Co poviete na SSD HDD

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
ramaya
Guru wannabe
Guru wannabe
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa ramaya »

Tie čísla sú fakt suprové :shock:

Nikdy som nemal RAID preto by som sa chcel opýtať na pár vecí. Ako je to z rozdelením HDD pri RAID-e ? Môže sa rozdeliť na C a D ? Rozdelí ho rovnomerne ( z každého po 50 % ) ? Nestratí sa potom účinnosť toho RAID-u ak napríklad z jedného HDD použije 80% a z druhého 20% ?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

No raid-ov je viac druhov. Máš RAID0 kde sa zapisuje simultánne na oba disky vždy po XY bajtov z každého súboru [väčšinou rozdelené podľa veľkosti sektoru]. RAID1 je tuším len diskové pole s dvoma diskami, so zrkadlením zápisu, potom je RAID5 a RAID6 ktorý pracuje s tretím paritným diskom, alebo tretím a štvrtým paritným diskom. Každopádne pre bežného usera je zaujímavé RAID0 kde máš dva disky, ktoré zapisujú 50:50 každý jeden súbor. Povedzme že mአ700 megový film, tak na jednom disku máš 350 MB a na druhom ditto 350 MB. Preto získaš "dvojnásobnú" a viacnásobnú rýchlosť pri zapisovaní v konfigurácii RAID0. Možno som to poplietol s tým RAID1,5,6 nikdy som ich v praxi nepoužíval, pre viac info treba pozrieť wikipédiu.

Viac o raide tu:

http://sk.wikipedia.org/wiki/RAID
ramaya
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa ramaya »

To mi je jasné ten princíp len by ma zaujímalo , že keď to berie pri RAID obidva HDD ako jeden veľký , čo sa stane keď ten akože jeden HDD rozdelím na dva alebo tri virtuálne disky C , D , E ?

Trebárs Partition Magic zoberie pri vytváraní z každého HDD rovnako alebo to podelí od buka do buka ?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Tak ich rozdelí na polovicu, presne ako to robí RAID0...
KoCi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa KoCi »

V pripade RAID0/RAID5, alebo akomkolvek RAID, sa utvori jedno diskove pole, ktore system vidi rovnako, ako keby si tam mal jeden disk. S tymto diskovym polom teda vies pracovat rovnako ako s beznym diskom.

Sam pouzivam RAID0 pre vykon + RAID5 pre akotak spolahlive datove ulozisko - RAID0 mam rozdeleny na C a D, RAID5 na E + Z. Byvali casy, kedy som RAID0 mal deleny na 3 particie - bez problemov. V pripade RAID0 ale odporucam vsetky data, ktore maju akytaky vyznam, odzalohovat - roky som pouzival RAID0 bez problemu, tento rok ma ale prvy krat prekvapil - samozrejme ako to uz byva - nepripraveneho. Velociraptor vyzera luxusne, tiez som ho zvazoval, ale kedze sa snazim o kompromis vykon/hlucnost, tak si podobnu paradu nemozem dovolit, skor som zvazoval este nahradenie 3.5" diskov nejakymi 2.5" 7200rpm. Len som nejak nezistoval vykonnostne rozdiely (teoreticky pri tej hustote dat by 2.5" mohol podavat lepsie vysledky pri rovnakej rychlosti), tak neviem ci ma toto zmysel. To budem riesit az ked to bude aktualne. Momentalne su disky to posledne co ma na PC trapi.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Re: Co poviete na SSD HDD

Príspevok od používateľa hojko »

Napísať odpoveď