Matematická úlohy

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
BakyX
Light Expert
Light Expert

Matematická úlohy

Príspevok od používateľa BakyX »

Potrebujem pomoc s matematickou ulohou. Neviem ci tá úloha sa dá vôbec vyriešiť :D Znie takto:

O štyroch číslach x, y, z, a viem, že sú vetšie ako 0 a menšie ako 100 a všetky štyri sú prirodzené čísla a že:

1. Keby som k súčtu prvého a posledného čísla pripočítal 24, dostanem súčet druhého a tretieho čísla.

2. Keby som od súčtu prvého a druhého čísla odčítal 14, dostanem rozdiel tretieho a posledného.

3. Keby som súčet prvého a tretieho čísla vydelil dvomi, dostanem číslo o 3 menšie ako posledné.

Vypočítaj súčet 2. najväčšieho možného súčtu jednotlivých štyroch čísel a 3. najmenšieho možného súčtu jednotlivých čísel.

O výsledok mi veľmi nejde, skôr o postup. Prosím helpnite. Ďakujem.
johny_sk
Professional
Professional

Príspevok od používateľa johny_sk »

neviem, ci ste sa uz ucili matice..., ak ano, tak to staci hodit do matice a dostanes to velmi rychlo...
inak teda napis si to ako klasicku sustavu danu v zadani:
x+a+24=y+z
x+y-14=z-a
x+z=2(a-3)
--------------
teda
x-y-z+a=-24
x+y-z+a=14
x+z-2a=-6
---------
z prvych dvoch rovnic dostavas (od jednej odcitas druhu), ze y = 19. Potom (dosadenie 19 za y) su tieto rovnice totozne, teda dalej pisem len jednu z nich
x-z+a=-5
x+z-2a=-6
-------------
mas sustavu dvoch rovnic o troch neznamych...klasika, jednu neznamu si zvolis ako parameter. Zvolme si napriklad a ako parameter a ries tuto sustavu, ak sa nemylim, malo by vyjst, ze
z = (3a-1)/2
x=(5a-11)/2
--------------
to mas vseobecne riesenie tejto sustavy. No a pretoze vies, ze su to prirodzene cisla od 0 d 100, musis volit a ako neparne cislo v tomto intervale tak, aby aj x bolo mensie ako 100. Nech teda
(5a-11)/2 = 100 => a=42.2, teda najvacsie cisla dostanes, ak zvolis
a = 41 (musi byt neparne, aby x,z boli prirodzene)
No a kedze chces druhy a treti najvacsi sucet, tak zvolis a = 39, a = 37. Pre tieto dve hodnoty vyjadris x,z a spravis sucet x+y+z+a a oba sucty scitas.
BakyX
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa BakyX »

Este som sa neucil ani matice, ani rovnice s parametrom. Ale zaujimavy postup riesenia. Ja som to skusal cez tu sustavu ale ziadne matetice ani parameter som nepouzil..Ja som len vyjadroval pri tych rovniciach jednu neznamu z kazdej a potom ich dal do porovnavania a dostal som toto:

3a = 2z + 1
2x = a - 11
Napísať odpoveď