Tak podpredseda, ty sa asi lepšie vyznaš v tych strannickych komunistickych funkciach.hughito napísal:Ondriáš nie je žiadny predseda KSS, to za prvé
Ale maš pravdu, nechajme to už tak
Tak podpredseda, ty sa asi lepšie vyznaš v tych strannickych komunistickych funkciach.hughito napísal:Ondriáš nie je žiadny predseda KSS, to za prvé
?podstivo
Krásna ilúzia, dobré placebo.Ten pocit, že mám za sebou "big Daddyho" ktorý ma nekonečne miluje, je na nezaplatenie
Je rozdiel mysliet si, ze nieco vies a nieco naozaj vediet. Mam za to, ze v tomto si isty nemozes byt, mozes si sice utvarat nazory podla vlastnych skusenosti a podla uz existujucich teorii, ktore tento tvoj pohlad podporuju, ci su vsak samy pravdive, to vediet nemozes. (Ze je niektora teoria prijatelnejsia nez ina, z nej este fakt nerobi)hughito napísal:Ja som však realista a preto viem, že takýto big daddy je len obrazom mozgovej projekcie.
Nie ze by neexistencia tebou prijimaneho dokazu dokazovala absolutnu neexistenciu nejakeho duchovneho bytia, ale - ako by si si predstavoval naozaj doveryhodny dokaz existencie Boha alebo duchov?hughito napísal:Ja keď poviem, že duchovia neexistujú, tak to môžem podoprieť tým, že neexistuje jediný dôkaz o tom, ktorý by ma presvedčil o opaku.
Jednoducho taký, aby nebolo pochybností o tom, že to tak je. Forma ma nezaujíma. Dôkaz priamy, verifikovateľný, opakovateľný.Nie ze by neexistencia tebou prijimaneho dokazu dokazovala absolutnu neexistenciu nejakeho duchovneho bytia, ale - ako by si si predstavoval naozaj doveryhodny dokaz existencie Boha alebo duchov?
Kód: Vybrať všetko
Niektorí dnešní veriaci kresťania oprášili známy pojem – bojovní ateisti. Okrem toho, že ich spájajú s komunistickou (boľševickou) ideológiou a nelogicky ateizmu vyčítajú smrť miliónov životov, ktorých mal tento totalitný režim na svedomí, tak týchto ľudí označujú ako jednostranných, často militantných či domýšľavých (v zmysle presvedčenia o svojej jedinečnej pravde), ktorí veriacich radi urážajú, osočujú, atď.
V našej spoločnosti panuje akási klíma prehnanej ohľaduplnosti voči náboženskej viere (čo napríklad v Írsku vyústilo do úplnej absurdnosti – zákon proti rúhaniu). Nikto nepovažuje za zlé či nemorálne ak niekto kritizuje napríklad politické strany či názory niekoho iného (a vyjadruje tým pádom názor vlastný). Nikto nepovažuje za zlé, ak na verejnosti prezentujú svoje názory napríklad zástancovia globálneho otepľovania a ich popierači, zástancovia jadrovej energie a ich „zelení“ oponenti, ak sa sporia zástancovia platformy MS Windows a Linux či predstavitelia jednotlivých politických strán vo svojom predvolebnom boji. Sloboda názoru a prejavu je zachovaná, každý má právo vyjadriť svoj názor, čo je mimochodom zakotvené aj v Ústave SR (aj keď o tomto by sa dalo diskutovať hlbšie, čo je však mimo témy).
Naproti tomuto všetkému je považované za neslušné (a nemorálne) polemizovať s náboženskými založenými ľuďmi, spochybňovať ich „svätú“ vieru (obvykle to označujú ako doslovný útok na ich osobné práva či vyznanie) a celkovo sa kriticky vyjadrovať k týmto otázkam. Navyše je to takto vnímané len jednostranne: keď ateista argumentuje proti opodstatnenosti viery veriaceho. Naopak, keď cirkevní hodnostári alebo obyčajní veriaci urážajú ateistov a považujú ich postoj za niečo abnormálne, či rovno týchto ľudí posielajú do večných pekelných lovíšť, nikomu to nevadí (samozrejme, okrem ateistov, ktorí sa, prirodzene, bránia). Niektorí veriaci dokonca odsudzujú, keď sa „bezbožní“ ateisti vôbec vyjadrujú k témam ako Boh či posmrtný život. Vraj o týchto veciach nič nevedia. Čo sa však týka znalosti o skutočnom Bohovi, sme všetci rovnakými „odborníkmi“.
Nevidím nič zlého na to, ak sa tieto iracionálne predsudky nerešpektujú. Náboženstvo je svetonázor ako každý iný a nie je to žiadna nedotknuteľná svätá krava, na ktorú sa nemôže ani siahnuť. Nie je nič neslušného ani nemorálneho na tom, argumentovať v prospech svojho svetonázoru a poukazovať na nezmyselnosť či nelogickosť svetonázoru iného. Faktom zostáva, že je plným právom veriacich sa vyjadrovať k našej neviere takisto, ako je našim plným právom vyjadrovať sa k viere veriacich. Nie je na tom nič neslušné, nemorálne ani netaktné.
Neviem ako hughito, ale pre mňa dôkaz (nevyvratiteľný) o existencií Boha, anjela prípadne ducha je, že by som citil jeho vnútornú silu (energiu) prípadne by som komunikoval pánom Bohom na mimozmyslovej úrovni. Človek musí takýmto veciam veriť, prípadne zažiť, aby sa nad týmito slovami nechýtal za hlavunauraa napísal:
Nie ze by neexistencia tebou prijimaneho dokazu dokazovala absolutnu neexistenciu nejakeho duchovneho bytia, ale - ako by si si predstavoval naozaj doveryhodny dokaz existencie Boha alebo duchov?
Ale to je úplne jedno, samozrejme, že sú viac ovplyvnení. To však nič nedokazuje na pravdivosti.Neargumentujem casom z dovodu snahy poukazat na pravdivost existencie zidokrestanskeho Boha. Hovorim o jeho siahodlhej tradicii, ktora sa vyvijala aj v nasom prostredi, preto tvrdim, ze mi pride normalnejsie, ze su ludia v nasej spolocnosti viac ovplyvneni tymto Bohom
To bude najskor tym, ze ja sa tu ziadnu pravdivost nesnazim dokazovat (ako som spominala v predoslom poste...)hughito napísal:To však nič nedokazuje na pravdivosti.