Athlon II a teplota varu ?!

Pretaktovanie, rady, tipy, screenshoty...
Tino-artS
Zablokovaný
Zablokovaný
Používateľov profilový obrázok

Athlon II a teplota varu ?!

Príspevok od používateľa Tino-artS »

Ahojte, mám štvorjadro Athlon II, ...zapol som PC a už od začiadku sa mi zdal nejaký moc tichý. Zapnem SpeedFan a Everesta. Vidím teplotu 52°, vravím si, ok, síce velmi vysoké ale pozriem sa na to, počkám 10 sekúnd, teplota 75°, o ďalších 10 sekúnd to pomaly vyšlo na 91°C, okamťite som to natvrdo vypol, ledva ledva za pomoci handričky vybral chladič a CPU, dal do prievanu na okno, za pár minút bol klud, teraz už všetko v pohode, mal som nehorázne štastie. Všetko smrdelo. Medzitým som si všimol, že ja debil som nejak nechtiac zablokoval ventilátor od CPU káblom zo zdroja, on sa chudák netočil. Je možné, aby za necelé 2 minúty stúpla teplota na takúto čiastku? Alebo je to len papierový monitoring týchto programov.

Pozri 11. príspevok. :)
el_chupacabra
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Re: Athlon II a teplota varu ?!

Príspevok od používateľa el_chupacabra »

a prečo by to nebolo možné? si zober aký je ten chladič malý a koľko W TDP dá ten procesor. Je jasné že nie je problém aby sa procesor s takou paródiou na chladič nahrial na 100°C za dve minúty, hlavne keď nemáš aktívne šetriace funkcie (pred nabehnutím OS).
To s tým vyberaním a vešaním do prievanu je riadna kravina, na to si kde prišiel? :)
BTW matičné dosky a aj procesory majú funkciu ktorá počítač pri prehriatí procesora systém vypne, takže zhorieť by ti procesor nemal.
Tino-artS
Zablokovaný
Zablokovaný

Bola to panika, doteraz som nemal skúsenosti z vyžšíám prehrievaním, a kedže v tom prievane mohlo byť reálnych -5°, ani som neváhal . :D K tomu vypínaniu PC, viem, vieš mi povedať kde sa to zvyčajne nastavuje? Prekopal som celý bios, a hladať to v systéme mi príde divné, no stiahnem minimálne nejakú utilitku. No nemyslíš, že nad 90° by sa mal vypnúť už defaultne?
el_chupacabra
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa el_chupacabra »

Vypnúť by sa mal defaultne pri okolo 130°C, v BIOSe to môže byť niekde medzi HW monitoring (tam kde ti ukazuje teploty a RPMs, a kde si prepínaš reguláciu ventilátorov, ak to tam nie je tak to asi bios nepodporuje). Zavesiť to do prievanu je blbosť preto, lebo vďaka takto prudkej zmene teploty ti degraduje materiál z ktorého ten procesor je... Najlepšie by bolo normálne len vytiahnúť ten spriečený kábel a nechať to dochladiť sa samo (za behu)
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa 3PO »

vytiahnut chladic bola blbost. ale hlavne ze to prezil. procesor ma dva/tri stupne ochrany. jeden zarucuje doska pomocou senzorov (da sa vypnut i nastavit). napr pri 90°C sa proste pocitac vypne. druhy (najme u starscih pentii neviem ci aj teraz) sa zacnu vkladat prazdne instrukcie, procesor bezi akoby nap ciastocny vykon. a tretia (obsahuje ju kazdy moderny procesor) je "poistka" priamo na procesore. ak prejde procesor cez kriticku teplotu opat sa vypne (neda sa nastavit je dana pevne vyrobcom)
Tino-artS
Zablokovaný
Zablokovaný

Vďaka za rady, aspoň viem čo robiť nabudúce. Vypnutie po prehriatí som našiel a nastavil na 90°C, snáď to nebudem musieť skúšať. :D

//autoeditácia príspevku (19 Feb 2010, 21:50)
Ešte píšem. Mohlo to ovplivniť to, že mám teraz pri zapnutí PC, alebo pri nič nerobení. Skrátka žiadne procesy, vyše 50°C? Mal som ai tak 45, ...Nejde anitak o stupne, ale v absolútnom klude bez akýchkolvek procesov (mimo systémových) mám záťaž 20-25%? Mal som asi tak 5%. Myslel som že to ovplivnil incident s prehriatím, ale celý deň po prehriatí to bolo úplne OK, až dnes to začalo bludovať. Na fane mám asi 3600rpm. Niekedy menej.
3PO
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa 3PO »

teplota sa mohla zmenit z viacerych dovodov. najpravdepodobnejsi je ale nasadeny chladic alebo zle nanesena pasta. alebo je to rozdiel lebo sa zmenila zataz v "klude" ako pises z 5 % na 25 % a preto sa zmenila aj teplota
Tino-artS
Zablokovaný
Zablokovaný

Nejak "záhadne" sa mi záťaž v absolútnom klude zase znížila na minimum (cca 1%), teploty sú zase OK, neviem čím to bolo, ak to zistím, napíšem.
Dj-XxX
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Dj-XxX »

Ked ti streli porcesor tak to je este nic... Skus dostat po hube od nejakeho tranzistoru :D to je peklo. Mne sa to stalo a fasa to smrdelo a bolelo normalne vyletel do vzduchu :D alebo Kondenzator :D
čaina
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa čaina »

kondenzator buchol aj mne :D ale to iba take puk maly dym a nic viac ale brutalne som sa zlakol :D
Tino-artS
Zablokovaný
Zablokovaný

Kondíky mám v poriadku, je to nová doska, no vďaka za upozornenie vezmem si helmu. :D

//autoeditácia príspevku (10 Mar 2010, 21:23)
Tak mám tu iný problém, ako som zapojil GPU a Zdroj, teploty mi stúpli v idle asi o 7°, v burne to je vyše 60, a už to aj cítim asi tak meter od PC, že sa to pečie. (myslím čuch :D ) Je to len zle chladená skrinka? Ide o HD4730, vraj vie pekne prepiecť ostatok skrinky. Skrinku nemám nijak vetranú, a preto sa rovno spýtam ako je najlepšie riešiť chladenie (nemyslím chladič na CPU, len nejaké fany pomimo a tak). všetky káble mám systematický potiahnuté aby nevadili, bočnica je preč, no vietor z chladiča aj tak naráža na skriňu ktorá je 20cm od neho, takže mu to asi dosť vadí.
Dj-XxX
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Dj-XxX »

Určite tam tie chladice daj .
Napísať odpoveď