Co poviete na SSD HDD
-
Daniel9911
Professional
Co poviete na SSD HDD
prosim ak si kupim SSD HDD oplati sa ??? alebo este kupovat normal sata HDD ???? na OS by stacil ne ???
-
Daniel9911
Professional
ahha ja sa len pytam bo teraz 320GB HDD a 1TB HDD v PC a mam taky mensi problem asi na systemovom mam chybne klastre bo po mesiaci mi zacne prepisovat data a ked som chcel zapnut spravcu systemu tak mi napislo ze sa neda spustit a ze subor sa nenasiel tak som musel preistalovat znova OS a chcem si kupit na OS zvlast HDD mam sice 1TB ale mam tam 500GB data a neviem ako rozdelit HDD bez toho aby som zachranil data a bez zalohovania
Aký disk to chceš vlastne rozdeľovať?
PS: K tým SSD diskom. Nejaký vývojár (ak si dobre pamätám tak vývojár súborových systémov) napísal, že pri SSD nie je otázka, či prídete o uložené dáta, ale kedy o ne prídete.
A teda, dnešné SSD disky nie sú, ako náhrada bežných diskov, na bežnú prácu ešte dosť spoľahlivé (hodia sa na údaje, pri ktorých nevadí, keď o ne prídete a na miestach, kde sa využije ich rýchlosť nesekvenčného čítania; a aj to len v prípade, že nevadí ich vysoká cena).
PS: K tým SSD diskom. Nejaký vývojár (ak si dobre pamätám tak vývojár súborových systémov) napísal, že pri SSD nie je otázka, či prídete o uložené dáta, ale kedy o ne prídete.
-
Daniel9911
Professional
no tak mam 1TB Sata HDD znacka seagate barracuda a mam tam 500GB data a moj stary uz asi dopracuje za par dni tak ze chcem si na 1TB davat windows ale chcem si z 1TB odobrat max 100GB na OS alebo menej lenze neviem ci sa to da bez toho aby som stratil data a nechem zalohovat inak sa to neda bez toho aby som zalohoval a nestratil data a co ovsem funguje 100%
-
Daniel9911
Professional
SSD je fajn ako systemovy disk, pripadne disk na pracu/hry, ale urcite nie je vhodny ako ulozisko dat, takze ak sa ma na nom pracovat, tak len dovtedy kym pracu nedokoncis a potom sup zalohovat.
Zatial co pri odchode HDD na miesto vecneho odpocinku je vysoka sanca data zachranit (aj ked nie za maly poplatok, ale v pripade nudze tu ta sanca je), tak pri odchode SSD tato moznost nie je (ledazeby nebola porucha vo flash pamati ale v samotnom konektore alebo inej blbosti - nepravdepodobne).
A ked uz SSD disk, tak nie hociaky - nedat sa zlakat vyhodnym pomerom cena/vykon, lebo tam rovno mozes cakat nejaku zradu. Ked SSD, tak Intel/Kingston. A tam je cena cca na urovni noveho bezneho PC.
Zatial co pri odchode HDD na miesto vecneho odpocinku je vysoka sanca data zachranit (aj ked nie za maly poplatok, ale v pripade nudze tu ta sanca je), tak pri odchode SSD tato moznost nie je (ledazeby nebola porucha vo flash pamati ale v samotnom konektore alebo inej blbosti - nepravdepodobne).
A ked uz SSD disk, tak nie hociaky - nedat sa zlakat vyhodnym pomerom cena/vykon, lebo tam rovno mozes cakat nejaku zradu. Ked SSD, tak Intel/Kingston. A tam je cena cca na urovni noveho bezneho PC.
-
uplink
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Nechcem zakladať novú tému tak hijacknem túto, prepáčte
Chcel by som sa opýtať, ako herný a systémový disk as mi viac oplatí zobrať nejaké 32 GB Multi Level Cell [menej spoľahlivé, menej výdržné, menej výkonné] SSD čko? [povedzme OCZ, Corsair atď], za 200+ eur, alebo mi bude bohate stačiť Velociraptor 10k rpm? Pozeral som rôzne testy a raptor nakopáva zadnicu SSDčkam v niektorých, avšak ide mi o hry a burst výkon disku, poprípade sekvenčné loadovanie scén atď. atď. atď.
Chcel by som sa opýtať, ako herný a systémový disk as mi viac oplatí zobrať nejaké 32 GB Multi Level Cell [menej spoľahlivé, menej výdržné, menej výkonné] SSD čko? [povedzme OCZ, Corsair atď], za 200+ eur, alebo mi bude bohate stačiť Velociraptor 10k rpm? Pozeral som rôzne testy a raptor nakopáva zadnicu SSDčkam v niektorých, avšak ide mi o hry a burst výkon disku, poprípade sekvenčné loadovanie scén atď. atď. atď.
-
uplink
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Vďaka za rady, chystám sa práve do toho velociraptora z agemu, 150 gigového...
Takže updatujem. Dnes som kúpil toho Raptora, číta 127-135 MB/s a zapisuje 112-128 MB/s. Burst read má 197 MB/s, seek time 5.2 ms. Za 194 evri 300 giga rýchleho pľacu [nakoniec som zobral 300vku], ktorý ma v idle móde 32°C pri izbovej teplote 25.5-26°C a ofukovaní jednou 120mm chieftec "vrtuľkou" spolu so susedom ABYS 500 GB ktorý má teplotu paradoxne o 2° vyššiu.
Takže ak chce niekto viac pľacu a nestačí mu len 32-64 GB nespoľahlivého MLC miesta, tak VelociRaptor môžem len a len odporučiť.
P.S.: Crysis sa mi naloaduje za 15 sekúnd
[z menu do hry /load] save má menej ako pol sekundy 
P.S.2.: Nie je hlučný, len "trochu" pradie
...no pradie silnejšie ako ABYS ehm
...ale neduní a nerezonuje! 
P.S.3.: Chystám sa spáchať šialenstvo v podobe RAID0 v konfigurácii 2x Velociraptor 300G. Pozeral som real-life testy a pohybuje sa to okolo 300 MB/s čítanie a 280-300 zápis, čo je imo šialené za tú cenu. Aj keď je tam 2násobná šanca straty dát...ale tak risknem to, je to fakt luxus!
Takže updatujem. Dnes som kúpil toho Raptora, číta 127-135 MB/s a zapisuje 112-128 MB/s. Burst read má 197 MB/s, seek time 5.2 ms. Za 194 evri 300 giga rýchleho pľacu [nakoniec som zobral 300vku], ktorý ma v idle móde 32°C pri izbovej teplote 25.5-26°C a ofukovaní jednou 120mm chieftec "vrtuľkou" spolu so susedom ABYS 500 GB ktorý má teplotu paradoxne o 2° vyššiu.
Takže ak chce niekto viac pľacu a nestačí mu len 32-64 GB nespoľahlivého MLC miesta, tak VelociRaptor môžem len a len odporučiť.
P.S.: Crysis sa mi naloaduje za 15 sekúnd
P.S.2.: Nie je hlučný, len "trochu" pradie
P.S.3.: Chystám sa spáchať šialenstvo v podobe RAID0 v konfigurácii 2x Velociraptor 300G. Pozeral som real-life testy a pohybuje sa to okolo 300 MB/s čítanie a 280-300 zápis, čo je imo šialené za tú cenu. Aj keď je tam 2násobná šanca straty dát...ale tak risknem to, je to fakt luxus!