ANKETA:Najlepšia stíhačka sveta

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...

Aká je najlepšia stíhačka sveta ??

Suchoj T-50
8
16%
Su-47
4
8%
Su-37
5
10%
Su-35
1
2%
Mig-35
6
12%
Mig-1.44
4
8%
F-22
10
20%
F-35
6
12%
Eurofighter Typhon
6
12%
Dessault Rafale
1
2%

Celkom hlasov: 51

Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: ANKETA:Najlepšia stíhačka sveta

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Nj stihacka pochadza zo slov stihacie lietadlo co ja viem. :P
Co sa tyka tankovania vo vzduchu, nie kazde lietadlo to dokaze co ja viem.
No a ine vyuzitie ako pocas dlheho letu nevidim...nema iny dovod pouzit taku rychlost.
Dahome
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Dahome »

1. isteže

2. kto tvrdí opak?
3. a možno má, kto vie... Obrázok
Lub0$
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Lub0$ »

Tak v dogfighte to nepouzije, a teda, myslim si, ze fighter jets su dizajnovane a robene origos pre dogfight, tak neviem, je to podla mna zbytocne drahy spas :P
Dahome
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Dahome »

myslím, že na to by bolo treba opýtať sa nejakého pilota... Obrázok
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Dahome napísal:zaujímavá téma ale zle položená otázka...
najlepšia v čom? a aká stíhačka? Stíhačky boli aj v II. svet. vojne, samozrejme podzvukové :wink: okrem toho sú stíhačky útočné, bombardéry, prieskumné resp. špionážne a pod. a hlavne, či ti ide o rýchlosť, max. výšku alebo dolet, manévrovateľnosť... Tak či onak, myslím, že v ankete chýba zrejme zatiaľ stále najrýchlejší bežne armádou používaný stroj a to je LOCKHEED SR-71 BLACKBIRD - 3 220 km/h U mňa je jasným favoritom...
(a tiež unikát AV-8B Harrier II - posledné modely dosahovali už nadzvukovú rýchlosť)
SR-71 nikdy nebol zamýšľaný ako stíhacie lietadlo a pokiaľ viem nemá na konte ani jeden zostrel nepriateľského lietadla, v tomto prípade by som o stíhačke ani nehovoril.
Harrier bol skvelý.

//autoeditácia príspevku (menej ako pred minútou)
Lub0$ napísal:btw, vie mi niekto povedat kedy je vhodna nadzvukova rychlost pri bojovych stihackach? Pri dlhych preletoch? Predpokladam, ze s tym enormne stupne aj spotreba.
Je to bežne uvádzaný paramater nazývaný "cestovná rýchlosť" - čo najvyššia rýchlosť pri čo najnižšej spotrebe.
Su-27 na porovnanie: max rýchlosť - 1553 mph, cestovná rýchlosť 838 mph.

Lub0$ napísal:Nj stihacka pochadza zo slov stihacie lietadlo co ja viem. :P
Co sa tyka tankovania vo vzduchu, nie kazde lietadlo to dokaze co ja viem.
No a ine vyuzitie ako pocas dlheho letu nevidim...nema iny dovod pouzit taku rychlost.
Stíhacie lietadlo, máš aj stíhacie tanky (napr. nemecký Elephant z II.WW) - stíhať znamená ničiť ostatné lietadlá, nie byť rýchly.
Čo sa týka tankovania vo vzduchu, moderné stíhacie lietadlá na vybojovanie vzdušnej nadvlády si bez tejto "featurky" ani nepípnu.
Dogfight práveže prebieha na nízkej rýchlosti vo vysokých g-čkach. Rýchlosti na hranici max výkonu sa používajú na únik z nebezpečnej situácie, nabratie výšky (i keď to je relatívne, tam skôr hovorím o max výkone ako rýchlosti, lebo akonáhle pritiahneš knipel k sebe rýchlosť padá) a pod. situácie. Vývojári 5 gen. si už uvedomili, že max rýchlosť nie je modla, ale naopak treba dosiahnuť čo najväčšiu manévrovateľnosť okolo rýchlosti 1 Mach.

Dogfight ako taký už veľmi nefunguje. Momentálne to všetko prebieha na hranici vizuálneho kontaktu. Druhá vec je, že nie je stíhačka ako stíhačka iné typy sú:
Su-27, F-22, F-15 ktorých úlohou je vybojovanie vzdušnej nadvlády nad územím nepriateľa a iné úlohy majú rýchle "malé" prepadové stroje typu F-16 a Mig-29.
Ono tak sa to ťažko odhaduje ale keď si dáte vedľa seba Su-27 a MiG-29 tak rozdiel vo veľkosti je markantný.

A celkove táto anketa je jalová pretože experimentálne stroje porovnávať so strojmi v službe je pritiahnuté za vlasy.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

Ja som za Focke Wulf a Albatros D. V 8)

joj, a este som zabudol na Fokker D. VII
Prílohy
focke-wulf.jpg
1.jpg
1.jpg (8.73 KiB) 1263 zobrazení
Fd72.jpg
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Ak ideme ALL-TIME v mojom rebríčku by nechýbali:
Mustang P-51, F-4 Phantom II, Mig-21, Me-109E, Su-27....
spirki
Expert
Expert

Príspevok od používateľa spirki »

begbeee napísal: Harrier bol skvelý.
No neviem, veľa pilotov sa vyjadrovalo, že bol ťažší boj o udržanie Harriera vo vzduchu než voj s nepriateľom ... Koncepcia zaujímavá, neboly však vychytané všetky muchy ...
Keď to beriem z retrospektívy tak u mňa vedie mig-25, na svoju dobu prevratný stroj, zo súčasnosti SU-47
begbeee napísal:A celkove táto anketa je jalová pretože experimentálne stroje porovnávať so strojmi v službe je pritiahnuté za vlasy.
Somarina, je to len o tom, ktorá krajina má prostriedky na to, aby uviedla experimentálne stroje do aktívnej služby. Momentálne je taká situácia, že
studená vojna pominula, nikto neprezbrojuje, každý sa snaží len modernizovať staré stroje, ale aj na tie experimentálne časom dôjde a je jedno či sú zaradené do služby alebo nie, hlavne že sú v zálohe ...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Nikdy som nepocul ze by Harrier smel do nadzvuku, vies to pls dokladovat Dahome? (ked uz ho berieme za stihacku)

Co sa ostatneho tyka skusim ist po poradi.

Nord: Myslim ze nam bohato stacia tie MG29 co mame, len by to chcelo dotiahnut ich naplno do NATO standardu. Pripadne nakupit nejake podobne stroje zo zbytkov vacsich armad. Je nutne si uvedomit ulohu stihaciek v nasej armade. V pripade krajiny akou je Slovensko je nezmysel hovorit o nejakom budovani vzdnusnej superiority a podobnych veciach, keby sa do nas niekto skutocne pustil, tak nas zazenie puhym poctom. Na ulohy vykonavane stihacimi letkami v dobe mieru 29ky v pohode stacia. Ba dovolim si povedat ze by stacili aj 23ky ci 21ky (ako mali donedavna cesi a dodnes maju rumuni)

Dahome o zaraditelnosti k stihackam mozeme polemizovat dlho, ale Blackbird rozhodne stihacka nie je. Ved nie je ani vyzbrojitelny. Ak uz rychlu stihacku, tak MiG 25 ktory za tym drozdom ani velmi nezaostaval.

LuboS: Ano spotreba stupa. Prave preto sa pry dlhych preletoch nepouziva sa. Nadzvukova rychlost je vyborna vlastnost hlavne ked je nutne sa priblizit cim skor k cielu, ci uz to je bliziaci sa bombarder, alebo unikajuce spionazne lietadlo.

begbee: to cestovnu rychlost si celkom trafil :)

Co sa stupania tyka: stupa sa v zasade na nominal, rychlost sa voli podla potreby. Ci potrebujes byt hore co najskor v zmysle vzdialenosti (max angle clb speed), v zmysle casu (max rate of clb speed) pripadne ak ti je viac-menej jedno kedy na trati, hlavne ze budes vo vzdialenom bode v danej vyske co najskor (priklad letim z Kosic a potrebujem byt nad Bratislavou v 15 000 metroch cim skor, a je mi jedno ci tych 15 000 dosiahnem nad Roznavou alebo Nitrou)
Eru
Light Professional
Light Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eru »

P51 mustang je naj! :lol: a BF-109 :P
Pinhead
King
King

Príspevok od používateľa Pinhead »

Z tých starších Hawker Typhoon, Me 262 alebo P-39......
A z tých novších..... hmmmm..... MIG-27, Panavia Tornado a veľmi zaujímavá F-35 Lightning II......
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

spirki napísal: Keď to beriem z retrospektívy tak u mňa vedie mig-25, na svoju dobu prevratný stroj, zo súčasnosti SU-47

Somarina, je to len o tom, ktorá krajina má prostriedky na to, aby uviedla experimentálne stroje do aktívnej služby.
Ešte raz, ako môžete porovnávať Su-47 (vyrobený jeden exper. kus) napr. aj s tým MiG-25 (sériová výroba 1200 ks) ???
Ako si ty dal toho Harrier-a to môžem aj ja MiG-25 VS MiG-31, ktorý 25-ku strčil do vačku... Iste 25-ka bola rýchlejšia ale...ale... To nie je všetko.

Kód: Vybrať všetko

MiG-25 je schopen opravdu vysokých výkonů. Maximální rychlost bojových strojů oficiálně dosahuje M=2,83 a dostup je uváděn jako 27 000 m, ačkoli speciálně upravený MiG-25 v roce 1977 vystoupal dokonce na 37 650 m. Západní prameny obvykle kritizují omezenou obratnost a dolet stroje i jeho velmi limitované schopnosti vést vzdušný boj na malou vzdálenost; zde je nezbytné v krátkosti rozebrat filosofii protivzdušné obrany SSSR v 70. a 80. letech 20. století. Jejím základem byla síť výkonných radiolokátorů, jejichž údaje se staly podkladem pro rozhodování o způsobu vedení bojové činnosti proti narušiteli. Pokud byly povolány MiGy-25, od startu do úspěšného zachycení cíle je vedl automatizovaný systém „Vozduch“, který neustále vypočítával optimální trajektorii letu stíhače tak, aby k odpálení protiletadlových řízených střel došlo v okamžiku zajišťujícím vysokou pravděpodobnost zničení cíle. MiG-25 tedy nemusel při bojovém letu vykonávat složité manévry, jeho úkolem byla pouze doprava řízených střel R-40 dalekého dosahu do vzdálenosti cca. 20 - 40 km od narušitele a jejich úspěšné navedení na cíl pomocí výkonného radiolokátoru, obvykle aniž by pilot svého protivníka zahlédl na vlastní oči (Boj „BWR“ – beyond visibility range = za hranicí viditelnosti.) [b]Proto nebyl MiG-25 konstruován pro velkou obratnost, ale naopak hlavními parametry se u něj staly rychlost, stoupavost a dostup. [/b]Ostatně, právě v těchto disciplínách byl ve své době nejvýkonnější letoun světa a rekordy MiGu-25 v dostupu přetrvávají v tabulkách FAI dodnes.
[b]Právě let vysokou rychlostí nebyl u MiGu-25 bez problémů.[/b] Při rychlosti nad M=2,8 obrovské množství vzduchu proudící skrz motory mělo snahu způsobit přetočení turbín, proto bylo nutné pečlivě hlídat otáčky. Současně docházelo k extrémnímu tepelnému namáhání motorů teplem uvolněným díky dlouhodobě zapnutému přídavnému spalování. [b]MiGy-25 sice dokázaly běžně dosáhnout rychlosti M=3,2, ovšem po přistání z takového letu následovala okamžitá výměna motorů.[/b] Proto mohli piloti MiGů takových rychlostí dosahovat výhradně na zvláštní příkaz, nebo pokud to vyžadovala bojová situace. Jinak se při běžných letech nepřekračovala rychlost M=2,5.[1] Dokonce i rychlosti M=2,8 bylo velice obtížné dosáhnout bez přetočení turbín.[2]
Díky použití vakuových elektronek má radar Smerč-A (kódové označení NATO „Foxfire“) MiGu-25P enormní výkon – pulz dosahuje až 500 kW - a, pokud je radar v činnosti na zemi, [b]dokáže na vzdálenost několika set metrů zabít králíka[/b].
Čiže čo bola 25-ka??? Vzlietnuť, nabrať výšku, dohoniť bombardér a vypáliť rakety na cieľ zachytený radarom. Ich úlohou bolo zosadiť strategické bombardéry, nie boj proti iným stíhačom, čo v konečnom dôsledku ukazuje aj ich bilancia, kde väčšinou dostávali na frak od stíhačiek americkej výroby práve preto, lebo arabské štáty sa ich snažili využívať ako prepadové stíhače.

Nord: Myslim ze nam bohato stacia tie MG29 co mame, len by to chcelo dotiahnut ich naplno do NATO standardu. Pripadne nakupit nejake podobne stroje zo zbytkov vacsich armad. Je nutne si uvedomit ulohu stihaciek v nasej armade. V pripade krajiny akou je Slovensko je nezmysel hovorit o nejakom budovani vzdnusnej superiority a podobnych veciach, keby sa do nas niekto skutocne pustil, tak nas zazenie puhym poctom. Na ulohy vykonavane stihacimi letkami v dobe mieru 29ky v pohode stacia. Ba dovolim si povedat ze by stacili aj 23ky ci 21ky (ako mali donedavna cesi a dodnes maju rumuni)
Súhlas, že "dvadsaťdeviatky" stačia, nesúhlas, že by stačili "dvadsaťjednotky", ktoré sú beznádejne zastaralé.
Pre mňa je ideálny stroj na zabezpečenie nášho vzdušného priestoru F-16 (veľmi úspešná služba v Holandsku a Dánsku, porovnateľné krajiny) alebo teda aj naša MiG-29.
Treba si uvedomiť čo potrebuje Slovensko... Pri narušení nášho vzdušného priestoru dostať do vzduchu do 5 minút dva stroje, ktoré doprovodia narušiteľa k zemi alebo za hranice. To je všetko čo treba.
Dahome o zaraditelnosti k stihackam mozeme polemizovat dlho, ale Blackbird rozhodne stihacka nie je. Ved nie je ani vyzbrojitelny. Ak uz rychlu stihacku, tak MiG 25 ktory za tym drozdom ani velmi nezaostaval.
Myslím, že nejaké oné .. pokusy tam prebehli, ale padá to na aerodynamike (nemôže tam nič trčať), ale v praxi to nikdny nebolo zavedené a bolo to zbytočné lebo na tie úlohy sú iné stroje.
LuboS: Ano spotreba stupa. Prave preto sa pry dlhych preletoch nepouziva sa. Nadzvukova rychlost je vyborna vlastnost hlavne ked je nutne sa priblizit cim skor k cielu, ci uz to je bliziaci sa bombarder, alebo unikajuce spionazne lietadlo.
Áno, nadzvuková prípadne prídavné spaľovanie sa využíva keď treba niečo dohoniť, uniknúť ale určite nie v klasickom dogfighte. Stačí si pozrieť polomer zatáčky pri rýchlosti 0,8 Mach a pri 1,4 Mach napríklad.

Ináč nikto tu ešte nespomenul stroje ako MiG-15 alebo 17, F-86 Sabre, zaujímavý koncept s dvoma motormi English Electric Lightning alebo neuveriteľne dlho slúžiaci F-14 Tomcat. Počas II. svetovej bol vynikajúci i Jak-9 aleob P-38, ktorý ako jediný dvojvrtuľák dokázal konkurovať jednomotorovým stíhačom alebo P-39 na ktorom v Rusku spravil Pokryškin 550 bojových letov a 53 zostrelov, či japonský Zero alebo anglický Spitfire.
Pridám ďaľšiu vec:
F-15 - viac ako 100 zostrelov oproti 0 stratených strojov v boji. F-15 dokázala pristáť po tom čo prišla o celé (!) krídlo v zrážke vo vzduchu vďaka vztlaku širokého trupu a veľkých koncových plôch.
F-16 - tiež dosiaľ nezostrelená vo vzdušnom súboji ale zatiaľ ju amíci viac využívajú na boj proti pozemným cieľom a iné armády zas tak často nebojujú :)
Me-109 je doteraz najvyrábanejším stíhacím strojom a zároveň najviac bojových letov absolvoval.

Nesedí mi, že zaraďujete expermintálne stroje a dávate ich nad stíhače, ktoré majú veľké počty bojových letov alebo zostrelov - sú overené.
Dokonca aj F-22 ešte nebojovala a aj tak ju pasujú za neporaziteľný stroj.... Aj Jugoslávci zostrelili neviditeľnú F-117-ku s ručnou protilietadlovou strelou.
Pinhead
King
King

P-39 bola veľmi zaujímavá koncepcia..... umiestnenie motora, predný podvozok, silná výzbroj (kanón rovnakej ráže používali aj čs. tanky!!!!), priestranná kabína vybavená dokonca aj pisoárom(!!!)......
Rusi, vrátane spomínaného Pokryškina si ju nevedeli vynachváliť.......
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Tak ten pisoár by si mi mohol priblížiť a podať viac informácií.
Čítal som dokonca Pokryškinovu autobiografiu, ale na pisoár v AirCobre si nespomínam (ale bolo to už veľmi dávno)...

Ináč nevie niekto čo bolo najväčší kanón čo sa kedy montoval do stíhačky?
U mňa je Nudeľman N-37 z MiG-9, 15, 17 a 19 - to bol vážne rešpekt...
Teraz pokiaľ viem je najväčšie delo na Warthogu A-10, ale to samozrejme nie je stíhač napriek tomu 30 mm rotačný kanón s kadenciou 3 900 nábojov/min je šupa... Piloti musia strieľať dávkami lebo vychyľuje lietadlo zo smeru leta a dlhšia dávka zahltí motory spáleným pušným prachom.
Uvediem, že na spoľahlivé zničenie tanku stačí aby ho zasiahli 2-3 takéto náboje.
Pinhead
King
King

Čo sa týka hajzľa na P-39, tak som to čítal niekde na Palba.cz alebo Valka.cz, sa to tam spomínalo, v takom zmysle, že ako boli Airacobry dodané do Ruska, tak Rusi z nich kadečo vymontovali, aby ich odľahčili - a medzi inými dielmi je spomenutý aj ten pisoár.......
A čo si predstavuješ pod pojmom - najväčší kanón???? Zbraň s čo najväčším kalibrom, alebo zbraň s najvyšším palebným výkonom?????
Pokiaľ najväčší kaliber, tak sa mi zdá, že najväčším kalibrom použitým v stíhačke bol 45mm kanón v protitankovej verzii Jak-9.......
A pokiaľ sa hovorí o palebnom výkone.... hmmmm...... asi ten GAU-8 z A10......
Popr. 105mm delo z AC-130, ale to už nie je stíhačka......
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Hej iste má GAU-8 väčší výkon ako jednohľavňová 37mm...
Uchopil si to ale presne z tej stránky z ktorej som nechcel - nemyslel som na nijaké prídavné kanóny na ničenie tankov (aj GAU-8 je to isté) tak povedzme GAU-7 25mm z F-15 má najväčší výkon zo stíhacích lietadiel, ale ráž vyhráva stále zo starej MiG-15ky...
Eruner
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eruner »

mne sa páči F-16 :smt006 :)
TUCERO_SVK
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TUCERO_SVK »

Fretka napísal:Alebo zmažem a dám vám na výber viac. O hodne viac keď chcete. Čo poviete ?? :smt033

//autoeditácia príspevku (02 Apr 2010, 14:38)
"Tvoje porovnanie stráca zmysel nakoľko vo výzbroji je akurát F-22 a Su-37. Su-47 je +/- Su-37 so zmenenou geometriou krídel z ktorej bol vyrobený jeden experimentálny kus. Su-50 (Suchoj PAK FA) letel 1x len tento rok a je z neho tiež len jeden kus. Z F-35 je vyrobených asi tak 30 kusov a jeho vývoj je tesne pred zaradením do výzbroje s ktorým sa ráta najskôr v r. 2013.

Takže ak chceš niečo porovnávať tak môžeš tak Su-37 s F-22. A ktoré je lepšie? Keďže nepredpokladám nejaký extrémny boj na kanóny, ale boj za hranicou vizuálneho kontaktu dosť záleží od radarovej/pozemnej podpory.

Je schopný Su-37 zničiť akékoľvek americké stíhacie alebo bombardovacie lietadlo? Je. F-22 vice versa.

Takže záleží skôr od vonkajších faktorov ako od kvality samotného lietadla."

Ja viem, Su-47 bol projekt neúspešný, ale jednotlivé lietadlo je dobré ale ja myslím že ako je technologicky vyspelé, obratnosť,.... nie hneď ktoré by prežilo z nich najdlhšie.
su 37 a su 47 maju spolocneho akurat vyrobcu. Nemyl si to s tym ze su 47 malo kedysi ako prototyp nazov su 37 lebo teraz su 37 je vpodstate upravena su 35 s vektorovym riadenim tahu. Kukni na googli a uvidis ze sa tvarovo zhoduju minimalne

A k teme v tej ankete chybaju najlepsie stihacky napriklad co tak: Mig 31 /novsia verzia migu 25/, Panavia tornado si kde nechal, alebo sice velmi staru ale stale spolahlivu F15.

a po precitani prispevkov by si fakt niektory mohli ujasnit co znamena stihacka a nepisat o SR-71 alebo takych podobnych. To by som rovno mohol povedat ze mojim favoritom je Antonov An-225 :D
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

No MiG-31 síce vychádzal z MiG-25 ale zámery s nimi boli úplne iné. A preto síce MiG-25 bol superrýchly zabiják bombardérov (jeho radar napríklad bol dosť naprd lebo stačilo klesnúť pod jeho výšku a nezachytil ani tretinu z toho čo by mal) ale MiG-31 je bolo to pravé orechové na vybojovanie vzdušnej nadvlády nad územím nepriateľa.

Mohli by sme túto tému rozšíriť: A čo poviete na takú A-10 ? To lietadlo milujem. Má byť nahradené F -35 Lightning II ale až v roku 2028 :)
Pinhead
King
King

A-10 je veľmi zaujímavá.... Aj keď by som skôr povedal, že sa nejedná o lietadlo, ale o protitankový kanón s krídlami :) ....... Keď už berieme podporné/útočné lietadlá celkom sa mi pozdáva aj AC-130, ktoré vie nepriateľa veľmi nepríjemne prekvapiť (predsa len, vzdušný útok delostreleckej batérie vždy poteší). Ale použiteľné je iba v prípade vzdušnej nadvlády a absencie systému PVO.....
Ale mojím favoritom na tomto poli je jednoznačne SU-24, ktorá už svoje kvality predviedla v Afganistane, pri bojoch s čečenskými teroristami (kde dokonca zostrelili pár strojov čečenského letectva) a v neposlednom rade v Južnom Osetsku.......
Napísať odpoveď