Obnovení Československa?

Diskusie na politické témy...

Nové Československo?

Ano
110
42%
Ne
155
58%

Celkom hlasov: 265

Čechoslovák
Novice
Novice

a ešte drobnostka:

Príspevok od používateľa Čechoslovák »

Za prvé: považujem za drzost, že mi bol zablokovaný prístup na DUMBAS. Ale, ako pravdu nezablokujete ;)
za druhé: Ja tu len prezentujem svoj názor - mám na to nárok, životné skúsenosti, dostatok vedomostí - znalostí a ako sa zdá aj zdravý rozum. Disponujete, priatelu, značnými znalostami okolo problematiky vzniku SR, to mi je jasné. Napriek tomu, že toto všetko ovládam aj JA a dovolím si tvrdit, že moj hangár prijatých informácií je ovela vačší, musím skonštatovat, že jediné čím argumentujete, sú kydy ktoré ste niekde prečítali a stali sa Vaším názorom. A toto ma nudí. Básne o správnosti delenia štátu a lepších zajtrajškov samostatného Slovenska si nechajte. Mne to je v podstate jedno, ja na slovensko serem, to čo mi tu dali si vezmem, ak budem mat štastie, budúcnost si naplánujem inde (a verte, vážení, že nebudem ani prvý ani posledný, a že kto može a má kam tak ide ;) )Ale tak, pozrite sa na to z mojej strany. Povodne som si myslel, že slovensko velebia len tí zhora, a v povinne v médiách. Ved z bežného života počut len lutovanie a preklínanie tohto smetiska. Ale potom tu vidím, že Vy si to tu dokonca DOBROVOLNE obranujete, bez nároku na honorár, a dokonca, že je to Váš názor...Skutočne som prepokladal, že ludia v tomto štáte, ktorí majú tolkoto znalostí si dokážu utvorit trochu neidealizovaný a nie univerzálne podsúvaný názor....A aj tak. Pozrite sa. Aj ja som len človek. Rád zahrám divadlo, a stanem sa milovníkom a zástancom Slovenska = ak mi za to patrične národ zaplatí. Napr. ak by som sa dostalmedzi politických reprezenatnov ( čisto teoreticky), finančne by som si dopomohol bud k úniku z tohto kocúrkova, resp. pod heslom: "nepriatela zničíš najlepšie jeho zbranami" by som tento bordel dal trochu dokopy. Ale kvoli svojej osobnej pohodlnosti by som asi volil variant prvý.....NO a takto sa konečne začínam podobat Slovákom. Jasné. toto je ono. Práve toto je to, čo je pre nich charakteristické. hehe. vlastne, teraz takto spatne....vdaka za ludí ako ste Vy, priatelu. Vdaka vám, hviezdám, čo žijete slovenský sen. A ako vidno, slovenské nebo je Vás plné;)
a propos. samovraždu nechystám:) skor z Vás oviec by mohlo ubudnút, nás čo nám to páli je málo....

//autoeditácia príspevku ( 06 Aug 2009, 0:43 )
Ja som netvrdil, že za vznik samostatného slovenska možu slováci, a už vobec nie že len oni.
Rozdelenie československa nebolo nič iné ako tah západu, podnikatelov, vytváranie odbytíšt svojho tovaru a zničením silného štátu na dve hovná utvorenia cielu ich podnikatelov-teda lacnej obete ich exportu. Preboha.Vy tuto ste skutočne primitívi, ak si tiež myslíte, že aj sametová revolúcia bola z popudu vlastných obyvatelov a nebojácneho zhromaždovania sa davovej psychozy na namestiach. Kludne si dalej myslite, že vo všetkom išlo hlavne o slobodu z "pod útlaku"(komunistov,potom čechov), a nie o peniaze a odialenie ekonomickej krízy trhového hospodárstva;)ale ved čo. aj tých dvacat rokov je niečo.žial teraz už nie je skoro na svete miesto, kde by mohli urobit zamatku a vpustit tam svoje kapitalistické smetisko a rozdelit štáty na prdele:D asi len tolko....niekedy sa s ludmi skutočne nedá...treba dat do ciferníku, aby pochopili:)
J.O.S.E
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa J.O.S.E »

Ked maš také neuveriteľne poznatky o rozdelení, mňa kritizuješ zato, že som si prečítal nejakú tú literatúru a to mi pomohlo zistiť kde je skutočná pravda o dôvodoch rozdelenia ČSSR, potom mi vysvetli odkiaľ čerpáš poznatky ty, predpokladam, že nie si pamätníkom ešte Rakúsko-Uhorska, jeho zániku a začiatku formovania sa spoločného Československého štátu - čiže informácie si aj ty musel niekde čerpať, tu nastáva možnosť spochybniť aj tvoje vedomosti, čo ja samozrejme nerobím, z dôvodu, že ty čo si prečítaš si vyberieš iba to čo ti vyhovuje - viď pravidla tohto fóra, v ktorých by si sa dočítal, že mať dva nicky je zakázané :!: - ale ty to určite považuješ iba za výplod akejtakej slovenskej inteligencie, ktorú by nedodržiavali ani vo Vyšnom zakopanom - hľa opak je pravdou.
Prosím Ťa ešte o jednú vec, nespochybnuj poznatky ktoré som dosiahol svojim štúdiom, ved predsa písomne pramene sú súčasťou pramenov, na zaklade ktorých možno poznať históriu národa :!: a ešte by som konečne chcel si prečítať niejaky argument tvojho názoru k tejto téme, lebo zatial mám tú česť čítať iba výsledok tvojej zatrpknutosti voči tejto spoločnosti, a týmto výsledkom je iba odvolavanie sa na nejaké životné skúsenosti - ved predsa tie sú aj negatívne ale sú aj pozitívne :idea:
Čechoslovák
Novice
Novice

Priatelu,

Ja mám svoje vedomosti a zdroje vyčítané nie len zo študijnej literatúry vychovávajúcej v určité názory, ktoré sú v danej situácii pre spoločnost prospešné, ved dejiny píšu vítazi. Základom mojho poznania sú aj mimočítanková literatúra a tiež vlstné prehodnotenie čítaného a schopnost porovnat viacero publikácií za použitia zdravého rozumu. Z dejín (tak ako si ich žiada dnešná spoločnost) som dostal na PF UK v Prahe známku 1, takže na priblíženie tebe, ja poznám fakty, ktoré sú predkladané a ktoré ty objahuješ. Pozri sa. Prečo som zatrpknutý? Prečo vobec mi to nei je jedno? No, tak za prvé: POlitici vraveli v 1992 že nám bude lepšie ak sa rozdelíme-a mali veru pravdu. Dobre sa nabalili a majú sa lepšie. Ved nás každá garda okráda. Okradli nás pod zámienkou slovenskej samostatnosti. A teraz pohlad obyčajného človeka. čo mu to prinieslo? čo kladné? ani jedna jediná vec. Vlastne s nič nezmenilo. stále je česko a slovensk otam kde boli. cesta do Olomouca trvá tiež 3 a pol hodiny. Skutočne? v 1993. som zrazu musel chodit za príbuznými cez hrnanice. A dokonca bez pasu ma nepustili. Skoro nie že víza od nás chceli. V 1988 roku nikoho nenapadlo, že raz bude v Prahe cudzincom. a že by československo nebolo jedno, a vlastne že čech alebo slovák. obyčajný človek nevnímal rozdiely. boli sme krajania. a stále sme. len teraz sa umelo rozlišuje a ničia hodnoty vymenou za gýč = československo najradšej vymazat.... DAlej. Poštu do Prahy som poslal az rovnakú cenu ako do Košíc. Prečo teraz ju radšej nepošlem, ale zanesiem osobne? No lebo 500 Sk zaplatit slovenským podvodníkom je mi privela. Ak som bol u nás poistený, zrazu ak sa mi niečo stalo u nás( len v čechách ale) tak som si to zacvakal sám.Prečo si musím kupovat dva lístky na vlak? jeden v čechách jeden na slovensku, ked predtým stačil jeden? prečo je zrazu všetko čo bolo bežné, nedostupnejšie a zložitejšie? to čo sa dialo v 90tych rokoch ani nebudem komentovat: po dvoch rokoch od spoločného štátu ako keby nikdy neexistoval, normálne kvoli nejakým pakom, ktorí sa chcceli nabalit na úkor obyčajného človeka, sa snažili vygumovat čs. ludom z hlavy. ---- a potom sa opat dat dokopy v EU? samozrejme ako dva samostatné štáty? čo si myslíš, toto nie je západný štýl. Integrácia a porozumenie neznamená rozdelovanie sa pribuznyhc narodov, ktoré si spolu skvelo rozumeli a nemali žIADNE, to podotýkam žiadne problémy spolu, kedže, sa jednalo o spoločný štát, v ktorom čo je v štáte, tak nemože byt predmetom diskusie o vzájomnom využívaní. Obe časti republiky boli spolu preto, aby si pomáhali a vzájomne sa o veci delili. To že niekto nemal rád čechúnov a niekto zasa slovákov bolo velmi subjektívne a zaroven hlupe, kedže nemožno povedat že nemám rád vychodné slovensko-pretože poznám jedného východoslováka a ten je úplny primitív. Skutočne by nebolo od veci, uvedomit si, že celý vznik slovenska bola finančná fraška. kauzy o kto na koho dopláca sú tiež rovnako irelevantné ako kto koho nemá rád.ale sila médií a jednoducho snahy aj na jednej a druhej strane rozdelit si rajóny pre lepšie naplnenie vačkov splnili svoj účel a tak vznikli dve smetiská. s tým rozdielom, že kultúra sa odstahovala smerom k Prahe.Sú toho dokazom vysoke podiely studentov, hercov, a skutočne ludí, ktorí tymto dokazali že sa vedia uplatnit, kedže ba Slovensku zostávajú len tí čo na to nemajú a nedokážu to. A potom jediné čo ostáva, je uspokojit sa s tým čo je, závidiet tým čo sú v Prahe a kralovat si na slovensku. No a takto to ide dalej. Nekvalitní ludia sa na uzemi hromadia, ved vezmime si priklad: na slovensku po revolucii skončil OPUS, ktorý zabezpoečoval noty, hudobniny, hudbu čiže kultúru= a zvlášt propagoval a poskytoval slovenských autorov. Dnes sa v obmedzenej miere o toto starájú českí Supraphon.Ale skutočne v obmedzenej miere. žiak vyštuduje v Bratislave konzervatorium a odchadza do Prahy a už sa nevracia. Doma zostáva zvyšok a produkuje podobné zmetky ako je sám.Urovne všetkého klesá, čiastočne kvoli kapitalistickej filozofii, čiastočne kvoli malosti a primitívnosti slovenska.toto je len jeden priklad. ale vystihuje celkový život......a porpos. Ludia ti na Slovensko kašlú. nikoho nezaujíma, ak mu neposkytuje to čo treba a ak sa to čo predchádzajpci štát poskytoval, zhoršuje.Ludia potrebujú prácu. Jednoducho, vznik nového štátu si priala istá skupina obyvatelstva, národní šovinisti, politickí zlodeji, primitívi.
Preto, dnes nechápem, ak niekto doborovolne obhajuje nehanebný podvod.Ak by obycajného cloveka nejako kladne ovplyvnil, tak nedbám.
Ale toto je fakt hlúpost.Raz na to prídeš aj ty sám, že to bol podvod, a dovod, prečo sa slovensko nezmení v pozitivnom smere, Je to v ludoch. Majú toho dost a už nemajú záujem. Poznám len 1 človeka čo chodí aktívne volit. a nie len to je dokazom, že je primitív.
A osobne ma toto vobec vlastne nezaujíma. Politika. nie.len ma prekvapujú ludia.a pritom študuješ právo. Evidentne si vychovávajú poslušné opice bez názoru. Som zvedavý, kolko tu budeš zarábat na utrpení ostatných.
Ako. Fakt mi to stačilo. Mám tendenciu dostat sa do politky, ale z morálneho hladiska sa za to odsudzujem. Pretože mne pojde ako všetkým o peniaze a som príliš dobrý herec a rečník na to aby som sa nestal populárnym a dokázal ludí obalamutit a pekne ich okradnút.Ale ked už, tak jedine na Slovensku. Tu by mi to nebolo lúto, a tiež, že sú tu ludia primitívni a lahko človek odhalí na čo sa lepia a čo radi počúvajú.
no ale to už odbieham. len tolko, že to čo obhajuješ, robíš zadarmo. a toto je jedna z vecí, ktorá je na tejto demokracii desivá.ludia skutočne majú za názory to čo je im dané, a takto uznávajú daný systém-teda súhlas znamená základ demokracie.okrádania ludí a vymývanie mozgov s tým, že to národ schválí, usmeje sa a ešte rozširuje dalej.
hrozné. Preto vravím. nepustit si politku do súkromia. dobre, bud si slovensko. ale ja som si ho do svojho domova nepustil.neexisutje.rovnako ako poltika a podobné.vy si to žerte.život v harmónii sa začína v kalokagatii- ale s vypustením spoločnosti. spoločnost len ako povinnost. za ktorú sú peniaze.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

2 čechoslovák - ak by som mal zhrnut, to co si tu naklepal, tak mam pocit, ze tebe prekazaju prakticky tie iste veci ako nam, len ty si to neuvedomujes. my by sme tento stav chceli zmenit, ale pred problemami nebudeme utekat niekam prec, tak ako ty.
J.O.S.E
King
King

Re: Priatelu,

Možno ťa to prekvapí, ale musím ti dať za pravdu, že to čo ty hovoríš, že každá politická garnitúra sa nabalila tak je to čista pravda - ved nikto nemôže spochybniť fakt, že podstatou, prečo niekto ide do politiky je moc, ku ktorej sa chce dostať - moc meni charakter človeka, ved položme si otázku môže sa bežný človek dostať do vrcholovej politiky :?: - normalny človek si odpovie nie :!: Kto sa dostane do politiky musí mať za sebou určitú da sa povedať finančnú skupinu, ktora dáva človeku financie na kampan prezentáciu.. a tak, dana osoba v politike je iba tvárou obalom niečoho, čo pozna iba podporovaná osoba - táto osoba sa následne odvdačuje za pomoc pri demokratických voľbach rôznymi zakázkami, tendrami....- to je proste čista realita a myslím, že sa na tom zhodne viacero ľudí :wink:
Ale v otázke samostatnosti sa následne tvoj a môj pohľad rozchádza v tom, že ja tvrdim, že Slováci pri formovaní spoločného času už pred vznikom 1.ČSR boli podvedení - stačí si prečítať len dokumenty ako Clevelandska a Pittsburská dohoda a zistiš ako boli veci stanovené na papieri a ako sa realizovali v skutočnosti - takmer nič z toho (vraciam sa do obdobia 1.ČSR, lebo už toto obdobie považujem za začiatok nedôvery v rovne postavenie v rámci spoločného štátu) - následne v čase socializmu sa veci udiali tak ako som to popisoval vyššie (nechcem to opäť rozvádzať)
Nemôžem sa zbaviť dojmu, že ty vyjadruješ názor ako to bolo medzi bežnými ľudmi - tu ti dam za pravdu, že neboli problémy, ale na čele štátu stoji vláda a práve ta sa podiaľa na riadeni a napredovaní štátu :)
Hovoríš, že vznik Slovenska bola finančná fraška - ale ved Česka časť republiky sa pripravovala na odluku štátu skôr ako Slovensko na to pomyslelo o tom svedčí aj výmena obeživa, vdaka ktorej nakoniec zarobilo Slovensko niekoľko miliard :wink:
Čo sa týka štúdia na VŠ tak vieš že známka z predmetu o dejinach nemusí vypovedať, že ju maš ohľadom tejto problematiky, ako ty a aj ja vieme tak na skúške predsa ťaháš otázku/otázky, ktoré môžu mať a nemusia mať súvis touto problematikou ktorú prejednávame a tak mi, že tu chceš iba vzbudiť si určity rešpekt tým, že napíšeš že maš jednotku - tu ti nikto neberie :wink: (myslím to v dobrom :) , určite mi daš za pravdu, kedže si písal, že maš ambíciu isť do politiky a vieš pekne ľudom rozprávať ). Ešte, ak si študoval ty na VŠ tak ti môžem povedať, že profesori, ktorí ťa učili neštudovali teba, z čoho vyplýva, že tento názor, ktorý ty prezentuješ je iba tvoja domnienka a nie ich :wink:....
Trance.Boi
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Trance.Boi »

uz nemam silu resit kdo na kom vydelal, spise me zajima, proc dle
Čechoslováka chodi volit jen primitivove. Kdyz nepujdu volit ja, tak prave ti ostatni co volit pujdou me prehlasuji a zvoli treba jinou stranu nez chci ja..

takze muze vyhrat kdejaky jiny primitiv...

a jinak k tomu dlouhemu prispevku od Čechoslovaka. Az na par drobnosti bych mohl souhlasit, rozdelenim jsme neziskali svobodu, ale staly se z nas 2 male slabe staty... to co pises s tim cestovanim, predtim nebyl problem, po rozdeleni ano. Ted uz nastesti ne, nicmene i po roce 1996 nebo tak nejak byl obnoven jednodussi prechod hranic, stacila obcanka a nejak se to neresilo.

Logika se nejdriv rozdelit a pak spojit v EU :-D no comment.

A ted k tomu zbytku. Na Slovensku, stejne tak i u nas, byl dlouhou dobu komunismus, na ktery se porad i po 20 letech vsichni vymlouvaji. Nemyslim si, ze za vsechny nynejsi problemy muzou tehdejsi komunisti.
Spise spatne vedeni statu, tunely, privatizace, a nabalovani se..

Ano, nebyt komunistu, tak dneska jsme na urovni nemcu nebo podobne, ale o to nejde. Myslim si, ze bychom byli podstatne dale i kdyby nebylo tak jednoduche krast a kdybychom si po revoluci zvolil lepsi zastupce, nez ty, kteri tise lezli vsem kapitalistum do rici ... Sami jsme ze sebe udelali stat druhe kategorie, plati to i o vas, nehlede na to jak svetove se snazite vypadat. V tomto mame hodne spolecneho. Myslite si, ze kdyby CSR zustalo spolu tak by se delo to co se deje ? Ja myslim ze ne. Proc mam pracovat za 4 - 5 x mensi plat nez nekdo kousek dal na zapad ?
Pracuje ten clovek 5 x tolik ? asi ne....

Ono by bylo treba taky vyjit do ulic, ale ne cinkat klicema, ale proste generalni stavku, demostrace jako francouzi. Pak si nas bude vlada vazit, do te doby to bude tak, ze oni budou zkouset co si muzou dovolit a lidi budou nadavat v hospodach a to bude tak vsechno na co se zmuzou...

END
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Ja si myslim, ze zostat CSR spolu, tak na tom nie sme o nic lepsie, iba by sme v tom boli spolu. Osoby, ktore nas dostali tam kde sme mali popularitu dlho pred rozdelenim.
Čechoslovák
Novice
Novice

tak za prvé. Tým, že som spomenul svoju známku z dejín, tak som sa ti snažil priblížit, že som sa skutočne tejto problematike venoval a mal som minimálne tú povinnost sa s týmito vecami dokaldnešie zaoberat. A tiež, rešpekt by som si takt ozískat nemohol, sám dobre vieš, akú hodnotu majú známky, resp. celé školstvo. Svoje vedomosti som si vyhladaval a samoštúdiom získaval, z vlastnej iniciatívy pátral v dokumentoch a stretával sa s ludmi, ktorí mi vedeli poskytnut viacero roznych pohladov. A samozrejme, pri tomto všetkom som používal (snád)zdravý rozum.
-za druhé: vravíš, že problémy s rovnostou boli už od 1.čsr. No. Tu nemožeš vobec spomínat krivdy voči slovákom a podobné, pretože v tomto období bola presadená myšlienka čechoslovakizmu, s tým, že sa jedná o jeden národ, dva kmene=čiže jednota a rovnost. centralizácia do Prahy. Ved je to jednoduché. Vedúce elity(aj slovenské) sa zhodli jednozančne na hl. meste Prahe- tak asi nie žilina...Dnes je to podobné=ved je bratislava. centralizovaný štát. Vtedy bol štát centralizovaný. Samozrejme. Slováci mali tendenciu regionálne si riadit veci vlastné. Toto im bolo umožené. Prečo nie Morave?=nedostatok šovinistov, resp. neboli blbci neboli pripustení k žezlu. To že slovensko bolo súčastou československa, bolo pre celý národ len vyhodou. V čechach bola kultura, ktora sa dostal aj sem. Slovensko jednoducho nemalo, podobne ako dnes, schopnych ludi, aby si riadilo veci, najprv museli byt vytvorene kapacity( napr. UK v Ba, český produkt). Slovensky stat v 1939 nebudem komentovat, chyba a hanba, dokaz malosti a nevyspelosti politických elít, len sa v praxi prvykrat potvrdilo, že tadial cesta nevedie a že slovensko ako samostatné nie je životaschopné, ved existuje len vdaka Nemecekj ríši.Teda v milosti Nemeckej ríše.

čsr v socializme? Chceš mi povedat, že ludom tu češi kradli prácu?že na úrok čechov tu boli nezamestaní? Preboha. Ved v socializme sa tu všetko vybudovalo. plná zamestnanost=čiže podniky na slovenskom území= tieto novovznikali alebo sa prenášali z čiech , moravy. Tam mali ludia vzdelanie aby ich vytvorili. Tu im potom robnickemu ludu dali k dispozicii. Samozrejme, časom, vdaka jednotným pravildám pre česko a slovensko sa uroven v oboch častiach dorovnávala.Vdaka jednotným pravidlám, ktoré prichádzali z Prahy. Praha ako federálne hl. mesto na toto mala jednoznačne nárok. Praha si skutočne zaslúžila titul hl. mesta federácie, hl. mesta slovákov a čechov.
A dalej: Na slovensku bola za socializmu skoro regionalna autonomia-viac než federácia, to čo bolo tu, v čechách nemali. V Prahe bolo všetko českoslovenké........ - - na slovensku slovenské.Všetko tu mali slovaci vlastné, všetko sa snažili aby bolo zastúpené a teda si riadili veci vlastné. Slovenská akademia vied. česká akademia vied nebola! len československá. ani KSS nebola v čechách. boli len veci slovenské a spoločné. BOl tu kladený dostatočný doraz na slovensko, to možem len potvrdit. velkou častou ale umelý, a umelo vytváraný, ale v žiadnom prípade útlak.
Veci, ktoré sa diali, po ´89? Dovody, prečo sa stahovali fabriky zo slovenska boli predvidatelné. Určite tam nezohrávalo ulohu okradanie českom, ale peniaze a transofrmacia na trhové hospodárstvo. To ale tiež nebudem komentovat, tam sa začína totiž koniec ;) .1989-1993 sa aj v čchách aj na slovensku dostali k moci zavrhnutiahodní ludia, ktorí sa držia moci dodnes povačšinou.Vacsina vecí, ktoré spravili boli za vidinou ich vlastného užitku.Slovensko je niečo, ako ked zrušili novomanželské požičky. Svet nám závidel túto vymoženost, potichu ju zrušili a ludia si zvykli. Slovákom ukradli PRahu, čechom a moravakom Tatry. hodnoty a vynimočnost dvoch tesne poprepajanych narodov zanikli a vznikol obxyčajný bordel, problemove vychodoeuropske krajiny. Spravy v čeištine a slovenčine? Ved takto sa národy čím dalej zbližovali, a to bolo cielom. unikátny štát. Vzájomne sa obohatovat a pomáhat si. Tak to aj fungovalo, ved nehladelo sa na to ako na cudzieho, to by sme si aj dnes mohli stále vyčítat, kto komu berie a kto kvoli komu zaostáva. Rozdelenue vedie iba k pohodlnému odcudzovaniu sa. A budeme si ešte dalej., nie len že si nebudeme rozumiet.Snažit sa vyčistit a vytridit a rozvádzat sa je velmi malomestské. Zdoraznovat SLovaka a jeho samostatnost je primitvne spravanie, niečo ako dedinčan. Len to svoje a druhé ho nezaujíma. Ale skutočne inteligentný človek si uvedomí čo rozdelením stratil, o čo bol okradnutý=schopnost delit sa o niečo- o to dobré, ale byt si potom na pomoci, v čase krízy.
A to, že kritizujem slovenskú samostatnost, a aj vás čo ju zastávate, robím preto, lebo ja narozdiel od vás možno aj vidím, ako sa správa k svojim hodnotám. Aj ked málo, tak boli a za českoslvoenska boli spoločne rozvíjané. napr. slovenskí autori klasickej hudby. V čechách velmi oblúbení a celkovo slovenská kultúra. Dnes ju mám ja. áno. ja mám diela kvalitných slovenských autorov, noty a platne. Ale tie boli vydané max. v roku 1990/1. ostatní si ich nezoženú v podstate už nikdy pretože niet nikoho kto by toto rozvíjal a pestoval. jedna z vecí, ktoré slovensku neodpustím je ako zničilo všetko hodnotné čo v nom bolo, a ako donútilo všetko kvalitné a ako núti ešte stále odíst preč.

A len dodám ako zaujimavost: najvyššou hodnotou vytvorenou človekom je umenie a kultúra vo všobecnosti. v československu zabezpečovali vyrobu hudobných nastrojov a not známe a kvalitné podniky. Dnes na Slovensku také niečo neexistuje. nič čo by zachovávalo svoju identitu.
Ak tu nie je to najvyššie čo človek vytvorí, tak potom myslím, že už ani netreba komentovat existenciu takého štátu, resp. správnost a významost tejto ubohej dediny.
vy svoje slovensko úpenlivo bránite. Ja si zasa dávam tú námahu a nosím z Prahy materiál na štúdium umenia, ktoré tento štát nezabezpečí, a títo neštastníci nemajú možnost sa k tomu dostat.Tu začínajú dovody, prečo odíst a nemusiet dennodenne bojovat so spoločnostou, ktorá diktuje vývoj proti mojmu osobnému zmýšlaniu.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

To, ze spolocnost diktuje vyvoj proti tvojmu zmyslaniu nie je chyba spolocnosti, ale tvoja. To len pre uplnost.

A este by som sa chcel spytat, ked to tu tak strasne nemas rad, preco niekam nejdes?
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

čechoslovák-no ty určite nie si to, čo Slovensku zachováva identitu. Bež, choď, nech už ťa nevidíme
Famine
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Famine »

môžme byť len radi že sme sa nedelili vojnou,... čo je ale spôsobene tým že každý si chcel hrabať na svojom piesočku a česku sa nechcelo doplácať na slovensko a na slovensku bola vysoká nezamestnanosť a tak si mysleli že bez čechov nebude,... bol aj dokument na Stv veľmi dobrý o rozdelení československa tam aj spomínali okolnosti o rozdelení práve tí politici čo sa o to pričinili... Keď som pred mesiacom išiel s bratrancom a ujom do Brna tak ujo povedal že keď po prvý krát prechádzal cez tie hranice po rozdelení tak mu bolo aj do plaču že si nikdy nepomyslel že sa rozdelíme,... muselo to byť vtedy pre ľudí dosť ťažké zžiť sa s tým...
J.O.S.E
King
King

správa

čo sa rovnosti týka, tak môžem hovoriť o nerovnosti už za 1.ČSR a uviedol som aj dôkazy, keby si si ich ale ty prečítal, čo ma udivuje je že hovoríš tu o hlavných mestách Praha - pre ČSR - čo je spojenie dvoch krajín z názvu už vyplýva a potom to prirovnávaš na súčasnú situáciu k Bratislave, ktoré je hlavné mesto dnes už iba SR - to znamená, že ty v prenesenom význame hovoríš, že dve mlaky je uplne to iste ako je jedna mláka :? - ale ok to nie je podstata tejto témy, len moja reakcia

Moju pravdu o nerovnosti podčiarkuje aj názorv spoločného štátu Československá republika - toto podľa teba vyjadruje štát dvoch rovnocenných národov - pomenovanie jedného je veľkým písmenom a pomenovanie druhého malým - to je už aká blbosť, názov ak by sme mali rovnaké postavenie by bol predsa Česko-Slovenská republika, na základe čoho by sa mohlo hovoriť o spojení dvoch národov do jedného štátu :!: :!: :!: :!: :idea:

Taktiež nebola daná ekonomická samostatnosť pre Slovensko v rámci spoločneho štátu, čo sa stalo neskôr jedným z dôvodov dožadovania sa autonomie. O ekonomickej samostatnosti sa hovorilo už v Clevelandskej a Pittsburskej dohode, a zákonom nebol rozdelený štátny dlh, výnos z ciel, monopolov a spoločných štátnych podnikov a výnos nepriamych daní, a teda národ si nespravoval svoju ekonomiku sám ale všetko sa robilo z centra - Prahy - to nie je rovnosť, ale diktát väčšieho pre menšieho :wink:

Toto všetko bolo upravené v Ústave z roku 1920 a postavenie Slovákov tzv. uvodzovacím zákonom. Text ústavy však nerešpektoval slovenské národné záujmy, tak ako sa na tom dohodli predstavitelia Českého národného zhromaždenia a predstavitelia Slovenskej ligy v Clevelandskej a Pittsburskej doode. V týchto dohodách sa podotýkam totiž hovorí o úplnej národnej autonomii Slovenska, s vlastným snemom, s vlastnou štátnou správou, úplnou kultúrnou slobodou, teda i s úplným užívaním jazyka slovenského, vlastnou finančnou a politickou správou, so štátnym jazykom slovenským. :wink:

A teraz si zober, ak toto nebolo splnené, čo mali Slováci robiť, do popredia politiky sa dostali ľudia (HSĽS), ktorí tieto veci požadovali, situácia sa vyhrotila v roku 1938 až 1939, kedy Hitler dal na výber Slovákom a táto politická reprezentácia mohla uskutočniť to čo Slováci nikdy nemali a to je vlastný štát: A tak do Tiso, Ďurčanský, Mach, Tuka realizovali, to či to bolo pozitívne alebo negatívne, vidím, že nemáš dosť naštudovanú problematiku resp. tvrdíš to čo ti nahovorili nejakí podradní mudrci v krčme a to je, že to bola hanba a pod. prosím ťa prečítaj si knihu: Anton Rašla a Ernest Žabkay: Proces s dr. Tisom - dočítaš sa o takých veciach ako je, že Beneš bol za smrťou Tisu, že Tiso bol protizákonne odsúdený na smrť retribučným nariadením č. 33/45, ktoré vydala SNR a samozrejme Slovensko bolo predsa po vojne stále súčasťou ČSR, kedže vznik Slovenska odporoval medzinárodnému právu, a tak SNR nemohla vydávať nariadenia...chápeme sa, to je len zlomok toho čo sa tam dočítaš, ale odporúčam ti tuto knihu prečítať potom si premyslíš či to bola hanba a tak, teraz nechcem aby si ma staval do úlohy obhajcu 1.SR, len obhajujem fakty ake nastali a podľa môjho názoru, človek znaly tejto problematiky sa nemôže na túto temu vyjadriť jednoznačne čo si ty urobil.... samozrejme boli svinstva ale boli aj pozitíva, nové veci vždy prinášajú klady aj zápory :wink: Tu len poukazujem na to, že táto nerovnosť o ktorej hovorím viedla práve k nespokojnosti (ved ak je všetko ok. autonomia neprichádza v úvahu a nie su na nu požiadavky) a teda vzniku slovenského štátu.

Súhlasím, v socializme sa všetko budovalo, ale skús sa pozrieť na štruktúru závodov na SR a štruktúru závody v ČR, na Slovensku sa budovali závody, z ktorých sa produkcia vyvážala na finálnu výrobu do ČR, sám žíjem v oblasti, kde sú same chemicke závody, vojenské bunkre, vola sa to tu trojuholník smrti a bolo to vybudované za socializmu, dnes je to už staré. Ale fakt je taký, že závody boli sťahované do Česka :!:
Peniaze, ktoré Slovensko získalo ešte z čias Rakúsko-Uhorska, kedže centrum bola Praha, kam išli - do Bratislavy? nie do prahy a slovenskí ľudia tento kapitál už nikdy nevideli...

hovoríš o hudbe ako o jedinej zložke umenia, spomínaš iba hudbu a nejaké platne, ktoré máš len ty, umenie a kultúra je mnohogeneračný pojem, tvorí ich historia daného národa, ty si myslíš, že my Slováci nenáme nijakú historiu a kultúru??, už väčší blud som nepočul :wink:
Čechoslovák
Novice
Novice

JOSE, budem stručný.

Skutočne musím uznat, že máš kvalitne naštudovanú problematiku čsr, to nemožno zapriet.
chcem len tolko:v 1. čsr bolo hlavné mesto Praha a ludia tam kde žiješ ty a ludia v Pardubiciach si boli rovní (=ústava1920, ked sa ti jedná o dokumenty). Nebol Slovák, ani čech.To bolo vtedy tézou: čechoslovakizmus. Aká bola realita, akí ludia odkial chodili rozvíjat zaostalé oblasti na slovensku, a či to platilo aj opačne je vec druhá.Tu nemá význam niečo rozoberat, obyvatelia Slovenska( Slováci vacsinou) boli ludia zaostalí a jednoduchí polnohospodári. Dovolím si tvrdit že určite aj 90%-ale nemám to podložené. Tu sa nedá tvrdit niečo také, ako že takýto národ mal na niečo nárok. Ak áno, tak jedine na súčast silenjšieho útvaru.
-Česko-Slovenská republika? ako vravíš, je to drobnost. Je skutočne mimoriadne doležité oddelit tie dve slová a tiež dat velké S, zvýšit tak extra dolezitost slovenska. Ak ti ide o toto, tak je to riadny primitivizmus. Alebo lepšie by bolo Slovenskočesko?v oddelovaní sa nezačína spolužitie.

-nechápem kam mieriš s tým Slovenským štátom. Ak tam hladáš vlastnú minulost a chceš byt na niečo hrdý, tak to si príšerná slovenská naivka. Na tom útvare nebolo nič pozitívne, a to viem toho dost na to, aby som už viac informácií nepotreboval.

-hudbou a umením som sa len snažil konkretizovat pojem kultúra, ak si to nepochopil. Mám dostatočne zmapovanú túto oblast, t akže to viem posúdit=nestojí za vela, ak je. Vacsinou ale ziadna kultúra nie je. Alebo, lepšie: ak je kultúra ta kvelmi umelá. umelá ako napr. velkolepé divadlo v Bratislave :D ktoré skutočne dokáže vystihnút kulturnost národa. dokaz malomeštiackosti, malosti a chýbajúcej vlastnej identity. Malý muž si stavia velký dom ;).
ako myslím si úprimne že si výnimka.Ochrancov národa ako ty je fakt málo, z toho človek nevyžije. ale skutočne to asi myslíš úprimne. je ocenitelné, že veríš v slovenské hodnoty.Ale je ta málo. budem súdit podla svojho okolia, ale bude to asi všeobecné, že slovensko a jeho vnik ludai považujú za omyl, ale realitu a dá sa to prežit, tak sa žije. Dalej na to ludia názor nemajú, resp. názor neutrálny sa bude zvycsovat, kvoli mladej generacii, a tiez sa bude zvacsovat názor že SR je fajn s tým, že ho budú mat mladí ludia ktorí túto problematiku jednoducho neriešia a takto si privlastnia im danú identitu, ktorú si v sebe clovek buduje. len tolko.ja na slovensko serem.žit sa dá predsa aj bez neho?:)
J.O.S.E
King
King

Re: JOSE, budem stručný.

Teraz pekne poporiadku chronologicky sa pokúsim vysvetliť svoj pohľad na danú problematiku :wink:
Zákonom č. 64/1918 o mimoriadnych a prechodných ustanoveniach bolo určené, že na Slovensku vykonával správu Slovenska minister s plnou mocou - tento dočasný režim vystriedala ústava z roku 1920 - postavenie Slovákov bolo upravené tzv. uvodzovacím zákonom. Text ústavy deklaruje sformovanú štátnosť na princípe jednotného československého národa, avšak nijako nerešpektuje zvláštnosti Slovenska, ani slovenské národné záujmy, tak ako sa na tom dohodli predstavitelia Českého národného zhromaždenia a predstavitelia Slovenskej ligy v Clevelandskej a Pittsburskej dohode (úplná národná autonomia Slovenska, vlastný snem, vlastná štátna správa, úplné užívanie slovenského jazyka....) - Toto bol prvý podvod na slovenskom národe :( , ty hovoríš, že sme si boli podľa tejto ústavy rovní :?: :!: , šak si len prečítaj v čo bolo dohodnute v Pittsburskej a Clevelandskej dohode :idea: potom možno nebudeš písať o akejsi rovnosti a začneš uvažovať že naivny si tu akurat tak ty :wink:, prečítal som množstvo literatúry, kde nikto nespomína rovnoprávne postavenie Slovákov a Čechov, iba ty jediny a dodnes neviem na aké zdroje sa odvolávaš, ale dúfam, že ak si toto pozorne prečítaš tak už nebudeš stať sám na druhej strane brehu :wink:

S dovolením pokračujem dalej: Už Ľudová a Národná strana vypracovali programi, v ktorých žiadali rovnoprávnosť slovenského národa s českým na princípe sebaurčovacieho práva a koncepciu čechoslovakizmu odmietali (ide o politické strany podotýkam, ktoré sú reprezentantmi a zástupcami ľudu, nositelia moci, ktorú im dávajú ľudia prostredníctvom volieb = legitimita a legalita moci, ak tieto strany boli pri moci v rámci slovenskej politickej scény, tak asi ľudia v tej dobe nevideli postavenie slovenského národa tak ako to vidíš ty s ružovými okuliarmi, že si boli rovní :wink: )
Boli postupne vypracované tri nezávisle návrhy autonomie Slovenska (toto len podotýka nespokojnosť Slovákov v rámci ČSR). Kedže pražska vláda neakceptovala ani jeden z návrhov tak prišiel rok 1938, kedy poslanci HSĽS predložili návrh autonomie, ktorý vychádzal z Pittsburskej dohody - tento návrh bol totožný s tretím návrhom HSĽS o uzakonení autonomie, avšak z návrhu však bola odstranená možnosť Slovenska uzatvrať vlastné medzinárodné zmluvy a bolo vypustené ustanovenie o náhradách Slovensku za hospodársku ujmu v posledných dvadsiatich rokoch. Tento zákon o autonomii Slovenska zabezpečoval dovtedy platný jav a to je, že sa zaviedol zákaz majorizácie v Národnom zhromaždení. Dôvod prečo toto spomínam je ten, že sa mýliš, ak hovoríš, že Slovenský štát (opísal som udalosti, ktoré k jeho vzniku bezpochyby viedli) nebol ničim prínosným pre historiu Slovákov - ved predsa ak nám už pražska vláda nedala to čo bolo dohodnuté a teda nas podviedli, tak prišiel rok 1939 (tak dlho sa chodí s džbanom po vodu, až sa rozbije), kedy v dôsledku medzinárodných okolnosti aké v tom čase boli Hitler dal Tisovi na výber bud vyhlási Slovenský štát alebo ho rozdelí medzi Poľsko a Maďarsko, si Tiso uvedomil historickú príležitosť pre samostaný slovenský štát prvý v dejinách - toto je to pozitívum a zároven paradox, že pražska vláda sa zdráhala autonomie a Hitler Tisovi ponúkol slovenský štát, pravdou je, že ten v tú chvíľu v dôsledku maleho počtu odoborníkov nebol životaschopný (v čom ti dávam za pravdu), avšak ja sa na to pozerám z národneho princípu - možno keby si si prečítal Proces s dr. Tisom by si to pochopil aj ty :wink: (ešte raz podotýkam neobhajujem slovenský klerofašistický štát, ale dívam sa nan z národného princípu a z pohľadu na cynický postoj prahy voči slovenskému sebaurčovaciemu právu a nesplneným dohodam v rámci Clevelandskej a Pittsburskej dohody) :wink:

prejdem k názvu štátu - ty hovoríš, že mi ide o zvýšenie dôležitosti Slovenska v tom názve, no áno ide mi o to, ved prečo to popierať (raz hovoríš, že sme si boli v spoločnom štáte na základe ústavy z roku 1920 rovní a potom zrazu čo sa názvu týka tak male či veľké písmeno ti nerobí problém) - ved veľké S vyjadruje rovnako ako veľké Č rovnosť dvoch národov. Začiatkom 90-tých rokov, nás chcel odrbať už Havel predložením svojho zákona o štátnej heraldike a názvu štátu, ktorý neskôr korigoval a bol prijatý ako akýsi kompromis Česká a Slovenská Federatívna Republika - toto ako nas chcela praha odrbať ti príde ako rovné postavnie, mne nie :!:

čo sa tej hudby týka ja som to pochopil, toho sa báť nemusíš, len som naznačoval, že hudba nie je jediná zložka kultúry národa :wink:

Ochranca národa: takto by si ma vnímať nemal, žije tu mnoho ľudí, ktorých by som najradšej hnal zo Slovenska palicou v ruke, ale proste hovoríť o vzniku Slovenska ako o omyle aj po 16-tich rokoch jeho existencie sa mi nepáči, odjakživa naši predkovia bojovali zato, aby náš národ prežil, aby nebol pomaďarčovaný, počeštený....., dnes môžem povedať, že ich práca nevyšla navnivoč aj ked si to mnohí neuvedomujú a nepoznajú svoje dejiny, beru život na Slovensku ako samozrejmosť a nevedia akú daň si zachovanie tohto národa a vznik samostatného Slovenska vyžiadalo :wink:
Čechoslovák
Novice
Novice

vždy ma prinútiš svojimi argumentami, abych ti odpísal.
Vieš, čo. Ty jediné, čo robíš je, že disponuješ faktami a vedomostami, ktoré mi tu prezentuješ zo slovenského pohladu, ktorý ti vyhovuje a podporuje slovenskú samostatnost a správnost tohoto rozhodnutia.
-Ver mi, že aj ja možem predstavit rad argumenotv a dokazov, v ktorích boli češi na úrok slovákov ukrivdení(ako to ty vnímaš, ale dajme tomu že beriem to podla územia), kolko financií išlo z Prahy na slovensko...
Tiež argument o nerovnosti slovakov a čechov v 1. čsr je tvoja strašná nevola pochopit že v danej dobe jednoducho neexistoval slovenský národ, ale len českoslvoenský A TEDA 1! a žiadne dohody o samostatnosti a svojbytnosti slovenska neboli z politickych dovodov pripustné- teda čechoslovák na slovensku a v čechách boli ludia kde z daného hladiska boli len rozdiely ako medzi bratislavčanom a žilinčanom!=čiže rovnost. slováci neexistovali, bola to len predstava slovenských predstavitelov, ktorú presadili až v dalšej dobe!=a tiež. nestojím sám na brehu priatelu.to čo bolo nemožeš vymazat, to že tu bola spoločná federácia je neodškriepitelné=snahou vtedajšej vlády bolo obyvatelstvo medzi sebou čo najviac premiešat a dorovnat rozdiely, vytvorit čo najviac harmonický vztah - napr. aj vdaka vojne vzniklo MNOHO, a to podotýkam, MNOHO manželstiev kde narodené deti sa nemožu identifikovat ako slováci alebo češi, ale len čechoslováci, a bez spojovníka! takto ale i inými fintami sa tieto dva blizke narody, ale vlastne len jeden národ, ked si vezmeme nemecko, kde sú rozdiely medzi severom a juhom ovela výraznejšie vo všetkých oblastiach, ako medzi českom a slovenskom, preto pre cudzinocov nie sme dva ale jeden národ v dvoch štátoch ;)....rozdiely medzi nami vieme len my, ktorí v tom žijeme, drahý priatelu, pretože takí ako ty, ich vytvárajú a zdoraznujú, ale ved, čo. každý mame nejaký názor. TY čo prezentuješ, o rovnosti, je len toto: nie súčast jedného, ale dva rozdielne a tie potom dat na rovnakú hladinu. v čechách zastupitelia neboli výrazní takýmto oddelovaním...

- Slovesnký štát: vznikol, nie preto, že by bol kvoli nespleným podmienkam z Prahy, ale pretože nebolo iného východiska.Boli dve katastorfálne možnosti: zostat ako sl. štát, alebo zaniknút podobne ako čechy a morava. Otázne je, či bol sl. štát lepšou možnostou, ale podla mna určite nie.
-česko.-slovensko: uplna blbost, priatelu.Česká a Slovenská Federatívna Republika-ešte vacsia kravina. nič to pre štát neprináša, ani pre ego "hej slovákov". Ak je zdravý štát v určitom celku, tieto veci nezohrávajú žiadnu rolu. Rovnoprávnost spočíva v politických inštituciach= ktorými federálen zhromaždenie a SNR určite boli.
-osobne nevnímam rozdiely medzi slovákmi a čechmi. tie možu byt územné, trochu v odlišnostiach v kultúre a malé odchylky v jazykoch.
Nemožeš Prahu a čechov vnímat ako niekoho, kto sa snažil okradnút a ukrátit tvoj národ. V prvom rade ide o politiku.a tá určite nie je spravodvá ani v najmenšom-dovody, ktoré menuješ sú jednoducho zaležitostami federácií, zlozenych st. utvarov.nemecko, rakusko sa potykaju s podobnymi problemami, alerozdiel je v tom, že nemajú v politike rozdelovanie a oddelovanie sa, vytyčovanie rozdielov, hádanie sa, vymýšlanie umelých prietahov, ale zjednotenie sa a držanie pokope kvoli ekonomickym cinitelov, PROSPECHU obyvatelstva, a z tohto potom následne ku prospechu aj politickej reprezentacie( nie ako na slov. a v čechách, naprv okradnut ludí podelit si smetisko, a potom s apotýkat s problemami, ked pol krajiny hladuje).DDR a NSR sa po 1990 zjednotilo. dovodov prečo zostat oddelení mali ovela viac ako slovensko.Tam sa potýkali s vacsimi rozdielmi a vacsimi problemami. Lenže, u nás oddelenie nemalo nič s volou ludu. Vobec to čo dnes je a čo obhajuješ nie je to o slovensko chcelo, a chce, potrebuje. V tej dobe bolo potrebné rozdelit trh, rozbit čsr, takto oslabit hroziaceho rivala, poskytnut odbytištia ich tovaru, západ určite neprial ludom slobodu. Záujem im vlastný bol len v možnostiach lacného východného priestoru, nedotknutého kapializmom = naše veci sa nerozhodovali u nás.
Jednoducho je to podvod a teraz v tom žijeme.
To čo naše deti učia, tak je kaluž ozdobená kvetinami. Ja som Slovák. rozdelenie som si neprial. ty áno. Priali si slovái rozdelenie? kde je pravda?
v prvom rade ide o ludí.a nikto nič takto nezískal. Vobec.Jediné čo sa takto dokázalo, bolo že tu nikdy nebude západ. nikdy sa nestaneme kultúrnou krajinou.žial. je to tak. čo sa vybudovalo, sa tu likviduje.
-ochranca národa:doba nepraje vlastencom, takých ako ty je skutočne ako šafránu. a som zato vdačný.ludia o toto skutočne nestoja.ale tu už ide o otázku, či má politka nárok rozhodovat proti voli a blahu národa.asi má. a tým pre mna politika končí. nemám totiž rád nespravodlivost a už vobec nie štáty ktoré su na nej založené. skor ty s menšine. a ukázalo by to aj referendum. a určite aj dnes.jediné čo by sa stalo, že naše pozície by sa vymenili. inak sme si podobní. mal by si svoju inteligenciu lepšie využívat a nenechat si vtalčit a osvojit niekoho názory, ktoré vlastne ani nie sú názormi, len ospravedlnením krádeže. to je skor neodpustitelené. uvidíš, že prídeš na to, že so svojou slovenskou cestou sa dostaneš do slepej uličky.

//autoeditácia príspevku ( 15 Aug 2009, 0:54 )
ste primitívi. a just tu zostanem. dokial to sype!

//autoeditácia príspevku ( 15 Aug 2009, 0:55 )
to bolo pre tehlu a faba!
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ked myslis, ja ta nevyhanam. Svoj nazor na teba som vyjadril.
J.O.S.E
King
King

Konečne ti to došlo, že disponujem faktami a argumentami, to že ti ich tu podávam zo slovenského pohľadu je logicke, kedže sa bavíme o Československu, ktorého boli Slováci súčasťou :wink: Neviem z akého pohľadu by som mal historiu hodnotiť, kedže to čo spomíname sa dotýkalo výlučne slovenského národa, to čo Slováci prežili, a jedine historia môže národ poučiť z chýb ktoré urobil, preto by bolo nelogicke a idiocke :idea: Čo mam akože nechať hodnotiť nejakého priblbleho amika, či rozdelenie ČSR bolo správne alebo nesprávne :?:
Samostatnosť Slovákov sa stala realitou v roku 1993 a preto už sa nemôžeme sporiť o spravnosti rozdelenia 16 rokov po rozdelení, ako sa ukázalo Slovensko je životaschopne :idea:
Koľko financii išlo na Slovensko z Česka :?: ty asi nečítaš, čo ti píšem, ak by si tak robil tak sa dočítaš, že po nostrifikácii (počeskoslovenčovanie) došlo k prechodu vlastníctva majetku na území Slovenska z rúk uhorska do rúk Prahy, ta dalej sťahovala všetky veľke fabriky zo Slovenska do Česka, dovtedy prosperujúce podniky boli zatvarane, stroje demontované a predane do krajin, do ktorých predtým Slovensko úspešne vyvážalo svoje produkty :!: :!: :!:

k tým národom, aby bolo jasne, vieš aký bol rozdiel medzi Clevelandskou a Pittsburskou dohodou :?: ja ti to teda napíšem, v Pittsburskej dohode sa nepoužíva termín Československý národ ale termín Česi a Slováci :!:, už tu je vyvratený tvoj názor o československom národe, a s tým súvisi aj povestných 14 bodov. prezidenta Wilsona, kde sa už v 10-tom z nich hovorí o práve na sebaurčenie národov, ktoré žili v Rakúsko-Uhorsku, to bol aj slovenský národ, v uhorsku predsa nebol spoločný československý národ, ale bol národ český a slovenský, takže nezlučuj to prosím ťa :wink: :idea: ,
ešte jedná poznamka, hovoríš už v tomto období o federácii, čo nie je pravda federácia bola zamýšľana v Clevelandskej dohode z roku 1915, ale forma štátu, ktorú mala 1.ČSR bola stanovená až vo Wahingtonskej dohode z roku 1918 a jednalo sa o republiku s demokratickou formou vlády.
To že hovoríš, že Slováci neexistovali, prosím ťa a to sme spadli z Marsu, ako môžeš napísať, že sme neexistovali a potom nejaký predstavitelia začali vkladať do hlav Slovákov nejaký národný princíp - ved sam si sa tu usvedčil zo lžy, ak Slováci neexistovali ako mohli mať nejakých politických predstaviteľov :?: :?:
ak spomínaš federáciu, tak musíš vedieť, že federácia znamená spojenie dvoch štátov do spoločného, kde oba štáty postupujú federálnym orgánom určity rozsah pravomoci, čiže sú tu dva štáty, vo federacii, ktorá vznikla v roku 1968 ústavným zákonom už vtedy existovala Slovenská republika aj ked vo federatívnom zväzku s ČR :wink:
Prečo tu pletieš Nemecko - to bolo po vojne rozdelene na štyri okupačne zony víťaznými štátmi, bolo agresorom vo vojne a vojnu prehralo, preto aby sa zabranilo dalšej pohrome si ju víťazne mocnosti rozdelili, Československo bolo rozdelene predsa našimi a českými politickými zástupcami :idea: :wink:
Podľa teba bol slovenský štát tou zlou možnosťou, nečudujem sa, kedže na Slovensko ako také serieš, podľa mna to bolo jedine riešenie ako zachovať to o čo sa Slováci dlhe stáročia usilovali, ak by sme boli rozdelení nastala by opäť silná madarizácia ako v Uhorsku a ešte sa zamysli, že v čase ked slovenský štát vznikol nikto nemohol vedieť, že Nemci vojnu nakoniec prehrajú, ved ak by Hitler nenapadol Rusko tak asi by vojnu neprehral, ale zamysli sa ak by Nemci vojnu vyhrali dnes by sme tu mali tretiu Nemeckú ríšu a ak by nastala situácia, že by nas Hitler rozdelil medzi Madarsko a Polsko, čo potom - tu by nastala situácia o ktorej ty stále hovoriš, slovenský národ by už prestal existovať nadobro :wink:
ty konečne prosím ťa pochop, že vyhranie vojny v roku 1918, autonomia v roku 1938 a federácia v roku 1968 boli postupnými krokmi, na základe kotrých v roku 1993 Slovensko dosiahlo to na čo malo už od zániku Uhorska právo - a to je právo na sebaurčenie, postupne získavalo skúsenosti (tiež si spomínal, že bolo malo odborníkov, ano bolo) na riadenie a konečnú realizcáiu štátu slovenského národa = Slovenská republika.

či si ľudia priali rozdelenie alebo nie :?: tak sa pozri, za koho sa ČSFR rozdelila a zistíš že jeden z nich sedi na stoličke prezidenta a jeden je súčasťou vlady na Slovensku, čiže aj 16 rokov po rozdeleni republiky sú títo ľudia pri politickej moci a kedže ľudia ich volia a dodnes sú v politickom popredí možno povedať, že nejako extra im to na popularite nedali pocítiť ak by ich rozhodnutie považovali za zle, ale naopak verejna mienka je asi na mojej strane ked tvrdím, že rozdelenie nebolo zlé a doba si to vyžadovala :wink:, referendum v tej dobe nebolo možne, dôvod som uviedol už takže nema zmysel sa nan odvolávať, to robia iba predstavitelia KDH :wink:

btw. nemám pocit, že tým že tu prezentujem svoj názor som nejaký inteligentný proste to robí každý kto ma svoj názor a argumenty :oops:, garantujem ti, že neprezentujem nikoho názor ale iba svoj, ku ktorému som štúdiom dospel a nedokážem sa pozerať na niekoho ako si ty, kto tu vypisuje, že všetko bolo ok až do rozdelenia, akoby neboli žiadne krivdy a tak.... toto je uplne pokritectvo podľa mňa :idea:
Sweetko
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Sweetko »

Suhlasim...este by som doplnil ze ceskoslovensko bol umely stat nieco na sposob dnesneho kosova...ved povedzme si narovinu, s cechmi okrem spolocneho statu v 20. storoci nemame takmer nic spolocne. Dokonca si myslim, ze s dnesnymi Madarmi mame ovela viac spolocne (spolocna historia, geny - haplotyp HG3 atd.) ako s Cechmi. Este stastie, ze pomaly ale isto cechoslovaci vymieraju...
Hlubj
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Hlubj »

Suhlasim...este by som doplnil ze ceskoslovensko bol umely stat nieco na sposob dnesneho kosova...ved povedzme si narovinu, s cechmi okrem spolocneho statu v 20. storoci nemame takmer nic spolocne. Dokonca si myslim, ze s dnesnymi Madarmi mame ovela viac spolocne (spolocna historia, geny - haplotyp HG3 atd.) ako s Cechmi. Este stastie, ze pomaly ale isto cechoslovaci vymieraju...
Z tohto bohladu bol umelý štat aj Uhorsko veď čo mali naši predkovia spoločne z madarmi pri vzniku Uhorska? to už skôr z čechmi sme mali ovela viac spoločného.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

v Uhorsku sme vystupovali ako podmaneni, ale v CSR sme mali byt rovni.
Preto tam ta umelost vadila.
Cechoslovenske myslienky prezidenta Benesa a celej jeho exilovej vlady viedli k oddialeniu zacitku SNP, ktore mohlo pred okupaciou Nemeckom dopadnu uspesne a po vojne vyhodnejsie pre Slovensko, kedze sa pocitalo z presunom povstaleckych operacii do Protektoratu.
Ak by sa Cesi a Slovaci oslobodili sami, nemali by Sovieti take velke prave zakryt nas Zeleznou oponou.
Napísať odpoveď