RAID 1, alebo nie?

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Soviet
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

RAID 1, alebo nie?

Príspevok od používateľa Soviet »

Zdravim,
Zakupil som teraz 2TB WD My Book Studio 2ku, ktory podporuje RAID 1ku, kvoli minimalnej strate dat, cize to co je na jednom disku, je aj na druhom.
Otazka znie, davam na ten disk serialy a spol, casom aj dokumenty pravdepodobne no neviem sa rozhodnut ci nechat radsej oba disky v RAIDe 0, alebo predsa len zapnut tu 1ku?
Jediny "problem" ktory ma od toho odradza je, ze z mojich 2TB sa stane razom 1TB :)

Ako by ste to riesili vy?

Diki za akekolvek rady.
3PO
Medium Professional
Medium Professional

koli

Príspevok od používateľa 3PO »

kvoli filmom a inym hlupostiam sa zrkadlenie neoplati. tieto data nie su jedinecne. (rozumej stiahnes/zozenies si ich kedykolvek). ak tam budes mat jedinecne data (vlastne fotky, dokumenty tazko zohnatelne veci) tak sa zrkadlenie priamo vyzadujeu. ono zalezi dost od velkosti. ak su jedinecne data napr. len 10 GB tak si nahras subory na obe disky a riesis to utilitkou na synchronizaciu adresarov, a zbytok miesta mozes zapratat osatnymi hlupostami.ak bude vacsina dat jedinecnych tak pouzijes zrkadlenie diskov. tot moj nazor
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Jasne v tom mas pravdu, lenze nieje to len take jednoduche, ako si myslis. Momentalne bez zrkadlenia mam akoby "vcelku" jeden disk s velkostou 2TB, cize neviem, ktore data idu na jeden a ktore na druhy disk..Neviem to teda ani v spravcovi oddelit aby to tak bolo..Aspon este som to neskumal, ale pochybujem, ze to bude mozne..
Cize nemozem dat data na jeden a na druhy disk len tak..Kiez by...Tym by bol problem zazehnany...
Takze este stale premyslam co a ako..
Asi to dam zrkadlit, kedze serialy, ktore mam potahanych x nebud tak ci tak len tak jednoducho zohnatelne a tahat opatovne 200gb serialov..komu by sa chcelo..
3PO
Medium Professional
Medium Professional

jaj

Príspevok od používateľa 3PO »

jaj to o tom ze nevidis disky dve to som nevedel. no ale aspon si sa rozhodol :)
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

sry, ale pre serialy, ktore najskor pozries a mozno sa k nim nevratis uz, pouzivat len polovicnu kapacitu? Radsej im nechaj co najvacsiu kapacitu, neplytvaj miestom. V takomto mode bezi bud ako RAID0, alebo ako JBOD. Ak RAID0, tak je vyssi vykon, ale nizsia spolahlivost dat - odide jeden, odide vsetko. Vykon je ti u takehoto uloziska naprd, kedze aj tak si limitovany zrejme USBckom (alebo cim to pripajas, ak eSATA tak to aspon akytaky zmysel ma). Ak je to JBOD, tak ten len zluci dva disky, ze ho system vidi ako jeden, ale data nie su nijak delene medzi ne - teoreticky odchodom jedneho disku, prides len o data ulozene na nom - aka je prax, zial neviem.

Ci ma zmysel riesit RAID1 - neviem - v pripade, ze ti jeden HDD odide, neviem ako si zariadenie poradi s vymenou HDD a naslednym rebuildom RAIDu, v PC to nespravis kvoli inemu RAID kontrolleru, a ak to mas davat na zachranu dat, kvoli serialom sa na to aj tak vybodnes.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Dik za info, avsak toto som si radsej overoval v USER manuali.
Co sa tyka Raid 0 a 1na, tak ina moznost na danom WDcku nieje..Iba RAID 0 alebo jedna. Kedze vsak chcem tam davat citlivejsie data taktiez, tak bohuzial, ako si spominal, raid 0 prides o disk a mas po vsetkych datach mi nakoniec nevyhovuje. Dal som teda na polovicu miesto a vyuzivam Raid 1ku.
Co sa tyka situacie, ked jeden disk odide?
Taktiez som to vycital a nieje s tym najmensi problem..V taktomto pripade je potrebne ist na ificialnu podporu WD, kde clovek zada S/N celeho boxu a datum zakupenia a S/N disku, ktory chcem nahradit.
Poslu novy disk, ktory jednoducho vymenim. Rebuild pola prebieha automaticky, len sa nesmie zariadenie pripojit k PC, ale len do napajania a zapnut ho...
Takze nevypada to zlozito celkove a uvidime...Dufam, ze ma to nesklame a spokojne si spomeniem za dva-tri roky na moje trable :D

Ak by si nahodou chcel citat nieco o tom, tak prikladam aj ten manual :))
Prílohy
UserGuide.rar
(1.79 MiB) 31 stiahnutí
Napísať odpoveď