zábeh auta
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
zábeh auta
Zdravím, onedlho by mal byť doma nový Fusík (ford fusion), tak sa vás chcem spýtať na radu ohľadom zábehu motora - bude to benzín 1,4. Vytáčať/nevytáčať, preferovať krátke cesty alebo dlhšie? Nechcem mať z neho lenivú lemru. Dík
-
Francek
Star
Ja by som to urobil takto: prvych 1000km chodil uplne jemne (dajme tomu do 3000ot.) a potom do 3000km do 4000ot. Potom po obmedzovac
. Na jendom fore som cital, ze nove motory netreba zabehnut, hovorili v autorizovanom servise (neviem co je na tom pravdy, ale malicky zabeh im urcite treba). Ked to spravis tak ako som povedal, tak nic nepokazis. Snad to je benzin 
PS: ja odobne by som nedaval plyn na podlahu.
PS: ja odobne by som nedaval plyn na podlahu.
-
tuto ho chcem_D
Expert
-
RATZINGER666
Darca
nedavno som jednemu kolegovi z fora pisal podobny navod do SS, tak Ti ho sem rovno nakopirujem, mal by byt pomerne presny...
no tak podme na to od zaciatku vzhladom na to, ze motor je od vyroby "surovy", mozu sa tam vyskytnut vyrobne vady, mozu vznikat vole, a preto sa k nemu treba nalezite spravat, pretoze zlym zabehom mozes natrvalo zvysit jeho spotrebu, znizit zivotnost, znizit vykon atd... minimalne prvych 1000 - 2000 km by som ho urcite nenahanal, drzal ho do 3000 otacok, nesiel s nim viac ako stovkou, kontroloval kazdy jeden zvuk , ktory sa mi nebude zdat "zdravy" a nedavat mu zbytocne vela plynu, a to uz vobec pri nizkych otackach... samozrejme ho nebrat na dlhe cesty, je lepsie, ked ta novy motor necha visiet co najblizsie od bydliska... po tomto uvodnom zabehu mu mozes zacat jemne stupat na krk, pokial bude potrebne, sem tam ho povytacat, ale opat nie pod plnym plynom... takto sa spravat do cca 5000 - 7000km, po ktorych je uz auto, resp. motor zabehnuty... mozes mu uz davat plny plyn, dat mu ochutnat aj cervene pole obmedzovaca, avsak samozrejme v rozumnej miere... tuto plati paradox, ze ked auto nenaucis sem tam dat mu plny plyn a raz za dva tyzdne ho popretahovat za mestom, tak motor coskoro zlenivie a bude stracat vykon... vsetko toto ale aplikovat az po tych uvodnych dajme tomu 10 000km... postupne sa jeho spotreba bude znizovat, bude zrat menej oleja a bude si drzat svoj vykon... hovori sa, ze motor auta najefektivnejsie pracuje (ma najvyssi vykon, najnizsiu spotrebu benzinu a oleja kvoli tomu, ze vsetky casti su uz "dosadnute") az po cca 60 000 km... ale tu je to uz rozne, vzhladom na objem motora, konstruciu atd, ale prave aj kvalitu jeho zabehu, ale to je este hudba dalekej buducnosti... od tych 10 000 je, myslim, plne pripraveny vyuzivat cely jeho potencial, ci uz vykonovo alebo ekonomicky... samozrejme nepodcenuj pravidelne prehliadky, servis, a hlavne vymeny oleja...
-
Runes
Addict
OT: Uz si si skusalerytrocyt napísal:Takže Stoporko, máš ho honiť, honiť a ešte raz honiť. Raz rýchlejšie, raz pomalšie, do určitej doby ho nehoň na diaľnici, lebo tam to ide rýchlo a môžeš si ho zadrieť. Ale zasa ak by si ho honil na okreskách, tak tam by to možno bolo celkom fasa. No vraj sa to osvedčilo
-
nordkapp_pb
Hardcore addict
myslim ze niekedy je zabeh motora moc precenovany ... ja to predsa len mechanicka zalezitost a ta sa nesprava podla nalady (nazory ze motor ostane lenivy a pod.) ... je jasne ze hned jak ho prvy krat nastartujes nedas plny kotel ... ale mylsim ze ked ho budes odzaciatku pouzivat beznym sposobom obvyklym u normalneho uzivatela s technickym citom, tak tomu nic nespravis ... hlavne kontrolovat a vcas vymenit olej
...
//autoeditácia príspevku ( 14 Oct 2009, 11:45 )
myslim ze niekedy je zabeh motora moc precenovany ... ja to predsa len mechanicka zalezitost a ta sa nesprava podla nalady (nazory ze motor ostane lenivy a pod.) ... je jasne ze hned jak ho prvy krat nastartujes nedas plny kotel ... ale mylsim ze ked ho budes odzaciatku pouzivat beznym sposobom obvyklym u normalneho uzivatela s technickym citom, tak tomu nic nespravis ... hlavne kontrolovat a vcas vymenit olej
...
//autoeditácia príspevku ( 14 Oct 2009, 11:45 )