Boot Ubuntu/XP - chcem len XP

Všetko ohľadom Linuxu...
Rastaman
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Boot Ubuntu/XP - chcem len XP

Príspevok od používateľa Rastaman »

caute. takze pri bootovani mi nabehne obrazovka kde mam manualne vybrat ktory system ma nabehnut. ja by som rad tak, ze pri bootovani mi automaticky nabehne XP, a Ubuntu pojde len vtedy ak mu na to dam prikaz nejakou klavesou. je to vobec mozne? najprv som mal nainstalovany XP, potom Ubuntu si vytvorilo same miesto na instal, takze neviem presne kde. ma to vplyv na boot ak by boli na jednej particii? ak treba este nejake infomacie, rad poskytnem, za kazdu radu na vyriesenie mojho problemiku pekne dakujem
goten
VIP
VIP

Re: Boot Ubuntu/XP - chcem len XP

Príspevok od používateľa goten »

Môžeš na to použiť startup manager. Tu je návod:
Esence
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Esence »

Prosím v akom programe točíš tieto videá je to niečo ako u Winka Fraps ? či priamo súčasť OS Linux ? "čo bi ma ani neprekvapovalo ja nechápem ako môže win biť zaužívanejši ako Linux" ...vopred ďakujem za odpoveď...
L.E.n
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa L.E.n »

Esence napísal:
Je na to program priamo v Linuxe, konkrétne recordMyDesktop.
sten32
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa sten32 »

nechcem zakladať novú tému ale ako nainštalujem Win XP ak mam teraz ubuntu?pretože teraz je disk naformatovany na ext3, a ako ho naformatujem na fat32 alebo ntfs?
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Napr. pomocou programu GParted (nájdeš v repozitároch), ktorý je priamo v ubuntu. Ak máš ale celý HDD rozdelený iba na 1 logický disk, tzn. 1 partíciu, prídeš o všetky dáta a teda aj o ubuntu. Alebo sa môžeš pokúsiť kúzliť s týmto programom a možno by sa ti podarilo rozdeliť aj disk na viac partícií bez straty všetkého. Je to na tebe.
sten32
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa sten32 »

ok dikes
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

Pilifo napísal:Napr. pomocou programu GParted (nájdeš v repozitároch), ktorý je priamo v ubuntu. Ak máš ale celý HDD rozdelený iba na 1 logický disk, tzn. 1 partíciu, prídeš o všetky dáta a teda aj o ubuntu. Alebo sa môžeš pokúsiť kúzliť s týmto programom a možno by sa ti podarilo rozdeliť aj disk na viac partícií bez straty všetkého. Je to na tebe.
ale to by sa mu muselo podarit rozdelit na 3 particie aby si na jednu dal to o co nechce prist,
keby rozdelil disk na 2 particie, na volnu nahodi windows, tak ubuntu uz nespusti lebo mu windows zmaze grub,
bude musiet nahodit ubuntu este raz a tim pride o tie veci co si chcel nechat.
alebo sa to da ak inak?
Shwollo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Shwollo »

prečo mám pri bootovaní a aj v Startup manager-i
:arrow: 1x win 7
:arrow: 4x Ubuntu
:arrow: 2x memory test
? ? ?
Nedalo by sa to nejako "preriediť"?
Jancuk
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Jancuk »

to Shwollo : nemáš tam 4x Ubuntu ale más tam 4x jadro (samozrejme každé ma inú verzie) , pri update sa deje to že sa ti pridá do zoznamu v grub/lilo ďalšie jadro , odporúčam neodstraňovať staré jadro lebo v prípade problému sa môžeš vrátiť do toho predchádzajúceho , to iste platí aj pri mem teste akurát tam sa nič neupratuje ani nepridáva más tam dve preto lebo jeden je na 32 bit a druhy 64 bit ale ak to aj tak chceš zmazať tak tuna je dobrý návod :

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1152270

(konkrétne : Ahh I'm such an idiot

Removing linux-image-2.6.xx-xx-xxx from synaptic and then running sudo update-grub removes the old kernels. Cheers. )
Shifty
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Shifty »

Rastaman napísal:caute. takze pri bootovani mi nabehne obrazovka kde mam manualne vybrat ktory system ma nabehnut. ja by som rad tak, ze pri bootovani mi automaticky nabehne XP, a Ubuntu pojde len vtedy ak mu na to dam prikaz nejakou klavesou. je to vobec mozne? najprv som mal nainstalovany XP, potom Ubuntu si vytvorilo same miesto na instal, takze neviem presne kde. ma to vplyv na boot ak by boli na jednej particii? ak treba este nejake infomacie, rad poskytnem, za kazdu radu na vyriesenie mojho problemiku pekne dakujem
Cize ak som ta spravne pochopil, chces nastavit Windows ako defaultny bootovaci system v grube. Cize pokial do 10 sekund pri starte nezvolis Ubuntu, nabootuje sa win:

Kód: Vybrať všetko

http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2#Zm.2BARs-na_v.2BAP0-choz.2BAO0-ho_opera.2BAQ0-n.2BAO0-ho_syst.2BAOk-mu_.28klikac.2BAO0.29

- Ak nainstalovat vedla ubuntu tak:
1. V ubuntu nainstaluj program GParted ako bolo napisane. Ak s nim nemas skusenosti odporucam pozriet videa na youtube. Rozdel terajsiu particiu a vytvor si novu pre windows.
2. Pri instalacii windowsu dany priestor sformatuj a nainstaluj tam windows.
3. Windows si tymto krokom nainstaluje vlastny zavadzac do systemu a prepise tym GRUB ktory sa stara o zavadzanie do aj ostatnyh systemov. Cize musis grub preinstalovat a vsetko ohladom toho najdes tu:
pokial pouzivas GRUB2 (ten je v ubuntu 9.10 a 10.04) pokracuj tu:

http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2#Obnoven.2BAO0_GRUB2_pomoc.2BAO0_LiveCD
popriapde starsi GRUB navod je tu:

http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova?action=show&redirect=Obnova+boot+mana%C5%BEeru+Grub+po+reinstalaci+Windows
:arrow: 2x memory test
? ? ?
Nedalo by sa to nejako "preriediť"?
Dalo, ale ako uz bolo spomenute tie jadra sa ti inokedy mozu zist (mne uz pomohli). Zaujimave je ale, ze tam mas 2x memory test. Ja tam mam sice viac jadier, ale iba 1x memory test pokial si dobre pametam :D . Zisla by sa fotka z GRUB-u. Alebo nepomylil si sa len nahodou ? :|
Shwollo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Shwollo »

to každým update-om sa mi pri bootovaní pridá nové jadro? Veď to ich tam budem mať :wooow:

neche spraviť screen Startup managera keď mám "rozrolované" ako na tom videu v čase 1:00... ale je tam 2x memory test, 2x Ubuntu (staršia a novšia verzia) a 2x Ubuntu recovery mode (staršia a novšia verzia)

+ načo je ten memory test?
Shifty
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Shifty »

Myslim ze ano, zakazdym sa prida nove ale da sa odinstalovat:
Na spravu jadier je mozne pouzit program Ubuntu Tweak ktory nainstalujes cez Synaptic.
ALEBO jednoducho odynstalujes jadra cez synaptic a to tak, ze odynstalujes tieto balicky:
linux-image-cislo jadra + linux-headers-cislo jadra-generic a linux-headers-cislo jadra. A cisla jadier su napisane ked vyberas OS v grube cize odynstalujes ktore chces.
Zaroven odporucam si vzdy nechat dve, jedno najnovsie + jedno starsie kedze sa moze hocico pokazit. Ako som uz pisal aj mne to uz raz pomohlo :) .

Nemusis robit ten screen mozno este lepsie bude ak nam to cvaknes mobilom alebo fotakom hned pri vybere OS ale aj tak asi kasli nato nieje to az tak podstatne proste odinstaluj jadro ktore tam nechces mat a keby nahodou tam stale ostal ten memory test tak to potom cvakni.

Memory test je test pamete RAM. Casto problemy s nefunkcnym pocitacom maju suvis prave s poskodenymi ramkami kvoli comu OS nenastartujes vtedy sa ti hodi memtest (memory test) a zistis ci je c RAMkach nejaka chybycka. Ak su chybne, mozes ich vyskusat upiect :smt044 :
http://www.pcforum.sk/opekanie-komponen ... 70858.html
jarda.j
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa jarda.j »

Osobne by som to radšej riešil druhým diskom s jeho prepínaním alebo pomocou šuflíka, alebo pri finančných potiažiach v biose PC. Predsa len sa stáva, že Win poškodí zavádzací program, a neide nič. A kto pričuchne k Linuxu a nepotrebuje sa hrať, alebo mať síce drahé, ale nevyužívané špeciálne programy typu Autocad a.i. /azda zberateĺ/, ostáva na Linuxe. Predsa len je to "krapet" bezpečnejšie /viry, malware a iné Win parazitické pochúťky/
Napísať odpoveď