hannibal - čítal si môj príspevok poriadne? - písal som 1.žltý (poplašák) = pokiaľ mi je známe, slepé poplašné sú žlté. Ak je to inak, netrápi ma to nejak, schválne som písal aj poplašák do zátvorky, aby to bolo každému jasné. Zjavne nebolo
a s plynovkou na zviera s poplašákom, resp. novinamidom fakt nechoď, hlavne nie na niečo väčšie ako líška alebo pes. Silným zábleskom a zvukom odstrašíš možno líšku, väčšinu veľkých zvierat len rozdráždiš. V lese je lepšie dodržiavať pravidlá prírody, sme predsa na jej piesočku, a v drvivej väčšine prípadov budeš v pohode. Zvieratá sa hluku boja, no ten treba používať preventívne. A ak niekoho uvidím v lese "preventívne" páliť slepáky z plynovky, tak neviem, či nechám kukri v púzdre

Lepší je hlasitý hovor, spievať si, búchať palicou do stromov, prípadne pred neprehľadnou zákrutou alebo húštinou zatlieskať. A neliezť zvieratám do nôr (či ako je množné číslo od slova nora).
p.s. nie som ochranca prírody, nie som zelený (len občas khaki), nie som lesná stráž ani člen ekoteroristov, len mám prírodu rád a občas natrafím na riadnych "takytáborníkov" až sa mi oči prevracajú.