Odvodový bonus

Diskusie na politické témy...
krija
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Odvodový bonus

Príspevok od používateľa krija »

slay napísal:Nechcem už komentovať tvoje teórie o odvodovom bonuse. A ja uznávam chyby druhého piliera, ktorý by bol postačujúcim riešením asi len vo veľmi ideálnom prípade. Len by som sa chcel opýtať. Ako si ty osobne predstavuješ riešenie demografickej krízy, pokles produktívnej a nárast neproduktívnej zložky spoločnosti, neudržateľnosť prvého piliera a tak ďalej? Snáď máš dosť rozumu aby si chápal neudržateľnosť prvého piliera, druhý nie si ochotný brať ani len ako prvotnú aktivitu a pokus o riešenie. Tak by ma zaujímalo čo navrhuješ.
slay ja ziadne teorie o OB nemam. tvrdim, od samotneho zaciatku, ze sulik nema na OB peniaze, preto prisiel s tym, ze bonus bude z velkej casti vyplacat z penazi, ktore by si ludia aj tak odkladali v 2. pilieri. obrazne povedane. v pravom vacku mas 5 eurovku a prelozis ju do laveho. pri tom vsetkom si niekto polepsi minimalne, a niektori viac ako potrebuju. no a 1. pilier pojde aj nadalej dokolien... stale nechapem, ze preco to nie si (ste) ochotny(i) pripustit :nono: .

co sa tyka 1. piliera, demografickej krizy... najprv mainstreamovi ekonomovia musia prist na priciny tohto stavu, a nie svoje zavity zadriet po vete, lebo sa rodi malo deti, a ze ludia, ziju dlhsie (btw-to, ze ludia ziju dlhsie nie je ziadny problem). malo (menej) deti je dosledok a nie pricina. ty mi vies napisat, ze preco to ja povazujem za dosledok? (potom budem(e) pokracovat ;-) )
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

krija napísal:no a 1. pilier pojde aj nadalej dokolien... stale nechapem, ze preco to nie si (ste) ochotny(i) pripustit :nono:
:| Ja nie som ochotný to pripustiť? Ty piješ Krija, alebo ako? Ak mi odcituješ kde za posledné 4 roky čo som na fóre, kde sa vyjadril o prvom pilieri inak ako o neudržateľnom, tak ti pošlem bombonieru a šampanské.

Ps. Odpoveď "Poviem ti keď mi povieš čo je príčinou demografickej krízy" si môžeš strčiť za klobúk. :wink: Prvý je zlý, druhý je zlý, tak sa pýtam o čom lepšom vieš, keep it simple.

Ps. Kedy pochopíš že cca 6% po novom by bolo to isté ako 9% po starom? :wink:
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

slay napísal:Ja nie som ochotný to pripustiť? Ty piješ Krija, alebo ako? Ak mi odcituješ kde za posledné 4 roky čo som na fóre, kde sa vyjadril o prvom pilieri inak ako o neudržateľnom, tak ti pošlem bombonieru a šampanské.
vytrhol si to z kontextu. ta otazka sa nevztahovala iba na 1. pilier, ale na tu suvislost medzi 1. pilierom (2. pilierom) a OB
slay napísal:Odpoveď "Poviem ti keď mi povieš čo je príčinou demografickej krízy" si môžeš strčiť za klobúk. Prvý je zlý, druhý je zlý, tak sa pýtam o čom lepšom vieš, keep it simple.
takze v skole si sa nic nenaucil? tak citaj nizsie.
slay napísal:Kedy pochopíš že cca 6% po novom by bolo to isté ako 9% po starom? :wink:
tu si aspon dokazal, ze ako citas moje prispevky, alebo uz prestava sluzit dlhodoba pamat?
krija napísal:chapes aj to do p*c*, ze proti tvojmu vypoctu nic nemam, ale nevyvratil si proste nic, dokonca ani to, ze ludia s nadstandardnymi prijmami budu mat viac!
riesenim demografickej krizy je vystavba lacnych domov a bytov pre mlade rodiny! simple enough? alebo to mam rozviest do posledneho detailu?
slay
Addict
Addict

krija napísal:chapes aj to do p*c*, ze proti tvojmu vypoctu nic nemam, ale nevyvratil si proste nic, dokonca ani to, ze ludia s nadstandardnymi prijmami budu mat viac!
To je fajn, lebo ten výpočet vyvracia všetko čo si tvrdil o prelievaní peňazí. Úchvatné je že to tvrdíš aj ďalej ako keby nič. A k tým ľuďom s nadštandardnými príjmami som ti jasne povedal, že tí majú rovnako viac aj dneska, keďže jestvujú stropy v platení odvodov. A tieto stropy budú rovnaké aj potom, ale odvody sa znížia. Teda logicky tak ako aj iné spoločenské skupiny aj oni budú mať viac. Čo by som mal na tom vyvracať? A nieje pravda, že na tom získajú viac ako chudobní. Možno len ak by sme porovnávali výplatnú pásku jednotlivcov ako si to robil ty. Ak by sme to zobrali ako celok, tak nie. Jedine, že je na slovensku väčšina obyvateľov boháčov.
riesenim demografickej krizy je vystavba lacnych domov a bytov pre mlade rodiny! simple enough? alebo to mam rozviest do posledneho detailu?

No len kľudne rozveď. Zatiaľ súhlasím, že by to bolo určite prospešné, dajme tomu z hľadiska SR. Tak o 30 rokov by sa určite ukázal výsledok.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

slay napísal: To je fajn, lebo ten výpočet vyvracia všetko čo si tvrdil o prelievaní peňazí. Úchvatné je že to tvrdíš aj ďalej ako keby nič.
ja uz fakt neviem, ako by som ta presvedcil. nezaberaju slova, ani obrazky zo sulikovej kalkulacky, ani otazky, ktore som ti polozil. skusim este jednu: preco ma sulik vo svojej kalkulacke moznost vybrat medzi dvoma variantami, a to ci si v 2. pilieri alebo nie si v 2. pilieri? alebo este jedna: preco sa presne o taku sumu zvysi cisty prijem vyplacany ako OB ked nie si v 2. pilieri a ak v nom si, tak o presne taku sumu klesne cisty prijem?
slay napísal:A k tým ľuďom s nadštandardnými príjmami som ti jasne povedal, že tí majú rovnako viac aj dneska, keďže jestvujú stropy v platení odvodov. A tieto stropy budú rovnaké aj potom, ale odvody sa znížia.
slay, preco klames sam seba? to co tvrdis je pravda iba z casti. ano niekomu odvody klesnu, mozno klesnu vsetkym, ale niektorym odvody klesnu velmi vyrazne. to, ze niektori su za odvodovym stropom, a ze zarabaju viac ako ti pod nim, je jasne, lenze potom budu zarabat este viac ako dnes a to dokonca bez prijmu z OB - v jeho kalkulacke velke pismeno C))
slay napísal:No len kľudne rozveď. Zatiaľ súhlasím, že by to bolo určite prospešné, dajme tomu z hľadiska SR. Tak o 30 rokov by sa určite ukázal výsledok.
...
http://krija.blog.pravda.sk/2010/08/10/ ... must-read/

spolu s

http://krija.blog.pravda.sk/2010/08/07/ ... politikov/
slay
Addict
Addict

krija napísal:preco ma sulik vo svojej kalkulacke moznost vybrat medzi dvoma variantami, a to ci si v 2. pilieri alebo nie si v 2. pilieri?

krija napísal:v sucasnosti je este stale v platnosti zakon, ze vstup do 2. piliera je dobrovolny
a ešte doplním, že OB sa týka všetkých teda aj tých, ktorí v 2 pilieri nebudú.
preco sa presne o taku sumu zvysi cisty prijem vyplacany ako OB ked nie si v 2. pilieri a ak v nom si, tak o presne taku sumu klesne cisty prijem?
nkv napísal:- Princíp fungovania sa mení iba v I. pilieri : dôchodok = OB (životné minimum - daň a odvody)
Sulík napísal:Druhý pilier je založený na plnej zásluhovosti (to znamená, že vyplatené peniaze presne zodpovedajú peniazom, ktoré boli vložené) a je organizovaný súkromným sektorom. Dnešní pracujúci, pre ktorých je vstup do druhého piliera dobrovoľný, majú na výber, či budú doň platiť 6,67 % z osobných nákladov (čo zodpovedá 9 % z dnešnej hrubej mzdy) alebo či tieto peniaze si minú inak alebo usporia.
Z uvedeného vyplýva, že druhý pilier s odvodovým bonusom súvisí presne tak ako napríklad stavebné sporenie – a síce nijako. Kto chce, vstúpi, kto nechce, nevstúpi a tí, pre ktorých je povinný, vstúpia všetci. Je to to isté ako zákonné poistenie motorových vozidiel.
A ja opäť len dodám, že aj po rozhodnutí zveriť peniaze druhému pilieru, sa ti čistý prijem zvýši. Svoje peniaze dávaš dobrovoľne spravovať správcovským spoločnostiam. Sú to stále tvoje súkromné peniaze, tvoj príjem.
A ráta sa tu aj s kritickou možnosťou:
Sulík napísal:Keby naozaj hrozila utopická predstava, že väčšina obyvateľov peniaze, o ktoré sa im zvýšia príjmy, preje a prepije, je tu stále možnosť síce komerčného pripoistenia, ale s donútením štátu, tak ako je to dnes pri zákonnom poistení motorových vozidiel. Rozdiel je však v tom, že tieto peniaze spravuje súkromný sektor v konkurenčnom prostredí, a teda efektívnejšie, a že občan má možnosť si vybrať, u koho a ako chce byť poistený. Pre obsahujúce donútenie táto možnosť však nie je dobrá a mala by byť využitá len v krajnom prípade.
slay, preco klames sam seba? to co tvrdis je pravda iba z casti. ano niekomu odvody klesnu, mozno klesnu vsetkym, ale niektorym odvody klesnu velmi vyrazne. to, ze niektori su za odvodovym stropom, a ze zarabaju viac ako ti pod nim, je jasne, lenze potom budu zarabat este viac ako dnes a to dokonca bez prijmu z OB - v jeho kalkulacke velke pismeno C))

Budú zarábať viac, lebo viac vyprodukovali, je to priamoúmerné ich mzde. To som nikdy nepopieral. Povedal som, že pokiaľ porovnávaš dvoch jednotlivcov, tak je to tak. Ale ak by si porovnával príjmové skupiny obyvateľstva, koľko je tých bohatých a koľko je tých širokých más, tak prínos OB sa ti ukáže. Najviac z OB ťažia široké masy.

Mám naponáhlo, k demografii ti odpoviem večer a do témy DSS, odtiaľ to len odlinkujem. // Ako si ma vyčerpáva momentálne kali, ale prečítam si to isto keď si dal námahu to napísať..
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

slay uz to necham tak, zjavne to nema prilis cenu, ale par poznamok este. co si predstavujes pod tym co sulik napisal v tejto vete:

"Keby naozaj hrozila utopická predstava, že väčšina obyvateľov peniaze, o ktoré sa im zvýšia príjmy, preje a prepije, je tu stále možnosť síce komerčného pripoistenia, ale s donútením štátu, tak ako je to dnes pri zákonnom poistení motorových vozidiel."

a este toto, to si napisal ty:

"Budú zarábať viac, lebo viac vyprodukovali, je to priamoúmerné ich mzde. To som nikdy nepopieral. Povedal som, že pokiaľ porovnávaš dvoch jednotlivcov, tak je to tak."

nebudem porovnavat dvoch jednotlivcov, lebo porovnavame jednu a tu samu osobu pred a po zavedeni OB. vies, ze pracujem v automobilovom priemysle. tak uvediem priklad odtial. pred zavedenim OB:
vyrobime denne povedzme 1 auto, to je za mesiac 20,21,22, alebo 23 aut za co mi prinalezi mzda podla platnych danovych a odvodovych pravidiel. po zavedeni OB, ktory nema ziadny vplyv na rast mojej produkcie, teda opat za mesiac vyrobim iba 20,21,22 alebo 23 aut, ale v zavislosti od toho, ci budem v 2. pilieri, alebo nie mi podla sulikovych administrativnych nariadeni stupne cista mzda. kedze som v 2. pilieri tak mne osobne stupne plat o nejakych 24 eur. keby som tam nebol tak mi v cistom stupne plat o 116. no a teraz sa vratme k tej utopickej predstave sulika, pricom sa to podla mna neda rozhodne nazvat ako utopicka, ale vyjadri sa ty...
slay
Addict
Addict

To zvýšenie (bez zarátania 2 piliera) vyplýva zo zmeny pomeru zaťaženia kapitálu a práce. Dnes je zaťažená viac práca ako kapitál. Sulík to chce vyrovnať. Rozumej, dnes za tú istú prácu dostaneš rôzny čistý príjem v závislosti od tvojej právnej formy. Teda ak si fyzická osoba, živnostník či sročka. OB by to mal vyrovnať. A efekt toho je práve upustenie uzdy pre fyzické osoby, lebo ich práca bude zaťažená menej ako doteraz.

Ten druhý pilier. Pozri sám tvrdíš, že druhý pilier je napr. pre teba nespoľahlivý a nechceš dať svoje peniaze spravovať DSSkám. OB ti dá možnosť vybrať si a spravovať ich sám. Môžeš si za nich kúpiť dôchodok u komerčnej poisťovne, môžeš ich dať DSSke, môžeš za nich nakupovať zlato, môžeš ich investovať ako sám chceš. Sú to stále tvoje peniaze, či ich dáš do DSS alebo ich spravuješ sám. A ak by si ich aj nezodpovedne prejedol a prepil, štát ti bude garantovať životné minimum. Na prvý pilier sa spoliehať nedá. Ale konečne mám čas, idem si prečítať ten tvoj blog..
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

slay sulik nemoze nic vyrovnavat medzi pracou a kapitalom, lebo nevie, ze jedinym kapitalom je praca, ze jedinym skutocnym kapitalom je praca. viem, ze sa nezhodneme, ale toto je adam smith.

argumentovat tym, ze clovek nieco nezodpovedne preje, ale prepije nie je vobec namieste. sam sulik pise, citujem:

„Skôr než sa budem venovať nášmu sociálnemu a odvodovému systému, by som rád upozornil na demografický vývoj v našej spoločnosti a z neho nutné vyplývajúce zmeny. Ten, kto sa stotožní so závermi tejto kapitoly, si nebude klásť otázku, či musíme meniť náš sociálny a odvodový systém, ale kedy a ako.“

tak co je nezodpovedne? 200 eurovy plat v hencovciach? ze by im sulik pridal aj 100 eur, co sa zmeni? tie zeny sa pokusia za 100 eur vychovat este jedneho potomka naviac a zaroven z tych 100 eur si budu setrit na dochodok? slay, sulik je naivny debil!
slay
Addict
Addict

slay sulik nemoze nic vyrovnavat medzi pracou a kapitalom, lebo nevie, ze jedinym kapitalom je praca, ze jedinym skutocnym kapitalom je praca.
To nie je o filozofii, ale o zaťažení daňami a odvodmi.. a práve práca sa týmto odľahčuje od zaťaženia. A neviem čo do toho neustále pletieš demografickú krízu, veď Odvodový bonus nemá absolútne nič spoločné s riešením demografie, alebo druhým pilierom, pochop že sa ho netýka. Pokiaľ OB sám nepochopíš, toto tu nemá význam naozaj.. aj napriek tomu, že som povedal, že ťa už nebudem komentovať, spravil som to, spravil som chybu..
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

slay napísal:
To nie je o filozofii, ale o zaťažení daňami a odvodmi.. a práve práca sa týmto odľahčuje od zaťaženia. A neviem čo do toho neustále pletieš demografickú krízu, veď Odvodový bonus nemá absolútne nič spoločné s riešením demografie, alebo druhým pilierom, pochop že sa ho netýka. Pokiaľ OB sám nepochopíš, toto tu nemá význam naozaj.. aj napriek tomu, že som povedal, že ťa už nebudem komentovať, spravil som to, spravil som chybu..
slay citoval som sulika z tej jeho knihy o odvodovom bonuse, tak mi tu prosim ta netvrd, ze to nema nic spolocne s demografickou krizou, alebo s druhym pilierom (na ten sa vztahuje sulikova kalkulacka a citat na 1. strane diskusie).

k daniam. v sulikovom koncepte rovnej dane islo o jej fiskalnu neutralitu, co znamena, ze vypadok dani z prijmu bol nahradeny zjednotenim sadzieb (dolnej a hornej) DPH na 19% a zvysenim spotrebnych dani na vsak vies co vsetko a vies aj kolkokrat. preto tvori prijem z DPH 70% prijmov statneho rozpoctu. nie je teda ziadnou novinkou, ze OB pokracuje v trende znizovania danoveho a odvodoveho zatazenia prijmov, ktorych vypadok bude kompenzovat zdanovanim spotreby, alebo donucovanim ludi si z prijmu hradit sluzby, ktore pre nich robil stat, alebo zamestnavatel. udajne si ludia budu robit sami aj danove priznania, ti ktori to sami nezvladnu si najmu nejakeho mladeho cucaka, ktory im to za 50 eury urobi, alebo ako sme vyssie diskutovali o tom, ze si budu sami sporit na dochodok a pritom este riesit demograficku krizu...

PS k tej tvojej chybe. ale vsimol som si, ze sa snazis diskutovat konstruktivnejsie. no nic tak zatim :-)
slay
Addict
Addict

krija napísal: slay citoval som sulika z tej jeho knihy o odvodovom bonuse, tak mi tu prosim ta netvrd, ze to nema nic spolocne s demografickou krizou, alebo s druhym pilierom (na ten sa vztahuje sulikova kalkulacka a citat na 1. strane diskusie).
A ja ti tiež budem citovať Sulíka.
Z uvedeného vyplýva, že druhý pilier s odvodovým bonusom súvisí presne tak ako napríklad stavebné sporenie – a síce nijako. Kto chce, vstúpi, kto nechce, nevstúpi a tí, pre ktorých je povinný, vstúpia všetci. Je to to isté ako zákonné poistenie motorových vozidiel.
A už som ti to tu raz dával. Tvoje argumenty ala "má druhý pilier v kalulačke preto to s OB súvisí " sú naozaj dôkazom tvojej hlúposti bez urážky, ale inak si to vysvetliť neviem. Jasné, že to má v kalkulačke, je to jedna z premenných systému, tak to tam musí byť. A OB a prečo Sulík píše o demografii, tam je jediný dôvod ten, že chce vysvetliť, že v budúcnosti s rastom podielu dôchodcov budú pri zachovaní súčasného systému rásť obludne odvody, a tým rásť cena práce, klesať dopyt po nej a stúpať nezamestnanosť. Chce tým vysvetliť, že OB je dobré zaviesť aj kvôli tomuto. ALE OB s demografiou nijako nesúvisí, je to zmena sociálneho systému ktorá nebude mať vplyv na demografiu, a ktorá by bola výhodná nezávisle na vývoji demografie v budúcnosti, ale so súčasným trendom sa stáva ešte viac dôležitejšou.

Ďalej je jasné, že takéto projekty musia byť fiškálne neutrálne. To je logické. Ide tam práve o spravodlivejšie prerozdeľovanie, o zvýšenie flexibility systému, ktorý bude mať nepomerne menej premenenných a bude prehľadnejší. To že sa straty kompenzujú ziskami v iných oblastiach je pri nutnosti neutrálneho výsledku snáď samozrejmosť nie? To si objavil teda teplu vodu, bože môj.. A k rovnej dani, to je dobrý príklad, ako si sám povedal, bola viac menej neutrálna a napriek tomu, priniesla výnosy lebo zjednodušila, sprehľadnila zpružninla systém, znížila daňové úniky a je všeobecne uznávanná a vyzdvihovaná aj zahraničím ako šikovný krok.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

uz to neriesim, len si cituj pokojne sulika:
s vyboldovanym suvisi to o com tu cely cas tocim a to, ze po 35. roku zivota bude pravdepodobne povinny-citoval som to tu. ak je nieco niecoho premennou tak mi tu netvrd, ze to spolu nesuvisi, to je akoby si tvrdil, ze 1+1=2, ale dvojka nesuvisi s prvou jednotkou. vsak to je smiesne!
odvody stupat obludne nemusia a kvoli demografickemu problemu vobec nie. neriesia sa tu zasadne veci, rastie byrokratizacia statnej spravy pri raste technologickeho pokroku, v celom hospodarstve sa kladie doraz na produktivitu prace, ale v statnej sprave nie, pritom jeden prepusteny zo statnej spravy pokryva minimalne dochodok dvoch starych ludi. kde je napisane, ze okrem cca 1 000 000 dochodcov musime robit na viac ako 300 000 byrokratov? nemate paru o skutocnych moznych rieseniach, ale s lysohlavym nacelnikom vymyslate bludy, ktorym v skutocnosti nerozumiete (tiez bez urazky).
budú pri zachovaní súčasného systému rásť obludne odvody, a tým rásť cena práce, klesať dopyt po nej a stúpať nezamestnanosť.
ja mam iny scenar. vela dochodcov znamena vela spotrebitelov, spotrebitel je zaciatocny impulz k investovaniu. je to sice nenarocny zakaznik, ktory toho uz vela nepotrebuje. slovenska ekonomika sa prisposobi na nove poziadavky trhu, zabezpecit zakladne statky pre zivot. prestaneme vyrabat nenazrancom auta, plazmy a LCD...a zacneme pracovat na tom, po com bude v buducnosti aj tak najvacsi dopyt - po polnohospodarskych produktoch, potravinach vodnych zdrojoch...takto postavena ekonomika ma tendenciu uzatvarat sa, nieco na sposob japonska do 70s. lenze o takomto scenari sa nehovori, lebo tomu nerozumiete. spotreba dochodcov moze zabezpecit pri rastucej automatizacii obrovske mnozstvo pracovnych miest a nie ze nezamestnanost. btw. tie odvody nam stupnu, vsak uz kvoli 2. pilieru raz priamo aj stupli a nepriamo budu stupat az do roku 2040 ak nie dalej. za 30 rokov minimalne 5 krat moze padnut slovensko na kolena kvoli 2. pilieru. takto vytvoreny deficit v SP uz bude od buduceho roka dokonca vedeny aj v suvahach statneho dlhu SR. postupne nam bude rast aj rizikova prirazka na nasich dlhopisoch a pojdeme do krachu, kvoli sprostemu 2. pilieru, ktori neriesi demograficku krizu. vsak ti musi byt jasne, ze ak mladi nebudu zvladat robit a postarat sa o seba a svojich rodicov, ked nebudu produkovat realne statky, tak inflacia aj tak zozerie vsetky uspory dochodcov. lenze ani o inflacii nemate ani paru.

len k takej rovnej dani. zisti si, ze kolko ludi pracuje na danovych uradoch pred zavedenim rovnej dane a po nej, a vraj vsetko zjednodusila. paradoxne pritom je, ze prave za vlady fica pocet zamestnancov danovych uradov po roku 2006 zacal vyraznejsie klesat, ale rozhodne nie kvoli rovnej dani a este aj dnes je na urovni pred zavedenim rovnej dane. kde je to vase zjednodusenie?

k fiskalnej neutralite iba tolko. samozrejmost to je pre teba. tu sa prestali zdanovat vysoke prijmy zahranicnych spolocnosti a privatizerov, ktorych zisk pochadza priamo z nasej prace. tak isto si mozes najst na strankach danoveho uradu, ze aky podiel statneho rozpoctu tvorili jednotlive segmenty dani z prijmu a aky DPH za vlady meciara a za vlady mickey mousa. potom si mozno uvedomis, ze ten pociatek mal predsa len pravdu, ked tvrdil, ze nas danovy system je iba do dobreho pocasia. zamestnanost sa drzi ledva nad 2 milionmi, pricom bola pred krizou na urovni 2,4 miliona a teraz tym zostavajucim mozno 2,1 milionu nezostava nic ine ako zatiahnut to co prv tahalo 2,4 miliona, dokonca odvadzat vyssie dane na ich podpory a neskor socialky.

a este k tomu OB. friedman v jednej svojej prednaske - mytus obeda zdarma tvrdi, ze zdanovat podnikatelov je hlupost, lebo celu zataz presunu aj tak na svojich zamestnancov a zakaznikov. logicky vzate, preto treba zdanovat iba podnikatelov, lebo aj tak vsetko presuvaju na vyssie spominanych. toto je potom skutocny odvodovy bonus. prestat uplatnovat dvojite zdanenie pracujucich cez spotrebne dane a DPH! lenze to by lysohlavemu vypadli prijmy rozpoctu vo vyske viac ako 70%!
slay
Addict
Addict

s vyboldovanym suvisi to o com tu cely cas tocim a to, ze po 35. roku zivota bude pravdepodobne povinny-citoval som to tu. ak je nieco niecoho premennou tak mi tu netvrd, ze to spolu nesuvisi
Vzhľadom na to, že prvý je neudržateľný asi treba rátať so postupnou zmenou nie? A súvis som ti už vysvetlil, čítaj znova ak si nepochopil.
odvody stupat obludne nemusia a kvoli demografickemu problemu vobec nie
:lol: Ten bol dobrý. Ceteris paribus musia. Nemusia, ak sa zmení sociálny systém a práve o tom je OB.
kde je napisane, ze okrem cca 1 000 000 dochodcov musime robit na viac ako 300 000 byrokratov?
Nikde, bolo by dobre ak by to tak nebolo.
vela dochodcov znamena vela spotrebitelov, spotrebitel je zaciatocny impulz k investovaniu.
Už netáraj bludy lebo sa to nedá čítať. A odkiaľ vezmú dôchodcovia peniaze na svoju spotrebu? Od štátu a štát od pracujúcich. Pracujúcich je, ale čím ďalej menej a musia sa skladať viac dôchodcom. Preto ich odvody rastú, cena práce stúpa, rastie nezamestnanosť. Klesá dopyt a cyklí sa to.
kde je to vase zjednodusenie?
Ak by si rozumel daniam videl by si ho. A zamestnanosť na úradoch je to isté ako tvojich 300k byrokratov, to sa dá riešiť.
a este k tomu OB. friedman v jednej svojej prednaske - mytus obeda zdarma tvrdi, ze zdanovat podnikatelov je hlupost, lebo celu zataz presunu aj tak na svojich zamestnancov a zakaznikov. logicky vzate, preto treba zdanovat iba podnikatelov, lebo aj tak vsetko presuvaju na vyssie spominanych. toto je potom skutocny odvodovy bonus. prestat uplatnovat dvojite zdanenie pracujucich cez spotrebne dane a DPH! lenze to by lysohlavemu vypadli prijmy rozpoctu vo vyske viac ako 70%!
Tvoja logika nemá hraníc. Hlúpejšie názory má málokto. Ísť cestou zhoršovania podnikateľského prostredia keď chceš dať ľuďom prácu je naozaj nápad za milión. Len tak ďalej..
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

slay 1. pilier je neudrzatelny, lebo ho rozbil ten druhy a OB je iba klinec do jeho rakvy. ano ty si mozno myslis, ze rozumies daniam, pekne sulikovsky, cize asi tak, ze nijak.

este k tomu zhorsovaniu podnikatelskeho prostredia. "neviem" za koho vlady vratilo 120 000 podnikatelov zivnostensky list?!

„Moc peněz se v době míru přiživuje na národu a v dobách protivenství proti němu strojí spiknutí. Je despotičtější než monarchie, nestoudnější než samovláda, sobečtější než byrokracie. V blízké budoucnosti vidím příchod krize, která mě znervózňuje a vyvolává u mě obavy o bezpečnost mé vlasti. Na trůn byly posazeny korporace, bude následovat éra korupce na vysokých místech a moc peněz v zemi se bude snažit rozšířit svou vládu tím, že bude pracovat na předsudcích lidu, dokud nebude bohatství této země soustředěno v rukou několika lidí a Republika nebude zničena… V této chvíli se bojím o osud své vlasti víc než kdykoli předtím, dokonce víc než v dobách války.“

Lincoln

http://udrzatelne.sk/pribeh-veci

(vsimni si, ze kto v tom videu klaci na kolenach)

PS a tak pises akoby podnikatel, korporatny fasista si vedel vsetko urobit sam, akoby zamestnancov nepotreboval. velka chyba! toto v skole neucia.
slay
Addict
Addict

Bavíme sa o ODVODOVOM BONUSE alebo o budúcnosti sveta? Toto je téma odvodový bonus. Najprv si napísal svoj vlastný výmysel, ktorý som ti vyvrátil. Nedokázal si to priznať a už som tu ani nechcel prispievať. Potom si to prekrýval bludmi, tak mi nedalo a musel som sa ozvať, snažil som sa diskutovať jasne a konštruktívne. To ti vydržalo rekordne až dva príspevky. Potom dlhá odmlka a teraz toto? Došli ti argumenty tak si mi tu dal videjko o celosvetovom probléme a poobviňoval si ma z vecí, ktoré neviem kde si nabral. No čo si má o tom človek myslieť? Si chrapúň fakt..
krija napísal:slay 1. pilier je neudrzatelny, lebo ho rozbil ten druhy a OB je iba klinec do jeho rakvy
Prvý je neudržateľný z demografických dôvodov. Druhý vznikol na provizórnu záchranu. A OB s tým prakticky vôbec nesúvisí, jediný súvis je že voliteľne zverí ľuďom do rúk zodpovednosť za ich vlastné sporenie.
krija napísal:este k tomu zhorsovaniu podnikatelskeho prostredia. "neviem" za koho vlady vratilo 120 000 podnikatelov zivnostensky list?!
Pozri si relevantné údaje k stavu podnikateľského prostredia. Fico v telke rozpráva aký máme najvyšší rast a v akom superstave odovzdal ekonomiku. (Samozrejme už od toho rastu neodráta deficit, lebo by sa ukázala pravda). Svetové ekonomické fórum zverejní rebríček konkurencieschopnosti ekonomík, kde Slovensko skončí po 4 rokoch Fica na najhoršom umiestnení v histórii. Za tento stav je zodpovedné najmä zhoršovanie podnikateľského prostredia, nereformovanie, neefektívne verejné inštitúcie a horibilná miera korupcie a klientelizmu ( TU SME SPOMEDZI 139 krajín na 138 MIESTE) . O a ešte som zabudol na dosratý zákonník práce. V rebríčku nás predbehlo už aj Maďarsko!!! a dokonca Vietnam či Azerbajdžan. Je naozaj neuveriteľné ako stihol len za 4 roky dosrať Fico Slovensko, nehovoriac o 500 miliárdovej sekere na náš účet. No a ty tu ideš mudrovať.. naozaj trápne. Odvodový bonus má SR pomôcť, ja sa nedivím že mu nechápeš, divím sa prečo o tom takto trepeš?
krija napísal:ano ty si mozno myslis, ze rozumies daniam, pekne sulikovsky, cize asi tak, ze nijak.
Áno autor daňovej reformy daniam nerozumie, ja nerozumiem.. len krija vie všetko. A daj ešte tú o červenej karkuľke..
PS a tak pises akoby podnikatel, korporatny fasista si vedel vsetko urobit sam, akoby zamestnancov nepotreboval. velka chyba! toto v skole neucia.
Zase off topic, ale cituj kde tak píšem, prosím.
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

je zaujimave, ze este minuly rok 9 z 10 zahr. firiem by sem prislo podnikat znova. Je dalej zaujimave, ze ten rebricek vysiel po tom ako sme grecku neschvalili pozicku, alebo aj ty si tak naivny, ze to nesuvisi? Korupcia? Trapne, miklos, dzurinda a 21 rocna herecka atd to je co? Sulikovi sponzori na MO to je co? 2. Pilier-sekera v SP 1,34 mld eur, kto zaplati? Kto je za tu sekeru zodpovedny? Fico? Co dzurindova 330 mld. sekera za 8 rokov a ziadna kriza?
slay
Addict
Addict

ZASE TREPEŠ LEN OFF TOPIC :new03: budiš slay je veľkorysý.. hehe

krija napísal:je zaujimave, ze este minuly rok 9 z 10 zahr. firiem by sem prislo podnikat znova.
To platilo aj tento rok a je to odpoveď na otázku či by opakovali svoj investičný zámer aj v súčasných podmienkach. Ak čítaš takéto ankety, tak si prečítaj aj aké dôvody príchodu udávajú a hneď ti bude jasné komu ďakovať za ich príchod. A ešte aby čítajúci rozumeli ako perlíš, tak pokiaľ viem, to nieje anketa Svetového ekonomického fóra, ale našej domácej agentúry.. takže asi tak.
krija napísal:Je dalej zaujimave, ze ten rebricek vysiel po tom ako sme grecku neschvalili pozicku, alebo aj ty si tak naivny, ze to nesuvisi?
:shock: No to snáď ne! ... :lol: ale teraz už vážne, jasné že to nesúvisí, pozri si metodiku SEF, pochop ako sa zostavuje index, až potom kecaj..
krija napísal:21 rocna herecka atd to je co?
Uch, robiť sekretárku za 347 eur mesačne na plný úväzok to je výhra, fakt :lol: čiže nič..
krija napísal:Pilier-sekera v SP 1,34 mld eur, kto zaplati? Kto je za tu sekeru zodpovedny? Fico?
Fico je zodpovedný za straty ľudí v druhom pilieri, lebo znemožnil svojimi krokmi správne fungovanie DSS. Neviem či to niekto vyčíslil a šlo by o veľmi veľkú sumu. A kto zaplatí dôchodcov v prvom pilieri? Celá sekera vyplýva z toho, že je tam viac ľudí než sa čakalo.
krija napísal:Co dzurindova 330 mld. sekera za 8 rokov a ziadna kriza?
No len si to sám porovnaj, 330 mld za 8 rokov, pri masívnom reformovaní s výsledkom dvojciferného rastu, a katapultovania slovenska v ratingoch versus len 4 roky Fica z účtom 500 mld s gréckym deficitom a zároveň platí, že Ficova vláda mala oproti svojej predchodkyni za štyri roky vo verejných výdavkoch k dispozícii viac o vyše 755 mld Sk. Nárast verejných výdavkov 2006 - 2010 na Slovensku bol 35%, priemerne v EÚ za to isté obdobie 18%. To všetko aj s rozvrátenými verejnými financiami, vytunelovanými verejnými zákazkami, s historicky najhoršou konkurencieschopnosťou ekonomiky, s asi najhorším vysvedčením za korupciu a klientelizmus, so zhoršeným podnikateľským prostredím, a asi tak tisíc škandálmi (ktoré sa tu už ani nikomu nechce dávať) a tuctom odvolaných ministrov..
krija
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

slay napísal:ZASE TREPEŠ LEN OFF TOPIC :new03: budiš slay je veľkorysý.. hehe
OT si tu ty a budes dovtedy, kym nepriznas, ze sulik na OB nema prachy a chce cast penazi z 2.P. presunut na financovanie OB (bodka).
slay napísal:To platilo aj tento rok a je to odpoveď na otázku či by opakovali svoj investičný zámer aj v súčasných podmienkach. Ak čítaš takéto ankety, tak si prečítaj aj aké dôvody príchodu udávajú a hneď ti bude jasné komu ďakovať za ich príchod. A ešte aby čítajúci rozumeli ako perlíš, tak pokiaľ viem, to nieje anketa Svetového ekonomického fóra, ale našej domácej agentúry.. takže asi tak.
a ked si ty precitas o tej na ktoru sa odvolavas, tak zistis, ze kto ju pre tieto potreby na slovensku vytvoril. boli to tiez Slovaci.
slay napísal: :shock: No to snáď ne! ... :lol: ale teraz už vážne, jasné že to nesúvisí, pozri si metodiku SEF, pochop ako sa zostavuje index, až potom kecaj..
opakujem, to co som vyssie napisal, zisti, ze ktori slovaci to vypracovali, to su ti co po cely cas len spinia a poskodzuju slovensko, chapes to?
slay napísal:Uch, robiť sekretárku za 347 eur mesačne na plný úväzok to je výhra, fakt :lol: čiže nič..
lepsie ako 60 na socialke, takze stat prichadza o 287 Eur mesacne. vies kolko ludi sa musi tu sumu pozbierat na daniach? to nie je teda rozhodne ziadne nic. alebo co chren, svejna a oravec? mihal? ako dlho vladnu tvoji milacikovia?
slay napísal:Fico je zodpovedný za straty ľudí v druhom pilieri, lebo znemožnil svojimi krokmi správne fungovanie DSS. Neviem či to niekto vyčíslil a šlo by o veľmi veľkú sumu. A kto zaplatí dôchodcov v prvom pilieri? Celá sekera vyplýva z toho, že je tam viac ľudí než sa čakalo.
prestan trepat k*k*tiny! DSS do rizika nikdy nesli a akcie nakupovali sotva za par korun. 90% sporitelov je v strate od sameho zaciatku. a s demografiou, chod na Sme, to je posledne miesto na Slovensku, kde este zeru taketo keci. ta sekera by tam bola aj vtedy, keby islo do 2.P. iba planovanych 400 000 jasne, ze nie tak velka. ale co cakali? vsak to boli oni, kto cely cas tvrdil, ze stat je zly vlastnik, boli to oni, kto u ludi vytvoril pocit nedovery v stat. iba hlupak teda mohol ocakavat, ze tam pojde iba 400 000, teda taky k*k*t ako je kanik. bude to parada sledovat ako sa nam od roku 2011 bude zapocitavat do verejneho dlhu diera sposobena 2.P. to bude zuzo, ked trhy zbadaju ten narastajuci dlh a my si budeme poziciavat stale drahsie. vsak sa mozno vtedy preberies aj ty!
slay napísal:No len si to sám porovnaj, 330 mld za 8 rokov, pri masívnom reformovaní s výsledkom dvojciferného rastu, a katapultovania slovenska v ratingoch versus len 4 roky Fica z účtom 500 mld s gréckym deficitom a zároveň platí, že Ficova vláda mala oproti svojej predchodkyni za štyri roky vo verejných výdavkoch k dispozícii viac o vyše 755 mld Sk. Nárast verejných výdavkov 2006 - 2010 na Slovensku bol 35%, priemerne v EÚ za to isté obdobie 18%. To všetko aj s rozvrátenými verejnými financiami, vytunelovanými verejnými zákazkami, s historicky najhoršou konkurencieschopnosťou ekonomiky, s asi najhorším vysvedčením za korupciu a klientelizmus, so zhoršeným podnikateľským prostredím, a asi tak tisíc škandálmi (ktoré sa tu už ani nikomu nechce dávať) a tuctom odvolaných ministrov..
s tymi miklosovskymi dristami na mna nechod, toto uz dokonca nezeru ani na sme. pocas celych 8 rokov nemal dzurinda krizu, okrem tej, ktoru sam sposobil, rozpredali majetok v hodnote 1,7 biliona korun a urobili spominanu sekeru 330 mld. sk a opakujem bez svetovej hospodarskej krizy. mozes ale pocitat so mnou ked sa tu ohanas tym nasim 35% narastom. deficit ŠR bol v roku 2009 2,7 mld eur. z toho 2.P 1,34 mld. eur. teda polovica. 35/2 = 17 a sme pod priemerom EU. korupcia, klientelizmus? co uvedies na obranu takeho k*k*ta chrena? nic, zalez naspat do skoly!PS a mam sem dat cisla, ze o kolko mal viac na daniach vyzbierane dzurinda oproti meciarovi? vsak meciar si vystacil defacto s 1/2 rozpoctom oproti dzurindovi.
slay
Addict
Addict

Opäť ani prd k Odvodovému Bonusu.. zase len snaha vykresliť predminulú a súčasnú vládu ako najhoršiu na svete. Už si chronický krija, s tým ja už nič nespravím. Myslím, že podstatné informácie k tejto téme som už povedal, a vyčerpávajúco som reagoval aj na tvoje námietky. Ak tretí post po sebe odvádzaš objekt diskusie inde, tak je čas sa na túto tému vykašlať.
Napísať odpoveď