Ukončenie štúdia - platenie zdravotky a sociálky
-
mr_margera
Medium Professional
- Kontaktovať používateľa:
Ukončenie štúdia - platenie zdravotky a sociálky
Takže môj problém : skončil som VŠ dňom 31.8.2010 Teraz pracujem v ČR, zmluvu zatiaľ nemám, ale zamestnávateľ mi ju vystaví kedy budem potrebovať. Na stránke zdravotnej poisťovne som sa dočítal, že sa môžem prihlásiť ako samoplatiteľ, ak mám zmluvu, odvádza to za mňa zamestnávateľ.
Čo však sociálne poistenie? A čo s úradom práce? Mám sa ísť prihlásiť ako dobrovoľne nezamestnaný? Musím nejaké zmluvy a iné dokumenty odovzdať na zdravotnej/sociálnej/úrade práce? Sorry, že sa pýtam ako lama, ale absolútne neviem kde sa pýtať a čo robiť. Ak má niekto skúsenosti s tým, budem vďačný za akékoľvek info, akúkoľvek radu. Vďaka
Čo však sociálne poistenie? A čo s úradom práce? Mám sa ísť prihlásiť ako dobrovoľne nezamestnaný? Musím nejaké zmluvy a iné dokumenty odovzdať na zdravotnej/sociálnej/úrade práce? Sorry, že sa pýtam ako lama, ale absolútne neviem kde sa pýtať a čo robiť. Ak má niekto skúsenosti s tým, budem vďačný za akékoľvek info, akúkoľvek radu. Vďaka
Re: Ukončenie štúdia - platenie zdravotky a sociálky
ked budes zamestnany, tak za teba bude platit vsetky tieto poplatky zamestnavatel zo superhrubej mzdy
-
mr_margera
Medium Professional
a čo je mojou povinnosťou? musím ísť niečo oznamovať na úrad práce a poisťovne? Ja len nehcem aby som mal nejaké zbytočné problémy.
,na urad musis ist ked si nezamestnany aby za teba platil zdravotne poistenie,na urad ale aj nemusis ist a budes samoplatca,kazdy mesiac zaplatis poistovni kolem 28eur,pokial niekde makas a nemas zmluvu,tak si na cierno coz ked pride kontrola moze byt problem,dalej sa ti nezapocitava do dochodku ziadna koruna,budes makat bez zmluvy 2roky ako by si nerobil a nemas nic do dochodku,ak ti da zmluvu tym padom za teba plati vsetko a aj sam posle papiere,ze ta prijal,ale ja ked som bol 5dni nezamestnany,tak som sa hlasil na urade a ked uz ma vzali do prace,tak som sa na urad musel ist odhlasit!!,takze je to na tebe,ak makas za vela penazi,tak tie 2roky mozes byt aj samoplatca a na cierno napriklad,ale je lepsie mat zmluvu a aby sa ti to zaratavalo do dochodku a hlavne za teba tvoj zamestnanec vsetko plati,vsetky odvody..napis ako si sa rozhodol =) ty mne pomahas so skate ja tebe s tymto 
-
mr_margera
Medium Professional
rozhodol som sa byť samoplatca, zamestnávateľ mi povedal, že mi len ta to bude prispievať, takže je to pre mňa celkom výhodné.. Musím to ísť vybaviť na ZP osobne? alebo sa to dá vybaviť cez net/poštu/druhú osobu?
,pekne osobne musis ist...prides do zdravotky tvojej povies,ze nie si na urade,ze chces byt samoplatca a musis tam vyplnit formular a mas to..potom kazdy mesiac musis ist zaplatit kolem 28eur...
,inak som videl na obrazkoch to miesto v Prahe Stalin na skejtovanie..no ty kokso tak to je ina parada =)
,zhrniem..samoplatca v pohode pokial sa ti to oplati financne..budes si platit zdravotku..ked nebudes mat zmluvu napr.2roky tak to moc neurobi..jediny strach,ze ked nema zmluvu s tebou,tak ti nemusi dat vyplatu 1mesiac..2hy by si odisiel,len ho nemozes nahanat kvoli vyplate..
,OT:asi sa stahujem do Prahy kvoli tomu miestu na skejtovanie :DD
,inak som videl na obrazkoch to miesto v Prahe Stalin na skejtovanie..no ty kokso tak to je ina parada =)
,zhrniem..samoplatca v pohode pokial sa ti to oplati financne..budes si platit zdravotku..ked nebudes mat zmluvu napr.2roky tak to moc neurobi..jediny strach,ze ked nema zmluvu s tebou,tak ti nemusi dat vyplatu 1mesiac..2hy by si odisiel,len ho nemozes nahanat kvoli vyplate..
,OT:asi sa stahujem do Prahy kvoli tomu miestu na skejtovanie :DD
-
mr_margera
Medium Professional
dik za info... zajtra ide frajerka na SR vybavovať to, na nete som sa dočítal, že sa to dá aj poštou/môže to za teba vybaviť niekto iný, tak čakám čo jej povedia. Ak sa to nebude dať, dolezem na SR 
OT-stalin je hustý a teraz som sa presťahoval a mám asi 2 minuty od domu úplne parádny skate park - Strašnice
pozri si na nete, alebo si počkaj na foto 
to je on - http://www.skate4you.cz/skateparky/prah ... epark-i31/
OT-stalin je hustý a teraz som sa presťahoval a mám asi 2 minuty od domu úplne parádny skate park - Strašnice
to je on - http://www.skate4you.cz/skateparky/prah ... epark-i31/
,mno neviem ti povedat ci ti to moze mlada spiiskat..k tomu treba sa mi zda obciansky,zdravotnu karticku a podobne..aj ten formular bude musiet vypisovat..ja si myslim,ze to clovek musi prist osobne =/ ale dufam,ze sa myylim!,
OT:mno tak to je skejtpark jak prase =) to je hadam naj skejtpark v ceskoslovensku =)
,mi to tak pride,ze ty tam robis aby si mal moznost skejtovat heh =)
,ten skejt idem kupit zajtra do maxu ak nebude objednavam teda podla teba tento zlty darkstar http://www.boardmania.cz/prodej/Skatebo ... w-FP-7-5--
..zajtra sa ozvem ako to dopadlo
cus...
//autoeditácia príspevku (05 Sep 2010, 23:06)
,mno tak seegra mi povedala,ze tam sa treba podpisat,ze ty budes samoplatca..ale ze vsetko ostatne ti moze mlada vybavit,ale treba tam nejaky podpis..takze asi osobne treba tam ist =/
OT:mno tak to je skejtpark jak prase =) to je hadam naj skejtpark v ceskoslovensku =)
,ten skejt idem kupit zajtra do maxu ak nebude objednavam teda podla teba tento zlty darkstar http://www.boardmania.cz/prodej/Skatebo ... w-FP-7-5--
..zajtra sa ozvem ako to dopadlo
,mno tak seegra mi povedala,ze tam sa treba podpisat,ze ty budes samoplatca..ale ze vsetko ostatne ti moze mlada vybavit,ale treba tam nejaky podpis..takze asi osobne treba tam ist =/
Kámo ja riešim tento čas podobnú vec.2xM napísal:,mno neviem ti povedat ci ti to moze mlada spiiskat..k tomu treba sa mi zda obciansky,zdravotnu karticku a podobne..aj ten formular bude musiet vypisovat..ja si myslim,ze to clovek musi prist osobne =/ ale dufam,ze sa myylim!,
..zajtra sa ozvem ako to dopadlocus...
Ak si zamestnaný v ČR a tam za teba zamestnávateľ platí zdravotné, musíš byť odhlásený na SK, pretože je protizákonné byť poistený v dvoch poisťovniach (zdravotných).
Odhlásenie za teba vybaví hocikto, kto má splnomocnenie. Nechápem ako ťa nemohlo napadnúť, keď si tam poslal frajerku = právne úplne cudziu osobu, že nebude potrebovať splnomocnenie.
begbee
,on riesi uplne inu vec..on riesi to,ze nema zmluvu so zamestnavatelom,ale pracuje u neho (na cierno) a on ho vyplaca..len za neho neplati odvody a tym padom si ich musi platit on..preto musi v zdravotke podat ziadost na samoplatcu..a on nie je zamestnany tym padom musi byt na svk v zdravotke,
,moj otec vyraba vrtulniky v prahe a ma europsku karticku poistenia,ale ked tam pracuje a ma zmluvu,tak ma cesku poistovnu sa mi zda..ale keby nema zmluvu,tak musi mat svk poistovnu..hadam sa nemylim..
//autoeditácia príspevku (06 Sep 2010, 17:49)
,kuaá..tak v Trencine nemaju ziaden dobry skejt a kua tento mi vypredali http://www.boardmania.cz/prodej/Skatebo ... w-FP-7-5--
,mna slaktrafií =/
,on riesi uplne inu vec..on riesi to,ze nema zmluvu so zamestnavatelom,ale pracuje u neho (na cierno) a on ho vyplaca..len za neho neplati odvody a tym padom si ich musi platit on..preto musi v zdravotke podat ziadost na samoplatcu..a on nie je zamestnany tym padom musi byt na svk v zdravotke,
,moj otec vyraba vrtulniky v prahe a ma europsku karticku poistenia,ale ked tam pracuje a ma zmluvu,tak ma cesku poistovnu sa mi zda..ale keby nema zmluvu,tak musi mat svk poistovnu..hadam sa nemylim..
//autoeditácia príspevku (06 Sep 2010, 17:49)
,kuaá..tak v Trencine nemaju ziaden dobry skejt a kua tento mi vypredali http://www.boardmania.cz/prodej/Skatebo ... w-FP-7-5--
,mna slaktrafií =/
-
mr_margera
Medium Professional
takže takto.. ja pracujem presne tak ako povedal kolega 2xM. Dneska tam holka bola a dokáže vybaviť všetko bez problémov za mňa, len potrebuje papier zo školy, že som 31/8/2010 skončil štúdium.. Pritom som jej dal papier o návšteve školy, kde je jasne napísané, že som študent do spomínaného dátumu.. Akože riadny od*eb...
mno to je teda riadna debilita .. ale aj mladá musela ísť do školy pre tento papier keď sa hlásila po škole na úrad .. to je taký debilný papier kde napíšu odkedy dokedy si tam chodil a pačátka od riaditeľky .. a dajú ho len tebe :X tak sa sem budeš musieť trepať z Prahy .. uff .. alebo si myslím, že na splnomocnenie by to mohlo výsť .. ale to tak či tak bude musieť ísť tvoja mladá nas5 do Prahy a potom zase do Trenčína .. kvôli jednému papieru .. riadna kravina ...
-
Holubar
Darca
S tym papierom sa divim. Ja som sa sice bol prihlasit osobne, ale nechceli to odomna. Skola by ti vsak mala po ukonceni studia dat potvrdenie o riadnom ukonceni, ja som ich dostal rovno dve.
A cely proces by sa mal dat vybavit aj postou. Ja som siel osobne preto, ze sa mi nechcelo vypisovat ormular, takto to spravila za mna pracovnicka aj mi dala presne sumy a cislo uctu, kde treba platit. Suma je 28.92 EUR.
A cely proces by sa mal dat vybavit aj postou. Ja som siel osobne preto, ze sa mi nechcelo vypisovat ormular, takto to spravila za mna pracovnicka aj mi dala presne sumy a cislo uctu, kde treba platit. Suma je 28.92 EUR.
-
mr_margera
Medium Professional
Dik aj tebe za radu... Už sú veci viac menej vybavené a nemusím sa pohnúť z Prahy.. Do školy som napísal mail, nech mi pošlú tie veci do Prahy, frajerka prinesie formulár, potom to všetko pošlem na poisťovňu a bude.
Ešte raz, dik všetkým za pomoc, máte to u mňa
Ešte raz, dik všetkým za pomoc, máte to u mňa