zdroje pri ktorych by to mohlo robit problemy.
Ak nevies ake su to zdroje, zober rezistor nieco okolo 22 ohmov a spoj do serie takto:
gnd1---rezistor---ampermeter---gnd2
Zdroje takto skusaj bez pripojenych zariadeni.
Ampermeter nastav na najvacsi mozny rozsah, ale najmenej na 1A.
Pokial ampermeter ukaze 0 alebo udaj velmi blizko 0; zeme zdrojov mozes bez problemov priamo spojit. Pokial ampermeter ukaze nejaky prud. Napis na forum.
12V samozrejme nespajaj.