Samostatná Morava

Diskusie na politické témy...
Sweetko
Expert
Expert

Samostatná Morava

Príspevok od používateľa Sweetko »

Vzhľadom na to, že som polovičný Moravák tak ma zaujíma táto téma.

Moja mamka pochádza z Moravy (zo Slovácka) a keď som sa párkrát na návšteve u mojich starých rodičov z Moravy preriekol a povedal namiesto Česko Čechy, pobúrilo ich to. Vždy mi hovorili, že Morava mala autonómiu do roku 1949 kedy jej ju komunisti zrušili. Vraj za Rakúsko-Uhorska bola Morava na Čechách úplne nezávislá. Veľa ľudí zo Slovácka (keďže s nimi som najviac v styku) má oveľa bližšie ku Slovákom než k Čechom (kultúrne a z časti aj jazykovo). Chcel by som vedieť aký máte vy názor na to, že by Morava bola samostatná resp. má reálnu šancu získať stratenú autonómiu v rámci ČR?
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Samostatná Morava

Príspevok od používateľa hughito »

Myslím, že dosť mizernú.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa begbeee »

Sweetko napísal: Chcel by som vedieť aký máte vy názor na to, že by Morava bola samostatná resp. má reálnu šancu získať stratenú autonómiu v rámci ČR?
Neviem či sú moraváci natoľko nespokojní v Českej republike, aby túžili po samostatnom štáte alebo autonómii. Nemyslím si, že je to pre nich nejaká téma. Ponadávajú si na Prahu a ide sa ďalej.
Prirovnal by som to k východoslovákom u nás. Tiež pocit istej vlastnej identity (najmä kultúrnej) oproti Slovákom ako celku, silný lokálpatriotizmus a historicky tiež existujú isté príklady väčšej či menšej miery osamostatnenia a samozrejme tiež si rady kopnú do Západného Slovenska a Bratislavy špeciálne.
A chcú vlastný štát alebo autonómiu? To ťažko.
Sweetko
Expert
Expert

Mňa len zaráža ten neskutočný úbytok Moravanov na území ČR. V roku 1991 sa prihlísilo k moravskej národnosti cca 1 500 000 obyvateľov. O 10 rokov neskôr to bolo iba niečo cez 300 000. A k východoslovákom by som Moravanov neprirovnával, Moravania boli (sú) uznávaný národ takmer 1000 rokov, existovalo Moravské markábstvo. Dokonca aj ten Hitler uznával Moravu ako samostatný celok (viď. Protektorát Čechy a Morava).
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Sweetko napísal:Mňa len zaráža ten neskutočný úbytok Moravanov na území ČR. V roku 1991 sa prihlísilo k moravskej národnosti cca 1 500 000 obyvateľov. O 10 rokov neskôr to bolo iba niečo cez 300 000. A k východoslovákom by som Moravanov neprirovnával, Moravania boli (sú) uznávaný národ takmer 1000 rokov, existovalo Moravské markábstvo. Dokonca aj ten Hitler uznával Moravu ako samostatný celok (viď. Protektorát Čechy a Morava).
Tak Hitlerom by som sa veľmi neoháňal, lebo čo on uznával a neuznával bolo dosť divoké. To môžem povedať, že dôkazom vlastnej etnicity východoslovákov je Slovenská ľudová republika alebo Slovenská republika rád.
No ale zmysel môjho príspevku je inde a nie v tom, či východoslováci sú alebo nie sú národ (lebo aj na to existujú isté názory), ale v tom, že ich postavenie je veľmi podobné a autonómia alebo čo nehrozí.
Sweetko
Expert
Expert

Nemôžeš predsa porovnávať Moravanov (mimochodom Slovenská republika uznáva Moravanov ako samostatný národ), ktorí obývali (obývajú) niečo cez 1000 rokov územie ktoré sa volá Morava s východoslovákmi...Moravanov by som prirovnal ku dnešným Škótom v rámci Veľkej Británie.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Pokiaľ Moraváci nebudú mať samostatnú futbalovú reprezentáciu tak s tým nemôžem súhlasiť! :sarcasm:
Sweetko
Expert
Expert

Našiel som na nete túto definíciu s ktorou by som aj súhlasil:

"Existují dvě definice národa. Sociologická a politologická.
Sociologická: "Národ je skupina lidí, kteří cítí sounáležitost a mají podobné znaky (historii, územní polohu, rasu atd...)"
Politologická: "Národ je společenství lidí, které má vůli být národem."

Sociologickou definici Moravané rozhodně splňují. Moravané cítí sounáležitost. I ti, kteří se cítí více Čechy než Moravany, se cítí být Čechy z Moravy, odlišnými od Čechu z Čech. A podobné znaky, kultura, historie, nářečí a všechno ostatní rozhodně platí.

S politologickou definicí je to horší, protože tu rozhodně nesplňují všichni Moravané. A právě to by mělo být naším hlavním cílem. Přimět Moravany aby si uvědomili, že jsou jiný národ než Češi. Jakmile se podaří to, cesta kupředu bude volná."

//autoeditácia príspevku (24 Aug 2010, 12:17)
Dobre a Baskovia niesú národom? Predsa nemajú vlastnú repre :-)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Sweetko napísal:Našiel som na nete túto definíciu s ktorou by som aj súhlasil:

"Existují dvě definice národa. Sociologická a politologická.
Sociologická: "Národ je skupina lidí, kteří cítí sounáležitost a mají podobné znaky (historii, územní polohu, rasu atd...)"
Politologická: "Národ je společenství lidí, které má vůli být národem."

Sociologickou definici Moravané rozhodně splňují. Moravané cítí sounáležitost. I ti, kteří se cítí více Čechy než Moravany, se cítí být Čechy z Moravy, odlišnými od Čechu z Čech. A podobné znaky, kultura, historie, nářečí a všechno ostatní rozhodně platí.

S politologickou definicí je to horší, protože tu rozhodně nesplňují všichni Moravané. A právě to by mělo být naším hlavním cílem. Přimět Moravany aby si uvědomili, že jsou jiný národ než Češi. Jakmile se podaří to, cesta kupředu bude volná."

//autoeditácia príspevku (24 Aug 2010, 12:17)
Dobre a Baskovia niesú národom? Predsa nemajú vlastnú repre :-)
Tak politologická je pritiahnutá za vlasy, lebo nemôžeš definovať pojem tým istým pojmom a tú sociologickú spĺňajú aj východoslováci. :cookies:
Sweetko
Expert
Expert

Práveže nie je pritiahnutá za vlasy... Ale je divné, že si sa pustil na takýto tenký ľad, že porovnávaš Moravanov s tisícročnou históriou svojbytného národa s východoslovákmi. Ad absurdum na Slovensku by potom mohli byť desiatky národov, východoslovenský, oravský, bratislavský atď. to je predsa nezmysel :wink:
skuki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa skuki »

Begbeee, neverím že pochádzaš z východne Slovenska lebo ja áno a to čo tu píšeš sú hlúposti.Nikto na východe Slovenska sa necíti "iný" Slovák ako Stredoslováci alebo Západoslováci.Tak neviem o akej inej etnicite tu píšeš.A ťahať tu do toho SRR ktorú sem dotiahli Maďari a vydržala zopár týždňov...Akokeby si ju obyvatelia na východe Slovenska sami vyhlásili :D A to že si radi kopneme do Bratislavy je spôsobené častým arogantným správaním Bratislavou a okolia.Pod tým myslím hlavne vlievanie viac financií na Západ Slovenska a s tým všetko spojené ako je infraštruktúra, výstavba rôznych kultúrnych budov a podobne ...Bývam na Východe a študujem na Západe takže mám s tým skúsenosti...A ak by bolo financovanie aspoň primeranejšie a rozložené na celé Slovensko bolo by to úplne iné.
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

Z tými východoslovákmi je to riadne faux-pas :? . Východné slovensko je veľmi spoločensky členité. Nijako sa neoddeľuje od zvyšku Slovenska ani to nikdy nerobilo. To fakt môže povedať len niekto kto bol najďalej v Tatrách. Čo je bohužiaľ pravda o mnohých Bratislavčanoch, či rodených západniaroch. ( Proti ktorým nič nemám, len ma niekedy šokujú názory niektorých z nich, ako napr. tento )
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Ok, lets go..

A) V mojom prvom príspevku som sa snažil opísať, že stotožnenie sa s východoslovenskou identitou má asi rovnaké dôsledky ako stotžnenie sa s identitou moraváckou a ani jedna identita nepredpokladá osamostatnenie sa.
B) Východoslovákov ako národ samozrejme nevidím, dohnali ste ma k tomu vy a v tom príspevku som sa snažil len spochybniť definície národa od Sweetka, ktoré sú naozaj pritiahnuté za vlasy a len tak pre srandu mi napíšte v čom sa vymykajú VS z postnutej sociologickej definície národa.
C) Stojím si za tým, že východoslovenská identita je v rámci Slovenska špecifická. Vidíme to v médiách dennodenne, kde keď je možnosť každý sa hneď hrdo prihlási k východnému slovensku, vytvára sa okolo nich akási aura a pod. Ich nárečie stojí z jazykového hľadiska najvýraznejšie mimo slovenského jazyka...
skuki
Light Professional
Light Professional

Kto ta k čomu dohnal? Hm...? Veď si tu diskutoval len so Sweetkom.A potom sme napísali príspevok ja so slayom.Takže asi sme ťa k tomu dohnali nejako telepaticky :D A samozrejme na východe Slovenska žiaden samostatný národ nie je ani nevzniká.V tom ti oponujem že je "špecifická".V čom je taká špecifická?A v akých médiach sa kto hrdo hlási k tomu že pochádza z Východného Slovenska?Keď to vidíš dennodenne tak nebude pre teba problém sem dať odkaz nejaké video.S tou Aurou si ma rozosmial :D A k nárečiu.Podľa mňa nie je výrazne a výraznejšie, každé nárečie má svoje špecifické znaky a svoje špecifické výrazy.Zatiaľ podľa mojich skúseností, ľudí s ktorými som sa stretol na Západnom Slovensku a moji spolužiaci, mnohí z nich cca 90% rozpráva s prízvukom alebo používa nárečie ktorý je typický pre danú oblasť (aj počas skúšky) , no na Východnom slovensku, moji kamaráti tak cca 30% hovorí s prízvukom alebo nárečovo.Takže asi tak.A ešte by som ťa poprosil odpoveď na otázku či si niekedy bol na východnom Slovensku.Lebo keď si si vytvoril názor len z našich "krásnych" médií ako je Markíza a JoJka a podobne tak , ...
Sweetko
Expert
Expert

Ešte budem reagovať na begbeeho.

Len odcitujem deklaráciu Moravanov (nájdete ju aj na stránke Moravskej národnej obce)

Kód: Vybrať všetko

My moravští obyvatelé České republiky, vědomi si zodpovědnosti vůči své zemi a svým moravským předkům, považujeme za nutné reagovat na stálý asimilační tlak představitelů Českého státu, který směřuje k úplné likvidaci a zapomnění moravských dějin, kultury a tradic. 

Proto slavnostně prohlašujeme:
My Moravané jsme kulturně-historickým národem se svými dějinami, kulturou a více než tisíciletou tradicí, jejíž kořeny zasahují do počátku sedmého století. Jsme dědici a nositeli odkazu Velké Moravy. Jsme potomci středověkého národa Moravanů, který po tisíc let spravoval a rozvíjel Moravu jako svoji zemi a vlast. 
Naši slovanští předkové v 2.polovině 19.století, pod tlakem germanizace, vytvořili spolu s Čechy, na základě společného jazyka, takzvaný novodobý, státotvorný český národ jako rovnoprávný svazek historických Čechů a Moravanů. Jeho funkce a poslání jsou však dnes minulostí a tento obrozenecký národ je nahrazen moderním politickým národem obyvatel České republiky, stejně jako byla nahrazena idea společné obrany proti germanizaci, moderní ideou členství ve sjednocené Evropě. V rámci tohoto moderního politického národa se profiluje i současný český kulturně-historický národ, který je však Čechy vnímán ve svém původním zemském rozsahu jako národ praotce Čecha, obývající území Čech, s historií a tradicemi Čech. Pro Moravany v takovémto českém národě není a nebude místo.

My Moravané se přihlašujeme k modernímu politickému národu občanů České republiky. Stejně jako Češi a ostatní národnosti a etnika tvořící občanskou společnost tohoto státu, máme právo být jeho rovnoprávnou součástí. Proto pro zabránění naší úplné asimilace a zachování moravských dějin, kultury a tradic žádáme naplnění našich ústavně zaručených práv realizováním těchto bodů:
- oficiální uznání moravské národnosti jako plnoprávné součásti politického národa občanů České Republiky 
- zrovnoprávnění výuky dějin Moravy ve školských osnovách
- navrácení samosprávy Moravy obnovou zákonodárného zastupitelského sboru s působností v přirozených hranicích Moravy

Moravská národní obec
srpen 2009
A na záver by som dodal, že by ti prospelo prečítať si Základnú listinu práv a slobôd, predovšetkým článok 3, odstavec 2. Upozorňujem, že tento dokument je súčasť ústavného poriadku SR.
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

begbeee napísal: len tak pre srandu mi napíšte v čom sa vymykajú VS z postnutej sociologickej definície národa.
Definícii národe je pomaly viac než národov. Určite nesplňujú vôľu byť národom, to sa môže javiť len zapadniarovi pre ktorého sú všetci východniari jedno a to isté, jedno či je zo spiša, košíc či medzilaboriec. To je samozrejme blud. Ďalej máš tu rimokatolíkov, grekokatolíkov a dokonca pravoslávnych. Už len to sú samostatné kategórie. Ďalej súčasťou východu je už jeden národ a to Rusíni, alebo Ruthéni alebo ich nazvi ako chceš. Boli tuším ako národ aj pri písaní memoranda slovenského národa, ale to sa dnes už asi nikde nedočítaš. Šariš je napríklad úplne niečo iné ako Košice. Ako už ľuďmi tak mentalitou, zvykmi, nárečiami, všetkým..

A teda členenie na východ stred a západ je administratívna záležitosť. Ak by sme slovensko nečlenili, ostali by okresy.. a rozdiel medzi dvoma východnými okresmi je podľa mňa skoro taký ako medzi dvoma susediacimi okresmi z ktorých jeden je administratívne stredné a jeden administratívne východné. Takže, tak.. je to proste blud.
Sweetko
Expert
Expert

Ja len nechápem o čo begbeemu vlastne išlo, keď prirovnával východoslovákov k Moravanom :?:
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Sweetko napísal:Ja len nechápem o čo begbeemu vlastne išlo, keď prirovnával východoslovákov k Moravanom :?:
O ich ciele a postavenie v štáte.
skuki
Light Professional
Light Professional

Napíš nám tie ciele a to postavenie :D Si myslím že je Slovák ako Slovák a nikto nemá žiadne privilégia (okrem poslancov NRSR,sudcov, ...).A poprosím ťa znova o odpoveď na otázku či si niekedy bol na východ od Tatier...Alebo toto máš len z "médií".
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

skuki napísal:Napíš nám tie ciele a to postavenie :D Si myslím že je Slovák ako Slovák a nikto nemá žiadne privilégia (okrem poslancov NRSR,sudcov, ...).A poprosím ťa znova o odpoveď na otázku či si niekedy bol na východ od Tatier...Alebo toto máš len z "médií".
***** to je také ťažké pochopiť čo som chcel povedať? Si len vypichnete jeden bod a potom sa okolo neho točíte ako prd v gatiach.
Dlho som do sekcie politika neprispieval a zrejme ani dlho nebudem, lebo sa tu len chytá za slovíčka a vedú ďalekosiahle debaty o ničom, ktoré v závere vždy vedú len k osočovaniu jeden druhého.

Áno a napíšem: Východoslováci nemajú žiadne štátotvorné ciele rovnako ako moraváci, lebo k tomu nemajú dôvod. Ich postavenie je rovnaké ako u zvyšku Slovenksa rovnako ako u moravákov, ktorých postavenie je rovnaké ako u zvyšku Čiech.

K tomu poslednému: áno bol som aj na východ od Tatier, dokonca som rok s 3 východniarmi býval. Mení to niečo? Nie.
Napísať odpoveď