Aký linux je najviac podobný windowsu XP?

Všetko ohľadom Linuxu...
Maniak
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Aký linux je najviac podobný windowsu XP?

Príspevok od používateľa Maniak »

Plánujem si nainštalovať nejaký linux ale problém je ten že mám spoločné PC s celou rodinou a hlavne otec neuznáva nič iné než XP pretože sa nechce učiť na novom systéme ale ak nájdem linux ovládaním a výzorom podobný XPčku tak si ho môžem nainštalovať.
Takže preto potrebujem vedieť odpoveď na otázku: Ktorý s linuxou sa ovládaním a výzorom najviac podobá Windowsu XP a je v slovenčine?
tomaxx_199
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa tomaxx_199 »

no linuxi su skoro vsetky take iste
Maniak
Medium Expert
Medium Expert

tomaxx_199 napísal:no linuxi su skoro vsetky take iste
No, ja s linuxmi skúsenosti nemám ale počul som že niektoré linuxi sú ovládané na programátorskej úrovni a iné na užívateľskej úrovni a je ich dosť veľa druhov ktoré sa dosť líšia takže sa mi táto odpoveď nejako nezdá.
3PO
Medium Professional
Medium Professional

hmm

Príspevok od používateľa 3PO »

existuje platena verzia vola sa Linux xp http://www.linux-xp.com/get/# je tam 30 denny trial. nikdy som to neskusal takze neviem.
ale odporucam skor nainstalovat nejaku distribuciu (ubuntu, pclinux) a popozerat po temach napr. http://ubuntu.online02.com/node/14
ale dopredu ta upozornujem ze linux je uplne iny ako win. ina filozofia, ina sprava..budes musiet vela citat aj v anglictine ale hlavne rozmyslat. odporucam ti skor nejaky dualboot (budes mat aj win aj linux a prepinat sa) alebo skus wubi (linux sa nainstaluje cez win a ked sa nepaci jednoducho zmazes jeden subor) http://wubi-installer.org/ porpipade si mozes skusit stihanut iso ubuntu vlozit a nabotovat live cd (bez zashu do hdd)
ako nainstalovat ubuntu najdes na http://wiki.ubuntu.cz/ odporucam precitat. takze vela zdaru a dufam ze ti zaujem vydrzi
Maniak
Medium Expert
Medium Expert

Re: hmm

3PO napísal:existuje platena verzia vola sa Linux xp http://www.linux-xp.com/get/# je tam 30 denny trial. nikdy som to neskusal takze neviem.
ale odporucam skor nainstalovat nejaku distribuciu (ubuntu, pclinux) a popozerat po temach napr. http://ubuntu.online02.com/node/14
ale dopredu ta upozornujem ze linux je uplne iny ako win. ina filozofia, ina sprava..budes musiet vela citat aj v anglictine ale hlavne rozmyslat. odporucam ti skor nejaky dualboot (budes mat aj win aj linux a prepinat sa) alebo skus wubi (linux sa nainstaluje cez win a ked sa nepaci jednoducho zmazes jeden subor) http://wubi-installer.org/ porpipade si mozes skusit stihanut iso ubuntu vlozit a nabotovat live cd (bez zashu do hdd)
ako nainstalovat ubuntu najdes na http://wiki.ubuntu.cz/ odporucam precitat. takze vela zdaru a dufam ze ti zaujem vydrzi
Nevieš či je ten Linux XP v slovenčine?
A nevieš či my ostane slovenčina keď si v Ubuntu 9.04 nainštalujem ten XpGnome? A čo sa týka ovládania tak čím je iný linux napríklad Ubuntu 9.04 od XPčka?
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Vzhľad sa dá prispôsobiť a do istej miery sa dá prispôsobiť aj to ovládanie (otázne je, či dostatočne verne, keďže netuším, čo presne si pod tým predstavuješ).

Prečo si Linux nenainštaluješ na inú partíciu a nenecháš tam aj Windows XP?
Maniak
Medium Expert
Medium Expert

chrono napísal:Vzhľad sa dá prispôsobiť a do istej miery sa dá prispôsobiť aj to ovládanie (otázne je, či dostatočne verne, keďže netuším, čo presne si pod tým predstavuješ).

Prečo si Linux nenainštaluješ na inú partíciu a nenecháš tam aj Windows XP?
Pod pojmom vzhľad a ovládanie si predstavujem to že mám plochu na nej odkazy k súborom a programom a dvojklikom ich spustím. Na štarte sú všetky programy, hľadanie, zapnutie a vypnutie PC a na lište sú spustené programy a čas s dátumom a možnosť funkcií CTRL+ALT+DELETE a CTRL+C a V. Čiže ako vo Windowse.

Ja som linux nikdy nemal a počul som také katastrofické scenáre že na väčšine linuxoch sa spúšťajú programy na programátorskej úrovni čiže zadaním do riadku cestu a názov súboru... Potom som počul také veci že aj keď má linux užívateľské rozhranie tak je aj tak dosť zložitý a že sa tam musí veľa vecí nastavovať pretože je linux postavený so strašne veľa na sebe nezávislých updatoch.

Čo sa týka tej partície tak to je tak že mám malí HDD a PC zostava tiež neni nič moc a keď som mal naposledy dva Windowse tak mi štart občas blbol, mal som dlhšie spútanie a boli problémy aj s placom na HDD a zbytočnou duplicitou programov. A okrem toho ja sa chcem windowsu zbaviť pretože má oproti linuxu pomalšie spúšťanie, nachytá viac vírusov atď...

Viem že na linuxoch niejde skoro žiadna hra ale to mi nevadí pretože mám Xbox 360 a údajne je na linuxe náhrada ku každému programu na otváranie a spracúvanie dokumentov zadarmo a Firefox tam tiež beží tak už zháňam len linux ovládaním a vzhľadom plochy a prehliadania súborov podobný Windowsu.
chrono
VIP
VIP

Príspevok od používateľa chrono »

Základné ovládanie funguje úplne rovnako ako vo Windows. Vzhľad môže byť tiež dosť podobný. Inak, podľa mňa, je Windows o niečo bližšie KDE (ako Gnome), takže asi by si mal najskôr vyskúšať nejakú live distribúciu s KDE 3.5 (nie s KDE 4). Zvyčajne v nich bývajú všetky bežné programy, takže si budeš môcť vyskúšať, že programy sa tam spúšťajú rovnako ako vo Windows. :)
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Re: hmm

ze sa programi spustaju na urovni konzoly... mozu nemusia a vacsinou sa ani nespustaju. mozes aj cez konzolu napr. ked nevies preco program nefunguje spravne alebo preco spadne.
co sa tyka toho linxp nemam snim ziadne skusenosti takze ci je v slovencine neviem.
ano v linuxe funguju klasicke dvojkliky,prave tlacitko ctrl+c a ctrl+v ...:) a kopec inych skratiek ktore ani vo windows nenajdes, ponuka sa da upravit, tak isto mozes dat na plochu ikonky.pocasie stav siete atd...vravim precitaj si nieco o linuxe na zaciatok by mozno stacilo http://www.linux.cz/. a stranku na ubuntu mas vyssie. v kazdom pripade si stiahni cd napal a vyskusaj. pytaj sa ohladom problemov ale hlavne pouzivaj google :)
ale pokial sa nechces ucit tak si linux nedavaj.
no a pokial to vadi tatkovi. ved mu nechaj windows a nainstaluj si aj linux(v prispevku vyssie je napisanych par sposobov ako sa to da) a nerob zneho windows. je to zbytocne nauc sa radsej v systeme ktory sa na win nepodoba.je zbytocne prznit linux a snazit sa ho prerobit na windows...

//autoeditácia príspevku ( 04 Jul 2009, 13:57 )
Maniak napísal:Nevieš či je ten Linux XP v slovenčine?
A nevieš či my ostane slovenčina keď si v Ubuntu 9.04 nainštalujem ten XpGnome? A čo sa týka ovládania tak čím je iný linux napríklad Ubuntu 9.04 od XPčka?
tema by nemala do jazyka pobabrat... je to vlastne "skin"
Deafboy
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Linux XP nie

Príspevok od používateľa Deafboy »

Linux XP by som určite neinštaloval na produktívne používanie. Podobá sa síce dosť na Win XP, niekedy som z toho až nechápal, je k dispozícií v EN a RU jazyku.

Čo sa spúšťania systému týka, tak na bežnom PC čistý windows štartuje väčšinou rýchlejšie. Záleží samozrejme aký linux.

Pre začiatočníka odporúčam Ubuntu, hlavne kôli širokej používateľskej základni a možnosti riešiť problémy na rôznych fórach (napr. forum.ubuntu.cz)
Je postavené na Gnome -
Jeden panel hore, na ktorom je niečo ako štart, iba že rozdelený na tri ponuky, vpravo hodiny a tlačítko na vypnutie,
Jeden panel dolu, vidíš na ňom pootvárané okná...
Stačí dať do googlu (obrázky) gnome, alebo ubuntu.
3PO
Medium Professional
Medium Professional

suhlasim vo vsetkom az na jednu vec... ubuntu 9.04 mne osobne startuje ovela rychlejsie ako xp. a start sa nespomaluje ako je to v pripade xp. ale fakt zalezi vela od zeleza.
daj si ubuntu a nechaj si aj xp. a budes mat klud :)
Maniak
Medium Expert
Medium Expert

OK tak si nechám aj Windows a aj Ubuntu.
HiJacker
Amateur
Amateur
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa HiJacker »

xubuntu jednoznacne :lol:
Prílohy
xubuntu_vista.jpg.png
Napísať odpoveď