co potrebuje clovek k programovaniu?

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
__construct
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: co potrebuje clovek k programovaniu?

Príspevok od používateľa __construct »

eNyCe napísal:Je JavaScript OOP?
Pozri vpravo hore - popis ;-)

Kód: Vybrať všetko

http://sk.wikipedia.org/wiki/JavaScript
Nie je to "plnokrvný" OO jazyk, ale používa objekty ..
uplink napísal:Html a css sa naučí šikovný človek za 5-10 hodín veľmi kvalitne [ide totižto len o to pochopiť princíp, zvyšok už vygoogliš] a potom už len chytá skúsenosti..
Sorry ale fakt nesúhlasím s tým vyjadrením "veľmi kvalitne" .. Za 5-10 hodín si možno stihneš prečítať normy W3C a naučíš sa možno maximálne tak základy CSS a XHTML, ale určite sa nenaučíš písať sémantický kód (tzv. div soup nebol, nie je a nikdy nebude veľmi kvalitný kód). To by potom web developera mohol robiť každý stredoškolák a uznaj, že to tak neni.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

ja s uplinkom zase súhlasím. Na "veľmi kvalitne" dnes stačí menej ako kedysi. Stačí vedieť ktorý tag na čo slúži a aké má atribúty, a trošku vedieť čo a ako. O sémantiku sa ti už postará každý editor, ktorý ti navrhuje možnosti, upravuje formátovanie..
__construct
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

audiotrack napísal:ja s uplinkom zase súhlasím. Na "veľmi kvalitne" dnes stačí menej ako kedysi. Stačí vedieť ktorý tag na čo slúži a aké má atribúty, a trošku vedieť čo a ako. O sémantiku sa ti už postará každý editor, ktorý ti navrhuje možnosti, upravuje formátovanie..
o sémantiku sa stará editor od kedy ? Editor myslí za Teba ? Písať html tagy a búchať tam ID a CLASSy sa za 5-10 hodín možno dá naučiť, ale zase zdôrazním, že NIE KVALITNE! (a slovo veľmi by som už vôbec nepoužil) Kvalitne písať web znamená chápať ako funguje DOM ako je parsovaný a s ohľadom na to písať web (aby bola stránka čo najrýchlejšie parsovaná, používať CSS Sprites, aby bolo čo najmenej HTTP requestov, atď ..). Sémantický web nie je len pekne upravený zdroják - to Ti urobí hocijaký online html beautifier. Sémanticky treba myslieť ..

P.S.: Už sa teším na :minus: od samozvaných web odborníkov :)
eNyCe
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa eNyCe »

Moze mi este niekto vysvetlit aky je to funkcionalny jazyk?
__construct
Medium Expert
Medium Expert
Kontaktovať používateľa:

eNyCe napísal:Moze mi este niekto vysvetlit aky je to funkcionalny jazyk?
UTFG:

Kód: Vybrať všetko

http://sk.wikipedia.org/wiki/Funkcion%C3%A1lne_programovanie
axxis
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa axxis »

eNyCe napísal:Moze mi este niekto vysvetlit aky je to funkcionalny jazyk?
http://www.cs.vsb.cz/behalek/vyuka/pjp/ ... index.html
byt Tebou sa do toho nepustam, ja teraz lutujem, ze mam tento predmet zapisany, zaklad bude asi precitat si a pochopit co je lambda kalkul
Holubar
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Holubar »

Ja by som sa vratil k tomu OOP. Cital som o tom nejake clanky, prisla mi dnes aj kniha, ktoru ale precitam az neviem kedy, no stale mam pocit, ze velmi nechapem vyznam, preco namiesto proceduralne pisat OO.

Preco napr namiesto zavolania par funkcii je dobre vlozit ich do triedy? Cital som uz vsetky tie omacky o opakovanej pouzitelnosti, oddeleni funkcnych casti a pod, ale potreboval by som nieco konkretnejsie.

Napr. oplati sa mi vobec pustat do OOP, ked chcem spravit web, kde chcem mat rucne napisane CMS, forum, uzivatelsky system a zopar custom aplikacii pre interakciu s uzivatelmi?

Zatial vzdy, ked zistim, ze sa nejaky kod opakuje, hodim to do funkcie a volam to tam, kde treba. Mal by som namiesto toho volat triedy a objekty? Ked na to vsade pisu tolko chvaly, mam z toho az dilemu
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

neviem kde si zobral, že máš písať namiesto procedurálneho pomocou OOP. Sú veci ktoré sa píšu tak, a sú veci ktoré je lepšie písať tak. Na výhody a nevýhody prídeš časom s praxou (alebo si ich naštuduj), ale keď si spomínal to CMS tak minimálne návrhové vzory je dosť silný argument na využitie OOP. Samozrejme ho nemusíš pchať všade, je to dosť hlúpe zmýšlanie keď si niekto myslí že musíš písať jedným alebo druhým. Na otázku či je lepšie namiesto funkcie vložiť túto metodu do objektu sa odpovedať nedá. Ak máš za to robiť nejakú nezmyselnú triedu ktorá nič iné nerobí, tak to zmysel nemá. Ak je to spolu s inými funkciami a dátami súčasťou jednej logickej zložky, tak to zmysel má
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa weroro »

No uz ked je tu tema OOP tak co takto spomenut aj ActionScript vo Flashi? :wink: Tiez plne objektovo orientovany jazyk zalozeny samozrejme na jave ale to je vedlajsie..
Na flash sa stale zabuda.. :cry: cim to len bude? ved kombinacia ActionScript + PHP = Čáry Máry..
Napísať odpoveď