Klzné ložiská vo ventilátoroch

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
DR8PruBr
Star
Star
Používateľov profilový obrázok

Klzné ložiská vo ventilátoroch

Príspevok od používateľa DR8PruBr »

Klzné ložiská vo ventilátoroch na PC.

Vážne je to tichšie ako klasické guličkové? Chcem meniť ventilátor v zdroji a aj na procesore a predajca mi poradil takéto ventilátory, ktoré obsahujú tento typ ložísk.

Oplatí sa, či nie? Pocítim nejakú zmenu v hlučnosti?
el_chupacabra
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Re: Klzné ložiská vo ventilátoroch

Príspevok od používateľa el_chupacabra »

Takto... Je tichšie. Guličkové počuť stále, aj na nízkych otáčkach, klzné na nízkych otáčkach nepočuť vôbec. Problém ale nastane tak po roku (u menej kvalitných ventilátorov), kedy vyschne mazivo a ventilátor začne drhnúť, bežné klzné ložiská podľa mojich osobných skúseností nemajú životnosť viac ako 10000 prevádzkových hodín, čím vyššia teplota tým samozrejme nižšia životnosť. A samozrejme keď začne ventilátor drhnúť brutálne stráca otáčky a týmpádom aj airflow a schopnosť chladiť. Guličkové ložiská sú naproti tomu o niečo málo hlučnejšie, no ich životnosť je oveľa vyššia a aj bez mazania dokážu pracovať bez toho aby ventilátor stratil otáčky - len ich bude počuť.
Chvalabohu existujú aj samomazacie olejové ložiská (životnosť je stále nižšia ako u guličkových, no vyššia ako u bežných lacných ventilátorov s klznými ložiskami) - tieto ložiská majú kadejaké exotické pomenovania, pritom ale ide stále o ten istý princíp. Potom existujú rôzne drahšie ložiská (ložiská Sony u ventilátorov Scythe, Samostabilizačné olejovo-tlakové ložiská u ventilátorov Noctua, magnetické ložiská u ventilátorov Sunon alebo napríklad Twister ložiská u ventilátorov Enermax) - väčšinou majú svoje špecifické muchy (vo väčšine prípadov hlavne cenu).
Osobne by som klzné ložisko v ktoromkoľvek z ventilátorov vo svojom PC nechcel, majú fakt krátku životnosť, hlavne ak ti PC beží prakticky 24/7. A rozdiel v hluku zas až taký veľký nie je, ak už počuješ motor alebo prúdenie vzduchu tak to tie ložiská spoľahlivo prehluší.
DR8PruBr
Star
Star

Príspevok od používateľa DR8PruBr »

el_chupacabra > Ja som zasa čítal, že práveže klzné ložiská majú dlhšiu životnosť ako guličkové. Ide mi najmä o ten zdroj, veľmi hučí a v noci mi to dosť vadí. PC mi ide 24/7 takže kto má doma niečo podobné vie o čom hovorím.

Tak teraz neviem že čo a ako.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Tiez mam pocit, ze klzne by mali mat vacsiu zivotnost a byt tichsie. Takze by to chcelo nejake konecne vysvetlenie, aby som vedel, ze co je lepsie dat do servera.
el_chupacabra
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa el_chupacabra »

Tak ja som to napísal z praxe, čo mám ventilátory s guličkovými ložiskami tak idú aj po troch rokoch bez problémov, ventilátory s klznými ložiskami začnú po čase vibrovať (veľmi znateľne). Kvalitne spravené samomazacie ložiská možno môžu mať dlhšiu životnosť ako guličkové, neviem, ale napríklad Papst vo svojich ventilátoroch používa guličkové ložiská, a to sú ventilátory robené pre nasadenie v trvalej prevádzke na plnom výkone - a tie ventilátory to zvládajú (majú uvádzané MTBF viac ako 80.000h a Papst nie je firma čo by potrebovala zavádzať zákazníkov).
Ak chceš ventilátor do servera, tak by som volil práve Papst, alebo ventilátory Noctua.
A vôbec, mne ani nedáva logiku prečo by klzné ložiská mali mať väčšiu životnosť ako guličkové, veď klzné fungujú len a len vďaka mazaniu, ktoré je dosť limitujúcim faktorom (keďže mazivo časom degraduje, čo badať hlavne u lacnejších ventilátorov ktoré nemajú ložisko tak kvalitne uzavreté). Guličkové dokážu fungovať aj bez mazania, keďže tam nedochádza k priamemu treniu osky so statickou časťou - práve preto dostaneš ventilátor s guličkovým ložiskom aj k BOX baleniu procesora - je síce o niečo drahšie ako klzné, ale vydrží dlhšie.
Napísať odpoveď