ANTIFICO

Diskusie na politické témy...
plusminus
King
King
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa plusminus »

pinhead: nemas celkom pravdu. rozpredaj sa tu zacal skor ako prisiel fuzaty. Mociar hlasal ze velke podniky patria do ruk Slovakom. Teda Hatina, Rezes a spol.
Kto vlastny dnes tieto velke firmy ? Boli predane. Za sumu ktoru zinkasoval jednotlivec, Slovak (napr. Hatina, Rezes + kumpani) a nie slovaci (statna kasa).

premena Slovenska na lacnú montážnu dielňu
zaujimave, ale na tvojom mieste by som siel do Regionu kie a peugeotu a povedal ludom ze nechceme byt suflikanti (ospravedlnujem sa za oznacenie, viem ze odvadzate kvalitnu pracu) chodte si na urad prace, dostanete mozno 100€ (zaplati stat) sak v dielny by ste museli chodit do prace za 500€ (odvody plati firma statu)

mozno sme uz ale mimo temy

slay: si moooc optimisticky. podla mna druha skupina ma nieco max okolo 10% :cry:
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krija »

adameeec napísal:pinhead, rozpravas iba o stratach, ale uvedom si ze ked dz dostal tuto krajinu, tak na ucte nebolo nic, bola tu 15% nezamestnanost a tato krajina bola izolovana.

porovnaj to s rokom 2006.

btw. co konkretne co bolo predane do cudziny mas na mysli? Myslis, ze stat by sa o to lepsie staral a lepsie by to spravoval? Myslim, ze kazdy si na to dokaze odpovedat.
k tej nezamestnanosti: tu je vyvoj za meciarovej ery (nezamestanost kazdym rokom klesala 1994-97):

http://openiazoch.zoznam.sk/zivot/makro ... M&year=ALL

tu je vyvoj v roku 1998:

http://openiazoch.zoznam.sk/zivot/makro ... &year=1998

tento vyvoj potvrdzuje aj miklosova cierna kniha, kde sa priznava, ze v obdobi 10/98 az 1/99 "nechali" vyrazit z prace na 69 000 slovakov. za jeho vlady (samo, ze mam na mysli dzurindovej) v priebehu 8 rokov odislo za pracou do zahranicia dalsich 200 000 obcanov tejto republiky. vacsi exodus sa odohral iba v 20.tych rokoch minuleho storocia po masarykovej 1. pozemkovej reforme.

dalej, uz som sem niekolkokrat daval do pozornosti fakt, ze tak ako sa fico chvali cudzim perim, tak to robi(l) aj expremier z rodu "neprisposobivych". o tom, kto sem pritiahol toho ktoreho investora sa teraz rozpisovat nebudem (opakoval by som sa). tam dzurinda jednoznacne prehrava na body (mam na mysli VW, peugeot, KIA, sony, samsung). dzurinda sem pritiahol prakticky iba takych, ktorym predal!

ale oni sa nezhodnu ani na tom, ze kto je otcom myslienky zavedenia rovnej dane na slovensku. chvasta sa tym KDH, chvali sa tym švejna (že on to poradil kanikovi z DS, ktory ked zistil, ze jeho strana sa nema sancu dostat do parlamentu urobil jedno zo svojich divadielok za co dostal kreslo ministra)... podstatne ale je, ze tato dan mesacne okrada ci uz na priamych alebo nepriamych daniach vsetkych obcanov slovenska, ktorych prijem nepresiahne 24 000 SKK. vies kolko je takych obcanov, co zarabaju pod touto hranicou? cca 80%! btw od zavedenia rovnej dane ubehlo uz 6 rokov, uz 6 rokov okrada vacsinu slovenskych obcanov.

o 6 nasobnom zvysovani spotrebnych dani na pohonne latky sa tiez uz viackrat rozpisovat nebudem a o zdrazovani cien energii a ich vplyvu na rast inflacie (v nej je dzurinda tiez leader) jak by dal.

vedel si, ze s dochodkovou reformou ako prva prisla vraj brzda ekonomickych reforiem strana SDĽ? asi nie :roll: .

o tom kto je aky hospodar sa tu tiez uz viedli diskusie. uviedli sme tu niekolko prikladov (aj zo zahranicia), kde sa zodpovedny stat spraval ako zodpovedny vlastnik. budem sa opakovat, ale SPP boli v strate iba raz a to za dzurindu (pred privatizaciou). SE sa zisk za meciara pohyboval medzi 1-7 miliardami SKK rocne. prisiel dzurinda a zo ziskovej firmy k tomu pri neustale rastucich cenach energii urobil podnik stratovy. celkovo cinila strata za 7 rokov (1999 vratane-2005) 40 mld. skk. len na ilustraciu, v roku 2005 to bolo -11 mld. skk.

este dotaz: preco ich privatizoval a predal spolocnostiam, ktore su, alebo boli vlastnene v tom case tiez statom? ale inym statom, ci uz nemeckym, francuzskym alebo talianskym.

utrpenie, ktore sposobil slovakom a slovenskym obcanom je ale zanedbatelne s tym co tento krpec sposobil v roku 1999 srbom. za to by mal dostat spolu s clintonom, blairom, albrightovou, havlom a mnohymi dalsimi elektricke kreslo!!!

dokazes si odpovedat?

plusminus VSZ a rezesovci. tato spolocnost bola sprivatizovana v 1. vlne kuponovej privatizacie (68%) a tu nastavoval a pravidla urcoval ivan trotel miklos. a aj o tom hatinovi sme sa uz na hojku bavili :wink: .
adameeec
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa adameeec »

vravel som nech porovna ako zanechal Slovensko Meciar a ako Dzurinda. Som zvedavy na bilancovanie tejto vlady, ale uz viem teraz ake bude :wink:

k SPP - mna sa nepytaj, preco a komu to bolo predane. Opytaj sa to toho, kto to privatizoval :wink: A mysliet si, ze statny podnik bude vykazovat zisk je asi zboznym prianim pri kazdej vlade na Slovensku. Peniaze na reformy sme potrebovali, chapal to kazdy, dokonca aj Fico, ktory tiez hlasoval za, to len teraz sa tvari, ze je odjakziva proti...

Mne staci ked sa pozriem na Meciarovu vilu ci slotovu jachtu a ich auta, lietadlo atd... A potom na Miklosove Subaru a nicim nedokazane reci o svajciarskych kontach, tak mam jasno.
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

slay: si moooc optimisticky. podla mna druha skupina ma nieco max okolo 10%
V ramci 20% skupiny 1+3 plati opat pomer 80:20 v prospech 1tky. (cize z celku su to 16% pre prvu a 4% pre tretiu), ale to su len moje nepodlozene odhady. Kazdopadne minimalne na vzorke tohto fora mi to vychadza :lol: .

//autoeditácia príspevku ( 09 Dec 2009, 12:25 )
krija mega strucne

- som rad ze grafiky na "openiazoch..." su take lahko pristupne silne odbornej interpretacii kohokolvek a taktiez som rad ze ty uplne a poctivo zohladnujes vzdy aj prislusnu politicku a ekonomicku sitiaciu obdobia ktore analyzujes..

-
odislo za pracou do zahranicia... 200000
som rad ze aby si nesplietal povies aj aka bola situacia v okolitych statoch, som rad ze dokonale chapes pricinam preco sa take nieco dialo ako u nas tak aj dookola, taktiez som rad ze povies aj kolko tisic pracovnych miest dzurinda vytvoril za 8 rokov..

-
dzurinda sem pritiahol prakticky iba takych, ktorym predal!
Ano ostatni sem prisli len tak z dobrej vole lebo sa nechali ukecat. Som rad ze vies ocenit ak niekto vytvori v sutazi najlepsie podmienky pre investora, a ten nepostavi fabriku v madarsku polsku cesku.. si kaliber krija.

-
tato dan mesacne okrada ci uz na priam..
Som rad ze ta humor neopusta, ale toto je offtopic, to malo ist do vtipov ty nezbednik :smt018 Ale som rad ze chapes, ze je to presne naopak :)

-
o 6 nasobnom zvysovani spotrebnych dani na pohonne latky sa tiez uz viackrat rozpisovat nebudem
ani o tom preco fico po 5 nasobnom predkladani navrhu na znizenie ked bol v opozicii, nezrealizoval to znizenie ked prisiel k moci.. a som rad ze nepovies ani to ako nasa dan stala v porovnani s inymi krajinami europy v tom obdobi.

-
zdrazovani cien energii a ich vplyvu na rast inflacie (v nej je dzurinda tiez leader) jak by dal.
Som rad ze nehovoris ani o tom aku mal dzurinda moc nad manipulovanim svetovych trhov s energiami. Ani otom ako fico vedel hedzovat ropu a plyn ked bol v opozicii.. a dnes neako na to zabudol. A samozrejme nemozem neocenit tvoj odborny pristup k problematike inflacie.. vidim ze jasne rozumies jej pricinam a dosledkom. Som na teba hrdy.

-
prisiel dzurinda a zo ziskovej firmy k tomu pri neustale rastucich cenach energii urobil podnik stratovy.
Som rad ze podrobne rozumies preco a z coho ta strata pozostavala. A to ti dovoluje take bravurne narabanie z cislami.

-
preco ich privatizoval a predal spolocnostiam, ktore su, alebo boli vlastnene v tom case tiez statom? ale inym statom,
Zeby preto lebo prisli take ponuky? A mozno ze si aj vybral tu ktora sa mu javila najvyhodnejsia? Ach ale zabudol pri tom na ovladnutie sveta dpc.. no nic.. stava sa.

-
..elektricke kreslo!!!
Idu vianoce :lol: neviem na co cakas? Ja pre Robka uz mam darcek, taky dlhy zaobleny 3metrovz hranol natrety olejom. Nechal som mu ho pred bejvakom, dufam ze nanho hned naskoci na stedry vecer a bude sa pomaly zosuvat dole hehehe..

-
nastavoval a pravidla urcoval ivan
A treba dodat ze vyhradne Ivan Ivan Ivan a nikto iny! A nastavil ich urcite zle.. aj ked hmm.. asi mi tu nepostnes konkretne co ma na zodpovednosti.. hmm to jej jedno.. AJ TAK to Cele to spiskal Ivan Boa jeho aj jeho diamantovu banu! :lol:
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

slay: k+ nice one
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Fico prirovnal novinárov k prascom
Predseda vlády Robert Fico sa dnes označil za terč, s ktorým majú médiá bojovať. Tlač obvinil zo sprisahania proti vláde, ale aj terorizovania jeho rodiny. Pobúrili ho najnovšie články o jeho príbuzných i údajná žiadosť jedného z denníkov o dedičský spis po jeho predkoch.
zaujal ma jeden nazor v diskusii a stotoznujem sa s nim:
Buď tie média na to majú zákonný nárok a tak je všetko OK, alebo nemajú a súd im jednoducho nevyhovie - čiže tiež je to OK.
Chápal by som, že sa rozčuľuje, keby média protiprávne dostali nejaký dedičský spis, ale to sa, ak som dobre pochopil, nestalo...
Ficovi zacina hrabat, ale kedze idu volby, tak to nie je nic vynimocne
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

"Je nevídané v demokratickej spoločnosti, aby tlač prebrala úlohu opozície" FAIL!
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

slay napísal:som rad ze grafiky na "openiazoch..." su take lahko pristupne silne odbornej interpretacii kohokolvek a taktiez som rad ze ty uplne a poctivo zohladnujes vzdy aj prislusnu politicku a ekonomicku situaciu obdobia ktore analyzujes..
som v tejto otazke minimalne tak poctivy, ako su tvoji do modra sfarbeni kamosi.
som rad ze aby si nesplietal povies aj aka bola situacia v okolitych statoch, som rad ze dokonale chapes pricinam preco sa take nieco dialo ako u nas tak aj dookola, taktiez som rad ze povies aj kolko tisic pracovnych miest dzurinda vytvoril za 8 rokov..
situacia v okolitych statoch ma nezaujima. toto je z tvojej strany obycajny alibizmus. ak je nieco vo svete zle, to automaticky neznamena, ze aj u nas to tak musi byt. btw. zamestnanost stupala aj za meciara. preco sem nenapises ty, ze kolko pracovnych miest vytvoril meciar?
Ano ostatni sem prisli len tak z dobrej vole lebo sa nechali ukecat. Som rad ze vies ocenit ak niekto vytvori v sutazi najlepsie podmienky pre investora, a ten nepostavi fabriku v madarsku polsku cesku.. si kaliber krija.
ano som, lebo uz som to sem raz postol. meciar je zodpovedny za prichod VW, PSA a Sony. dzurinda za samsung a so slotovou pomocou aj KIA.
Som rad ze ta humor neopusta, ale toto je offtopic, to malo ist do vtipov ty nezbednik. Ale som rad ze chapes, ze je to presne naopak.
ziadny OT. mal by si si to velmi rychlo preverit. v kazdom pripade si mimo.

www.ineko.sk/reformy2003/menu_dane_kalkulacka.xls

vraj presne naopak, komediant!
ani o tom preco fico po 5 nasobnom predkladani navrhu na znizenie ked bol v opozicii, nezrealizoval to znizenie ked prisiel k moci.. a som rad ze nepovies ani to ako nasa dan stala v porovnani s inymi krajinami europy v tom obdobi.
ja tu nie som za fica. nebudem sa vyjadrovat k tomu, co niekto neurobil, ale k tomu co urobil a ake to ma/malo dopady.
Som rad ze nehovoris ani o tom aku mal dzurinda moc nad manipulovanim svetovych trhov s energiami. Ani otom ako fico vedel hedzovat ropu a plyn ked bol v opozicii.. a dnes neako na to zabudol. A samozrejme nemozem neocenit tvoj odborny pristup k problematike inflacie.. vidim ze jasne rozumies jej pricinam a dosledkom. Som na teba hrdy.
no a ty si zabudol na... pred casom som tu napisal toto (v inej teme):
na akom zaklade su firmy schopne vykazovat zisk aj pri nizsej distribucii plynu ako aj pri nizsom transfere a v neposlednej rade na setriacich spotrebiteloch???
takto: kontrakty na prepravu su vacsinou typu "ship or pay". to znamena suma penazi od zapadnych zakaznikov za tranzit plynu je konstantna bez ohladu na mnozstvo plynu, ktore si prepravia.
"Francouzsko/německý konsern má touto šikovnou metodou zajištěn skvělý přísun stability zisků i v případě potenciálního poklesu přepravy ruského plynu na úroveň řekněme 50 mld. m3, nebo ještě níže. Jednoduše dostanou pokaždé stejně ať převezou 100 mld. m3 nebo 50 mld. m3, přičemž je reálnější pokles tranzitu z důvodu šetření než nárůst. Super pojistka."
Som rad ze podrobne rozumies preco a z coho ta strata pozostavala. A to ti dovoluje take bravurne narabanie z cislami.
zeby neschopnost, tunelovanie atd. ved sa k tomu miklos aj priznal. "My musíme privatizovať, lebo nevieme riadiť!"
Zeby preto lebo prisli take ponuky? A mozno ze si aj vybral tu ktora sa mu javila najvyhodnejsia? Ach ale zabudol pri tom na ovladnutie sveta dpc.. no nic.. stava sa.
hej, tak ako v pripade SPP. jeden uchadzac a na radu takmer dvojnasobne predrazeneho poradcu neprivatizovat aj tak privatizoval.
A treba dodat ze vyhradne Ivan Ivan Ivan a nikto iny! A nastavil ich urcite zle.. aj ked hmm.. asi mi tu nepostnes konkretne co ma na zodpovednosti.. hmm to jej jedno.. AJ TAK to Cele to spiskal Ivan Boa jeho aj jeho diamantovu banu! :lol:
nie len ivan. IQvaci ako klaus, jezek, jurzyca co radil komunistickym dedkom vo VPN privatizovat za 1 Kčs...
kakajdaaa
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

-

Príspevok od používateľa kakajdaaa »

Všetci sú taky istý !
adameeec
Medium Professional
Medium Professional

len idiot mohol zostavovat tento rebricek! :lol:
slay
Addict
Addict

som v tejto otazke minimalne tak poctivy, ako su tvoji do modra sfarbeni kamosi.
Podstata je ze zoberies cisla a interpretujes ich podla tvojho osobneho usudku a podsuvas ich ako vseobecnu pravdu. :wink:
situacia v okolitych statoch ma nezaujima. toto je z tvojej strany obycajny alibizmus.
Alibizmus je ignorovat sirsi kontext.. Mala by ta zaujimat.
meciar je zodpovedny za prichod VW, PSA a Sony
A ukecal ich na dobre slovo vsak? :wink: Prisli sem pre meciarove muzne rysy a prasacie ocicka.. o tom bola rec krija ak si nepochopil.
Vidis zase svoje osobne usudky povysujes na pravdy. Mal si si precitat aj vysvetlivky pod kalkulackou, tie by ti aspon trochu naviali vietor na spravny smer. Zvlastne ze nekricis ked Fico ide okradat a zdierat danami, ale ked niekto zefektivni system, tak je zle..
1) Nový daňový systém zmierni daňovú diskriminácia vyšších príjmových skupín a zvýrazní sa princíp zásluhovosti. Vytvára podmienky pre dosiahnutie vyššieho stupňa ekonomickej efektívnosti. Daňovníci budú motivovaní k vyšším pracovným výkonom a zárobkom bez rušivého vplyvu daňovej progresie. Prehľadnejší daňový systém a nižšie priame dane budú mať pozitívny vplyv na investičné aktivity podnikov, rozvoj podnikania a zvyšovanie zamestnanosti na Slovensku, čo sa prejaví rastom životnej úrovne obyvateľov. Takisto presun daňového zaťaženia z priamych daní na nepriame je v súlade s trendom odporúčaným významnými medzinárodnými inštitúciami, akými sú Svetová banka, či OECD. Nepriame dane totiž nevyvolávajú vznik transakčných nákladov, spojených so špekuláciami subjektov znížiť svoju daňovú povinnosť.

a shoty zase do cierneho :lol:
Prílohy
hahaha
hahaha
plusminus
King
King

Príspevok od používateľa plusminus »

s tym PSA a meciarom ste ma fakt dostali. Keby to riadil Meciar, este teraz by sa pozemky vyvlastnovali...

Toto je Ficokampan a nie AntiFico Tema :)

hold, pokial budu ludia co veria politikom, situacia bude vzdy rovnaka. Kazdy si bude mysliet, ze jeho mecenas (Meciar, Dzurinda, Fico) robia pre Slovensko len dobre, no pohlad do penazenky je stale prazdny a smutny..
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

1) Nový daňový systém zmierni daňovú diskriminácia vyšších príjmových skupín a zvýrazní sa princíp zásluhovosti. Vytvára podmienky pre dosiahnutie vyššieho stupňa ekonomickej efektívnosti. Daňovníci budú motivovaní k vyšším pracovným výkonom a zárobkom bez rušivého vplyvu daňovej progresie. Prehľadnejší daňový systém a nižšie priame dane budú mať pozitívny vplyv na investičné aktivity podnikov, rozvoj podnikania a zvyšovanie zamestnanosti na Slovensku, čo sa prejaví rastom životnej úrovne obyvateľov. Takisto presun daňového zaťaženia z priamych daní na nepriame je v súlade s trendom odporúčaným významnými medzinárodnými inštitúciami, akými sú Svetová banka, či OECD. Nepriame dane totiž nevyvolávajú vznik transakčných nákladov, spojených so špekuláciami subjektov znížiť svoju daňovú povinnosť.
prazdne keci, ktore su vyvratene automaticky po tom ako vlozis cisla do ich kalkulatora (hodnoty, ktore som spominal).

apropo presuvanie zatazenia na pracujucich ako aj nepracujucich cez nepriame dane to je cesta. toto mohol vymysliet iba obycajny ko*ot! kde je spravodlivost? kde je rovnost? kde su, ked ich s takou vervou presadzuje liberalizmus?

hovori sa, ze opakovanie je matkou mudrosti. ale zivot je zmena: opakovanie je matkou hluposti, ale co uz s vami:

http://www.hojko.com/post1208658.html#1208658

2. PSA. toto je absolutna bomba.
defacto z maja 2009 s meciarom a dzurindom. tesne pred duelom tvrdi meciar, ze to on pritiahol peugeot do trnavy a dzurinda tam len stal nemy, hluchy, slepy. krajcer sa meciara este pre istotu opytal, ci pritiahol na slovensko aj KIU a meciar odpovedal, ze nie.

http://televizia.joj.sk/tv-archiv/de-fa ... 98801.html

+- so zbytkom suhlasim.

"Politik sa už z podstaty svojho "povolania" nikdy nebude vážne zaoberať skutočnými a vážnymi problémami; jeho politická existencia je založená na vytváraní tzv. politických problémov zo záležitostí, ktoré predtým aj potom, ako sa im politik venuje, fungujú spravidla bezproblémovo.
Existujú problémy a politické problémy. Každý, komu ide úprimne o riešenie problému, by sa mu mal prestať venovať, akonáhle je problém vo fáze politického problému, tj. v dočasnej pozornosti politikov - vtedy je neriešiteľný. Treba počkať, kým záujem politikov o problém opadne a vznikne tak opäť šanca na jeho riešenie.
Politik nikdy problémy nerieši - zo svojej podstaty ich len vytvára, čím potvrdzuje svoju spoločenskú opodstatnenosť. Politika by sa ďaleko nedostala, keby sa ukázalo, že problém v akejkoľvek sfére riešia vždy odborníci danej sféry, nie politici. (Prieniky týchto dvoch skupín sú vzácnou výnimkou, pričom však politik-odborník, ak chce zostať politikom, sa musí vždy skôr či neskôr prestať správať ako odborník.)
Jedinou možnosťou prežitia politikov v spoločnosti je verbálne a programové vytváranie stále nových a nových problémov. Politika je niečo, čo sa prejavuje zásadne cez problém.
Jediným skutočným zdrojom politickej moci je hnev. Politika preto akýkoľvek problém zaujíma len dovtedy, kým pomocou neho môže u masy vzbudzovať hnev. Riešenie problému hnev nevzbudzuje, preto túto fázu politik zakaždým obchádza tým, že upozorní na nový problém."

Jozef Karika

http://dolezite.sk/Vypukne_obcianska_vo ... ensku.html
adameeec
Medium Professional
Medium Professional

:censored:
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

adameeec napísal:btw. nasiel som istu podobnost medzi tvojimi prispevkami a velkym muftym v tej relacii.
vsak ani vy sa nezapriete. miklos a dzurinda ako vysity :D .
slay
Addict
Addict

krija napísal:vsak ani vy sa nezapriete. miklos a dzurinda ako vysity :D .
:lol: no neje toto trapne?
Prílohy
romantika
romantika
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

slay napísal::lol: no neje toto trapne?
nie. "S čím kdo zachází, tím také schází" :wink: .
slay
Addict
Addict

krija napísal:nie. "S čím kdo zachází, tím také schází" :wink: .
:) Ano? Nadaval som ti uz ja niekedy ze si ako fico? Pripomen mi prosim ta.. a porataj si kolko si to krat spravil ty. To je na tom to trapne stary moj :oops:
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

omyl slayko. ja sa svojej zodpovednosti nikdy a nikde, za ziadnych okolnosti nezbavujem.

v neposlednom rade nie je potrebne nic pocitat, lebo medzi nami je jeden zasadny rozdiel. ja tu nevypisujem hadanky a dvojzmyslene vety konciace ..., kde veci nechavas neustale otvorene, bez zaverov etc, ktorymi ale neustale ludom nieco naznacujes. prirovnal by som ta ku Klammovi od smetiarov. on sa aspon vyjadruje jasne - "ficovina, ficovolici" atd.

btw 1. teraz co? zacnes pocitat ... v mojich prispevkoch? :D

btw 2. preco vobec povazujes prirovnanie k nadavke? to je ako by sa ta vysostne dotykalo to co maju tito hajzli za zlodejiny "na konte".

btw 3. preco si sa "do dnesneho dna" voci tomu neohradil? predsalen uz spolu diskutujeme nejaky ten piatok.

//autoeditácia príspevku ( 19 Dec 2009, 22:59 )
Nemecká štúdia - Slovensko patrí medzi ekonomicky atraktívnych v EU
Zdroj: Národný Inštitút Francois Marie Voltaire / Manager Magazin
Dátum: 19.12.2009

Štúdia poradenskej firmy Contor, ktorú si objednal nemecký ekonomický mesačník Manager Magazin porovnal viac než 1000 regiónov v EU. Kritéria odrážajú demografický vývoj regiónu, jeho hospodársku dynamiku, efektivitu pracovného trhu, napojení na vedecký výskum a vývoj moderných technológií. Hodnotí sa tak nie len rast HDP, objem investícií a kúpna sila obyvateľstva, ale tiež podiel ľudí s vysokoškolským vzdelaním, počet prihlásených patentov či podiel obyvateľov pod 20 a nad 70 rokov.
Prvé miesto v rebríčku si naďalej drží malý Luxemburg pred bavorskými priemyslovými centrami v Mníchove a Ingolstadte. Zároveň je očividné, že sa hospodárska sila regiónov postupne presúva na východ. Poľsko má medzi 25 najlepšími regiónmi hneď troch zástupcov, pričom Varšava sa umiestnila na štvrtom mieste. O veľa si polepšili i slovenské regióny: Trnavský kraj poskočil na 10. miesto, Bratislavský kraj je 22.
Manager Magazin, nevystavil českému hospodárstvu pozitívne vysvedčenie. Praha spadla v rebríčku najlepších hospodárskych lokalít na 68. miesto. Ešte k tomu je len jediným českým zástupcom v najlepšej stovke.
Štúdia nezahrňuje regióny z Veľkej Británie a Dánska, vzhľadom k nedostatku relevantných štatistických údajov. Kvôli „politickej neistote" chýba tiež Bulharsko a Rumunsko.
MBK RK ( FANS)
Novice
Novice

Fico

Príspevok od používateľa MBK RK ( FANS) »

Ja si myslím ,že väčšieho komunistu si ľudia zvoliť nemohli. :!:
Napísať odpoveď